Όταν νιώθεις τρελός που μπαίνεις στο r/Glitch_in_the_Matrix του Reddit και διαβάζεις ιστορίες για Doppelgaengers και Changelings, έρχεται η σειρά Katla για να σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα! Η καινούργια σκοτεινή (αλίμονο για την Ισλανδία μιλάμε) Ισλανδική σειρά μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας του Netflix (υπάρχει και το εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ Valhalla Murders) μας ταξιδεύει σε ένα απόκοσμο τοπίο, σε μια άγονη, ένεκα της ηφαιστειακής στάχτης, περιοχή ονόματι Vík (ή Vik í Mýrdal) που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όντως είναι το πιο άγονο μέρος που υπάρχει. Τόσο το ηφαίστειο Katla, από το οποίο ονομάστηκε η σειρά, όσο και η πόλη Vik, είναι πραγματικές ονομασίες των πραγματικών περιοχών που απεικονίζονται – φυσικά, βρίσκονται σε άλλη κατάσταση, χωρίς στάχτη- .

Katla: Netflix Hits A Home Run - Franchise Hound

Η υπόθεση θύμιζε αρκετά την ιταλική σειρά Curon (ξανά ονομασία σειράς από την πραγματική πόλη στην οποία διαδραματίζεται), όσον αφορά την ιδέα των Doppelgaengers, αλλά και την ταινία Solaris, όσον αφορά το στοιχείο επιστημονικής φαντασίας που χρησιμοποιεί (αλλά και στο ύφος). O Doppelgaenger είναι ο σωσίας που έχει ο καθένας μας, ένα πιστό μας αντίγραφο, κάτι που εμφανισιακά μπορεί να συμβεί, ωστόσο, γενετικά, οι πιθανότητες να έχουμε ακριβώς το ίδιο dna με κάποιον άγνωστο είναι απειροελάχιστες(όχι φυσικά απίθανο). Σύμφωνα δε με όλες τις λαϊκές παραδόσεις της Βόρειας Ευρώπης, το να συναντήσεις τον σωσία σου θεωρείται πάρα πολύ κακός οιωνός και μπορεί να σημαίνει τον επικείμενο θάνατο κάποιου.

Katla': Eerie New Netflix Original Series From Iceland

Κόντρα όμως σε αυτήν την δυσοίωνη λαϊκή παράδοση (που φαίνεται να ακολούθησε η σειρά Curon), οι σωσίες που εμφανίζονται στην σειρά Katla βοήθησαν όλοι τους τα άτομα εξαιτίας των οποίων δημιουργήθηκαν (βάσει της εξήγησης που λαμβάνουμε στο τελευταίο επεισόδιο όσον αφορά την πηγή της δημιουργίας τους). Λειτούργησαν ως το μέσο για να έρθουν αντιμέτωποι, οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι της οριακά ερειπωμένης και ξεχασμένης από τον Θεό πόλης, με τις φοβίες (Magnea), με τις τύψεις (Grima, Thor, Grunhlid) και τις ενοχές τους (Darri,Rakel). Το σενάριο ήταν καλογραμμένο και απέφυγε “cheesy”-δήθεν βαθιές αναλύσεις,πλην επιφανειακές- διαλόγους, όμως ήταν σίγουρα αργό το ξετύλιγμα της πλοκής, ειδικά για όσους έχουν υπομονή και τους αρέσουν τέτοιες σκοτεινές και μελαγχολικές σειρές. Οι ηθοποιοί ήταν αξιοπρεπέστατοι και δεν υπήρχαν καθόλου παραφωνίες στο καστ. Βέβαια, εμάς αυτοί οι πιο κουλ και ήρεμοι χαρακτήρες μας φαίνονται σχεδόν αφύσικοι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε άλλο ταπεραμέντο (και δεν βλέπουμε κιόλας κάποια αμερικάνικοι σειρά).

Katla': Eerie New Netflix Original Series From Iceland

Ας δούμε τώρα τι ερωτήματα μας έμειναν αναπάντητα μετά το πέρας όλων των επεισοδίων, τι θεωρίες υπάρχουν και τι αναμένουμε από την 2η σεζόν (αν δεν ακυρωθεί φυσικά):

Grima

Η Grima που επιβιώνει στο τέλος κατά 99.9% – ένεκα του εσκεμμένως μπερδεμένου μοντάζ σκηνών της σκηνής – είναι η Αυθεντική Grima και όχι η σωσίας της/Changeling, κάτι που προκύπτει και από το μέτρημα των σφαιρών του όπλου, καθότι είναι έξι σφαίρες και η Αυθεντική Grima ρίχνει την πρώτη. Συνεπώς, η σωσίας της ρίχνει όλες τις ζυγού αριθμού σφαίρες κάνοντας την έκτη και τελευταία να καταλήγει σε αυτήν (δεδομένου ότι δεν τις γύρισαν ξανά, εφόσον δεν έδειξε κάτι τέτοιο).

Ο λόγος που ο Kjartan δεν βλέπει την Αυθεντική Grima μέσα στο σπίτι είναι ένας τρόπος να μας δείξουν πόσο η ίδια έχει χαθεί σαν άτομο μπροστά του και πως αυτός αγαπάει την ιδέα της Grima που έχει πλάσει στο μυαλό του και όχι την ίδια για το άτομο που είναι.

Asa

Katla Netflix Release Date, Cast and Details - OtakuKart

Ένα κομμάτι της ιστορίας που μας μένει σχετικά αναπάντητο είναι ο θάνατος ή η δολοφονία της Asa. Το πτώμα της, που το ανακαλύπτει η σωσίας της, φαίνεται να βρέθηκε κάτω από την καμπίνα, επειδή αυτή σύρθηκε εκεί αφότου πρώτα προσπάθησε να σπάσει το τζάμι (είχε και ένα σπάσιμο σαν κάποιος να έριξε σφαίρα σε αυτό) -όντας ήδη τραυματισμένη- επιδιώκοντας αλυσιτελώς να σωθεί από την χιονοθύελλα. Έγιναν, όμως, όλα έτσι; ή την δολοφόνησε κάποιος και την έκρυψε εκεί κάτω; Όταν η ίδια περιγράφει την τελευταία της ανάμνηση αυτή αναφέρει πως θυμάται να την τρυπάει κάποιος με μια σύριγγα, κάτι που παραβλέπεται από τους γύρω της ως μια ανάμνηση της από το νοσοκομείο. Μήπως ο Kjartan που την μισούσε είχε κάποια ανάμιξη στον θάνατό της;

Θεωρία σχετικά με τους σωσίες/Changelings:

Σε μια σκηνή βλέπουμε τον Einar να σχολιάζει πως στον πίνακα με τον Ιησού Χριστό το πρόσωπο του μοιάζει πολύ με τον πατέρα της Asa και της Grima, o οποίος όλως τυχαίως ονομάζεται Thor(χμμμμ) και δίνει πολύ προσοχή σε ένα κοράκι (σήμα κατατεθέν του θεού). Είναι κάτι συμβολικό; Μήπως ο Thor βρίσκεται εκεί για πολλά χρόνια; Πως γνωρίζουμε ότι όλοι οι κάτοικοι του Vik δεν είναι ήδη σωσίες προηγούμενων κατοίκων και ότι δεν αντικαθίστανται συνέχεια από άλλους τους σωσίες; Κάποια στιγμή η σωσίας της Grima της θέτει το φιλοσοφικό ερώτημα “Εσύ γιατί υπάρχεις/Ποιός είναι ο σκοπός σου;” και “Πως ξέρεις ότι γεννήθηκες;“,και όντως πως γνωρίζουμε ότι η Grima και οι υπόλοιποι “αυθεντικοί” κάτοικοι είναι αυθεντικοί και όχι κλώνοι/σωσίες προηγούμενων κατοίκων για όσα χρόνια κατοικείται η συγκεκριμένη πόλη; Ο Thor θα μπορούσε να είναι ο πρώτος ίσως κάτοικος της περιοχής και να λειτούργησε ως γενάρχης/θεός-δημιουργός- των υπόλοιπων και όλοι να είναι σωσίες των αρχικών κατοίκων που με τα χρόνια αντικαθίστανται.

Netflix: New Trailer for Scandinavian Sci-Fi Drama Series “Katla” – Coming  to Netflix Soon - Asume Tech

Έχοντας υπόψη ότι η πρώτη σεζόν κάλυψε τα πάντα και ότι οτιδήποτε χρειαζόταν να λυθεί και να ολοκληρωθεί, ολοκληρώθηκε, προχωρώντας στην δεύτερη σεζόν είναι πιο πιθανό η ιστορία να εστιάσει στο μεταφυσικό κομμάτι και στο στοιχείο επιστημονικής φαντασίας που αφορά την πηγή προέλευσης των σωσιών. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι δημιουργούνται από τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των κατοίκων, οπότε ένα κομμάτι του μυστηρίου της προέλευσης τους έχει ήδη ικανοποιηθεί και μετριαστεί. Η δε τελευταία σκηνή μπορεί να λειτουργήσει είτε αλληγορικά, είτε ως εισαγωγή στην δεύτερη σεζόν με τους επόμενους σωσίες να έχουν ξυπνήσει και να έρχονται στην πόλη.

Katla': Eerie New Netflix Original Series From Iceland

Easter Eggs

Το διαλυμένο αεροπλάνο στο Vik είναι πραγματικό και έχει αρχίσει να γίνεται τουριστική ατραξιόν(κάτι που συνεπάγεται και κινδύνους).

All you need to know about the Sólheimasandur plane wreck | Icelandmag

Ο Bjorn σε αυτήν την σκηνή φαίνεται ότι παίζει ένα παιχνίδι που ονομάζεται “Clone Dungeon”, την στιγμή που η μητέρα του επισκέπτεται τον κλώνο/σωσία της στην Ισλανδία.

Απάντηση