Ποια μπορεί να ήταν η έμπνευση ή η ρίζα της ιδέας του Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν (John Ronald Reuel Tolkien [J. R. R. Tolkien]) για να συγγράψει την σειρά φανταστικής λογοτεχνίας που συλλογικά έχει γίνει γνωστή ως “ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”; Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον thread στο twitter μας δίνει μια πιθανή εκδοχή της ρίζας της ιδέας του Τόλκιν να γράψει μια ιστορία φαντασίας για μαγικά και πανίσχυρα δαχτυλίδια.

Το κάτωθι ρωμαϊκό δαχτυλίδι βρέθηκε σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό Silchester στην Αγγλία του Ηνωμένου Βασιλείου το έτος 1785. Η εικόνα που έχει σκαλιστεί στο δαχτυλίδι εκπροσωπεί μια παγανιστική θεότητα, την θεά Αφροδίτη, ενώ φέρει την γραφή “SUNEV” (από πίσω προς τα μπρος) καθώς χρησίμευε παράλληλα και ως σφραγίδα. Το 12 καρατίων δαχτυλίδι είχε πουληθεί στην οικογένεια Chute, η οποία έγραψε σχετικά με το δαχτυλίδι αυτό στην ιστορία της οικίας τους.*

Εικόνα

Περαιτέρω αξιοπρόσεκτη είναι η επιγραφή που φέρει το δαχτυλίδι περιμετρικά στις 10 πλευρές του, η οποία είναι το όνομα του μετέπειτα χριστιανού ιδιοκτήτη του. Το όνομα που γράφει είναι “Senicianus” και όπως γράφει στα λατινικά το δαχτυλίδι -με ορθογραφικά λάθη- “vivas in deo”=”ζει/ζήσε καλά με τον Θεό. Το δαχτυλίδι αυτό, λοιπόν, βάσει των επιγραφών και της θεότητας που απεικονίζει φαίνεται να πέρασε από την κατοχή ενός παγανιστή στην κατοχή ενός χριστιανού.

Εικόνα

Μετά από 30 χρόνια από την ανακάλυψη του δαχτυλιδιού και σε απόσταση 80 περίπου μιλίων από το σημείο της ανακάλυψης βρέθηκε σε έναν ναό μια πλάκα με μια κατάρα. Ο εν λόγω ναός άνηκε σε έναν μυστήριο βρετανικό θεό ονόματι “Nodens” και βρίσκεται κοντά στην πόλη Lydney στο Gloucestershire.

Εικόνα

Η πλάκα με την κατάρα (defixio) αφορούσε το παράπονο ενός άντρα με το όνομα “Silvianus“, ο οποίος παραπονιέται για το χρυσό του δαχτυλίδι που έχει κλαπεί και ονομάζει ως ύποπτο για την κλοπή έναν άντρα με το όνομα “Senicianus“!

Εικόνα

O Silivianus μαζί με την πλάκα κατέθεσε στο ναό και ένα ποσό χρημάτων ίσο σε αξία με το μισό της συνολικής αξίας του δαχτυλιδιού ελπίζοντας ότι η υγεία του Senicianus θα πληγεί. Το 1929 ο αρχαιολόγος Mortimer Wheeler ήταν αυτός που έκανε την σύνδεση μεταξύ του εν λόγω δαχτυλιδιού και της πλάκας με την κατάρα που φέρουν τα ίδια ονόματα. Ο Wheeler τότε συμβουλεύτηκε τον νεαρό την εποχή εκείνη J. R. R. Tolkien, ο οποίος ήταν τότε καθηγητής Αγγλο-Σαξονικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να βρουν την ετυμολογία αυτής της μυστήριας θεότητας με το όνομα “Nodens” και να εξακριβώσουν άλλες πιθανές σχέσεις με το αινιγματικό χρυσό ρωμαϊκό δαχτυλίδι.

Tolkien's first words

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Tolkien ξεκίνησε να γράφει και να δημιουργεί το μαγικό κόσμο της Μέσης Γης γράφοντας τα βιβλία “The Hobbit” και “The Lord of the Rings”, τα οποία στον πυρήνα της υπόθεσης τους αφορούν μαγικά, χρυσά και κλαπέντα δαχτυλίδια, ενώ, υπάρχει και αυτό το ένα απόλυτο Δαχτυλίδι που δίνει στον φορέα του διάφορες δυνατότητες υπερισχύοντας όλων των άλλων. Άσκησε στον Τόλκιν το δαχτυλίδι του Silvianus τέτοια επιρροή ώστε να τον εμπνεύσει να ξεκινήσει την ιστορία του και το μαγικό ταξίδι στο φανταστικό κόσμο που έπλασε;

Εικόνα

*https://blog.bookstellyouwhy.com/the-vyne-ring-fit-for-a-hobbit

Απάντηση