Σας έλειψε ο Jon Snow ? Θέλετε να απολαύσετε τον Kit Harington να λέει κάτι άλλο πέρα από “My Queen” και “Ι don’t want it” ?

https://www.youtube.com/watch?v=MtO_ICt3nh0

Σήμερα κάνει την πρεμιέρα της στη χώρα μας η ταινία  “The Death and Life of John F. Donovan” του σκηνοθέτη (ηθοποιού,σεναριογράφου κλπ.) Xavier Dolan , ο οποίος γνώρισε στη ζωή του πολύ νωρίς επιτυχία (ταινία Mommy) και αυτό του “στοίχισε” , καθώς στο μεγαλόπνοο πρότζεκτ που ήταν αρχικά αυτή η ταινία εξελίχθηκε σε τραγωδία. Το πρότζεκτ για αυτή την ταινία ξεκινάει ήδη από το 2013 και μέχρι σήμερα έχει περάσει κυριολεκτικά 40 κύματα για να φτάσει στη μεγάλη οθόνη. Η καναδέζικη ταινία είναι ένα κοινωνικό δράμα και παράλληλα η πρώτη απόπειρα συγγραφής του Dolan στην αγγλική γλώσσα , ενώ , το καστ είναι γεμάτο γνωστά ονόματα όπως οι Kit Harington Jacob Tremblay Natalie Portman Susan Sarandon Kathy Bates Thandie Newton Ben Schnetzer και Jared Keeso. Το κυρίαρχο θέμα είναι η ζωή ενός σελέμπριτι , τα ταμπλόιντς στο Χολύγουντ και τι είδους επιρροή ασκούν στη ζωή του κάθε διάσημου και φυσικά δύο θεματολογικά στοιχεία που αγγίζουν ίσως τα όρια , πλέον ,της εμμονής για τον Dolan: πρώτον η σχέση -το σύμπλεγμα- μητέρας -γιου και δεύτερον η ομοφυλοφιλία . Από άποψη ιδέας και καστ ακουγόταν μια πολλά υποσχόμενη ταινία , παρόλα αυτά , στην εκτέλεση φαίνεται ότι δεν πήγε καθόλου καλά και κοινώς κάπου “χάθηκε η μπάλα” από τον Dolan. Η ταινία αυτή ήταν η πρώτη ταινία του Dolan που έκανε πρεμιέρα σε φεστιβάλ και αυτό συνέβη πέρσι , όπου οι κρτικοί τη θεώρησαν “πεζή” και “επιτηδευμένη”, παρά το γεγονός ότι για αρκετό καιρό ο σκηνοθέτης ήταν το αγαπημένο τους παιδί. Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία είναι πάλι εκεί , καθώς ο σκηνοθέτης είχε στείλει όντως , όταν ήταν μικρό παιδί , ένα γράμμα στον  Leonardo DiCaprio , ακριβώς όπως συμβαίνει και στη ταινία , όπου η ιστορία συνδέει ένα μικρό παιδί με έναν διάσημο .

Αποτέλεσμα εικόνας για the life of john f donovan

Τον χαρακτήρα του μικρού αγοριού υποδύεται o Jacob Tremblay (Room) , ο οποίος αφού μετακομίζει στο Λονδίνο μαζί με την μητέρα του , Natalie Portman , παλεύει να ταιριάξει με το καινούριο περιβάλλον εκεί. Σε αυτή την προσπάθεια του , λοιπόν , αποκτά έναν φίλο δια αλληλογραφίας , ο οποίος είναι ένα πάρα πολύ διάσημος ηθοποιός ονόματι John F. Donovan και τον οποίο υποδύεται ο Kit Harrington – επιτέλους είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε να παίζει κάτι πιο διαφορετικό χωρίς κουστούμια και εφέ- .

Αποτέλεσμα εικόνας για the life of john f donovan

Αυτό που βασανίζει τον ηθοποιό είναι ότι δεν έχει αποκαλύψει στο κοινό την ομοφυλοφιλία και ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στη καριέρα του αναζητώντας και αυτός τους δικούς του μηχανισμούς επιβίωσης όπως ο μικρός που παλεύει να προσαρμοστεί. Η ιστορία , συνεπώς , και τα θεματικά της στοιχεία σε συνδυασμό με αυτό το πολύ καλό καστ ήταν πολλά υποσχόμενα , αλά όλα αυτά χάνονται , καθώς οι ηθοποιοί μεταξύ τους φαίνεται να μην “λειτουργούν”. Ίσως φταίει το σενάριο και οι διάλογοι , ίσως οι οδηγίες του Dolan , αλλά σε κάθε περίπτωση ο Harrington με την  Susan Sarandon και ο Tremblay με την Portman ως ζευγάρια μητέρας -γιου δεν “δένουν” , ενώ , τα κλισέ σε σκοτώνουν εσωτερικά -πως να νοιώσει κάποιος όταν παίζει το “Stand by me” σε μια σκηνή που οι χαρακτήρες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σταθούν ο ένας στον άλλο! 

Αποτέλεσμα εικόνας για the life of john f donovan

Φυσικά , για κάποιον που αγαπάει το πάντρεμα των στοιχείων θεατρικότητας με την ποπ μουσική το να βλέπει τον Jon Snow  να τραγουδάει “Hanging by a Moment”  σε μια στιγμή κάθαρσης για τον χαρακτήρα είναι κάτι ευχάριστο αν μη τι άλλο. Αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο ηθοποιός που υποδύεται το μικρό αγόρι , ο Tremblay , ενώ , όλοι οι άλλοι ηθοποιοί , αν και πολύ πετυχημένοι , δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν μεταξύ τους σε αυτή την ταινία , ώστε να είναι άξιο αναφοράς το παίξιμό τους. Αρχικά δε στην ταινία είχε συμπεριληφθεί και η Jessica Chastain, η οποία ενώ γύρισε κανονικά τις σκηνές της αργότερα ενημερώθηκε ότι κόπηκε τελείως ο ρόλος της από την ταινία στο στάδιο του μοντάζ! Ο Dolan της ζήτησε και δημόσια συγγνώμη , αλλά όλα αυτά καταδεικνύουν πόσο πολύ “βασανίστηκε” είναι αυτή η ταινία για να ολοκληρωθεί. 

Η ταινία παίζεται σε πολύ λίγα (μόνο 2) σινεμά στην Αθήνα.

O Kit και η Emilia , εκτός του πλαισίου του Game of Thrones δεν είχαν ακόμα την τύχη να βρουν κάποιους καλούς ρόλους για να μας δείξουν τι διαφορετικό μπορούν να καταφέρουν , ενώ o Kit θα εμπλακεί τώρα στη καινούργια saga της Marvel , Eternals, ξανά με την ίδια “φόρμα” που λειτουργούσε και το GoT , κουστούμια, εφέ σκηνικά κλπ. χωρίς , όμως , να έχει την δυνατότητα να δείξει κάτι παραπάνω από άποψη ηθοποιίας και εκεί. 

Απάντηση