Προβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες αισίως και το τελευταίο επεισόδιο, το 16ο του 4ου κύκλου άλλως το 75ο συνολικά, του πρώτου μέρους της τελευταίας σεζόν του Attack on Titan με τίτλο “Above and Below“, ενώ, μάθαμε πως το δεύτερο μέρος της τελευταίας σεζόν το αναμένουμε τον χειμώνα του 2022, κάτι μου μεταφράζεται με όρους season anime σε Ιανουάριο-Μάρτιο 2022, ίσως και Δεκέμβριο, εάν τα καταφέρει το στούντιο, ποιος ξέρει.

Με όρους κάλυψης κεφαλαίων manga με το 16ο επεισόδιο φτάσαμε έως το κεφάλαιο 116, του οποίου ο τίτλος ήταν “Heaven and Earth“, χωρίς, ωστόσο, να καλυφθούν όλες του οι σκηνές ναι στον Zeke κλπ αναφέρομαι. Το manga αναμένουμε να ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου με το έσχατο κεφάλαιο, το 139. Όταν ξεκίνησε η 4η σεζόν, πιστεύαμε πως το πρώτο μέρος της θα τελειώσει λίγο παρακάτω, συγκεκριμένα ένα με δύο κεφάλαια αργότερα, όπου έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο cliffhanger, που θα κρατούσε, χωρίς αμφιβολία, κυριολεκτικά στην τσίτα πάρα πολύ κόσμο. Το στούντιο λογικά επέλεξε να σταματήσει στο σημείο που σταμάτησε για να έχει χρόνο να αναπτύξει σωστά και όπως πρέπει την επικείμενη μάχη που θα κλείσει την υπο-ιστορία(arc) που είναι γνωστή ως “War for Paradis“.

Εικόνα

Οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν μαζευτεί, πλέον, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στην Shiganshina, λίγο πριν το ξέσπασμα μιας μεγάλης μάχης που θα σημάνει την κορύφωση όλων των έως τώρα παράλληλα τρεχουσών υπο-ιστοριών, οι οποίες, όπως είδαμε, συνέκλιναν σε αυτό το κοινό σημείο που μας άφησε το επεισόδιο στο τέλος του. Ωστόσο, δεν είναι τελείως ξεκάθαρα τα κίνητρα και οι σκοποί όλων, παρά τα μεγάλα κομμάτια διαλόγου που περιείχαν τα τελευταία επεισόδια, μέσα από τους οποίους μάθαμε τουλάχιστον με σιγουριά ποιο είναι το μυστικό πλάνο του Zeke. Έχουν διαμορφωθεί εντός του νησιού Paradis δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις εντός των στρατιωτικών σωμάτων: Από τη μια είναι η νόμιμη ηγεσία του στρατού (Pixis, Hange, Armin κλπ) που de facto ασκεί  καθ’ ολοκληρίαν  την εξουσία στο νησί*, καθώς η Historia είναι λίγο πολύ μια διακοσμητική φιγούρα για τα μάτια του κόσμου πλην, όμως, πολύτιμη με βιολογικούς όρους καθώς είναι ο μοναδικός φορέας βασιλικού αίματος εντός των τειχών και, από την άλλη, έχουμε την φράξια των Yaegerists, που, όπως ενσαρκώνεται και στο πρόσωπο του Floch, είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Eren Yaeger και επιδιώκουν να εφαρμοστεί το Rumbling,ενώ σε κάθε περίπτωση επιδιώκουν να φέρουν με κάθε τίμημα σε επαφή τον Eren και τον αδελφό του Zeke. Βέβαια, υφίσταται και εδώ μια διάσταση πλάνων που δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως: Ο Zeke επιθυμεί με την χρήση του Founding Titan να προκαλέσει την ευθανασία των Eldians μέσα από την γενετική τροποποίηση των σωμάτων τους, ενώ, η φράξια των Yaegerists επιθυμεί την κυριαρχία των Eldians ξανά σε όλη την υφήλιο αποκαθιστώντας την αυτοκρατορία των τελευταίων, της οποίας είναι ζηλωτές. Για να λειτουργήσει οποιοδήποτε από τα δύο πλάνα είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να έρθει σε επαφή ο Zeke με τον ετεροθαλή αδελφό του Eren. Γιατί;

Τι ακριβώς παίζει με τον Founding Titan όταν φορέας του είναι άτομο με μη βασιλικό αίμα, όπως στην περίπτωση του Eren, κάτι κιόλας που, μάλλον, δεν έχει συμβεί ξανά (έστω δεν προκύπτει το αντίθετο και από το manga); Όταν ο Eren έρχεται σε επαφή με:

  • Mindless Titan με βασιλικό αίμα (Dina Fritz), τότε αποκτά την δυνατότητα ελέγχου άλλων απλών/mindless Τιτάνων.
  • Άτομο με βασιλικό αίμα (Historia), τότε αποκτά πρόσβαση σε αναμνήσεις του παρελθόντος και αναμνήσεις του μέλλοντος (φυσικά, είναι οξύμωρη η χρήση της λέξης, εφόσον δεν είναι ανάμνηση εάν δεν έχει συμβεί, αλλά όταν κάποιος είναι omnipresent σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον).
  • Titan Shifter με βασιλικό αίμα (Zeke), τότε μπορεί να ελέγξει Τιτάνες, να αλλάξει το παρελθόν, τις αναμνήσεις και οτιδήποτε άλλο κάνει ο Founding-Rumbling?-, που δεν είναι τελείως ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει και σε τι έκταση.
Εικόνα

Οι προθέσεις του Eren είναι ακόμα άγνωστες και η παρέα του, Mikasa, Armin, Jean και Connie, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την συμπεριφορά του και τα λεγομένα του καθώς αναγνωρίζει πόσο ανακόλουθα είναι όλα όσα τους λέει σε σχέση με τον Eren που γνώριζαν από μικρό παιδί, με τον φίλο τους. Είναι σίγουρο πως ότι τους είπε η Yelena για το σχέδιο της ευθανασίας δεν τους έπεισε και τόσο, ενώ, ο Armin έκλαιγε όχι γιατί θεώρησε ευγενικό σκοπό την ευθανασία εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά γιατί ανακουφισμένος -που ο φίλος τους δεν τους μισεί και δεν τους έχει πραγματικά εναντιωθεί- συνειδητοποίησε πως ο Eren δεν θα συμφωνούσε ποτέ στα αλήθεια σε κάτι τέτοιο και ότι έχει κάποιο άλλο μυστικό σχέδιο λογικά υπόψη του, που δεν το ομολογεί σε κανέναν. Ξέρει και αυτός και εμείς πλέον πως ο ένας και μοναδικός στόχος του Eren είναι η Ελευθερία!

Αποτέλεσμα εικόνας για eren ocean wr will be free

Το έχει δηλώσει όσο πιο καθαρά και δυνατά γίνεται. Τι σημαίνει, όμως, ελευθερία για τον Eren; Σημαίνει την ολοσχερή καταστροφή και εξαφάνιση των εχθρών του: Αρχικά αυτοί είναι οι Τιτάνες έξω από τα Τείχη, μετέπειτα, όταν φτάνουν στον ωκεανό – το έως τότε εκλαμβανόμενο ως σύμβολο της ελευθερίας – , αυτοί γίνονται όλοι οι υπόλοιπη ανθρωπότητα, γιατί ο Eren αντιλαμβάνεται εκείνη ακριβώς την στιγμή ότι δεν είναι ακόμα ελεύθεροι, ξέρει ότι η ανθρωπότητα είναι ο εχθρός τους πλέον. Ο εχθρός αυτός τώρα είναι κάποιοι άλλοι άνθρωποι και όχι Τιτάνες και, έτσι, με ένα βλέμμα γεμάτο θλίψη ρωτάει σχεδόν ρητορικά τους φίλους του “αν τους σκοτώσουμε όλους, αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε ελεύθεροι;”/ “if we kill them all, does that mean we’ll be free?” τείνοντας το χέρι του στην αντίπερα -μη ορατή- όχθη της θάλασσας.

Εικόνα

To highlight του επεισοδίου ήταν αναμφισβήτητα η Pieck, η οποία έκανε μια εξίσου χαλαρή casual είσοδο, όπως ο Eren πριν δύο επεισόδια, και εκτέλεσε το πλάνο που είχε η Marley να φέρει τον Eren σε ανοιχτό πεδίο για να τον καταβάλλουν και να ανακτήσουν τον Founding Titan. Η σκηνή που έλαβε χώρα στην οροφή του κτηρίου μεταξύ της Pieck και του Eren ήταν πάρα πολύ καλά εκτελεσμένη και μεταφερμένη από το manga με πλήρη ακρίβεια, ενώ, πρέπει να δώσουμε και συγχαρητήρια στο στούντιο MAPPA και για τον επιπλέον λόγο ότι ήταν όλη ζωγραφισμένη στο χέρι όπως και ο Attack Titan αυτή την φορά. Θύμιζε σκηνή από Western ταινία όπου σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο οι δύο εχθροί όντες σε αδιέξοδο στέκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο και έχουν έτοιμα τα χέρια τους να αντιδράσουν σε ότι κάνει ο αντίπαλος, είτε να αμυνθούν είτε να επιτεθούν.

Εικόνα
Συγχαρητήρια σε όποιον παρατήρησε τον Porco ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα.Στο manga δεν ξεχώριζε κατά τον ίδιο τρόπο όπως στο anime.

Είναι πάντως άξιο απορίας αυτό που προκύπτει μέσα από τα αληθινά λόγια της Pieck προς την Gabi, ότι οι Πολεμιστές/Warriors δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν από την πίστη που δείχνουν στην Marley, η οποία απλά τους χρησιμοποιεί όσο αυτοί συνεχίζουν να είναι χρήσιμοι εκ της δυνατότητας τους να μεταμορφώνονται σε Τιτάνες. Μόλις εκλείψει η πολεμική κατίσχυση των Τιτάνων, τότε θα εκλείψει και ο οποιοσδήποτε λόγος να τους κρατάει η Marley ζωντανούς εντός της επικράτειάς της. Προβάλλει, βέβαια, τον απλό λόγο πως ότι κάνει το κάνει από αγάπη, πίστη και αφοσίωση στους συμπολεμιστές της και τίποτα παραπάνω. Κάτι που είναι απλοϊκό σαν δικαιολογία, αλλά κάποιους ίσως τους καλύπτει.

Εικόνα

Η σκηνή που ο Τιτάνας σκίζει την κοιλιά του και τοποθετεί στα σωθικά του τον Zeke ήταν επίσης ένα highlight και δεν περίμενα ότι θα την μεταφέρουν λόγω της ωμότητάς της θα πει, βέβαια, κανείς ότι δεν κότεψαν σε άλλα εδώ θα σκάλωναν. Το μείον, εν προκειμένω, είναι ότι παραλείφθηκε μια σκηνή με τον Zeke από το manga που αφορούσε αυτό το επεισόδιο αλλά λογικά θα δούμε τι απέγινε στο επόμενο επεισόδιο, όταν κυκλοφορήσει η συνέχεια. Είναι και αυτό ένα cliffhanger μαζί με την τύχη του Levi για τον οποίο επίσης είχε κάποιες σκηνές ακόμα το manga, ήδη από το κεφάλαιο 115 όχι μόνο το 116 που μετέφερε το επεισόδιο 16.

Εικόνα

Ένα κωμικό και, παράλληλα, στοιχείο τραγικής ειρωνείας είναι πως το πρώτο μέρος της τελευταίας σεζόν ξεκινάει και τελειώνει με τον Reiner στην ίδια θέση έτοιμο να εισέλθει στην μάχη πέφτοντας από ένα Zeppelin με σκοπό να εκδικηθεί για την Μάχη στο Liberio. Ξεκινήσαμε την πρώτη μεγάλη μάχη με τον Eren και τον Reiner και τελειώνουμε, πριν την τελευταία μεγάλη μάχη του πρώτου μέρους, πάλι με τον Eren και τον Reiner.

Εικόνα
Bring it on… Reiner!

Θα αναμένουμε την συνέχεια του anime, αν και το manga ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες “To you, 8 months from now“.

*To πλάνο της νόμιμης ηγεσίας του στρατού είναι βασικά ότι δεν έχουν κάποιο πλάνο για το νησί Paradis και το μέλλον τους σε σχέση με κάποια επίθεση από την Marley,διστάζουν και είναι αναποφάσιστοι,αυτό που θεωρητικά έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν είναι το ψεύτικο πλάνο του Zeke που τους σέρβιρε μέσω της Azumabito. Σκόπευαν δε να ταΐσουν τον Zeke στην Historia αλλά αφού αυτή έμεινε επίτηδες έγκυος προσωρινά την γλύτωσε.

Απάντηση