Το HBO επιβεβαίωσε τον πρώτο ηθοποιό που πήρε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο cast της επικείμενης σειράς prequel του GoT, House of the Dragon πριν σχεδόν ένα μήνα και χθες ανακοίνωσε ακόμα τρία βασικά μέλη του καστ καθώς τα γυρίσματα αρχίζουν σύντομα και οι παπαράτσι θα διαρρέουν φωτογραφίες από όσα σετ είναι σε ανοιχτούς χώρους κάνοντας σποιλερς. Για τον πρώτο ηθοποιό όλες οι αντιδράσεις ήταν θετικές, καθώς ο Άγγλος ηθοποιός Paddy Considine, γνωστός από διάφορους ρόλους του, με πιο πρόσφατη την συμμετοχή του στη σειρά του HBO The Outsider, ταιριάζει αρκετά με το πως περιγράφεται ο Viserys Targaryen που θα υποδυθεί, αν εξαιρέσουμε ότι είναι απλά κάπως πιο αδύνατος – κάτι που αλλάζει φυσικά με τα απαραίτητα προσθετικά- . Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των τριών επόμενων ηθοποιών που ανακοίνωθηκαν, δηλαδή των Matt Smith ως Daemon Targaryen, Olivia Cooke ως Alicent Hightower και Emma D’Arcy ως Rhaenyra Targaryen, οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες και ποικίλες, ενώ, οι περισσότερες ενστάσεις συγκεντρώθηκαν στα πρόσωπα των Matt Smith και Emma D’Arcy.

Are Rhaenyra and Daemon Targaryen described as being beautiful or very  attractive in Fire and Blood? - Quora
Είναι αλήθεια πως οι fan concept art απεικονίσεις μας έχουν δημιουργήσει απίθανες προσδοκίες για την εμφάνιση των Βαλυριανών.

Οι ηλικίες δε των ηθοποιών μας μπερδεύουν και έχει δημιουργηθεί, τόσο από δημοσιεύματα όσο και από την ορθόδοξη γραμμή των φανς του βιβλίου, η διάχυτη αντίληψη ότι θα δούμε ηθοποιούς που θα υποδυθούν τους χαρακτήρες σε μια νεανική, και έπειτα από 2 ή 3 σεζόν, σε μια πιο “ηλικιωμένη” εκδοχή και πως προς το παρόν έχουμε μάθει το καστ των ηθοποιών που θα υποδυθούν τις πιο νεανικές εκδοχές. Αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στη σειρά The Crown όπου ανά δύο σεζόν οι ηθοποιοί αλλάζουν με πιο ηλικιωμένους για να γίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αισθητό το πέρασμα του χρόνου και είχε αρκετή επιτυχία μπορούμε να πούμε. Θα επιστρατευθεί εν προκειμένω η συγκεκριμένη τακτική, δεδομένου ότι τα γεγονότα πριν τον εμφύλιο και μέχρι το τέλος του αφορούν τουλάχιστον ένα διάστημα 30 ετών; Είναι δύσκολο να παραμείνουν ίδιοι οι ηθοποιοί, ενώ μια αφηγηματική τεχνική γεμάτη φλασμπακς ή εγκιβωτισμούς είναι εξαιρετικά πιθανό να μπερδέψει το κοινό (όπως έγινε με το Witcher). Στο GoT από την άλλη δεν υπήρχε ανάγκη να καλυφθεί κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα γι’ αυτό δεν τέθηκε εκεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ας δούμε τις ηλικίες κάθε ηθοποιού και του αντίστοιχου χαρακτήρα που υποδύονται για να αντιληφθούμε κατά πόσο είναι πιθανό να λάβει χώρα αλλαγή των ηθοποιών στην πορεία της σειράς που θα αποτελείται μάλλον από 5 σεζόν, έκαστη συνιστάμενη από 10 επεισόδια.

House Of the Dragon': Paddy Considine In 'Game Of Thrones' Prequel –  Deadline

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ηθοποιός Paddy Considine που θα υποδυθεί τον βασιλιά  Viserys I Targaryen χαρακτηρίζεται ως lead, δηλαδή πρωταγωνιστικός ρόλος, κάτι που μας δείχνει με μεγάλη σιγουριά ότι θα ξεκινήσουν από την πρώτη νουβέλα με τίτλο “The Rogue Prince” (εμπεριέχεται στο βιβλίο Fire and Blood Vo. I). Σε διαφορετική περίπτωση, εάν, δηλαδή, ξεκινούσε η ιστορία κατευθείαν με τον θάνατο του βασιλιά και την αρχή του εμφύλιου πολέμου, τότε δεν θα χαρακτηριζόταν ο ηθοποιός ως πρωταγωνιστής.

UPDATED: HBO's House of the Dragon is looking to cast the rogue prince  Daemon Targaryen - Redanian Intelligence

Η περιγραφή του χαρακτήρα του Viserys:

“Ο βασιλιάς Viserys έχει επιλεγεί από τους άρχοντες του Westeros στο Μεγάλο Συμβούλιο του Harrenhal για να διαδεχθεί τον Παλιό Βασιλιά, Jaehaerys Targaryen. Ένας ζεστός, ευγενικός και αξιοπρεπής άντρας, ο Viserys το μόνο που επιθυμεί είναι να συνεχίσει την κληρονομιά του παππού του. Όμως, οι καλοί άντρες δεν είναι απαραιτήτως και καλοί βασιλιάδες.”

Viserys I | A song of ice and fire, Fire art, Art films

Η περιγραφή αυτή χρησιμοποιεί χρόνο παρελθοντικό “is chosen” / “έχει επιλεγεί” και αυτό δείχνει ότι η ιστορία ίσως είναι κάπως συμπιεσμένη, αφότου δηλαδή ο βασιλιάς επιλέχθηκε από το Συμβούλιο. Η εν λόγω ιστορία πρώτη φορά αναφέρθηκε στο  The World of Ice and Fire και έπειτα αναλύθηκε περαιτέρω στο βιβλίο Fire and Blood , το οποίο συνιστά και το πρωτογενές υλικό του σεναρίου και της ιστορίας που θα δούμε στη σειρά. Πιο αναλυτικά, αυτό σημαίνει ότι χρονολογικά βρισκόμαστε μετά το 101 AC, οπότε έλαβε χώρα το Συμβούλιο, και μετά και το 103 AC, χρονιά που ο Viserys ανέλαβε τον θρόνο. Ωστόσο, ο ηθοποιός που επελέγη είναι 47 ετών, ενώ ο Viserys, όταν ανέλαβε τον θρόνο, ήταν 26 ετών, κάτι που ίσως να μην σημαίνει και τίποτα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικοί ηθοποιοί για να υποδυθούν τον ίδιο χαρακτήρα σε διαφορετικά στάδια της ζωής του. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η σειρά θα ξεκινήσει από την αρχή της βασιλείας του ή έστω θα την καλύψει με κάποιο τρόπο.

Η ιδιάζουσα περίπτωση του Daemon Targaryen:

Προχωράμε τώρα στον δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο που αφορά τον αδελφό του βασιλιά, τον Πρίγκιπα Daemon Targaryen, έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της σειράς, ο οποίος είναι ένας χαρακτήρας που κινείται αποκλειστικά σε μια γκρι ηθικά περιοχή, καθώς ποτέ δεν ξέρει κανείς ποια είναι τα πραγματικά του κίνητρα. Με άλλα λόγια, αυτός είναι ο ρόλος που αν δεν βρεις τον κατάλληλο ηθοποιό κινδυνεύεις να χαλάσει όλη η σειρά. Ο επονομαζόμενος, λοιπόν, και ως Rogue Prince δόθηκε στον ηθοποιό Matt Smith, τον πιο αναγνωρίσιμο από το σύνολο του έως τώρα ανακοινωθέντος καστ, ελέω The Crown όπου υποδύθηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν χθες αφορούσαν κυρίως την επιλογή αυτού του ηθοποιού για αυτόν τον ρόλο, τόσο επειδή ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι απίστευτα αγαπητός από τους φαν του βιβλίου, όσο και επειδή ο ηθοποιός δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που το συλλογικό ασυνείδητο των αναγνωστών έχει πλάσει με την φαντασία του κινούμενος σε περιγραφές του βιβλίου περί θεϊκής και εξωγήινης ομορφιάς των Targaryen. Ο Matt Smith είναι 38 ετών, ενώ στα βιβλία, όταν ο αδελφός του γίνεται βασιλιάς, είναι μόλις 22 ετών, άρα λίγο απίθανο να βλέπουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό να υποδύεται αυτή την νεανική εκδοχή του ίδιου χαρακτήρα. Είναι, όμως, πιθανό -με γνώμονα ότι ο βασιλιάς Viserys είναι πρωταγωνιστικός ρόλος- να τον βλέπουμε στα 30 του, μερικά χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον αδελφό του. Ο Πρίγκιπας Daemon δε ήταν 39 ετών όταν παντρεύτηκε την ανεψιά του και κόρη του αδελφού του Rhaenyra, ηλικία που ταιριάζει γάντι με την ηλικία και του ηθοποιού. Βέβαια, όταν ξεκινάει ο εμφύλιος, ο Πρίγκιπας είναι πλέον 48 ετών οπότε είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί διαφορετικός χαρακτήρας όταν η σειρά φτάσει στην αρχή του εμφυλίου πολέμου.

Over the centuries, House Targaryen has produced both great men and monsters. Prince Daemon was both. In his day there was not a man so admired, so beloved, and so reviled in all Westeros. He was made of light and darkness in equal parts. To some he was a hero, to others the blackest of villains.

Η επιλογή της Emma D’ Arcy στο ρόλο της Rhaenyra:

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Rhaenyra επιλέχθηκε η ηθοποιός Emma D’Arcy που συγκέντρωσε εξίσου ενστάσεις στο πρόσωπό της, όχι ,όμως, όσες ο Matt Smith. Η Rhaenyra είναι φυσικά ο κεντρικός χαρακτήρας του εμφυλίου πολέμου και ο πιο βασικός γυναικείος ρόλος της σειράς. Ωστόσο, σε σχέση με τον Daemon Targaryen παρουσιάζεται κάπως πιο μονοδιάστατη, με την έννοια ότι ηθικά δεν έχει κάποιος δίλημμα ως προς το αν βρίσκεται στο δίκαιο ή τον άδικο χώρο. Τα κίνητρα και οι σκοποί της είναι πάντα ξεκάθαρα όπως επίσης και οι φιλοδοξίες της. Το δύσκολο σε αυτό τον ρόλο είναι να μην “μπολιαστεί” από τους σεναριογράφους με την φεμινιστική ιδεολογία των ημερών μας ή έστω να μην παρασυρθούν προς τα εκεί, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε έναν Μεσαιωνικό κόσμο με όρους πολιτειακής οργάνωσης και ιδεολογιών. Η Rhaenyra ήταν η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Viserys και διάδοχός του στο θρόνο, ειδικά όταν της απέδωσε τον τίτλο της Πριγκίπισσας του Dragonstone (κατά τα πρότυπα που η Αγγλική μοναρχία ορίζει τον διάδοχο πάντα Πρίγκιπα της Ουαλίας). Φυσικά, η Rhaenyra τότε ήταν 8 χρονών, οπότε δεν θα δούμε αυτό το χρονικό σημείο με την συγκεκριμένη ηθοποιό, η οποία είναι 28 χρονών. Όταν παντρεύτηκε δε πρώτη φορά ήταν 17 χρονών, που επίσης μοιάζει λίγο απίθανο να δούμε την εν λόγω ηθοποιό να υποδύεται μια 17χρονη, όχι, όμως, και τελείως αφάνταστο. Η ηλικία της ηθοποιού ταιριάζει πολύ καλύτερα με την ηλικία της Rhaenyra όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος οπότε και ήταν 32 ετών και όχι με την πιο νεώτερη εκδοχή του χαρακτήρα.

The king’s first-born child, she is of pure Valyrian blood, and she is a dragonrider. Many would say that Rhaenyra was born with everything… but she was not born a man.

Τέλος, ο λόγος για την Alicent Hightower:

Και, τέλος, έρχεται η Alicent Hightower που την υποδύεται η Olivia Cooke που είναι 26 ετών. H Alicent στο βιβλίο είναι μεγαλύτερη στην ηλικία από την Rhaenyra κατά 9 χρόνια, κάτι που μας κάνει λίγο εντύπωση καθώς οι ηθοποιοί πέρα από την αντίθετη ηλικιακή διαφορά τους μοιάζουν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη διαφορά οπτικά. Ίσως το make up και όλα τα συναφή να κάνουν θαύματα βεβαίως. Όμως, η ηλικία της ηθοποιού που επέλεξαν ως Alicent ανταποκρίνεται περισσότερο στην νεότερη εκδοχή της, όταν, δηλαδή, παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών και πριν μεγαλώσουν τα παιδιά της και ξεκινήσει ο εμφύλιος, οπότε και ήταν 41 ετών.

The daughter of Otto Hightower, the Hand of the King, and the most comely woman in the Seven Kingdoms.  She was raised in the Red Keep, close to the king and his innermost circle; she possesses both a courtly grace and a keen political acumen.

Συμπερασματικά, από τους 4 ηθοποιούς, όλοι, πλην της Rhaenyras, φαίνεται να ανταποκρίνονται σε μια νεώτερη εκδοχή των χαρακτήρων, μια τουλάχιστον δεκαετία πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος. Είναι, λοιπόν, πιο πιθανό να δούμε την ιστορία από την αρχή, δηλαδή από την πρώτη νουβέλα με τίτλο “The Rogue Prince” (πριν εκδοθεί το Fire and Blood Vol.I ) παρά κατευθείαν τον θάνατο του βασιλιά Viserys και την αρχή του εμφυλίου. Ίσως οι ηθοποιοί μετά τις 2 πρώτες σεζόν να αλλάξουν, εκτός εάν οι συντελεστές προτιμήσουν την μέθοδο των φλασμπακς. Aν ήταν όμως έτσι, τότε δεν θα προέβαιναν σε επίσημη ανακοίνωση των εν λόγω ηθοποιών ως πρωταγωνιστών της σειράς.

When Does 'House of the Dragon' Debut on HBO? | IndieWire

Η σημαντική ερώτηση είναι αν θα δούμε τον Μανιτάρη/Mushroom?

Απάντηση