Ως γνωστόν, το Netflix έχει επενδύσει σε ξενόφερτες και ξενόγλωσσες παραγωγές, με κάποιες από αυτές να κάνουν τεράστια επιτυχία -ναι στο ισπανικό La Casa de Papel αναφερόμαστε- και κάποιες να μην έχουν ακόμα την αναγνώριση που τους αξίζει: Δεν έχετε δει ακόμα το αυστραλέζικο διαμάντι Secret City; Δείτε το, γιατί στις 8 Οκτώβρη έρχεται η δεύτερη σεζόν! Ενδεικτικά αναφέρουμε επίσης το γαλλικό Marseille, το ιταλικό Subura και το γερμανικό Dark (κάτι καλό έχουμε στα σκαριά για το τελευταίο).

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με το ινδικό αστυνομικό δράμα Sacred Games, το οποίο τιτλοφορείται στο ελληνικό Netflix ως Ιερά Παιχνίδια και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Vikram Chandra που κυκλοφόρησε το 2006. Η σειρά βγήκε στον αέρα στις 6 Ιουλίου 2018 και σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα La Casa de Papel και Secret City πρόκειται όντως για μια πρωτότυπη παραγωγή του Netflix. Πέραν της παραγωγής, η σειρά είναι 100% ινδική, με τους συντελεστές της, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, να είναι όλοι τους -όπως διαβάζουμε τουλάχιστον στα ξένα sites- μεγάλα ονόματα του Bollywood.

Δυστυχώς, στο μυαλό των περισσότερων μας με το που ακούμε ινδική ταινία και Bollywood μας έρχεται στο μυαλό αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=dajfpdtPGvs

Λάθος μας! Είμαστε προκατειλημμένοι! Καμία σχέση!

Τουλάχιστον για το Sacred Games! Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, αν το Sacred Games επιχειρούσε να βγει στον αέρα μέσα από το Bollywood, το πιθανότερο ήταν να αντιμετώπιζε τέτοια λογοκρισία, που εν τέλει θα κοβόταν (10 Unsanskaari things from Sacred Games that would’ve gotten censored if it were made by Bollywood, προσοχή περιέχει spoilers). Οπότε πάρτε το τελευταίο ως ένα παραπάνω λόγο να δώσετε μια ευκαιρία στη σειρά.

Η δια-πλοκή του Sacred Games:

Δύο χρονικές περίοδοι, μία πόλη, μία ιστορία (Θα μπορούσε να βγει και πιο ποιητικό). Το Sacred Games εξελίσσεται στο Μουμπάι, κοινώς Βομβάη για να συνεννοούμαστε, σε δύο χρονικές περιόδους, τις δεκαετίες ’80-’90 και το σήμερα. Aπαραίτητο background για την προσέγγιση της σειράς είναι να πούμε λίγα πράγματα για τη Βομβάη: δες και wikipedia αλλά ας τα συνοψίσουμε πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ινδίας, απελπιστικά πολυπληθής και αδιανόητα ανομοιογενής, ενώ παράλληλα κουβαλάει μια βαριά ιστορία συγκρούσεων ερειδόμενων σε θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές.

Στα flashbacks της η σειρά ακολουθεί την ανέλιξη στον υπόκοσμο της Βομβάης του Ganesh Gaitonde, γιο ιερέα και μητροκτόνο, ενώ στο σήμερα κεντρικός χαρακτήρας είναι ο αστυνομικός επιθεωρητής Sartaj Singh, ένας σκληραγωγημένος και κυνικός τύπος, όπως τον χαρακτηρίζει ο δημιουργός του Vikram Chandra, παγιδευμένος στον κώδικα ηθικής του και στα αντικαθληπτικά.

Συνδετικός κρίκος των δυο τους φαίνεται να είναι ο πατέρας του επιθεωρητή και κρίσιμη χρονική στιγμή και σημείο τομής του σήμερα με το χθες, οι τελευταίες στιγμές του Ganesh Gaitonde πριν αυτοκτονήσει προειδοποιώντας τον Singh πως έχει 25 μέρες να σώσει τη Βομβάη από την καταστροφή. Η σειρά εκτυλίσσεται αφενός ως ένας αγώνας δρόμου για τον Singh, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει άκρη με τα τελευταία λόγια του Gaitonde κι αφετέρου ως μία παράλληλη “αφήγηση” του τελευταίου, με την οποία όχι μόνο εξηγεί το πώς έφτασε να είναι αυτός που είναι, αλλά ταυτόχρονα ενώνει το παρελθόν με το παρόν σε μία ιστορία. Πρόσωπα και καταστάσεις διαπλέκονται στο χρόνο, ενώ η ένταση, η αγωνία και το μυστήριο παραμένουν στα ύψη καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς.

Το εκρηκτικό background της σειράς:

Αναφέραμε ήδη πως έχει ιδιαίτερη σημασία για την προσέγγιση της σειράς η “τοποθέτηση” της στη Βομβάη.

Δηλώσεις που μάλλον απευθύνονται περισσότερο στο ινδικό κοινό αναδεικνύουν αυτή τη σημασία. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε ο Anurag Kashyap, ένας εκ των δύο σκηνοθετών της σειράς, το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η σειρά “στην πραγματικότητα είναι η ιστορία του πως η Βομβάη έγινε Μουμπάι” και “οταν δεις τη σειρά και ολοκληρωθεί η ιστορία, θα πάρεις μια αίσθηση της πόλης, από που ήρθε και που βρίσκεται σήμερα” (αποσπάσματα από συνέντευξη των συντελεστών της σειράς στο thehindu.com ).

Το γεγονός ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την ινδική πραγματικότητα και την ιστορία της Βομβάης ειδικότερα, δεν καθιστά τη σειρά απόμακρη για το “δυτικο” κοινό: Οργανωμένο έγκλημα, πολιτικοί, σύνδεση οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής, θρησκευτικές διαμάχες, διαφθορά, MKO, media, τηλεϊεροκηρυκες, μυστικές υπηρεσίες δεν μας είναι και πολύ άγνωστα. Το γεγονός ότι τα βλέπουμε μέσα από μία μακρινή για τους περισσότερους από μας πραγματικότητα καθιστούν τη σειρά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Οι αναφορές στην ινδική μυθολογία

Για όσους δεν αρκούνται απλά στην παρακολούθηση μιας σειράς, αλλά τη βλέπουν σαν αφορμή για να ψάξουν κάτι παραπάνω -είστε πολλοί τέτοιοι και μπράβο σας!- το Sacred Games είναι ακριβώς η σειρά που χρειάζεστε! Θα μπορούσατε να ψάχνετε για πάρα πολύ καιρό για το θρησκευτικό-πολιτικό υπόβαθρο της σειράς. Θα μπορούσατε επίσης να χαθείτε στις αναφορές που γίνονται στη σειρά στην ινδική μυθολογία τόσο σε επίπεδο διαλόγων, όσο και στους τίτλους των επεισοδίων.

Κάθε επεισόδιο της σειράς συνιστά μια αναφορά στην ινδική μυθολογία. Προφανώς και έχει βρεθεί ήδη κάποιος στο reddit που έχει κάνει τον παραλληλισμό μεταξύ της μυθολογικής αναφοράς και του επεισοδίου, ο οποίος μάλιστα έχει φροντίσει να εμπλουτίσει το post του με σωστά τοποθετημένα spoiler alerts –ευλογημένος να ναι-!

Comment
byu/daanishh from discussion
insacred_games

Συνοψίζοντας…

Το Sacred Games είναι μια πολύ καλογυρισμένη σειρά, με πολύ καλές ερμηνείες και ωραία ανάπτυξη πλοκής. Μολονότι είναι γυρισμένη στα ινδικά και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ινδική πραγματικότητα είναι παραπάνω από προσιτή σ’ ολάκερο το κοινό του Netflix, που γουστάρει αστυνομικά τηλεοπτικά δράματα. Ακόμα πιο ενδιάφερον το πολιτικό-θρησκευτικό background της σειράς, το οποίο αν και άγνωστο για τους περισσότερους από μας, δένει σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά με τη σειρά και εντείνει το ενδιαφέρον. Μην χάσεις τις αναφορές στην ινδική μυθολογία και μπες στον πειρασμό να διαβάσεις πριν δεις το επεισόδιο τι σημαίνει ο τίτλος και να ψάξεις να βρεις μόνος/η τη σύνδεση!

https://www.youtube.com/watch?v=S2726F__QGU

Απάντηση