Το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει τα τρία πρώτα επεισόδια της σειρά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών τα Δαχτυλίδια της Δύναμης φαίνεται πως θα μας βασανίζει για αρκετό καιρό ακόμα.

Διαβάστε την κριτική μας για τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς εδώ

Οι δημιουργοί της σειράς έχουν αποφασίσει να μην μας αποκαλύψουν ακόμα τον “μεγάλο κακό” της σειράς, κάτι που εικάζουμε – διότι μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν – ότι θα γίνει στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, αν και κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε ένα μεγάλο χρονικό άλμα προς τα εμπρός.

Πηγή εικόνας knews.media

Προς το παρόν, λοιπόν, οι δημιουργοί της σειράς φυτρώνουν στον αχανή χάρτη της ιστορίας διάφορους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι ο Σάουρον. Στα τρία επεισόδια που έχουμε δει μέχρι στιγμής μετράμε ήδη τρεις χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι ο Σάουρον. Για την ακρίβεια έχουμε έναν χαρακτήρα σε κάθε επεισόδιο και, μάλιστα, ο κάθε χαρακτήρας δεν έχει καμία σχέση με το πρωτότυπο υλικό, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε έναν από αυτούς να παρουσιαστεί στη συνέχεια της σειράς ως Σάουρον.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως η πλοκή της σειράς εκτυλίσσεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο Σάουρον παραμένει για αιώνες κρυμμένος. Εξ όσων γνωρίζουμε από τα γεγονότα της δε΄ύτερης εποχής, ο Σάουρον θα κάνει τη εμφάνιση του, η καλύτερα θα καταστήσει σαφές ότι έχει επιστρέψει, με την εγκατάσταση του στη Mordor και την έναρξη της ανέγερσης του Barad-dur. Η σειρά επιτυγχάνει τη σύνδεση αυτή στο τρίτο επεισόδιο με τη διαπίστωση της Galadriel ότι το σύμβολο που έβρισκε αναζητώντας τον Σάουρον, δεν ήταν απλά ένα έμβλημα, αλλά ένας χάρτης που αποκάλυπτει το σχέδιο του Σάουρον για τη Μέση-Γη (οι δημιουργοί της σειράς ήδη από το πρώτο επεισόδιο είχαν αφήσει να εννοηθεί πως πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα έμβλημα, αλλά δεν το ‘χαν πουλήσει καθόλου καλά).

Πηγή εικόνας nerdist

Επίσης εξ όσων γνωρίζουμε για τα γεγονότα της δεύτερης εποχής, ο Σάουρον, δίχως να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, θα προσεγγίσει τα ξωτικά του Eregion και, μάλιστα, τον ίδιο το Celebrimbor, ως ο Άρχοντας με τα Δώρα (Annatar – The Lord of the Gifts), για να βάλει το χέρι του στην κατασκευή των Δαχτυλιδιών της Δύναμης.

Τρία δαχτυλίδια δόθηκαν στα ξωτικά”

Με βάση τα παραπάνω έχουμε τρεις χαρακτήρες που θέτουν υποψηφιότητα να αποκαλυφθούν ως ο Σάουρον στη συνέχεια της σειράς, αλλά μάλλον κανείς από αυτούς δεν είναι ο Σάουρον:

Ο έκπτωτος άνδρας

Ο γίγαντας που έπεσε από τον ουρανό φαίνεται να μη θυμάται τίποτα, εκτός από ένα συγκεκριμένο ο αστερισμό, ο οποίος δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει και ειδικότερα εάν υποδηλώνει το μέρος από το οποίο έρχεται ή το μέρος που προσπαθεί να πάει. Τώρα που αποκαλύπτεται σιγά σιγά το σχέδιο του Σάουρον για τις Νότιες Χώρες (Southlands), μήπως ο αστερισμός αυτός δείχνει τη θέση εκείνη που αργότερα θα γίνει γνωστή ως Mordor; Μήπως η απώλεια της μνήμης είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει ο Σάουρον προκειμένου να κάνει την εμφάνισή του στη Μέση Γη κατ’ αυτόν τρόπο; Διότι εαν πράγματι είναι ο Σάουρον, τότε είναι σίγουρο πως το να εμφανιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ήταν δική του επιλογή, η οποία κάπως θα πρέπει να εξυπηρετεί το σχέδιο του που έχει θέσει σε κίνηση. Το οποίο σχέδιο φαίνεται προς το παρόν πως έγκειται στο να ανασυγκρροτήσει το στρατό του και να εγκατασταθεί σε ένα μέρος που θα του επιστρέψει να καταλάβει και να κυριαρχήσει στη Μέση Γη. Γνωρίζει για το σχέδιο των ξωτικών να δημιουργήσουν κάτι τόσο ισχυρό ικανό να ξεπεράσει ακόμα και τα Silmarils; Δεν ξέρουμε. Εάν πάντως γνωρίζει , θα μπορούσε με τη μορφή του μεσήλικα να εμφανιστεί όταν ανακτήσει τις αναμνήσεις ενώπιον των ξωτικών ως Annatar και να τα παρασύρει στη δημιουργία των Δαχτυλιδιών της Δύναμης; Θα μπορούσε είναι η αλήθεια (“Sauron put on a fair visage and calling himself Annatar“).

Ο “έκπτωτος άνδρας” ακούγεται πολύ καλύτερα σε σχέση με το “Meteor Man” που χρησιμοποιούν τα ξένα sites. Πηγή εικόνας cinemablend

Μία τέτοια προσέγγιση, όμως, δεν απαντά σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Τη στιγμή που ο Σάουρον έχει καταφέρει να μείνει στις σκιές χωρίς κανείς να ξέρει τη μορφή του, γιατί να επιλέξει να χάσει τις αναμνήσεις του ρισκάροντας το σχέδιο που με τόση υπομονή δούλευε; Επιπλέον, μία τέτοια προσέγγιση εγείρει πολλά ζητήματα για τους δημιουργούς της σειράς, όπως το να εξηγήσουν από μόνοι τους μορφές μαγείας που μας είναι σχεδόν άγνωστες από τον κόσμο του Τόλκιν. Παραδοχές δε τύπου magic always comes with a price είναι επίσης ξένες στο lore. Θα μπορούσε, ωστόσο, να υποστηριχτεί ότι έτσι θα κατάφερνε να περάσει απαρατήρητος ανάμεσα στα ξωτικά και ανακτώντας τις αναμνήσεις του σταδιακά να μπορέσει να πετύχει τους σκοπούς του. Εφόσον, όμως, παραδεχτούμε ότι γνώριζε πως τα ξωτικά κάτι σχεδιάζουν, θα έπρεπε να μπορεί να είναι σε θέση να παρέμβει την κατάλληλη ακριβώς στιγμή, κατί που δεν εξασφαλίζεται εφόσον δεν έχει τις αναμνήσεις του.

Ο Halbrand από το Νότο (Southlands)

Ως γνωστόν, ο Σάουρον έχει την ικανότητα να λαμ΄βάνει διάφορες μορφές κάτι που γνωρίζουμε και από το πρωτότυπο υλικό ότι χρησιμοποιούσε για να εξυπηρετήσει του σκοπούς του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μορφές έχει πάρει κατά περιόδους, αλλά ο Halbrand θα μπορούσε κατ’ αρχήν να είναι μία από αυτές.

O Halbrand στο Νούμενορ. Πηγή εικόνας fox-fun

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για κάτι που θα γνωρίζουμε μόνο οι θεατές και δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του στη Μέση Γη. Από μόνη της η ανθρώπινη φύση του Halbrand δεν μας επιτρέπει να τον δούμε να εξελίσσεται μετέπειτα σε κάποια γνωστή μορφή του Σάουρον και, κυρίως, σε αυτή του Annatar. Χρονολογικά βρισκόμαστε περί το χιλιοστό έτος της Δεύτερης Εποχής, πριν ο Σάουρον εγκατασταθεί στη Mordor, ενώ, ο Annatar εμφανίζεται στα ξωτικά περί το 1200. Οι δε άνθρωποι του Νότου δε φημίζονταν για τη μακροζωία τους. Το γεγονός αυτό βάζει ταυτόχρονα φρένο και σε άλλες θεωρίες που θέλουν ο Halbrand να είναι ο Witch King.

Εννιά δαχτυλίδια δόθηκαν στους ανθρώπους”. Πηγή εικόνας as.com

Επομένως, αν ο Halbrand είναι πράγματι ο Σάουρον, τότε θα έχει να κάνει με κάποιο μέρος του σχεδίου του να πάρει στο πλευρό του τους ανθρώπους του Νότου καταφέρνοντας, όπως όλα δείχνουν αν ισχύει κάτι τέτοιο, να εξαπατήσει τα ξωτικά και πρωτίστως της Galadriel στο να τον βοηθήσουν. Κάτι τέτοιο θα ήταν ομολογουμένως μία άκρως ενδιαφέρουσα δημιουργική παρέμβαση των δημιουργών της σειράς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω από αυτό. Πάντως, τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από παρελθόν του, ότι, δηλαδή, είναι ο νόμιμος βασιλιάς των Southlands στέκονται εμπόδιο σε μία τέτοια τροπή. Φαίνεται πως ο χαρακτήρας έχει ιστορία εκεί από όπου κατάγεται, γεγονός που μάλλον θέλει να εκμεταλλευτεί η Galadriel, οπότε αν πρόκειται για μια κατασκευασμένη ιστορία του Σάουρον είναι εύκολο να αποκαλυφθεί.

Adar

Στο τέλος του τρίτου επεισοδίου, σχεδόν εμφανίζεται ένας ξωτικόμορφος χαρακτήρας, τον οποίο τα Ορκς αποκαλούν Adar, που στα Sindarin (ξωτική διάλεκτος) σημαίνει πατέρας. Στο ίδιο επεισόδιο, επίσης, μας αποκαλύπτεται το σχέδιο του Σάουρον για τη Μέση Γη και συγκεκριμένα να καταλάβει το Νότο (Southlands). Εξ ου και η μεγάλη συγκέντρωση Ορκς εκεί, που σκάβουν μανιωδώς σήραγγες. Ως γνωστόν, επίσης, ο Σάουρον είχε λάβει ή είχε ενστερνιστεί διάφορα ονόματα και το Adar θα μπορούσε να είναι ένα λίγότερο γνωστό όνομα και δη ένα όνομα που χρησιμοποιούσαν μόνο τα Ορκς. Επομένως, φαντάζει απολύτως φυσιολογικό ο Σάουρον να βρίσκεται ανάμεσα στα Ορκς λίγο πριν καταλάβουν το κομμάτι εκείνο των Southlands που αργότερα θα γίνει γνωστό ως Mordor.

Πηγή εικόνας trenddetail

Δεν υπάρχουν, επομένως, πειστικά επιχειρήματα κατά της άποψης ότι ο Adar είναι πράγματι ο Σάουρον πέραν του ότι είναι πολύ νωρίς οι δημιουργοί της σειράς νας αποκαλύψουν ποιος είναι ο Σάουρον, δεδομένου το πόσο δείχνουν να επενδύουν στο να δημιουργήσουν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από αυτό. Εξ άλλου, θα μπορούσε ο Adar να είναι ο Σάουρον που “κρύβεται” στη Mordor και ξεκινά την ανέγερση του Barad Dur πριν αλλάξει και πάλι μορφή, για να εμφανιστεί ως Annatar στα ξωτικά.

Θα δούμε. Ξέρουμε πάντως πως τον Adar υποδύεται o Joseph Mawle, γνωτός ως Benjen Stark από το Game of Thrones.

Απάντηση