Το Netflix μας έφερε τον τελευταίο καιρό δύο σειρές περιορισμένου αριθμού επεισοδίων και δίχως πρόβλεψη για 2η σεζόν στον ορίζοντα καταπώς φαίνεται, οι οποίες συνιστούν μεταφορά αγγλικών ψυχολογικών θρίλερ μυθιστορημάτων εκδοθέντα την ίδια κιόλας χρονιά, το 2017. Ο λόγος για τις σειρές Behind Her Eyes, ένα ψυχολογικό παραφυσικό θρίλερ, και The One, ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, οι οποίες απευθύνονται αναμφίβολα στο ίδιο target group και συγκεντρώνουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των οποίων οι κύριες είναι ότι εκτυλίσσονται στην Αγγλία, αφορούν τις ερωτικές σχέσεις ζευγαριών παντρεμένων και μη και την εμπλοκή ενός τρίτου προσώπου που διαταράσσει τις ισορροπίες και είναι γυναικοκεντρικές με την έννοια ότι η αφήγηση και βασικοί πρωταγωνιστές είναι γυναίκες μιας ηλικίας γύρω στα 30, ενώ και οι δύο -τελείως σατανικά (;) – προβάλλουν το αρχέτυπο της ζηλιάρας τρελαμένης γυναίκας. Το βασικό, όμως, χαρακτηριστικό που μοιράζονται είναι ότι βλέπονται πάρα πολύ εύκολα και προσφέρονται για binge watching ακόμα και εάν οι ερμηνείες ή το σενάριο δεν αξίζει, καθώς περνάνε γρήγορα τα επεισόδια χωρίς να προλάβεις να το σκεφτείς.
Αυτό που κάνει το The One να είναι πιο ενδιαφέρον και να μένει στο μυαλό του θεατή περισσότερο σε σχέση με το Behind her Eyes είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας που αφορά την εφεύρεση μιας ριζοσπαστικής εφαρμογής ταιριάσματος των ανθρώπων σε ζευγάρια, ένα μεταμοντέρνο δυστοπικό γενετικό συνοικέσιο. Οι σχέσεις των ανθρώπων επηρεάζονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και δη τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο οι διάφορες εφαρμογές (dating apps) που αποσκοπούν να επηρεάσουν ή έστω να μεσολαβήσουν στα πιο βασικά σεξουαλικά μας ένστικτα και το οποιοδήποτε ταίρι του καθενός. Με τις ακραίες συνέπειες αυτών των εφαρμογών και των διάφορων άλλων πιθανών μελλοντικών τεχνολογικών εξελίξεων που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε αυτούς τους τομείς της ζωής των ανθρώπων, του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής, έχει ασχοληθεί πολλάκις και η σειρά Black Mirror σε αρκετά επεισόδιά της. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα της σειράς The One θύμισε αρκετά το επεισόδιο “Hang the DJ” (Σεζόν 4η Επεισόδιο 4ο) της σειράς Black Mirror.
Προσπαθώντας, λοιπόν, η πρωταγωνίστρια-ανταγωνίστρια (αναλόγως πως θα το εκλάβει ο θεατής) της σειράς, Rebecca (Hannah Ware) να καταλάβει και να εξιχνιάσει τους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλουν στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου από τον κάθε άνθρωπο εφευρίσκει μαζί με τον φίλο της (ίσως με μεγαλύτερη δική του επιστημονική συμβολή) James (Dimitri Leonidas) μια εφαρμογή, η οποία βρίσκει μέσω τεστ dna το ένα και μοναδικό πάνω στη Γη Ταίρι του καθενός.
Η σειρά (και το βιβλίο φυσικά) εξερευνεί τις επιπτώσεις που έχει αυτή η εφαρμογή στις ζωές των ανθρώπων και τις σχέσεις τους θέτοντας στην πορεία κάποιους προβληματισμούς για το πόσο δυστοπικό θα ήταν να ακολουθούν όλοι τις επιταγές μιας εφαρμογής που λανσάρεται και ως αλάνθαστη στην επιλογή συντρόφου. Αναρωτιέται κανείς εάν έχουμε εν τέλει ρομαντικοποιήσει την ιδέα του έρωτα και της εύρεσης του ιδανικού συντρόφου και εάν μια τέτοια εφαρμογή θα μας έβγαζε από τον κόπο λύνοντας το πρόβλημα της χρονοβόρας και αβέβαιης αναζήτησης με ένα απλό γενετικό τεστ. Ή μήπως η ιδέα ότι υφίσταται όντως στον κόσμο ένα και μοναδικό γενετικά ιδανικό Ταίρι είναι αυτή που ρομαντικοποιεί και απολυτοποιεί τα πράγματα; Πόσο απέχουμε πραγματικά από την εμφάνιση μιας τέτοιας εφαρμογής, καθώς οι ήδη υπάρχουσες όλο και εξελίσσονται και γίνονται πιο περίπλοκες ώστε να μετρούν όλο και περισσότερα προσωπικά στοιχεία που τα χρησιμοποιούν στις προτάσεις που κάνουν στο κάθε άτομο για την εύρεση ενός πιθανού ταιριού; Είναι, όντως, τόσο φουτουριστικό; Αυτά τα ερωτήματα σίγουρα γεννιούνται μέσα από τις διάφορες ιστορίες ζευγαριών που βλέπουμε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κενά στο σενάριο και από την πληθώρα ιστοριών και υπό-πλοκών που παρακολουθούμε περνάνε σε ένα 2ο επίπεδο προβληματισμού.
Το μεγάλο μειονέκτημα της σειράς είναι ότι δεν σε αφήνει να σκεφτείς και να προβληματιστείς για αυτά τα βασικά και πολύ ενδιαφέροντα θέματα, καθώς δεν εμβαθύνει ποτέ σε αυτά. Τουναντίον, προσπαθεί να συμπιέσει σε 8 επεισόδια πάρα πολλές διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται όχι μόνο παράλληλα στο σήμερα αλλά και παράλληλα στο παρελθόν, ενώ, αρκετές από αυτές είτε μένουν άλυτες είτε δεν οδηγούν πουθενά. Ιστορίες με δολοφονίες που προσπαθεί να εξιχνιάσει η αστυνομία, δολοπλοκίες, μυστικά, ανατροπές και αρκετό δράμα μεταξύ ζευγαριών. Οι ηθοποιοί είναι αξιοπρεπείς και προσπαθούν, αλλά σε μερικές περιπτώσεις το σενάριο δεν τους βοηθάει και ειδικά την ηθοποιό Hannah Ware που υποδύεται τον πιο βασικό χαρακτήρα της σειράς, την Rebecca, οι σεναριογράφοι την αδίκησαν καθώς έχουν δημιουργήσει μια τόσο μονοδιάστατη γυναίκα που μέχρι και η Cersei Lannister (μιας και θυμίζει στο παίξιμο την Lena Headey) ωχριά μπροστά της.
Καταλήγει, έτσι, η σειρά μια χαμένη ευκαιρία να εξερευνηθεί σε βάθος ένα πολύ ενδιαφέρον κατά άλλα ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο μας στην περίοδο της μετανεωτερικότητας που διανύουμε. Ίσως, η σειρά σταθεί ως μια ευκαιρία για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο που έχει μαζέψει πολύ θετικές κριτικές. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει 2η σεζόν αλλά το τέλος της 1ης δεν καταλήγει κάπου οριστικά για τις περισσότερες ιστορίες και είναι αμφιλεγόμενο.
Η σειρά The One είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Άγγλου συγγραφέα John Marrs. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία όσων διάβασαν το βιβλίο η σειρά δεν πετυχαίνει να μεταφέρει την “ψυχή” του βιβλίου και αποκλίνει αρκετά από τις εκεί ευρισκόμενες ιστορίες σε βαθμό που όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο να μην αντιλαμβάνονται ποια ιστορία βλέπουν κάθε φορά. Είναι, λοιπόν, αρκετά απογοητευμένοι εφόσον είχαν θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά και θεωρούν κιόλας ότι οι σεναριογράφοι πετσόκοψαν την ουσία του βιβλίου, τόσο που ο συγγραφέας θα ντρέπεται για το προϊόν που προέκυψε από το βιβλίο του.
Cast
Albano Jerónimo (Vikings, The Domain, Lines of Wellington) ως Matheus
Amir El-Masry (Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker) ως Ben
Wilf Scolding (Game of Thrones, Martin’s Close) ως Ethan
Lois Chimimba (Trust me, Doctor Who) ως Hannah
Eric Kofi-Abrefa (Jurassic World: Fallen Kingdom, Fury, Snowden) ως Mark
Pallavi Sharda (Lion) ως Megan
Zoë Tapper (Liar, Survivors) ως Kate
Gregg Chillin (A Discovery of Witches, Da Vinci’s Demons) ως Nick