Αναμένοντας ένα βροχερό Σαββατοκύριακο με μεγάλη επισκεψιμότητα στις streaming πλατφόρμες, το Ertflix αποφάσισε να βγει στην κόντρα και να τζατζαριστεί στο ελληνικό twitter με το μεγαθήριο του streaming Netflix και εν προκειμένω με το NetflixGr.
Μόνο και μόνο για την προσπάθεια και το χιούμορ της κρατικής πλατφόρμας τσιμπήσαμε τέσσερις υπέροχες ταινίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή διάθεσιμες στο Ertflix και τις προτείνουμε αφενός για όσους θέλουν να πάρουν έμπρακτα θέση υπέρ της εγχώριας πλατφόρμας, κυρίως, όμως, για όσους ψάχνουν κάτι να δουν:
Πρώτη πρώτη ξεχωρίσαμε την ταινία American Pastoral (Αμερικάνικο Ειδύλλιο) που βασίζεται σε βιβλίο του γνωστού Αμερικάνου συγγραφέα Philip Roth – του βασιλιά της πρόζας στην αμερικάνικη λογοτεχνία κατά πολλούς – και που αποτελεί συνάμα το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ewan McGregor. Είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα μεταφοράς στην μεγάλη οθόνη ενός δύσκολου έργου με την έννοια ότι και ο αναγνώστης ίσως στην πρώτη ανάγνωση δεν ξέρει τι πρέπει να κρατήσει από αυτήν την ιστορία,ποιο είναι το νόημα της, το επιμύθιο της τέλος πάντων. Αυτό για όσους θέλουν πάντα μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στο τι βλέπουν ή στο τι διαβάζουν. Στην ταινία μαζί με τον Ewan McGregor βλέπουμε, επίσης, τις Jennifer Connelly και Dakota Fanning να συμπληρώνουν το καστ της “χαρούμενης” μικροαστικής οικογένειας.
Μια άλλη αρκετά ιδιαίτερη ταινία είναι η γαλλόφωνη ταινία Happy End του Michael Haneke, που του αρέσει να εξερευνά τις δυναμικές στις οικογένειες και πιο πολύ στα αθώα – εκ πρώτης όψεως – παιδιά σε αυτές. Ίσως, κάποιος να έχει ψάξει περισσότερο ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών στις ταινίες του Haneke ήδη από τον καιρό του Cache και της Λευκής Κορδέλας, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αξίζει να δοθεί μια έμφαση σε αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Η ταινία μάλλον απευθύνεται περισσότερο σε όσους ήδη αγαπούν τον σκηνοθέτη, για τους οποίους είναι σίγουρα ευκαιρία να την δουν, καθώς δύσκολα μπορεί η συγκεκριμένη να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Φυσικά, η Isabelle Huppert είναι εκ των ων ουκ άνευ….
Αρκετά πιο σκοτεινή, θρίλερ, είναι η ταινία Nightcrawler όπου ο Jake Gyllenhaal δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας υποδυόμενος έναν κοινωνικοπαθή, η οποία ερμηνεία του είχε τότε σκανδαλωδώς παραβλεφθεί και ούτε καν είχε προταθεί για Όσκαρ! Πρόκεται, επίσης, για μια κριτική στα ΜΜΕ και στο πως εκμεταλλεύονται τα ζωώδη ένστικτά μας για αίμα και βία στο έπακρο για να επιτύχουν υψηλή τηλεθέαση. Έναν μικρό σχετικά ρόλο – σε σύγκριση με τις δυνατότητές του – έχει στην ταινία και ο Riz Ahmed.
Τέλος, ένα κοινωνικό δράμα με ένα επίκαιρο εδώ και μια δεκαετία θέμα είναι η ταινία In the Fade (Aus dem Nichts) του Γερμανού σκηνοθέτη τουρκικής καταγωγής Fatih Akin. Παραμένει και σε αυτήν του την ταινία πιστός στο είδος που διακρίθηκε και τον ανέδειξε ,καθώς πάντα ασχολείται με τις μειονότητες και τους μετανάστες στην Γερμανία και το πως διαμορφώνεται η ταυτότητά τους στις νέες (δεύτερες;) πατρίδες τους. Βλέπουμε, επίσης, την Diane Kruger να υποδύεται στην μητρική της γλώσσα έναν γερμανόφωνο ρόλο (μετά το Inglorious Basterds), εφόσον την έχουμε συνηθίσει κυρίως σε αγγλόφωνες παραγωγές.