Τα τελευταία τρία επεισόδια εστιάζουν στο νησί Paradis και τα εκεί πολιτικά τεκταινόμενα κάποια χρόνια πριν και αμέσως μετά την επίθεση του Eren στην Marley στο Liberio. Είδαμε πολλά και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θέλει ο Eren να επιτύχει, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο γιατί οδηγήθηκε στην επίθεση στο προάστιο του Liberio μόνος του και χωρίς να συμφωνήσει πρώτα με τους φίλους του και την μονάδα του τους Survey Corps.

Εικόνα

Το μεγαλύτερο μυστήριο αυτής της σεζόν, όπως και του τέλους του manga, είναι ποιο είναι το πραγματικό πλάνο του Eren και τι θέλει να επιτύχει, καθώς είδαμε πόσο μόνος αισθάνεται και δεν εκμυστηρεύεται σε κανέναν την αλήθεια, ούτε στην Mikasa και τον Armin.

Εικόνα

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι στόχοι του Eren από την αρχή της σειράς;

Ένας και μοναδικός είναι ο στόχος του, η Ελευθερία! Το δηλώνει όσο πιο καθαρά και δυνατά γίνεται. Τι σημαίνει, όμως, ελευθερία για τον Eren; Σημαίνει την ολοσχερή καταστροφή και εξαφάνιση των εχθρών του: Αρχικά αυτοί είναι οι Τιτάνες έξω από τα Τείχη, μετέπειτα, όταν φτάνουν στον ωκεανό – το έως τότε εκλαμβανόμενο ως σύμβολο της ελευθερίας – ,αυτοί γίνονται όλοι οι υπόλοιπη ανθρωπότητα, γιατί ο Eren αντιλαμβάνεται εκείνη ακριβώς την στιγμή ότι δεν είναι ακόμα ελεύθεροι, ξέρει ότι η ανθρωπότητα είναι ο εχθρός τους πλέον. Ο εχθρός αυτός τώρα είναι κάποιοι άλλοι άνθρωποι και όχι Τιτάνες και έτσι με ένα βλέμμα γεμάτο θλίψη ρωτάει σχεδόν ρητορικά τους φίλους του “αν τους σκοτώσουμε όλους, αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε ελεύθεροι;”/ “if we kill them all, does that mean we’ll be free? τείνοντας το χέρι του στην αντίπερα -μη ορατή- όχθη της θάλασσας.

Αποτέλεσμα εικόνας για eren ocean wr will be free

Μετά από αυτό το κομβικό σημείο στο τέλος της 3ης σεζόν, ο στόχος του Eren δεν έχει αλλάξει, καθώς παραμένει η ελευθερία, αλλά έχει αλλάξει το εμπόδιο προς την επίτευξή της. Η ελευθερία για τον Eren είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό των ανθρώπων και πιστεύει ότι πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος πολεμώντας ακόμα ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε στέκεται εμπόδιο σε αυτή.

Εικόνα

Στο 9o επεισόδιο – 3 χρόνια πριν την επίθεση στο Liberio -, ο Eren, ενώ τα μέλη των Survey Corps εκπαιδεύονται στα καινούργια όπλα που τους σύστησαν οι στρατιώτες που αυτομόλησαν από την Marley στο νησί Paradis, αναφέρει ότι αν η Marley ξεκινούσε μια πλήρη επίθεση ενάντια του νησιού, τότε το νησί και οι ίδιοι θα έχαναν χωρίς αμφιβολία. Συνεπώς, εκείνη την στιγμή γνωρίζει ότι οι επιλογές τους είναι περιορισμένες και τα περιθώρια στενά, αντίθετα με τον Armin που είναι ο πιο αισιόδοξος και πιστεύει στις διπλωματικές λύσεις αγνοώντας το αυτονόητο που σημειώνει ο Eren: πως ο υπόλοιπος κόσμος τους θεωρεί άνευ ετέρου τέρατα και την προσωποποίηση του κακού. Έπειτα, μπαίνει στο πλάνο ο Zeke και ο Eren μαθαίνει μαζί με τους άλλους για την ύπαρξη κάποιου μυστικού πλάνου που έχει (ο Zeke), κάτι που θεωρεί ο Eren ότι αφορά την χρήση των παγιδευμένων στα Τείχη Τιτάνων για την προστασία του νησιού. Πιστεύει, δηλαδή, ότι αυτός είναι ο τρόπος για να προστατευθούν και από την στιγμή που ο Zeke είναι ένας Titan Shifter με βασιλικό αίμα, η Historia – η μοναδική απόγονος της βασιλικής οικογένειας Fritz εν ζωή στο νησί – δεν χρειάζεται να εμπλακεί πουθενά στα σχέδια τους ενάντια στη Marley.

Εικόνα

Στο 10ο επεισόδιο – 2 χρόνια πριν την επίθεση του Eren στο Liberio -, ο Eren μαθαίνει με περισσότερες λεπτομέρειες τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Zeke και εναντιώνεται καθολικά, έντονα και σθεναρά στην απαίτηση του σχεδίου που θέλει την Historia να κληρονομεί έναν Τιτάνα και να γίνεται λίγο πολύ μια μηχανή αναπαραγωγής μωρών με βασιλικό αίμα για το υπόλοιπο της ζωής της. Κάποιοι, στο σημείο αυτό θεωρούν, ότι μεταξύ Eren και Historia υπάρχει κάτι ερωτικό – ο τρόπος που αποδόθηκε στο anime σίγουρα συνηγορεί περισσότερο υπέρ αυτού σε αντίθεση με το manga -, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Historia πήγε κόντρα στις παραινέσεις του πατέρα της να φάει τον δέσμιο Eren και να γίνει Τιτάνας ελευθερώνοντάς τον. Κατά συνέπεια και ο Eren της χρωστάει κυριολεκτικά την ζωή του και νοιώθει ότι οφείλει να την προστατέψει με όποιον τρόπο μπορεί, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω. Κάπως έτσι επιμένει στην εξεύρεση κάποιας άλλης λύσης, που να μην περιλαμβάνει αυτή την παράμετρο, ενώ, στο τέλος του επεισοδίου, δηλώνει εμφατικά ότι για τον ίδιο η ζωή της Historia και των υπόλοιπων φίλων του σημαίνουν το παν για αυτόν και δεν θέλει να κληρονομήσουν κανέναν Τιτάνα ποτέ, ώστε να γλυτώσουν την κατάρα της Υμίρ, δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής των 13 ετών και να ζήσουν όσο περισσότερα χρόνια γίνεται. Η Historia, ωστόσο, συναινεί στο προταθέν σχέδιο – ελλείψει καλύτερης λύσης -, καθώς θεωρεί ότι αυτό είναι το καθήκον της και, όπως βλέπουμε στο τέλος, είναι ήδη έγκυος.

Στο 11ο επεισόδιο – χρονικά βρισκόμαστε μετά την επίθεση στο Liberio και στο σήμερα -, ο Eren δεν εμφανίζεται, αλλά μαθαίνουμε πως έχει μεσολαβήσει μια συνάντηση του με την Yelena, την εθελόντρια από την Marley που εργάζεται στενά με τον Zeke και, μετά από αυτή την μυστική τους συνάντηση, άλλαξε αρκετά, σε σημείο να δρα μόνος του, ανεξάρτητα από την ομάδα του και τους στρατιωτικά ανωτέρους του καταλήγοντας στην επίθεση στο Liberio. Επίσης, μια φράξια στρατιωτών που τον υποστηρίζουν έχει αναδυθεί: οι όπως θα δούμε στην συνέχεια επονομαζόμενοι και ως “Yaegerists”. Τι ήταν αυτό που τον έσπρωξε στα άκρα, ώστε να δράσει μόνος του;

Εικόνα

Ξέρουμε ότι από την επαφή του με την Historia γνωρίζει πράγματα, έχει κάποιες αναμνήσεις αλλά και γνώση μελλοντικών γεγονότων που δεν έχει αναφέρει σε κανέναν.

Ο Εren επέλεξε να προχωρήσει μπροστά και να πολεμήσει στην Marley, χωρίς καν να μπει στον κόπο να διαπραγματευθεί με τον Willy Tybur (τον εχθρό εκείνης της στιγμής). Γνώριζε, φυσικά, ότι θα ανακήρυττε τον πόλεμο με το νησί Paradis, αλλά και πάλι δεν επεδίωξε κάποια άλλη οδό πέρα από το να πολεμήσει.

Εικόνα

Έως τώρα έχουμε δει έναν Eren στωικό και υπομονετικό, αφοσιωμένο σε κάποιο δικό του σχέδιο και σκοπό, που, όμως, σε κάποια σημεία λύγισε συναισθηματικά από αυτή την συγκροτημένη του στάση, όπως όταν άκουσε πως η Sasha πέθανε και όταν η Hange τον κατηγόρησε ότι έβαλε το νησί και τους υπόλοιπους σε κίνδυνο. Προφανώς, έχει επιλέξει τον δρόμο του και η προσήλωσή του στον στόχο του είναι εμφανής όταν φωνάζει στο είδωλο του εαυτού του στον καθρέφτη “Fight. Fight.”. Μένει να μάθουμε ποιο είναι το ακριβές σχέδιό του, γιατί ο σκοπός είναι η Ελευθερία ή διαφορετικά η καταστροφή από τον ενωμένο στρατό των υπόλοιπων εθνών.

The hell seen by those who push themselves into it is something else. They also see something else beyond that hell. Maybe it’s hope, maybe it’s another hell. I don’t know which it is. The only ones who know are the ones who keep moving forward.”

Απάντηση