H καινούργια γερμανόφωνη σειρά του Netflix (υπάρχουν επίσης διαθέσιμα στην Ελλάδα το Dark* , Criminal:Germany , Dogs of Berlin** , Perfume(Parfum) , How to sell drugs online κλπ.) We Are the Wave (original: Wir sind die Welle) , η οποία κάνει σήμερα παγκόσμια πρεμιέρα στη πλατφόρμα , βασίζεται “ελαφριά” στο γνωστό βιβλίο “The Wave” του 1981 του συγγραφέα Morton Rhue. Ο συγγραφέας είναι στην πραγματικότητα Αμερικάνος , ονόματι Todd Strasser , αλλά στην Γερμανία κάνει πετυχημένη καριέρα με το καλλιτεχνικό του “Morton Rhue” ή “T.S.Rhue” (λογοπαίγνιο του πραγματικού ονόματος στα γερμανικά). Φυσικά , το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό σχετικά με τη σειρά είναι η προηγούμενη μεταφορά του βιβλίου σε ταινία το 2008  με τίτλο Die Welle (Τhe Wave) και πρωταγωνιστή τον χαρισματικό Jürgen Vogel -δυστυχώς , αυτή την στιγμή δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική εκδοχή της πλατφόρμας , όπως είναι σε άλλες χώρες στο εξωτερικό-.

Αποτέλεσμα εικόνας για wir sind die welle

Η σειρά θα είναι κατά κύριο λόγο ένα δράμα με εφήβους , το οποίο θα περιέχει στοιχεία μυστηρίου: Μια ομάδα εφήβων , την οποία καθοδηγεί ο νέος συμμαθητής τους , Tristan Broch , κυνηγάει το όνειρό της για ένα καλύτερο μέλλον. Με εφαλτήριο το θυμό που νιώθουν για την κοινωνία και τα κακώς κείμενα αυτής , οι πρωταγωνιστές της σειράς αποφασίζουν να δράσουν , αρνούμενοι να αποδεχθούν , άλλως συμβιβασθούν με την κατάσταση γύρω τους. Οι νέοι είναι , φυσικά , θυμωμένοι με την κοινωνία και τα “κακά”/”ελαττώματα” που έχει , τα οποία  ως έφηβοι αρνούνται να αποδεχθούν και για αυτό αποφασίζουν να κάνουν κάτι για αυτό. Ωστόσο , αυτό που ξεκινάει ως μια ιδεαλιστική , ίσως και παιδαριώδη , επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο , σύντομα μετατρέπεται σε μια ανησυχητική κατάσταση , όπου όλοι θα βρεθούν  αντιμέτωποι με το ερώτημα “Αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;”.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς:

“Wie laut müssen wir sein, um alle aufzuwecken?” /”Πόσο δυνατά πρέπει να φωνάξουμε για να τους ξυπνήσουμε όλους” αναρωτιούνται οι έφηβοι στο trailer της σειράς , ενώ , βλέπουμε σκηνές κυνηγητού με την αστυνομία (κατεξοχήν σύμβολο της ισχύος τους συστήματος). Η σειρά , βέβαια , διαφέρει από το βιβλίο του Morton Rhue , καθώς , εν προκειμένω , δεν συμμετέχουν καθηγητές και δεν διεξάγεται κάποιου είδους κοινωνικό πείραμα , όπως εκεί , αλλά και στην ταινία. Αντιθέτως , οι μαθητές ριζοσπαστικοποιούνται μόνοι τους , χωρίς κάποια καθοδήγηση. Κατά συνέπεια , όποιος περίμενε κάτι αντίστοιχο με το βιβλίο και την ταινία του 2008 , μάλλον θα διαψευστεί. Το ζήτημα , όμως , είναι επίκαιρο όσο ποτέ αυτή την στιγμή στη Γερμανία , κάτι που ξεκάθαρα υπονοείται και από τους ίδιους τους δημιουργούς της σειράς , όπως βλέπουμε και με την χρήση του ακρωνύμου “NfD” για ένα φανταστικό πολιτικό κόμμα της σειράς , το οποίο φέρνει στο μυαλό αμέσως το ακρώνυμο “AfD” (Alternative für Deutschland) , ενός υπαρκτού ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας.  

Η νεαρή ηθοποιός Luise Befort θυμίζει λίγο (;) την Martina Gedeck, τι όχι;

Αποτέλεσμα εικόνας για die welle

Σε αυτό το σημείο είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε την ταινία του 2008  “Die Welle”(The Wave) , αλλά και το βιβλίο , το οποίο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό γεγονός. Το πραγματικό γεγονός ήταν ένα πείραμα ονόματι “Third Wave”/”Τρίτο Κύμα” του δασκάλου Ron Jones , που έλαβε χώρα στο σχολείο της περιοχής Palo Alto στη California (πιο συγκεκριμένα Ellwood P. Cubberley High School) το 1967. To πείραμα είχε σκοπό να αναδείξει ή όχι τις πιθανότητες να εμφανιστεί ξανά ο φασισμός στην τότε κοινωνία της εποχής εκείνης , ενώ , στόχος του δασκάλου ήταν να διαφωτίσει τους μαθητές του σχετικά με την δύναμη που μπορεί να έχει μια φασιστική κοινότητα και πόσο εύκολο είναι να καθοδηγήσει κάποιος μια ομάδα ανθρώπων ομοιογενώς , δηλαδή πως μας παρασύρει η αγελαία φύση μας , το αγελαίο ένστικτο.

Σχετική εικόνα

Η πλοκή της ταινίας έχει μεταφερθεί στη Γερμανία του 2008 όπου ο χαρισματικός δάσκαλος Rainer Wenger (Jürgen Vogel) αναλαμβάνει να διδάξει τους μαθητές του για τα αυταρχικά καθεστώτα και τις δικτατορίες , κάτι που οι μαθητές του θεωρούν βαρετό θέμα. Έτσι , λοιπόν , για να τους τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον σκέφτεται να διεξάγει μαζί τους ένα κατά τα φαινόμενα αθώο πείραμα , όπου όλοι οι μαθητές της τάξης ντύνονται ομοιόμορφα , συμπεριφέρονται το ίδιο και έχουν το δικό τους μότο. Το τρομακτικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως ένα τόσο αθώο αρχικά πείραμα καταλήγει να μας αποδείξει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ακόμα και αν την γνωρίζουμε. Έχει κάτι εγγενές κακό η πειθαρχία ή ο σεβασμός; Έχει διαφορά αν είσαι μέλος μιας μικρής ή μεγάλης ομάδας; Επιβάλλεται η μεγαλύτερη στη μικρότερη; Είμαστε καταδικασμένοι ως άνθρωποι να καταφεύγουμε πάντα στον εξτρεμισμό και την ανάγκη να εξαφανίσουμε ή μεταπείσουμε όλους όσους πιστεύουν κάτι αντίθετο; 

Σίγουρα η ταινία μας έδωσε πολλά να σκεφτούμε τότε. Θα συμβεί άραγε το ίδιο και με την σειρά;

Αποτέλεσμα εικόνας για wir sind die welle

Υπάρχει μια εμφανής αδυναμία της σελίδας στις γερμανικές σειρές.
Δες περισσότερα:

*Για το Dark εδώ:
The Dark, το γερμανικό sci-fi θρίλερ που χρειαζόμασταν
Dark Season 2 | Trivia και μερικά από τα πολλά ερωτήματα που προέκυψαν

** Για το Dogs of Berlin εδώ:
Dogs of Berlin|Όποιος πιστεύει στην ελευθερία της ανθρώπινης βούλησης δεν έχει ποτέ αγαπήσει ούτε μισήσει*

Απάντηση