Ποιος να το φανταζόταν ότι το 2020 η Κλεοπάτρα θα γινόταν trend στο twitter και θα μπλεκόταν στα identity politics που τόσο πολύ έχουν φετιχοποιήσει στις Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια διάφορες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες για τους δικούς τους σκοπούς. Κακόμοιρη Κλεοπάτρα τι σου έμελλε να πάθεις. Ποιος ηθοποιός θα έχει δικαίωμα να υποδυθεί ιστορικές φιγούρες από δω και στο εξής; Θα χρειάζεται να προσκομίσει κιόλας και κάποιο πιστοποιητικό dna για να αποδείξει στο δήθεν “απαιτητικό” sjw κοινό ότι “ταιριάζει” γενετικά και οπτικά στον χαρακτήρα που θα υποδυθεί; Ή μήπως είναι, πλέον, καταδικασμένες να πέφτουν θύματα της τάσης του ιστορικού αναθεωρητισμού και πιο συγκεκριμένα του retroactive continuity όσον αφορά τα καλλιτεχνικά έργα;

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της νέας βιογραφικής ταινίας της Κλεοπάτρας που ετοιμάζει η Paramount στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο πήρε η Gal Gadot. Ξαφνικά, στο twitter, πολλοί ημιμαθείς και πέρα για πέρα αμόρφωτοι “πολεμιστές κοινωνικής δικαιοσύνης”, όπως αποκαλούνται συλλογικά “sjw”, άρχισαν να ωρύονται ότι αυτή η επιλογή ηθοποιού αγγίζει και ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα όρια και παραβαίνει τους κανόνες που αυτοί οι ίδιοι έχουν θέσει, είναι δηλαδή μια ιεροσυλία. Χωρίς δεύτερη σκέψη ή έστω κάποια στοιχειώδη έρευνα δήλωναν ότι η ηθοποιός έπρεπε να είναι Αφρο-Αμερικανή, Αφρικανή, Μιγάς, POC, Αραβίδα κλπ, πάντως όχι “λευκή” (ή ίσως πιο δόκιμα “Καυκάσια”). Εκεί, φυσικά, τα identity politics ξέφυγαν έτι περισσότερο, διότι ούτε “λευκή” θεωρείται από όλους η Gal, αλλά Μεσογειακή, ενώ, κάποιοι θεωρούν ότι γενετικά δεν είναι ούτε Μεσογειακή, αλλά Ανατολικόευρωπαία. Ακραία συνέπεια όλων αυτών είναι φυσικά να έχουν το δικαίωμα υποδυθούν την Κλεοπάτρα μονάχα τα απολιθώματα 2000 χιλιάδων χρόνων εφόσον δεν μπορεί η ίδια να αναστηθεί για να υποδυθεί τον εαυτό της. Πίσω από αυτή την αντίδραση κρύβεται και ένας άλλος λόγος , το γεγονός ότι η Gal είναι Ισραηλινή και Εβραία και ως εκ τούτου είναι μισητή εκ μέρους μιας μερίδας του αιγυπτιακού κυρίως κοινού λόγω των σχέσεων του Ισραήλ με την Αίγυπτο και τις υπόλοιπες χώρες με αραβικό πληθυσμό. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται αρκετοί είναι ότι η διαμάχη δεν αφορά την αλήθεια -αν υπάρχει μια απόλυτη αλήθεια- αλλά την αντίληψη του καθενός για το τι είναι αλήθεια.

Gal Gadot accused of cultural appropriation for accepting Cleopatra role |  Jewish News

Η λογική (που δεν είναι λογική), ο τρόπος ας πούμε σκέψης όσων έχουν πρόβλημα με αυτή την επιλογή ηθοποιού είναι η εξής : τον ρόλο της Κλεοπάτρας πρέπει να πάρει μια Αραβίδα ηθοποιός γιατί η Αίγυπτος στις μέρες μας κατοικείται κατά κύριο λόγο από αραβικό πληθυσμό, άρα και η αρχαία Αίγυπτος είχε αραβικό πληθυσμό ή η Αίγυπτος βρίσκεται στην ήπειρο της Αφρικής άρα η Κλεοπάτρα που ήταν γεννημένη στην Αίγυπτο ήταν μαύρη Αφρικανή.

Εικόνα

Φυσικά, ο χαζός μύθος ότι η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη ή “από την Αφρική” ξεκίνησε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όταν πολλά επιτεύγματα άλλων πολιτισμών άρχισαν να αποδίδονται με τελείως ανύπαρκτα ή και αντί-ιστορικά επιχειρήματα ως προερχόμενα συλλογικά από την Αφρική. Έτσι, αρκετοί είναι πέρα για πέρα πεπεισμένοι ότι η ΌΛΗ Η ΑΦΡΙΚΉ, και δη η Αίγυπτος εν προκειμένω, ήταν η Wakanda και ο υπόλοιπος κόσμος τους το κρύβει κάνοντας whitewashing. Η δυναστεία που είναι πιθανότερο να είχε Φαραώ Αφρικανικής καταγωγής ήταν η 25η .

Εικόνα

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κλεοπάτρας Ζ’ σε αντίθεση με άλλους Φαραώ και ιστορικές φιγούρες της αρχαίας Αιγύπτου γνωρίζουμε με βεβαιότητα την καταγωγή της και την ζωή της, καθώς αυτή καταγράφηκε από διάφορες πηγές. Ο πατέρας της καταγόταν σε ευθεία γραμμή από τον Πτολεμαίο Α΄, σύντροφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ, η μητέρα της είναι το μοναδικό “σκοτεινό” και αμφισβητούμενο σημείο που στέκονται όσοι υποστηρίζουν μετά μανίας ότι ήταν μαύρη. Φυσικά, προτιμούν να βασίσουν την κριτική και την άρνηση τους σε ένα αμφισβητούμενο στοιχείο παρά στα αδιαμφισβήτητα ιστορικά δεδομένα. Η ταυτότητα της μητέρας της Κλεοπάτρας είναι ανεπιβεβαίωτη, αλλά αρκετοί ιστορικοί θεωρούν ως πιο πιθανή την εκδοχή να είναι και αυτή ελληνικής καταγωγής. Ενδεικτικά, ο Στράβωνας αναφέρεται σε αυτήν σαν να έχει αριστοκρατική καταγωγή, αντίθετα με κάποιες ρωμαϊκές πηγές φίλα προσκείμενες στον Αυτοκράτορα Οκτάβιο, οι οποίες εξυπηρετούσαν την προπαγάνδα του εναντίον της Κλεοπάτρας τον καιρό του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε αυτόν και τον Μάρκο Αντώνιο. Είναι δε λογικό ότι αυτή η εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Κλεοπάτρας εστίαζε σε στοιχεία που θα μπορούσαν δυνητικά να υποσκάψουν την νομιμότητα της να κυβερνήσει την Αίγυπτο. Έτσι, ίσως ποτέ να μην μάθουμε με απόλυτη βεβαιότητα ποια ήταν η καταγωγή της μητέρας της, είναι, όμως, βέβαιο ότι με τα στάνταρ της εποχής εκείνης δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η Κλεοπάτρα και δεν θεωρούνταν τίποτα άλλο πέρα από Μεσογειακή γυναίκα. Επιπλέον, ο βαθμός αιμομιξίας της δυναστείας των Πτολεμαίων δεν αφήνει περιθώρια για άτομα με “ανάμεικτη καταγωγή”, καθώς ήταν ακραία και συνιστούσε μια πρακτική που ακολουθούσαν με μεγάλη συνέπεια επί 300 χρόνια περίπου.

Εικόνα

Το Hollywood τα τελευταία χρόνια έχει ανάγει το κάστινγκ με μη παραδοσιακούς όρους, άλλως “τυφλό κάστινγκ” σε φετίχ, καθώς, πλέον, κάθε ταινία ή σειρά -ακόμα και ιστορική- που δεν περιλαμβάνει ethnic χαρακτήρες κινδυνεύει να βρεθεί στα πυρά των sjw. Η πρώτη φορά που αυτό συνέβη με σοβαρούς όρους ήταν όταν το μιούζικαλ “The Wiz” που ήταν μια αφήγηση εκ νέου του έργου “Ο Μάγος του Οζ” το 1978 προσέλαβε αποκλειστικά μαύρους ηθοποιούς. Φυσικά, δεν είναι λάθος να παίρνουν ρόλους λευκών – στη σύλληψή τους χαρακτήρων – “μη λευκοί” ηθοποιοί, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι ένας άτυπος κανόνας για κάθε είδους έργο, ειδικά όταν οι χαρακτήρες του ήταν υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα και όχι ποιήματα μυθοπλασίας. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται κάποια διπλά στάνταρς όπου το να προσλάβεις έγχρωμους ή μαύρους ηθοποιούς να υποδυθούν χαρακτήρες λευκούς προερχόμενους από παραδοσιακούς μύθους ή και ιστορικά πρόσωπα θεωρείται “προοδευτικό” και σωστό και όχι ενστερνισμός εκ μέρους των μαύρων μιας κουλτούρας που δεν είναι δική τους, ενώ, αντιθέτως αν αυτό συμβεί με λευκούς ηθοποιούς είναι α π α ρ ά δ ε κ τ ο και κατακριτέο. Φυσικά, είναι εξίσου ρατσιστική και αυτή η συμπεριφορά ως προς τους “λευκούς” ηθοποιούς αλλά και ως προς τους μαύρους, διότι το να δέχεσαι ότι μπορούν να υποδυθούν χαρακτήρες όπως βασιλιάδες και βασίλισσές της Αγγλίας ή τον Αχιλλέα στη Τροία υποδεικνύει ότι τους μεταχειρίζεσαι ιδιαιτέρως επειδή τους λυπάσαι. Κανείς δεν παραπονέθηκε για το αντίθετο.

Εικόνα

Κάτι που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να συμπεριλαμβάνονται σε περισσότερα κάστς και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες “μη προνομιούχοι” στο παρελθόν μαύροι και έγχρωμοι ηθοποιοί έχει καταλήξει σε κάτι τελείως εκφυλισμένο, τοξικό (cancel culture) και αντιπαραγωγικό. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ο κόσμος αναλώνεται σε άνευ ουσίας συζητήσεις περί φυλών, εθνικοτήτων, μέτρησης του χρώματος δέρματος και ότι άλλο κάνοντας αναχρονισμούς για να περάσουν κάποιες ομάδες τις δικές τους ατζέντες. Η περίπτωση της Gal Gadot και του ρόλου της Κλεοπάτρας είναι ξεκάθαρος ρατσισμός υπό το πέπλο του BLM από άτομα εμφορούμενα προκαταλήψεις επειδή η Gal είναι Ισραηλινή, Εβραία και πρώην μέλος του Ισραηλινού στρατού.

Το αστείο είναι πως η επιλογή της Gal είναι η καλύτερη δυνατή -τηρουμένων των αναλογιών- , καθώς η καταγωγή της ταιριάζει στην Κλεοπάτρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηθοποιό που έχει υποδυθεί έως τώρα.

CLEOPATRA.........ACTRESS ELISABETH.TAYLOR......SOURCE  VEBSTON.TUMBLR.COM............ | Elizabeth taylor cleopatra, Elizabeth  taylor, Actresses

Από την στιγμή που κατάφεραν κάποιοι να δημιουργήσουν θέμα -χωρίς πραγματικά επιχειρήματα και με ψέματα- ακόμα και με αυτή την πιο ταιριαστή επιλογή, ένας Θεός ξέρει τι μας περιμένει στην μεταφορά του βιβλίου Cleopatra της συγγραφέως Stacy Schiff από τον Denis Villeneuve. Ίσως εκεί οι wokies να καταφέρουν να περάσουν την ατζέντα τους και να μην ανοίξει ρουθούνι.

CLEOPATRA, A LIFE by STACY SCHIFF 2010 Pulitzer Prize Winner Paperback 392  pages Very good

*Ο τάφος της Κλεοπάτρας δεν έχει βρεθεί και έτσι η όποια “διαμάχη” υφίσταται στο μυαλό κάποιων για την καταγωγή της δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε με εκατό εγκυκλοπαίδειες, άλλωστε στις μέρες μας αμφισβητούνται όλα τα επιστημονικά και με αντικειμενικούς όρους διαπιστωμένα δεδομένα, η Κλεοπάτρα θα ξέφευγε;

**Αν το εκπαιδευτικό σύστημα της υπερδύναμης που ακούει στο όνομα Η.Π.Α. παράγει αυτά τα αποτελέσματα αμμορφωσιάς και ημιμάθειας ίσως θα έπρεπε να είμαστε λίγο περισσότερο ευγνώμονες στο δικό μας.

***Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι ο Rami Malek μπήκε στο στόχαστρο των ίδιων sjw όταν υποδύθηκε τον Φαραώ στην ταινία “A night at the museum” γιατί δεν ήξεραν ότι ήταν όντως Αιγύπτιος και δη με προφανή κοπτική καταγωγή (το κοντινότερο ίσως σε αρχαίο Αιγύπτιο) και όχι αραβική (αυτό που είχαν υπόψη οι περισσότεροι όταν τον κατηγορούσαν ως λευκό για τον ρόλο).

Όπως έλεγε και ο William Yeats στο ποίημα The Second Coming the best lack all convictionwhile the worst are full of passionate intensity.”.

Απάντηση