Σημασία δεν έχει ποιος/α γεννήθηκες, αλλά ποιος/α θέλεις πραγματικά να γίνεις, θα μπορούσε να είναι το μότο της καινούριας δραματικής σειράς του Netflix “The Queen’s Gambit*”, αλλά και όχι.

The Queen's Gambit (TV Mini-Series 2020– ) - IMDb

Η σειρά, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Walter Tevis, αφηγείται την ιστορία μίας νεαρής σκακίστριας – φαινόμενο, της Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), να κατακτήσει τον ανδροκρατούμενο κόσμο του σκακιού και να γίνει η καλύτερη παίκτρια σκακιού στον κόσμο.

The Queen's Gambit: A Netflix Series Where The Chess Is Done Right -  Chess.com

Η αληθοφάνεια στα γεγονότα και η προσοχή στις λεπτομέρειες, αφενός της ζωής της Beth, αφετέρου και κυριότερο στις παρτίδες σκακιού που παίζει, δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για μία βιογραφική σειρά. Κι όμως, πρόκειται για ένα φανταστικό χαρακτήρα, στον οποίο, τόσο ο Walter Tevis, όσο και οι δημιουργοί της σειράς, Scott Frank και Allan Scott, προσέδωσαν μία εξαιρετική ζωντάνια, η οποία ζωντάνια, βέβαια, αποτυπώνεται χάριν στη δεινή υποκριτική ικανότητα, εν προκειμένω, της Anya Taylor-Joy.

Netflix's 'The Queen's Gambit' Shows Off the 'Ruthless' Side of Chess  (VIDEO) - TV Insider

Δίχως να χρειάζεται κάποιος να έχει γνώσεις σκακιού για να παρακολουθήσει τη σειρά, παρασύρεται στην ένταση που δημιουργεί η κάθε παρτίδα και γενικά στην προσπάθεια της Beth να καταξιωθεί σε έναν κόσμο που την είχε αρχικά αποκλείσει. Για τους λάτρεις του σκακιού δε η σειρά από μόνη της δίνει την εντύπωση μιας σκληρής παρτίδας, με την κάθε παρτίδα που διαδραματίζεται σε αυτή να είναι μία κίνηση στη μεγαλύτερη παρτίδα της σειράς, άλλοτε μελετημένη, άλλοτε επιπόλαιη. Βέβαια, αν δεχτούμε αυτή την οπτική τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο αντίπαλος της Beth σε αυτό το ευρύτερο επίπεδο. Η απάντηση, μάλλον, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, παρά ο ίδιος της ο εαυτός.

The Queen's Gambit Netflix release date I cast, trailer, news - Radio Times

Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να ισχυριστεί πως αντίπαλος της Beth είναι το κοινωνικό status της. Γυναίκα, ορφανή, μεγαλωμένη σε ένα χριστιανικό ορφανοτροφείο, υιοθετημένη από μία μικροαστική οικογένεια, που καταλήγει σε μία μονογονεϊκή οικογένεια με μία θετή μητέρα αλκοολική και καταθλιπτική, ούσα η ίδια εξαρτημένη από τα αντικαταθληπτικά είναι τα εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσει για να κατακτήσει την κορυφή. Καίτοι όλα αυτά φαίνεται να απασχολούν την Beth και να διαμορφώνουν το χαρακτήρα της, δεν είναι τα βασικά εμπόδια στο δρόμο της για την κορυφή. Είναι τα πιόνια που στέκονται ανάμεσα σε αυτή και το στόχο της, την κορυφή-βασιλιά, με το ισχυρότερο πιόνι της παρτίδας, τη βασίλισσα, να είναι ο ίδιος της ο εαυτός που θα πρέπει να ξεπεράσει για να φτάσει στο βασιλιά: The Queen’s Gambit.

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI

*Gambit στην ορολογία του σκάκι σημαίνει θυσία

Απάντηση