Μετά τους Rodrik Harlaw και The Sphinx, αυτή τη φορά ασχολούμαστε με την περίπτωση του Pennywise του Γουέστερος, τον Patchface:

Ο Patchface είναι ενας  από τους πιο περίεργους χαρακτήρες της σειράς βιβλίων Game of Thrones  του G.R.R.Martin, ο οποίος δυστυχώς δεν έκανε καθολου την εμφανισή του στη σειρά, παρόλο που τόσο το storyline στο οποίο εμπλέκεται, όσο και τα πρόσωπα που τον περιτριγυρίζουν, ή μάλλον αυτός περιτριγυρίζει, μεταφέρθηκαν αμφότερα στη σειρά.

33503338_10216094410653927_770563802017038336_n
Photo:Yamalı Yüz

Ο Patchface, λοιπόν, είναι ένας από τους πολλούς γελοτοποιούς που εμφανίζονται τακτικά στα βιβλία του GoT, σε διάφορες αυλές πλουσίων για να διασκεδάζουν τον κόσμο, ο οποίος είχε την τύχη να βρεθεί μεταξύ άλλων και στην αυλή του – ενός και μοναδικού βασιλιά (“one true King”) – Στάνις Μπαράθιον. Το ιδιαίτερο με αυτόν είναι η σύνδεση του με διάφορες και περίεργες προφητείες, ίσως ακόμα και με τους White Walkers.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πριν από είκοσι χρόνια, οι γονείς των Στάνις, Ρόμπερτ και Ρένλυ Μπαράθιον, ο Στέφον και η Κασάνα Μπαράθιον, είχαν σταλεί με εντολή του τότε «Τρελού Βασιλιά» – Aerys Targaryen (μπαμπάκας της αγαπημένης μας Ντενέρις) – στη πόλη Βολάντις με σκοπό να βρουν και να φέρουν στο Γουέστερος μια νύφη. Προφανώς όχι όποια κι όποια νύφη, αλλά μία που να κρατά η σκούφια της από κάποιο «τζάκι» και με καταγωγή από την Βαλύρια, προοριζόμενη για τον γιό του βασιλιά, τον πρίγκιπα Ρέγκαρ Ταργκάριεν.

33674966_10216094411293943_1892057862687948800_n
Cassana Estermont, by Kwnnos

Οι γονείς όμως των αδελφών Μπαράθιον δεν  καταφέραν να βρουν μια νύφη η οποία να είναι της αρεσκείας του βασιλιά – κάπου υπονοείται δε οτι δεν είχε εξαρχής σκοπό ο βασιλιάς να αποδεχθεί κάποια από αυτές που θα του πρότειναν. Αντ’ αυτού ή μάλλον αντ’ αυτής, βρήκαν όμως έναν πολύ καλό γελοτοποιό με τατουάζ στο πρόσωπο σ’ ένα κόκκινο και πράσινο μοτίβο, ο οποίος, όπως ήλπιζε ο Στέφον Μπαράθιον,

33540688_10216094411093938_4382029293861994496_n
Steffon Baratheon, by Kwnnos

θα μπορούσε να βοηθήσει τον Στάνις να μάθει να γελάει (“and perhaps in time he will even teach Stannis how to laugh”) – κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Ο γελοτοποιός αυτός, μικρό αγόρι τότε, εντυπωσίασε τους γονείς Μπαράθιον με την εξυπνάδα του, τα πετυχημένα αστεία του και όλα τα συναφή, ενώ ταυτόχρονα τους εντυπωσίασε η ικανότητά του να τραγουδάει και σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Γι’ αυτό το λόγο εξαγόρασαν την ελευθερία του παιδιού και τον πήραν μαζί τους στο ταξίδι του γυρισμού προς το Γουέστερος.

Το πλοίο τους όμως, λόγω μιας καταιγίδας βυθίστηκε, ενώ βρισκόταν ήδη σε απόσταση ορατότητας από το κάστρο τους, το γνωστό οχυρό των Μπαράθιον, το Storm’s End. Η  τραγική λεπτομέρεια της υπόθεσης ήταν οτι οι γιοι τους, Στάνις και Ρόμπερτ, παρακολούθησαν όλο το σκηνικό μέσα από το κάστρο.

8122c6891ef506ee3022514b38a7a163
Photo: Ted Nasmith

Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο πέθαναν, μεταξύ αυτών κι οι γονείς Μπαράθιον. Τρείς μέρες μετά όμως και μεταξύ των ήδη ξεβρασμένων πτωμάτων, ξεβράστηκε κι ο Patchface τελείως γυμνός , με δέρμα άσπρο, ρυτιδιασμένο και κρύο όπως των νεκρών. Ο έξυπνος γελοτοποιός, που είχε εντυπωσιάσει τον άρχοντα Στέφον, δεν έφτασε ποτέ στο Storm’s End. Το αγόρι που βρήκαν ήταν κάποιος άλλος: το σώμα και το μυαλό του είχαν υποστεί μόνιμη ζημιά, δεν μπορούσε έκτοτε να μιλήσει κανονικά ή τελός πάντων να άρθρωσει λόγο που να περιέχει κάποιο νόημα. Ο Patchface, σε αυτήν την κατάσταση πλέον,  έμεινε στο Storm’s End και στα βιβλία τον βρίσκουμε να κάνει παρέα, στην πάντα μοναχική – και πως να μην είναι – κόρη του Στάνις Μπαράθιον, την Σερίν Μπαράθιον, της οποίας είναι κι ο μοναδικός φίλος στο Dragonstone. Ένας χαρακτήρας με κάποια στοιχεία που θα έλεγε κανείς οτι είναι αρκετά creepy: ο Patchface δεν μιλάει ποτέ κανονικά, μιλάει μόνο με τραγούδια και ρήμες σχετικά με τον κόσμο «κάτω από την θάλασσα», για ψάρια, γοργόνες και σκιές, ενώ για τον κόσμο γύρω του μιλάει πάντα σε αντιδιαστολή με αυτόν που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Ας ασχοληθούμε λίγο με αυτές τις ρήμες του, οι οποίες πιθανολογείται βάσιμα ότι είναι προφητικές, όπως για παράδειγμα ένα δίστιχο το οποίο φαίνεται να προφητεύει τον «Κόκκινο Γάμο» όπου σκοτώθηκε ο Ρομπ Σταρκ, ή μια άλλη ρήμα του για τον γάμο του Τζόφρι Μπαράθιον, ο οποίος πέθανε από δηλητηρίαση. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η πρόβλεψη της μάχης στο Blackwater Bay, έξω από το King’s Landing:

Under the sea, smoke rises in bubbles, and flames burn green and blue and black. “I know, I know, oh, oh, oh / Κάτω από την θάλασσα καπνός ξεσηκώνεται σε σχήμα φυσαλίδων, και η φωτιά καίει, πράσινη και μπλε και μαύρη…..

Όλες αυτές οι ρήμες έχουν αναφορές σε νεκρούς, σε σκιές και σκοτάδια, σε δυσοίωνα αν μη τι άλλο πράγματα, τα οποία εξ αρχής δεν βγάζουν νόημα. Γνωρίζοντας ότι ο Μάρτιν δεν βάζει τίποτα τυχαία στα βιβλία του, αντιλαμβανόμαστε ότι για να αφιερώσει τόσο χρόνο να «στήσει» αυτές τις ρήμες θα πρέπει να έχει κάποιο απώτερο στόχο με αυτόν τον χαράκτηρα, τον οποίο οι θεωρίες συνδέουν με διάφορες «μαγικές» δυνάμεις ή θεότητες. Βέβαια κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ακόμα ποια είναι η σύνδεσή τους και αν ποτέ μάθουμε κιόλας.

5aece814a28ddab6c380a27045bc63bfΜε ποιά θεότητα όμως; Η πρώτη λογική επιλογή θα ήταν η σύνδεση με τον θεό που προσκυνούν οι Iroborn, τον Drowned God, λόγω της εμφανούς σχέσης του με την θάλασσα, καθώς είναι μυστήριο το πως επιβίωσε από το ναυάγιο που σκότωσε όλους τους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο αναφέρεται πως «κανείς δεν εξήγησε ποτέ τις δύο αυτές μέρες κατά τις οποίες ο γελοτοποιός ήταν χαμένος στη θάλασσα», ενώ όταν ξεβράστηκε φαινόταν νεκρός μέχρι να βγάλει το νερό που είχε καταπιεί  …… χμμμ…. Κάτι μας θυμίζει σίγουρα αυτό, όπως την γνωστή «ιεροτελεστεία» των Iroborn, οι οποίοι προκαλούν τον πνιγμό τους εκουσίως και μετά τους τραβούν έξω: όσοι καταφέρουν να βίξουν το νερό θεωρείται οτι τους έσωσε ο θεός τους, ενώ όσοι δεν τα καταφέρουν παραμένουν…..πνιγμένοι.

Η659af4d575d8bb03698ed8c8c6016959 πιο διάσημη θεωρία θέλει τον Patchface να πέθανε κανονικά στο ναυάγιο, να πνίγηκε και να αναστήθηκε από τον Drowned God για να γίνει ο προφήτης του. Βάσει αυτής της θεωρίας δεν θα είναι και ο πρώτος χαρακτήρας ζωντανού-νεκρού που υπάρχει στα βιβλία της σειράς (o Beric Dondarrion είναι μια κλασσική περίπτωση ζόμπι που δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν θυμάται πως ήταν πριν κλπ). Βέβαια να σημειώσουμε εδώ ότι στα βιβλία υπάρχει ένας άλλος χαρακτήρας ο οποίος έχει ξεκάθαρα αυθυποβληθεί ότι είναι ο ίδιος ο προφήτης του Drowned God, ο Aerion Greyjoy της γνωστής οικογενείας. Όμως, δεν πρόκειται περί πραγματικού προφήτη, καθότι δεν έχει κάνει ποτέ καμία προφητεία και δεν έχει εξάλλου πνιγεί και πεθάνει κυριολεκτικά όπως ο Patchface. Παρόλα αυτά κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το κατά πόσο ο Patchface προειδοποιεί για το σκοτάδι ή προτρέπει προς αυτό. Σχετικά με αυτό η Μελισσάνδρη αναφέρει ότι τον θεωρεί «επικίνδυνο» γιατί τον βλέπει στα περίφημα οράματά της περιτρυγιρισμένο από κρανία και με κόκκινα με αίμα χείλη, ενώ στα βιβλία έχει προταθεί και η ιδέα οτι ο Drowned God είναι ένας δαίμονας που εξυπηρετεί τον θεό των White Walkers.

14ebc70087702f80febff38c4f6dbaa8Στα βιβλία παραμένει μαζί με την Σερίν σε ένα κάστρο της Night’s Watch και, ενώ στη σειρά διάλεξαν να μας καταστρέψουν την ψυχολογία και την έκαψαν, στα βιβλία διαφαίνεται η πιθανότητα να επανέλθει η αρρώστια της greyscale και να έχει διαφορετικό θάνατο, o οποίος ίσως να συσχετιστεί με τον Patchface, καθώς η αρρώστια στο βιβλίο θεωρείται προϊόν μαγείας σχετικής με το νερό … χμμμ … κι ακόμα ίσως προκαλέσουν την εξάπλωση της αρρώστιας αυτοί οι δυο, δημιουργώντας μια πανδημία στο Γουέστερος!

Μετά από αυτά θα μπορούσε κανείς να πει οτι είναι κρίμα που δεν μετέφεραν τον χαρακτήρα αυτόν από τα βιβλία στη σειρά, εφόσον ήδη το βασικό storyline στο οποίο εμπλέκεται μεταφέρθηκε. Ίσως βέβαια, οι παραγωγοί να μην γνώριζαν που μπορεί να καταλήξει ο χαρακτήρας του στο τέλος ή μάλλον δεν ήθελαν να γεμίσουν την σειρά με όλους τους νεκροζώντανους που κυκλοφορούν στα βιβλία, κάτι που είναι προφανές, εφόσον έκοψαν και την Lady Stoneheart, την νεκροζώνταντη – ζόμπι μορφή της Catelyn Stark, και δεν εξήγησαν ποτέ την μετάλλαξη που υφίσταται ο Beric Dondarrion στα βιβλία. Η μεταφορά στη σειρά θα προσέδιδε έναν παραπάνω τόνο τραγικότητας στο χαρακτήρα της Σερίν, θα οδηγούσε ίσως, κάπως πιο εξηγήσιμα στον θανάτό της, εφόσον στη σειρά ήταν ξαφνική και βεβιασμένη η απόφαση του Στάνις να την κάψει ζωντανή στην πυρά, ενώ θα μας έδινε και μια πιο σαφή εικόνα για την μαγεία στη σειρά, πώς αυτή λειτουργεί και πόσο πιο creepy είναι τελικά τα πράγματα στα βιβλία σε σχέση με την σειρά!

Απάντηση