Η πρώτη σεζόν του WandaVision ολοκληρώθηκε και θα θέλαμε να σταθούμε λίγο στο φινάλε του ένατου επεισοδίου και συγκεκριμένα στον σύντομο διάλογο μεταξύ της Wanda και της  Monica Rambeau. Συγκεκριμένα, μετά την “απελευθέρωση” του Westview, η Wanda πλησιάζει τη Monica υπό το επικριτικό βλέμμα των κατοίκων του:

Δεν θα μάθουν ποτέ τι θυσίασες γι αυτούς.

Monica Rambeau

Δεν θα άλλαζε τον τρόπο που με βλέπουν. Κι εσύ… Δεν με μισείς;

Wanda

Εάν είχα την ευκαιρία σου και εάν είχα τις δυνάμεις σου, θα έφερνα πίσω τη μαμά μου. Το ξέρω ότι θα το έκανα.

Monica Rambeau

Σε αυτόν τον μόνο λίγων δευτερολέπτων διάλογο μεταξύ των δυο τους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αποδομείται η όλη προβληματική που απαντάται σε άλλες σειρές της Marvel, κυρίως των επί μέρους σειρών των Defenders (Daredevil, Jessica Jones, Luce Gage, Iron Fist), γύρω από την “υποχρέωση” των υπερηρώων να διαθέτουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της κοινότητας.

Τιμωρός (vigilante) ή υπερήρωας; Jessica Jones και Trish Walker αντιπαρατίθενται τόσο για το ρόλο των ατόμων με υπερδυνάμεις στην κοινότητα, όσο και για τη διάκριση μεταξύ υπερήρωα και “τιμωρού” (vigilante), κατ’ επέκταση και για το αν υπάρχουν όρια στη χρήση των δυνάμεων τους.

Η τρίτη σεζόν της Jessica Jones ρίχνει την αυλαία για το MCU στο Netflix

Τη στιγμή που η Wanda χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της αιχμαλωτίζοντας μία ολόκληρη πόλη για να εξυπηρετήσει στην ουσία έναν άκρως εγωιστικό σκοπό, το να ξεπεράσει, δηλαδή, την απώλεια του Vision, έρχεται η Monica Rambeau και προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα θέτοντας εμμέσως το ερώτημα στον θεατή “Αποκλείεις το να έπραττες αναλόγως αν βρισκόσουν στη θέση της Wanda και είχες τις δυνάμεις της;

WandaVision Already Showed Monica's Superhero Origin
Πηγή: ScreenRant

Μέσα απο τον συγκεκριμένο διάλογο δεν είναι σίγουρο αν η σειρά προσπαθεί να δικαιολογήσει και, ίσως, να εξιλεώσει τη Wanda για τις πράξεις της, λαμβανομένων υπόψη του ύφους της σειράς και την ανάπτυξη του χαρακτήρα της Wanda σε αυτή. Δεν είναι, επίσης, σίγουρο, αν αποπειράται να θέσει στους θεατές μια άλλη προβληματική, που έχει σχέση με όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω και αφορά την υποχρέωση των υπερηρώων να διαθέτουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία της κοινότητας. Σε ένα σχήμα κατά το οποίο επιχειρείται να αναδειχθεί η ανθρώπινη φύση του υπερήρωα, ο τελευταίος ταλανίζεται ανάμεσα στις δύο ταυτότητες του και διαπιστώνει ότι, πριν να είναι σε θέση να διαθέσει εαυτόν στην υπηρεσία της κοινότητας, πρέπει πρώτα να σώσει τον ίδιο του τον εαυτό και, επομένως, θα είχε λογική να τον δούμε να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να εξυπηρετήσει δικούς του σκοπούς (“Εάν είχα την ευκαιρία σου και εάν είχα τις δυνάμεις σου, θα έφερνα πίσω τη μαμά μου. Το ξέρω ότι θα το έκανα“). Κάτι τέτοιο φαίνεται πως ταιριάζει και στην περίπτωση της Wanda, η οποία μετά την απώλεια του Vision έχει περιέλθει σε μία κατάσταση κατά την οποία αδυνατεί να αναλογισθεί την υποχρέωση που κουβαλούν οι δυνάμεις της.

WandaVision Finale Ends the Long-Standing Strongest Avenger Debate
Πηγή: tipsclear

Μάλλον, όμως, ο συγκεκριμένος διάλογος επιτελεί απλά ένα διαπιστωτικό σκοπό των όσων συνέβησαν και αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει σε αυτόν είναι η απάθεια της Wanda και η απουσία οποιασδήποτε μεταμέλειας. Ας μην ξεχνάμε πως η Wanda δεν ελευθερώνει τους κάτοικους του Westview κάτω από την αφόρητη πίεση μιας εσωτερικής διαμάχης του τύπου ‘Τι έχω κάνει”. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να ελευθερώνει το Westview σε μια συνθήκη αποδοχής της απώλειας του Vision. Στο μεταξύ τους αποχαιρετισμό φαίνεται να συνειδητοποιεί την απώλεια και να την αποδέχεται, ξεπερνώντας το πένθος της, το οποίο βίωσε με τον τρόπο που παρακολουθήσαμε στη σειρά.

WandaVision Creator On Alternate Farewell For Scarlet Witch & Vision
Πηγή: ScreenRant

Πρέπει δε να παρατηρήσουμε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς η όποια ηθική προέκταση των πεπραγμένων της Wanda εκφράζεται μέσα από τον Vision. Έναν Vision, τον οποίο δημιούργησε η Wanda χρησιμοποιώντας τη δικιά της μεριά της σχέσης τους και κατ’ επέκταση ένα μέρος του εαυτού της , δεδομένου ότι ο Vision δεν υπάρχει πια. Επομένως, οι ηθικοί φραγμοί που θέτει ο Vision στις πράξεις της Wanda, ακόμα και εάν ήταν αναμενόμενο να τεθούν από ένα Vision που δεν υπάρχει πια, είναι στην πραγματικότητα οι ηθικοί φραγμοί της ίδιας της Wanda. Είναι η πτυχή του εαυτού της που εκφράζεται μέσα από την περσόνα του Vision που η ίδια δημιούργησε, πτυχή η οποία θα την απέτρεπε από το να αιχμαλωτίσει μία ολόκληρη πόλη προς εξυπηρέτηση των προσωπικών της σκοπών. Θα μπορούσε, δηλαδή, να υποστηριχθεί πως η Wanda, πάνω στην αγωνία της να μετριάσει τη θλίψη και τον πόνο που ένιωθε, άθελα της έθαψε τις όποιες αναστολές της στον Vision, γεγονός που αφενός δεν τις επέτρεψε να υπαναχωρήσει νωρίτερα και αφετέρου τη βρήκε εκτεθειμένη στην δύναμη της Scarlet Witch. Μάλιστα, δεχόμενοι αυτήν την ανάγνωση και αναλογιζόμενοι πως άφησε την πτυχή αυτή του εαυτού της να χαθεί μαζί με την περσόνα του Vision που είχε δημιουργήσει, στη δεύτερη σεζόν δεν θα έχουμε να κάνουμε πια με τη Wanda Maximoff, αλλά με τη Scarlet Witch! Εξ ου και η απάθεια και η έλλειψη μεταμέλειας στον διάλογο που παρατέθηκε παραπάνω.

Explaining WandaVision's Second Post-Credits Scene
Πηγή: Looper

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Wanda Maximoff κατάφερε να επιβιώσει στον Vision της S.W.O.R.D., ο οποίος αναμένουμε να μας απασχολήσει σε μία ενδεχόμενη δεύτερη σεζόν. Σε κάθε περίπτωση, η Scarlet Witch φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει στο πολύ εγγύτερο Doctor Strange In The Multiverse of Madness.

Απάντηση