Πριν πούμε οτιδήποτε για το Μυστική πόλη /  Secret City οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο λόγος που η συγκεκριμένη σειρά μας τράβηξε την προσοχή ήταν η εικονιζόμενη Anna Torv, πρωταγωνίστρια των Fringe και  Mindhunter (click for more). Δεν περιμέναμε όμως τέτοιο κόλλημα!

Λίγα λόγια για τους συντελεστές της σειράς:

Το σενάριο της σειράς βασίζεται στα μυθιστορήματα δύο Αυστραλών δημοσιογράφων, των Chris Uhlmann και Steve Lewishe (Marmalade Files and The Mandarin Code), ενώ η σκηνοθεσία είναι δουλειά της Emma Freeman. Πέραν της Anna Torv (Harret Dankley) πρωταγωνιστούν επίσης οι Damon Herriman (Kim), Dan Wyllie (Mal Paxton), Eugenia Yuan (η γυναίκα του Πρέσβη), ο Alan Dale (ο Πρωθυπουργός), η Jacki Weaver (Catriona Bailey), οι οποίοι έχουν καταγράψει συμμετοχές σε αρκετές και αρκετά γνωστές παραγωγές. Ο μόνος που μας έχει μείνει από κάπου όμως, για να μην λέμε και ψέματα, είναι ο Alan Dale για τους ρόλους που υποδύθηκε στο Lost και στο 24, ενώ την Eugenia Yuan όσοι βλέπετε Into the Badlands (click for more), καλό είναι να τη συνηθίσετε γιατί φαίνεται να παίζει σε αρκετά επεισόδια στο επόμενο μισό της τρίτης σεζόν. Η σειρά προβλήθηκε στο showcase του FOXTEL (αυστραλέζικα) και την έκανε γνωστή σε μας ο λόγος που αργούμε να ξυπνήσουμε για να πάμε στη δουλειά, το Netflix.

Το ζουμί:

Το Secret City είναι ένα πολιτικό θρίλερ γυρισμένο στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα και το Σίδνεϊ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Harriet Dunkley, μάχιμη δημοσιόγραφος σε εφημερίδα της Αυστραλίας, η οποία ενώ κοπηλατεί αμέριμνη με το κανό της, τυγχάνει μάρτυρας της ανεύρεσης ενός ξεκοιλιασμένου πτώματος στην όχθη του ποταμού από την Ομοσπονδιακή αστυνομία. Στην προσπάθεια της να βγάλει είδηση βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι μεταξύ Υπουργών της Κυβέρνησης, μυστικών Υπηρεσιών κι αντικρουόμενων συμφερόντων.

Η ροή των γεγονότων:

Η στιγμή που Harriet Dunkley γίνεται μάρτυρας της ανεύρεσης του πτώματος του Max Dalgeti συμπίπτει με την έναρξη μιας διπλωματικής κρίσης μεταξύ Αυστραλίας – Κίνας – ΗΠΑ, η οποία  θα εξελιχθεί και σε μείζονα κυβερνητική κρίση. Αυστραλικής καταγωγής ακτιβίστρια για την απελευθέρωση του Θηβέτ, αυτοπυρπολείται στην Κίνα όπου φοιτεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επιζεί καταλήγωντας κρατούμενη για τρομοκρατικές ενέργειες από την Κίνα. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση υπό την πίεση της κοινής γνώμης ζητά την έκδοση της στην Αυστραλία. Οι ΗΠΑ ζητάνε από την Αυστραλία να συμμετάσχει σε κοινές πολεμικές ασκήσεις σε σημείο όπου έχει αναπτυχθεί το κινέζικο πολεμικό ναυτικό για να αυξήσει τα επίπεδα ελέγχου στους θαλάσσιους διαύλους αμφισβητούμενης περιοχής. Η Αυστραλία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθότι από τη μία έχει να απαντήσει στον ισχυρότερο σύμμαχό της κι από την άλλη να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες με το Πεκίνο δεδομένης της σύλληψης της Αυστραλής ακτιβίστριας. Ο Mal Paxton Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, έχοντας διασυνδέσεις με το Πεκίνο, προκρίνει την τήρηση αποστάσεων από τις κινήσεις των ΗΠΑ και τη διπλωματική προσέγγιση με την Κίνα για την εξεύρεση λύσης. Η Catriona Bailey, Υπουργός επίσης, προκρίνει την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και την σύμπλευση με τις ΗΠΑ, ως πιο συμφέρουσα για την Αυστραλία. Ο Πάνος Καμένος στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές “Αν δεν τα βρείτε, θα γίνει κούγκι”.

Η ειδησεογραφική σκοπιά του Secret City:

Η πολυεπίπεδη σύγκρουση που μαίνεται γύρω από την έρευνα της Harriet Dunkley προσεγγίζεται από τη σειρά μ’ έναν σχεδόν ειδησεογραφικό τρόπο. Οι τηλεθεατές, κατά κάποιο τρόπο, βλέπουμε την ροή των γεγονότων μέσα από τα μάτια ενός έμπειρου πολιτικού συντάκτη. Έχουμε εντοπίσει του βασικούς “παίκτες”, έχουμε αντιληφθεί το διακύβευμα και ψάχνουμε να βρούμε τις επόμενες κινήσεις τους μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης των στοιχείων που έχουμε στη διάθεση μας και των εκτιμήσεων που μπορούμε να κάνουμε αναγιγνώσκοντας τα γεγονότα. Όλο αυτό προσδίδει μια ζωντάνια και ένταση στη σειρά που σε καθηλώνει. Πατάς επόμενο επεισόδιο, παράλειψη εισαγωγής (πολυτέλειες του netflix που αγαπάμε) για να δεις πόσο καλός ρεπόρτερ είσαι.

Τα πρακτοριλίκια του Secret City:

Το κομμάτι των μυστικών υπηρεσιών και της διαμάχης μεταξύ τους είναι αρκετά έντονο στη σειρά, χωρίς όμως να αγγίζει υψηλά επίπεδα υπερβολής. Δίνει στη σειρά τον τόνο μυστηρίου και ίντριγκας που χρειάζεται ώστε να επιτυγχάνονται τα κατάλληλα επίπεδα αγωνίας. Παράλληλα, θίγονται πάγια ζητήματα προβληματισμού όσον αφορά την δράση των μυστικών υπηρεσιών, όπως η έντονη επέμβαση στην ιδιωτική ζωή  και στην ελευθερία του λόγου με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια καθώς κι οι διάφορες μεθοδεύσεις που κρίνονται από τους αρμόδιους ως αναγκαίο κακό προκειμένου να καταστήσουν τις επεμβάσεις αυτές, αν όχι αρεστές, τουλάχιστον επιθυμητές στο λαϊκό αίσθημα.

Το lgbtq στοιχείο του Secret City:

Στη βάση του έντονου lgbtq στοιχείου στις σειρές τα τελευταία χρόνια -δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω-, το Secret City δεν το ξεπετάει με το να εντάξει απλά ένα lgbtq ζευγάρι στη σειρά θεωρώντας πως έχει πιάσει τα επίπεδα του politically correct που επιτάσσουν οι τηλεοπτικοί καιροί, αλλά το πιάνει μέσα από τη σκοπιά ενός αρκετά πιο εξειδικευμένου θέματος. Αυτού της απασχόλησης trans ατόμων στα σώματα ασφαλείας, έστω και λίγο παράπλευρα, ζήτημα που έχει απασχολήσει τελευταία και την ελληνική επικαιρότητα. Ο λόγος για την Κιμ, πρώην άντρα -διπλής- της Harret Dunkley, αξιωματούχα των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, η οποία παλεύει να διατηρήσει το επαγγελματικό της πρεστίζ μέσα σ’ένα κλίμα απίστευτης … αμηχανίας.

Το συμπέρασμα:

Το Secret City είναι η σειρά που ψάχνεις για να βγει η βδομάδα του Ιουλίο μέχρι να έρθει το Σ/Κ. Καλογυρισμένη, με πολύ καλή πλοκή, αγωνία, ζωντάνια και πολλές ανατροπές. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα γιατί προσεγγίζει διπλωματικές και πολιτικές διαμάχες, όπως και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας (εθνική ασφάλεια, trans άτομα σε σώματα ασφαλείας), μέσα από την πραγματικότητα της Αυστραλίας, η οποία μας είναι αρκετά μακρινή μεν, δεν έχει όμως σε τίποτα να “ζηλέψει τα ευρω-αμερικάνικα στάνταρς” δε.  Θα σε καθηλώσει και θα σε κάνει, αν δεν το έχει κάνει ήδη το Fringe, να λατρέψεις την Anna Torv που πραγματικά σηκώνει τη σειρά ένα επίπεδο πάνω.

Απάντηση