Το χθεσινό επεισόδιο του Attack on Titan (Shingeki no Kyojin), το 67ο ή αλλιώς το 8ο της 4ης και τελευταίας σεζόν, ήταν το τελευταίο της πρώτης μεγάλης υπο-ιστορίας της τελευταίας σεζόν(Arc) που κορυφώθηκε με την Σφαγή της συνοικίας του Liberio και λήγει τώρα με την αποχώρηση και την επιστροφή στο νησί Paradis. Ένα επεισόδιο που οι αναγνώστες του manga περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα μας στεναχωρήσει, αλλά, παράλληλα, θα μας εκπλήξει κιόλας με τις αποκαλύψεις του.

Πρώτα και κυριότερα, αποχαιρετήσαμε ένα μέλος της 104ης ομάδας*, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος των Surney Corps, που αποτελούσε μέλος και της παρέας των πρωταγωνιστών Eren, M ikasa και Armin, την Sasha Blouse. Φυσικά, η Sasha δεν είχε προσφέρει πολλά στην πλοκή και ήταν, συνήθως, ένας σχετικά αστείος χαρακτήρας, που ο ίδιος ο Isayama έχει δηλώσει ότι θα σκότωνε στο επεισόδιο που έσωσε ένα μικρό κορίτσι από έναν Τιτάνα χρησιμοποιώντας μονάχα το τόξο της ως όπλο, αλλά διάλεξε να την κρατήσει λίγο ακόμα στα manga επειδή είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.

Εικόνα

Από την άλλη, θα ήταν αρκετά άνισο να φύγουν οι Survey Corps από μια τέτοια μάχη και τόσο σημαντική επίθεση χωρίς καμία “σημαντική” (για τους φαν) απώλεια σε ανθρώπινο δυναμικό, έστω για να δικαιολογηθεί ότι έγιναν κάποιες θυσίες σε ανθρώπινους παράγοντες για την κήρυξη πολέμου στην Marley και την απόκτηση του Warhammer. Το στούντιο MAPPA (το οποίο ευχαριστούμε για την δουλειά του) μας έκανε κιόλας ξανά animated τα φλάσμπακς με τις αναμνήσεις των μελών της ομάδας με την Sasha από την αρχή του anime.

Εικόνα

Η σφαίρα που την σκότωσε, η σφαίρα του δολοφόνου όπως είναι και ο τίτλος του επεισοδίου Assassin’s Bullet, προήλθε από την Gabi, έναν χαρακτήρα που οι περισσότεροι συνειδητά ή ασυνείδητα μισούμε ως έναν βαθμό και αυτό είναι λογικό στο σημείο που βρισκόμαστε, καθώς την γνωρίσαμε μόλις στο 1ο επεισόδιο της 4ης σεζόν (ή στα manga τα τελευταία 2 χρόνια) και οι περισσότεροι δεν θα προλάβουμε να δεθούμε συναισθηματικά μαζί της σε σύγκριση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες που “ταξιδεύουμε” μαζί τους από την αρχή του anime και του manga 11 χρόνια τώρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Isayama δεν δημιούργησε μια απλή ιστορία με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε ήρωες και (κυρίως) άντι-ήρωες, καθώς όλοι είναι εν δυνάμει και τα δυο, αναλόγως του ποια οπτική διαλέγει κάποιος, η οποία συνήθως συνοψίζεται απλοϊκά με το αν κάποιος γεννήθηκε στην Marley ή στο νησί Paradis εν προκειμένω. Η ηθική δεν είναι άσπρο ή μαύρο και αυτό προβάλει τρομακτικά ξεκάθαρα μπροστά μας όταν ο Έρεν στην μάχη σκότωσε παιδιά και αθώους (Ελδιανούς όπως και αυτός) χωρίς δεύτερες σκέψεις.Έτσι, λοιπόν, σε αυτό το επεισόδιο η Gabi γίνεται ένας άλλος Eren. Οι ρόλοι έχουν πλέον αντιστραφεί.

Εικόνα

Το δεύτερο μεγάλο σημείο του επεισοδίου ήταν η αποκάλυψη ότι ο Zeke είναι με το μέρος των Survey Corps και συγκεκριμένα του ετεροθαλή αδελφού του Eren Yaeger. Βέβαια, αυτό πέρασε λίγο στο ντούκου, καθώς οι φανς στεναχωρήθηκαν πολύ με την Sasha και κατά κάποιο τρόπο αυτό τους απέσπασε την προσοχή από τις αποκλύψεις της Pieck για τον στρατιώτη που την παγίδευσε μαζί με τον Porco δύο επεισόδια πριν, ο οποίος στρατιώτης στην πραγματικότητα είναι γυναίκα και έχει εδώ και χρόνια αυτομολήσει στο νησί Paradis, σε ένα από τα ερευνητικά πλοία που έστειλε η Marley και δεν γύρισε ποτέ πίσω. Αξιοσημείωτη, επίσης, η αυτοσυγκράτηση του Levi που δεν σκότωσε τον Zeke στο πεδίο της μάχης (φυσικά ήταν όλο το σκηνικό στημένο), ενώ, ακόμα τον μισεί, κάτι που είναι προφανές όταν συνδιαλέγεται μαζί του, εφόσον λίγο πολύ του δηλώνει πως έχει σκοπό κάποια στιγμή να τον σκοτώσει ο ίδιος προσωπικά.

Εικόνα

Τα κίνητρα του Zeke είναι άγνωστα προς το παρόν (στο manga φυσικά γνωρίζουμε). Ωστόσο, έχουμε καινούργια δεδομένα και δυναμικές. Μετά την απόκτηση δύο επιπλέον Τιτάνων η Paradis παίρνει το πάνω χέρι. O Eren έχει στην κατοχή του 3 Τιτάνες, δηλαδή τον Attack, τον Founding και τον Warhammer, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Founding χωρίς να έρθει σε επαφή με κάποιον απόγονο της βασιλικής οικογένειας Fritz. Έτσι, αποκτά νόημα η δήλωση του Zeke ότι έχουν, πλέον, δύο άτομα μαζί που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση και την χρήση του Founding, δηλαδή τον Eren που είναι απλός φορέας του Founding και τον Zeke που είναι Titan Shifter με βασιλικό αίμα από την μητέρα του, Dina Fritz.

Είναι, ακόμα, ξεκάθαρο, από τα λόγια του Levi, ότι ο Έρεν έδρασε αυτονομιστικά και εκβιαστικά προς τους φίλους του και την ομάδα του, τους Survey Corps, οι οποίοι, ωστόσο, δεν τον εγκατέλειψαν και τον υποστήριξαν σε αυτή τη μάχη, αν και τώρα τον έχουν υπό ένα καθεστώς κράτησης.

Τι ακριβώς παίζει με τον Founding Titan όταν φορέας του είναι άτομο με μη βασιλικό αίμα, όπως στην περίπτωση του Eren, κάτι κιόλας που, μάλλον, δεν έχει συμβεί ξανά (έστω δεν προκύπτει το αντίθετο και από το manga); Όταν ο Eren έρχεται σε επαφή με:

  • Mindless Titan με βασιλικό αίμα (Dina Fritz), τότε αποκτά την δυνατότητα ελέγχου άλλων απλών/mindless Τιτάνων.
  • Άτομο με βασιλικό αίμα (Historia), τότε αποκτά πρόσβαση σε αναμνήσεις του παρελθόντος και αναμνήσεις του μέλλοντος (φυσικά, είναι οξύμωρη η χρήση της λέξης, εφόσον δεν είναι ανάμνηση εάν δεν έχει συμβεί, αλλά όταν κάποιος είναι omnipresent σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον).
  • Titan Shifter με βασιλικό αίμα (Zeke), τότε μπορεί να ελέγξει Τιτάνες, να αλλάξει το παρελθόν, τις αναμνήσεις και οτιδήποτε άλλο κάνει ο Founding, που δεν είναι τελείως ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει και σε τι έκταση.

Στα επόμενα επεισόδια δεν θα έχουμε τόσο δράση όσο εξηγήσεις με κάμποσα φλάσμπακς για το τι συνέβη στο Paradis τα 4 αυτά χρόνια που προσπεράσαμε στον 1ο επεισόδιο της σεζόν. Θα δούμε, λοιπόν, ξανά την Sasha και όλη την παρέα μαζί, έστω και έτσι.

Mikasa Ackerman,

Reiner Braun,

Bertolt Hoover,

Annie Leonhart,

Eren Yeager,

Jean Kirstein,

Marco Bott,

Connie Springer,

Sasha Blouse,

Krista Len,

*Τα πιο γνωστά μέλη της 104ης σειράς

** Είδαμε και την χρήση Zeppelin μια ακόμα ευθεία αναφορά στον Β’ ΠΠ και την ναζιστική Γερμανία με την οποία πολλά manga και anime έχουν σχεδόν ψύχωση.

Γιατί τα manga και τα anime περιέχουν τόσα γερμανικά στοιχεία;

Απάντηση