Η ιστορία του Witcher είναι μια απίθανη ιστορία γεμάτη με μαγεία , κυνήγι τεράτων , την άνοδο και την πτώση βασιλείων. Την ίδια , όμως , στιγμή είναι και ένα πολωνικό έργο , κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά έχουν παραλληλισμούς και τις απώτερες ρίζες τους στην ιστορία της ίδιας της Πολωνίας και τη σλαβική folklore/λαϊκή παράδοση. Εννοείται πως ο συγγραφέας όντας Πολωνός εμπνεύστηκε τόσο από την ιστορία της χώρας του όσο και των γειτονικών χωρών , όπως την Γερμανία (Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία) και την Λιθουανία (Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία) , χωρίς , φυσικά , αυτό να μας εκπλήσσει ή να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι κάποιο βασίλειο “αντιπροσωπεύει” κάποια χώρα πλήρως , αυτό άλλωστε θα ήταν χαζό.witcher-poster

-Υπάρχει σύνδεση της Πολωνίας με το κάποιο βασίλειο της ιστορίας του Witcher;

Αρχικά , λοιπόν , το βασίλειο της Redania , ένα από τα τέσσερα μεγάλα και πιο σημαντικά βασίλεια της ιστορίας του Witcher στο Βορρά , είναι , κατά την γνώμη πολλών , μια αλληγορία/αναλογία της ίδιας της Πολωνίας , καθώς , πρώτον , η σημαία του βασιλείου της Redania φέρει πάνω της έναν λευκό αετό σε κόκκινο φόντο (με ένα επιπλέον στοιχείο , τον κίτρινο σταυρό στη μέση) , ακριβώς όπως και της Πολωνίας. Δεύτερον , αν κάποιος γυρίσει στον χάρτη το βασίλειο της Redania κατά 90 μοίρες  (στη φορά του ωρολογίου , δεξιόστροφα) βλέπει μια χώρα που θυμίζει έντονα την Πολωνία. Αντιστοίχως , το βασίλειο της Nilfgard παραπέμπει στην Γερμανία (Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία- Γερμανία) και το Skellige στην Δανία (με τα πλοία και τους raiders να θυμίζουν την παράδοση των Βίκινγκ).

Ο αετός φυσικά σαν έμβλημα από τον καιρό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι ένα σύμβολο δύναμης και ισχύος και το έχουν υιοθετήσει αναρίθμητοι βασιλικοί / αριστοκρατικοί Οίκοι αλλά και χώρες (Εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών) ή πριγκιπάτα στις σημαίες τους.

Ερωτηθείς για αυτό το θέμα ο συγγραφέας δεν επιβεβαίωσε ποτέ ότι όταν έγραφε για το βασίλειο της Redania είχε κατά νου την Πολωνία , με ο , τι μπορεί να συνεπάγετο  για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τοποθετήσεις , δηλώνοντας εμφατικά ότι ο κόσμος του είναι ένας “ψευτοκόσμος” και ότι το σημαντικό στοιχείο της ιστορίας του είναι οι χαρακτήρες και η μοίρα τους και όχι η μοίρα αυτού του κόσμου που απλά εξυπηρετεί την πλοκή (“My world is a pseudo-world, a mere background, a picture on a canvas moved by a reel. And it’s justified – after all, the story in the books is about the fate of the characters, not about the fate of the world; the setting serves the plot, not the other way around. Yes, it is a kind of ontological construct, but it is subservient to the plot, not to its own fantastical, sometimes even outlandish, ontology.”).

Σίγουρα , λοιπόν , υπάρχει κάποια ομοιότητα μεταξύ των δύο , της Redania και της Πολωνίας , η οποία δεν χρειάζεται να εξυπηρετεί και κάποιον επιπλέον σκοπό ή να λειτουργεί σαν πολιτικό μήνυμα του συγγραφέα.

Ακόμα ένας απόηχος της πραγματικής ιστορίας της Πολωνίας στο κόσμο του Witcher είναι οι ομοιότητες του ιδρυτή της Πολωνίας Mieszko I (Μιέσκο ο Α΄) και του ιδρυτή της Redania , Radovid I , κυρίως δε των απογόνων του: Από την μια ο Μιέσκο ενώ ήταν παγανιστής έγινε χριστιανός και σιγά σιγά η παγανιστική θρησκεία και τα παγανιστικά ήθη και έθιμα εξαφανίστηκαν στην Πολωνία (εννοείται ότι αρκετά από αυτά όπως σε κάθε χώρα ενσωματώθηκαν στη νέα θρησκεία) , και από την άλλη οι απόγονοι του Radovid I στη Redania έχουν εμμονή με την εξαφάνιση κάθε είδους που δεν είναι ανθρώπινο , μεταξύ των οποίων και των μάγων (mages).Πάνω στο θέμα της θρησκείας στο κόσμο του Witcher εμφανίζεται και η θρησκευτική σέκτα/cult της Αιώνιας Φωτιάς/Eternal Fire που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια έμμεση αναφορά στην καθολική Εκκλησία, η οποία στην Πολωνία είχε κυνηγήσει τους ειδωλολάτρες.

Φυσικά , η πόλη Novigrad (The Free City of Novigrad) και η Danzig (The Free City of Danzig) που στο κόσμο του Witcher είναι ημιαυτόνομες , θυμίζουν εξαιρετικά πραγματικές πόλεις , όπως την πολωνική πόλη Gdańsk που βρίσκεται βόρεια στη Βαλτική θάλασσα που έχει μια εξίσου περίπλοκη ιστορία καθώς άλλαζε συχνά “χέρια” , πότε γερμανικά/πρωσικά , πότε πολωνικά και που και που βίωνε περιόδους αυτονομίας όπως το Novigard που βρίσκεται μεταξύ της Redania και της Nilfgard. Επίσης , στους χάρτες του κόσμου του Witcher και τον Ευρωπαϊκό χάρτη οι δυο πόλεις μοιάζουν αρκετά στο σχήμα.

Image result for witcher novigrad

Η άποψη ότι η Nilfgaard έχει βασιστεί στην Γερμανία (πρώτο και δεύτερο Reich) και την Αγία Ρωμαική αυτοκρατορία προκαλεί συχνά αντιδράσεις καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι θυμίζει την Ρωμαική ή την Βυζαντινή αυτοκρατορία! Βέβαια η σημαία της Nilfgaard που είναι ένας κίτρινος ήλιος σε μαύρο φόντο θυμίζει την σημαία της Αγίας Ρωμαικης Αυτοκρατορίας που έχει έναν μαύρο δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο.

-Το κυνήγι “τεράτων” ήταν μια αρχαία πρακτική: 

Στη σειρά βλέπουμε τον πρωταγωνιστής τον Witcher ως έναν επαγγελματία κυνηγό τεράτων επ’ αμοιβή μια πρακτική που αν ανατρέξουμε στην ιστορία έχει ξαναεμφανιστεί!

Συγκεκριμένα την ρωμαϊκή περίοδο όταν η αυτοκρατορία είχε ήδη εδραιωθεί αρκετοί άντρες προσλαμβάνονταν ως επαγγελματίες κυνηγοί ζώων-άγριων θηρίων- , καθώς αυτά έπρεπε να πιαστούν ζωντανά για να χρησιμοποιηθούν στις περίφημες αρένες με τους μονομάχους για να προσφέρουν θέαμα (panem et circenses). Ωστόσο , αρκετές φορές οι επαγγελματίες κυνηγοί ήταν απαραίτητοι για να εξυπηρετηθούν και πιο πρακτικές ανάγκες , όπως στις περιπτώσεις που τέτοια άγρια ζώα έπρεπε να διωχθούν ή να θανατωθούν επειδή προκαλούσαν ζημιές στις σοδειές και τις περιουσίες των αγροτών στην ύπαιθρο (αλίμονο , δεν υπήρχαν φιλοζωικές τότε ή αστυνομία των ζώων).

Πολλοί δε από αυτούς τους άντρες κυνηγούς ήταν Ρωμαίοι στρατιώτες που στέλνονταν σε “επαρχίες” της αυτοκρατορίας , όπως η Αλγερία ή η Βουλγαρία , για να κυνηγήσουν λιοντάρια και βίσονες , ενώ , λάμβαναν και τίτλους όπως “ursarius”/”κυνηγός αρκούδων”(με επιγραφές να μας ενημερώνουν ότι κάποιος εξ αυτών στο “γερμανικό” μέτωπο είχε πιάσει μέχρι και 50 αρκούδες σε έξι μήνες). Παραμένοντας πιστοί στο ρωμαϊκό πνεύμα της οργάνωσης και τάξης , αυτοί οι επαγγελματίες οργανώνονταν σε συντεχνίες “collegia”/”guilds”, οι οποίες πρόσφεραν υπηρεσίες με αμοιβή τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επίσημα θεσμικά όργανα παρέχοντας τους τα άγρια ζώα που χρειάζονταν για τα γνωστά “venationes” [Venatio (Latin: venatio, “hunting”, plural venationes) was a type of entertainment in Roman amphitheaters involving the hunting and killing of wild animals.πηγή:wikipedia].

H ιστορία είναι , επίσης ,γεμάτη με μύθους και διηγήσεις των σλαβικών φυλών του μεσαίωνα , οι οποίες , φυσικά , διαφέρουν από τις ιστορίες και τα παραμύθια της Δυτικής Ευρώπης , καθώς δεν είναι τόσο ιδεαλιστικές όσο οι τελευταίες και δεν κινούνται σε μια ξεκάθαρη τομή καλού και κακού , αλλά περισσότερο σε μια “γκρίζα ηθική ζώνη”. Στη πρώτη δε σεζόν είδαμε κατά σειρά την Kikimora που κατά την σλαβική παράδοση πρόκειται για θηλυκά πνεύματα που στοιχειώνουν σπίτια , τη Striga (stzryga) που είναι ένα δαιμονικό πλάσμα , το Sylvan που είναι ένα τραγόμορφο πλάσμα- θυμίζει περισσότερο τον ελληνικό θεό Πάνα- , το Doppler που θυμίζει την λέξη doppelgänger και πρόκειται για τον σωσία κάποιου , κακό συνήθως , που όταν κάποιος τον συναντήσει είναι πολύ κακός οιωνός και εμφανίζεται σε πάρα πολλές λαϊκές παραδόσεις.

Ωστόσο , πλάσματα όπως τα ξωτικά προέρχονται από την Κέλτικη μυθολογία , ενώ το τελευταίο βιβλίο του κόσμου του Witcher περιέχει και στοιχεία του μύθου του βασιλιά Αρθούρου. Τα ονόματα των ξωτικών π.χ.“Gwenbleidd”, “Shaerrawedd” επίσης θυμίζουν τις γλώσσες (Gaelic καιWelsh) των κέλτικων πληθυσμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα λέγε κανείς ότι η ιστορία του Witcher προσπαθεί να ξαναπεί την ιστορία της Πολωνίας και να αναβιώσει την folklore παράδοση και τα παγανιστικά στοιχεία που χάθηκαν στο πέρασμα της ιστορίας , καθώς είναι μια χώρα που βρισκόταν συνέχεια ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις και αυτοκρατορίες υποφέροντας αιματοχυσίες.

Απάντηση