Έχοντας φτάσει στο επεισόδιο 5

Για αρκετούς από αυτούς που θα μπορούσαμε να αυτοχαρακτηριστούμε ως περιφερειακοί fans του Star Wars, η σειρά The Mandalorian, όχι μόνο κατάφερε και τράβηξε το ενδιαφέρον μας, αλλά, πραγματικά, μας κέρδισε. Η western και συνάμα διαστημική αισθητική του έδεσαν με τις αυτοτελείς ιστορίες, οδηγώντας σταθερά και μεθοδικά στην κορύφωση της πιο συνεκτικής από άποψη πλοκής δεύτερης σεζόν.

Η μεγάλη έκπληξη που επιφύλλασσε για όλους μας το τέλος της δεύτερης σεζόν με την εμφάνιση του Luke Skywalker, συμπληρώθηκε, για τους πιο μυημένους fans, με τη μέσα από τη σειρά “ανακοίνωση” της spin off σειράς The Book of Boba Fett. Για τους λιγότερο μυημένους fans, σαν και του λόγου μου, ο Boba Fett, “χρονολογικά”, πρωτοεμφανίζεται στο Attack of The Clones, ως ο ανήλικος “γιος” του Mandalorian Jango Fett, του πρωτοτύπου, δηλαδή, των κλώνων (clone troopers). Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλώνους, ο Boba δεν τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να μεγαλώνει ταχύτερα και να είναι υπάκουος. Ντεπούνταρε, όμως, στις τρεις πρώτες ταινίες Star Wars στο “ρόλο” του κυνηγού επικυρηγμένων γύρω από τον Jabba the Hutt, συμμετέχοντας ενεργά στην παγίδα που έστησε ο Darth Vader προκειμένου να αιχμαλωτιστεί ο Han Solo στο Empire Strikes Back. Στο The Return Of the Jedi καταλήγει, μάλλον άδοξα, στην κοιλιά ενός Sarlaac, ενός θαμμένου στην άμμο τέρατος, που χωνεύει τη λεία του για 1000 χρόνια.

Έχοντας γλυτώσει από την κοιλιά του Sarlaac, εμφανίζεται στο The Mandalorian και προσπαθεί με τη βοήθεια της Fennec Shand να ανακτήσει τη στολή του πατέρα του, τη στολή δηλαδή με την οποία τον γνωρίσαμε στις ταινίες. Αφού εμπλέκεται στη διάσωση του Grogu (aka baby Yoda), η οποία στέφθηκε με επιτυχία, επιστρέφει με τη Shand στον Tattooine, όπου και παίρνει το θρόνο του Jabba, σκοτώνοντας τον Bib Fortuna, έναν από τους λακέδες του τελευταίου, που μέχρι τότε τον κατείχε.

Αν και μάλλον περιττό, αξίζει να υπενθυμίσουμε και σημειώσουμε πως τον Boba Fett υποδύεται στη σειρά ο Temuera Morrison, ο ίδιος ηθοποιός, δηλαδή, που είχε ενσαρκώσει τον Jango Fett στο Attack Of The Clones.

Στο The Book of Boba Fett, ο τελευταίος καλείται να κρατήσει τον εαυτό του στο θρόνο που είδαμε να καταλαμβάνει στο The Mandalorian. Κουρασμένος να παίζει συνεχώς το κεφάλι του στο ντορβά για τον εκάστοτε εργοδότη του, αποφασίζει να γίνει κύριος του εαυτού του και του εγκλήματος στον Tattooine. Από το διαστημικό western του The Mandalorian, περνάμε τώρα σε μία διαστημική gangster σειρά. Προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία του εγκλήματος, ο Fett έρχεται αντιμέτωπος με την “πολιτική εξουσία” του πλανήτη, με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και με άλλους αρχιμαφιόζους. Προκειμένου δε να καταφέρει να επικρατήσει θα πρέπει να οργανώσει το δικό του στρατό, ή καλύτερα, να προετοιμαστεί για πόλεμο, όπως συχνά επαναλαμβάνει στα πρώτα επεισόδια της σεζόν.

Η σειρά και κατ’ επέκταση η ιστορία του Boba Fett εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικά χρονικά πλαίσια: Στο παρόν του Tattooine και στην προσπάθεια του να διατηρηθεί στο θρόνο και στο πρόσφατο (;;;) παρελθόν, από τη στιγμή, δηλαδή, που ξεφεύγει από το Sarlaac, μέχρι και τη στιγμή που σκοτώνει τον Bib Fortuna. Μέσα από flashbacks η σειρά επιχειρεί να δώσει βάθος στο χαρακτήρα του Boba Fett και να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στα πράγματα “στο τώρα”. Έτσι, αφήνεται να εννοηθεί πως ναι μεν ο πόλεμος για την εξουσία στον Tattooine θα είναι ένας πόλεμος συμμοριών και φατριών, αλλά ο χαρακτήρας που έχει διαμορφώσει μέσα από τα βιώματά του ο Fett θα δώσει σημασία ή έστω θα εμπλέξει και θα αναδείξει τους πιο αδύναμους αυτού του πλανήτη. Βέβαια και με αυτήν την αφετηρία δεν είναι καθόλου απίθανο να καταλήξει ένας ακόμα τύραννος, κάτι, όμως, που δεν προβλέπεται να γίνει. Προς το δρόμο ενός Ρομπέν του Διαστήματος φαίνεται να οδεύει.

Τα μπρος πίσω στο χρόνο μέχρι στιγμής καταφέρνουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας δίχως να κουράζουν ή να οδηγούν σε αδιέξοδες τροπές της πλοκής, γεγονός στο οποίο, μάλλον, βοηθάνε οι αναδρομές στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μία πιο σφιχτή και συνεκτική πλοκή που δε χάνεται στο χρόνο. Ο δε Temuera Morrison σίγουρα πείθει για κυνηγός επικυρηγμένων και μένει να αποδείξει ότι θα ακολουθήσει μέχρι τέλος την εξέλιξη του χαρακτήρα, με ή χωρις τη στολή. H Ming-Na Wen έχει πιάσει το νόημα στο ρόλο της Fennec Shand, με πολλούς fans να δηλώνουν ότι απαγοητεύτηκαν που η σειρά δεν έδωσε κάτι παραπάνω γι αυτή στο τέταρτό της επεισόδιο και περιορίσθηκε στο να ζωντανέψει στους δέκτες μας πληροφορίες που ήδη ξέραμε από το The Mandalorian.

Ο λόγος, παρότι γράφω για τον Boba Fett, περιστρέφεται συνεχώς γύρω από το The Mandalorian, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να μου αναγνωρίσετε ότι δεν ευθύνομαι. Πέραν του αυτονόητου, ότι αν δε σημείωνε επιτυχία o M., δεν θα υπήρχε σειρά T.B.O.B.F., η ίδια η τελευταία σειρά αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο αποκλειστικά στον Mando. Στο πέμπτο επεισόδιο, κι ενώ είχαμε προετοιμαστεί για τη μεγάλη ΕΣΣΟ της Shand στις τάξεις του Boba Fett, σκάει για ένα απολαυστικό πενηντάλεπτο ο Din Djarin/Mandalorian (Pedro Pascal) και μας ανοίγει το δρόμο για την τρίτη σεζόν, η οποία, δυστυχώς, ακούγεται ότι θα αργήσει. Η αδυναμία του στον Grogu/Baby Yoda, ο θρύλος του Darksaber, η αναμονή της δίκης του Moff Gideon και η αποπομπή του από τις τάξεις των Mandalorian (ναι παραδέχτηκε στην Οπλοποιό ΄ότι έβγαλε το κράνος!) δώσανε την κατεύθυνση της τρίτης σεζόν και δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε με αγωνία.

Ποιους άλλους χαρακτήρες θα ήθελες να δεις στο The Book of Boba Fett; Διάβασε εδώ περισσότερα:

Απάντηση