Με μία ακόμα σειρά διευρύνεται το σύμπαν του “The Walking Dead”, το οποίο απαριθμεί, πλέον, τρεις σειρές, που τρέχουν ταυτόχρονα. Ο λόγος για το “The Walking Dead:World Beyond”, το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν από τρεις εβδομάδες και συνιστά τη δεύτερη spin-off σειρά, μετά το “Fear the Walking Dead”.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως το AMC, σε αντίθεση με άλλα δίκτυα, στην περίπτωση του TWD, μόλις είδε ότι το τελευταίο παίρνει την κάτω βόλτα, τουλάχιστον από νούμερα τηλεθέασης και αρνητικών κριτικών , αντί να βρει τρόπους να ξεφορτωθεί τη σειρά, προτίμησε να επεκτείνει “το σύμπαν” των Robert Kirkman, Tony Moore, και Charlie Adlard. Έτσι, μας “έδωσαν” πρώτα το Fear the Walking Dead, το οποίο απαριθμεί ήδη πέντε σεζόν, ενώ, στις 11 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα η 6η σεζόν της σειράς. Τώρα, που η κύρια σειρά φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της με την ενδέκατη σεζόν, τέλος το οποίο αργεί ακόμα δεδομένου ότι η σεζόν αυτή θα ολοκληρωθεί το 2022, καθώς θα περιλαμβάνει 24 επεισόδια, το AMC δίνει άλλη μια ένεση παράτασης στο franchise με το “World Beyond”, το οποίο θα είναι μια περιορισμένης διάρκειας σειρά 2 σεζόν (limited series).
Η υποδοχή της νέας σειράς απο κοινό και κριτικούς δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως θερμή. Τουναντίον, αυτό που φαίνεται να κυριάρχησε είναι μια υποδοχή του τύπου “not another teen zombies series”, στη βάση των καινούριων βασικών χαρακτήρων που μας παρουσιάζει η σειρά, μιας, δηλαδή, τετραμελούς ομάδας εφήβων που μεγαλώνει σε μια χρονική περίοδο αρκετά μεταγενέστερη της απαρχής του κακού με την έξαρση του ιού. Από τη μεριά τους, οι δημιουργοί της σειράς, Scott Gimple και Matthew Negrete, σε αυτήν ακριβώς την εφηβική οπτική του νέου κόσμου θέλουν να εστιάσουν.
Όπως έχουμε παλιότερα υποστηρίξει και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, η γοητεία του “The Walking Dead” εντοπίζεται ακριβώς στην προσπάθεια του ανθρώπινου είδους να επιβιώσει μετά από μια ολοσχερή καταστροφή και να καταφέρει να δημιουργήσει πολιτισμό. Παρακολουθώντας προσεκτικότερα την εξέλιξη των δύο άλλων σειρών του franchise, βλέπουμε, παράλληλα με την πλοκή, να εξελίσσεται με σχεδόν πρωταγορικούς όρους (ή σωκρατικούς-πλατωνικούς αν προτιμάτε) η ανθρώπινη κοινωνική εξέλιξη. Από την πρωταρχική ανάγκη για επιβίωση απέναντι στα θηρία, εν προκειμένω τους walkers, στους πρώιμους κοινωνικούς σχηματισμούς και από την δημιουργία πρώιμων κοινωνικών σχηματισμών με μόνο στόχο την επιβίωση, στη δημιουργία πόλεων-κρατών και στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στη βάση εξασφάλισης ειδών πρώτης ανάγκης και στην ανταλλακτική οικονομία. Η εξέλιξη δε αυτή προχωράει έτι περαιτέρω σε ζητήματα διοίκησης των κοινωνιών μόλις επιτυγχάνεται η ασφαλής εγκατάσταση, με εναλλαγή μοντέλων, που φτάνουν από τη μοναρχία στη θέσπιση συντάγματος και στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης (Hilltop – Kingdom – Alexandreia). Ακόμα παραπέρα, δε λείπουν οι προβληματισμοί περί απονομής της δικαιοσύνης, μέσω της εναλλαγής από την αντεκδίκηση στον παραδειγματισμό.
Fear the walking Dead: A new world to fear
Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στα παραπάνω links.
Το World Beyond, με τη σειρά του, μας παρουσιάζει ένα ακόμα πιο προωθημένο μοντέλο, τουλάχιστον φαινομενικά. Πρόκειται για τη συμμαχία Omaha, Portland και Civil Republic, η οποία έχει επισφραγιστεί με ένα νομικό κείμενο τεσσάρων σημείων, μάλλον συνταγματικής μορφής, και τις αποικίες τους, όπως η Campus Colony, από την οποία προέρχονται οι χαρακτήρες της σειράς. Το όνομα της πιο προβεβλημένης στη σειρά πολιτείας, δηλαδή της Civil Republic (αστική δημοκρατία) αύξησε τις προσδοκίες μας ότι οι επιζώντες είχαν αποκαταστήσει ως ένα βαθμό το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό λειτουργούσε πριν την έξαρξη του ιού. Η ομοσπονδιοποίηση δε που υπονοείται και η ύπαρξη συγκροτημένου στρατού, όπως είναι ο CRM (Civil Republic Military), παραπέμπει στις Η.Π.Α. προ ιού.
Ωστόσο, φαίνεται πως η εξελικτική πορεία των πολιτικών συστημάτων δεν έχει φτάσει ακόμα σε ένα πρώιμο έστω καπιταλιστικό σύστημα, που να δικαιολογεί την επιλογή του ονόματος αστική δημοκρατία, παρά σε ένα μόρφωμα αντίστοιχο της Αθηναϊκής Ηγεμονίας. Η εξουδετέρωση δε της Campus Colony στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς θυμίζει ακριβώς το πως αντιμετώπιζε η Αθηναϊκή Ηγεμονία όσους τολμούσαν να την αμφισβητήσουν, όπως για παράδειγμα τους Μήλιους ή τους Μυτιληναίους.
Το εξελικτικό αυτό υπόβαθμο που προσπαθούμε να αναδείξουμε και στις τρεις σειρές του franchise κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί. Πολύ δε μάλλον φαίνεται να βασίζεται στην ιστορική εξέλιξη των πόλεων-κρατών, από τη γέννηση τους μέχρι το σχηματισμό “ευρύτερων κρατικών” οντοτήτων. Δεν πρόκειται, φυσικά, για μία ακριβή ιστορική αντιστοιχία, παρά αποτυπώνεται σαν μια προκαθορισμένη εξελικτική διαδικασία, η οποία τοποθετημένη σε ένα συγκεκριμένο χρόνο και χώρο διαφοροποιείται αναλόγως.
Σε όλες τις σειρές του franchise το υπόβαθρο αυτό δεν καταλήγει ποτέ να γίνει το κεντρικό θέμα, παρά σκιαγραφείται αποσπασματικά σε κάθε μία από τις σειρές, δίνοντας την εντύπωση πως κάποια στιγμή θα υπάρξη μία σύγκλιση, στην οποία θα δούμε το τέλος της εξελικτικής αυτής πορείας – αν μπορεί να υπάρξει τέλος – και όχι την πορεία καθεαυτή.
Στο World Beyond, μέσα από την Civil Republic και τον CRM συναντάμε για πρώτη φορά τον πιο προηγμένο, μέχρι στιγμής, “πολιτισμό” στο σύμπαν του TWD. Βέβαια, η ύπαρξη του έχει ήδη προοικονομηθεί τόσο στο TWD, με το ελικόπτερο και τον Rick, όσο και στο Fear The Walking Dead, μέσα από την Isabella, χωρίς ωστόσο να έχουμε κανένα παραπάνω στοιχείο γι αυτόν, πέραν του ότι είναι πιο προηγμένος. Η τελευταία σειρά του franchise επιβεβαιώνει με πιο απτά στοιχεία την πρόοδο αυτή και αρχίζει να μας παρουσιάζει πτυχές αυτού του πολιτισμού. Δυστυχώς, αν και θα θέλαμε, δεν περιμένουμε να δούμε το πώς κατάφερε να φτάσει σε τέτοια επίπεδα προόδου, ούτε περισσότερα στοιχεία για την οργάνωση του. Όπως φαίνεται, η πρόσεγγιση του θα περιοριστεί στη δράση της Elizabeth Kublek (ίσως η τριλογία ταινιών του Rick να είναι πιο κατατοπιστική).
Έτσι, θα μπρούσαμε να καταλήξουμε στο ότι το World Beyond μας δίνει μία ακόμα πτυχή των όσων αναπτύχθηκαν παραπάνω, δίχως, ωστόσο, να προχωράει βαθύτερα σε τέτοια ζητήματα. Τουναντίον, μάλλον, επικεντρώνεται και περιορίζεται σε ένα εφηβικό δράμα, με εξαιρετικά αργή ανάπτυξη της πλοκής. Η στόχευση της σειράς στην ανάπτυξη χαρακτήρων εφήβων που έχουν μεγαλώσει σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον σε σχέση με ο, τι έχουμε δει μέχρι τώρα δεν παρουσιάζει το ενδιαφέρον που θα θέλανε οι συντελεστές. Πολλώ δε μάλλον, όταν, ήδη, από την αρχή της σειράς τους τοποθετεί στις ερημιές σε μία ακόμα αναζήτηση σε ένα περιβάλλον γεμάτο από ζόμπι.
Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Το γεγονός ότι πρόκεται για μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την ύπαρξη των ζομπις εκ του ασφαλούς και βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, δεν είναι μια θεματική που θα θέλαμε δύο σεζόν για να ασχοληθούμε. Μακάρι οι εκτιμήσεις μας να διαψευθούν και να καταλήξουμε να παρακολουθούμε μία ουσιαστική αλληλεπίδραση με τη Civil Republic και την ατζένα της.