Όπως είναι γνωστό , ένα μεγάλο μέρος του budget κάθε τηλεοπτικής παραγωγής διατίθεται για την κατασκευή σκηνικών (film sets) κυρίως για τις σκηνές που λαμβάνουν χώρα σε ανοικτό χώρο και τα ήδη υπάρχοντα στούντιο δε δύνανται να χρησιμοποιηθούν.  Τις περισσότερες φορές αυτά καταστρέφονται και συχνά οι συντελεστές των ταινιών είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν ώστε να επανέλθει το περιβάλλον στο οποίο έστησαν και κατασκεύασαν τα σκηνικά τους στην αρχική του κατάσταση. Ωστόσο , δεν έχουν λείψει οι περιπτώσεις που αυτά έχουν αφεθεί στην “τύχη” τους να ερημώσουν ή έχουν μετατραπεί σε τουριστικές ατραξιόν , με εξαίρεση βέβαια τις περιπτώσεις που σαν σκηνικό χρησιμοποιήθηκαν προϋπάρχοντα κτήρια ή κατασκευές.

I. Schindler’s list/Η Λίστα του Σίντλερ

Abandoned Film Set from Schindler's List in Krakow, Poland [1209x895] [OC]  : AbandonedPorn

Τον Μάρτιο του 1993 με ένα μετριοπαθές budget 22 εκατομμυρίων δολαρίων ο Steven Spielberg , αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας Jurassic Park , ξεκίνησε το πιο προσωπικό για τον ίδιο έως τότε project του , λόγω , μεταξύ άλλων , και της εβραϊκής του καταγωγής (ένας λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να πληρωθεί για την ταινία). Το Schindler’s list γυρίστηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας και απέφυγαν για λόγους σεβασμού να γυρίσουν σκηνές στα πραγματικά σημεία που έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα που δείχνει η ταινία την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας.

Σχετική εικόνα

Έτσι , λοιπόν , χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μέρη ως αντικατάσταση των πραγματικών και χρειάστηκε να χτιστεί ένα ολόκληρο σκηνικό για να χρησιμοποιηθεί ως το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης “Płaszów”. Το σκηνικό χτίστηκε με βάση τα πραγματικά σχέδια του στρατοπέδου σε ένα άδειο λατομείο που βρίσκεται μισό μίλι μακριά από το πραγματικό στρατόπεδο. Κατά γενική ομολογία , το σκηνικό που στήθηκε ήταν πολύ ακριβές συγκριτικά με το πραγματικό στρατόπεδο περιλαμβάνοντας 34 στρατώνες , 7 πύργους παρακολούθησης και τον διάδρομο από εβραϊκές ταφόπλακες. Δυστυχώς , μετά το πέρας των γυρισμάτων όλο το σκηνικό εγκαταλείφθηκε και παραμένει ερειπωμένο τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά , παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα κομμάτι κινηματογραφικής ιστορίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Schindler’s list film set

ΙΙ. Popeye Village

Meet Malta's Popeye Village — A Film Set-Turned-Town | by Alex Pappademas |  Airbnb Magazine | Medium

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Columbia Pictures και η Paramount Pictures διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μιούζικαλ του Broadway “Annie”. Προσφέροντας περισσότερα χρήματα τελικά , κατάφερε να πάρει τα δικαιώματα η Columbia Pictures. H Paramount Pictures , όμως , δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να κάνει μιούζικαλ με οποιονδήποτε χαρακτήρα κόμικ της άνηκε – έτσι γιατί μπορούσε- και αποφάσισε τελείως αψυχολόγητα να κάνει την ταινία “Popeye”. Φυσικά , ένα καλό που προέκυψε από αυτήν την κωμωδία μιούζικαλ ήταν ο ηθοποιός Robin Williams που υποδυόταν τον Popeye στο πρώτο του ρόλο σε μεγάλη ταινία.

Popeye Village, Also Known As Sweethaven Village - A Film Set,.. Stock  Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 84304556.

Τα γυρίσματα αποφασίστηκε να μην γίνουν στα στούντιο στις Η.Π.Α. , αλλά σε σκηνικά που θα φτιαχνόντουσαν στη Μάλτα! Συγκεκριμένα , χτίστηκε ένα ολόκληρο χωριό από το μηδέν , για την κατασκευή του οποίου χρειάστηκε να εργαστούν 165 εργάτες επί 7 μήνες και ένα μεγάλος μέρος από το 20 εκατομμυριών budget του στούντιο. Όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα τον Ιούνιο του 1980 , το χωριό-σκηνικό υποθετικά θα καταστρέφονταν , αλλά αυτό αποδείχθηκε περισσότερο κοστοβόρο και αντ’ αυτού τα κτήρια βάφτηκαν πολύχρωμα και αφέθηκαν με την κυβέρνηση της Μάλτας να το μετατρέπει σε τουριστική ατραξιόν-theme park- που ανακαινίστηκε και προσφέρει διάφορες δραστηριότητες πλέον.

Σχετική εικόνα

ΙΙΙ. Star Wars: Tatooine Set

Abandoned Star Wars sets deep in the Tunisian desert like Mos Espa | Daily  Mail Online

Τον Μάρτιο του 1976 ο κινηματογράφος έγραφε ιστορία στην Τυνησία όπου είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Star Wars με τίτλο “A New Hope” -τότε που ο George Lucas έκανε τα πάντα μόνος του , σκηνοθεσία και σενάριο- . Εκείνη την εποχή κανείς δεν περίμενε ότι η ταινία το 1977 θα γινόταν επιτυχία και έτσι ο George Lucas έπρεπε να γυρίσει κυριολεκτικά τα πάντα στην έρημο της Τυνησίας.

Tunisian Tatooine - the leftover Star Wars sets » Tripfreakz.com | Star  wars set, Star wars, Star wars planets

Το χτίσιμο του σκηνικού του φανταστικού πλανήτη Tatooine χρειάστηκε δύο μήνες και μεγάλο ζήλο εκ μέρους των εργαζομένων στην παραγωγή. Παρόλα αυτά , όταν η ταινία ολοκληρώθηκε , τα σκηνικά αφέθηκαν στη μοίρα τους με τις καιρικές συνθήκες της ερήμου και την άμμο να παίζουν κομβικό ρόλο στην εξαφάνισή τους , ενώ , και οι ντόπιοι πήραν κομμάτια του σετ για να τα χρησιμοποιήσουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Tatooine Set

Αργότερα , την δεκαετία του ’90 , ένας αρχαιολόγος , αφότου έμαθε ότι δεν είχαν κρατηθεί records/ντοκουμέντα από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας στην Τυνησία , ανέλαβε να τα εντοπίσε , εφόσον αρκετά είχαν καλυφθεί από την άμμο. Και έτσι , τα μέρη αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα της δεύτερης τριλογίας Star Wars-τα prequels- , ενώ , τα καινούργια σκηνικά ξαναχτίστηκαν ακριβώς όπως τα παλιά. Τα σκηνικά αυτά είναι επίσης ελεύθερα για επίσκεψη από τους τουρίστες και τους απανταχού φανς του franchise.

IV. The Lord of the Rings and The Hobbit

Σχετική εικόνα

Η Νέα Ζηλανδία έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς , όταν γυρίστηκε η πρώτη τριλογία , η πλειοψηφία των σκηνών γυρίστηκε σε αυτή την χώρα. Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκαν ολόκληρα χωριά , όπως το γνωστό “Hobbiton” , το οποίο είναι και το πιο συμβολικό μέρος των γυρισμάτων του Άρχοντα. Μετά τα γυρίσματα , αρκετά πράγματα από το σκηνικό αφαιρέθηκαν , όμως οι βασικές κατασκευές παρέμειναν εκεί και μετά την μεγάλη επιτυχία των ταινιών οι φανς και οι τουρίστες ξεκίνησαν να τα επισκέπτονται. Βέβαια , οι ιδιοκτήτες της φάρμας “Alexander Farm” στην οποία χτίστηκε το σκηνικό του χωριού προσπάθησε να το ανακαινίσει και να το συντηρήσει , ώστε να είναι επισκέψιμο , δεδομένου ότι με το πέρασμα του χρόνου  , πλέον , ζούσαν εκεί πρόβατα και άλλα ζώα του φυσικού περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hobbiton

Όταν ήρθε η ώρα της δεύτερης τριλογίας , των Hobbit , χρειάστηκαν 2 χρόνια δουλειάς για να επανέλθουν και να “φρεσκαριστούν” τα σκηνικά του χωριού που ήταν παρατημένα για είκοσι περίπου χρόνια.

V. Big Fish

Η ταινία Big Fish , που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του 1998 του συγγραφέα Daniel Wallace , λαμβάνει χώρα στην φανταστική πόλη “Spectre”. Ο σκηνοθέτης Tim Burton επέλεξε να γυρίσει την ταινία στην περιοχή Jackson Lake Island στον ποταμό Alabama , όπου αντί για CGI χτίστηκε ολόκληρη η μικρή πόλη με τα σπίτια , την εκκλησία και τις επιχειρήσεις της.

Αποτέλεσμα εικόνας για big fish movie set abandoned

Έτσι , πέρα από μερικά κτήρια που έχουν καταρρεύσει η πόλη βρίσκεται όπως αφέθηκε μετά την ολοκλήρωση της ταινίας , αν και θυμίζει περισσότερο πόλη φάντασμα παρά την φανταστική πολύχρωμη πόλη της ταινίας

Αποτέλεσμα εικόνας για big fish movie set abandoned

VI. Gone Girl + Westworld 

Αποτέλεσμα εικόνας για Hawthorne Plaza Mall

Η ταινία Gone Girl είναι γεμάτη ανατριχιαστικές στιγμές και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η σκηνή όπου η αστυνομία επισκέπτεται για να ερευνήσει -καθώς πιστεύει ότι η πρωταγωνίστρια της ταινίας , Amy Dunne , έχει αγοράσει εκεί παράνομα ένα όπλο – ένα εγκαταλελειμμένο mall στο Missouri , ενώ , στη πραγματικότητα το ερημωμένο από το 2000 mall με το όνομα “Hawthorne Plaza Mall” βρίσκεται στο προάστιο του Los Angeles ονόματι Hawthorne.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hawthorne Plaza Mall gone girl

Όπως ήταν αναμενόμενο , μετά την μεγάλη άνοδο που είχαν τα mall κατά τις προηγούμενες δεκαετίες , αρκετά από αυτά , αργότερα , έμειναν παρατημένα όταν έκλεισαν και έπαψαν να να λειτουργούν. Πιο συγκεκριμένα , το εν λόγω mall λειτούργησε πρώτη φορά το 1977 και έκλεισε οριστικά το 1999 , ενώ , μετά από το κλείσιμο του έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό αρκετά και για άλλες ταινίες ή σειρές πέραν του “Gone Girl” , όπως “Teen Wolf” , “Minority Report” ,”Evolution” και ίσως πιο εικονικά στη σειρά “Westworld” του ΗΒΟ. Στο “Westworld αρκετοί χαρακτήρες αναγκάζονται να εξερευνήσουν το παλιό και παρατημένο λόμπι του αρχικού πάρκου. 

Σχετική εικόνα

Η πόλη Hawthorne έχει προσπαθήσει να γκρεμίσει το mall και να το αντικαταστήσει με κάτι καινούργιο εδώ και χρόνια , αλλά αυτά τα σχέδια είναι στην αναμονή καθώς ο ιδιοκτήτης έχει συλληφθεί για δωροδοκία υπαλλήλων. 

VII.The Hunger Games

Αποτέλεσμα εικόνας για henry river mill village

Έναν αιώνα περίπου πριν , το χωριό “Henry River Mill Village” στην Βόρεια Καρολίνα ήταν ένα χωριό εξολοκλήρου φτιαγμένο από εργάτες στην βιομηχανία υφάσματος και , όπως ήταν επόμενο , όταν ξεκίνησε να παρακμάζει ο συγκεκριμένος τομέας της βιομηχανίας και οι εργάτες δεν ήταν αναγκαίοι , το χωριό μετατράπηκε σε χωριό φάντασμα , με τους κατοίκους του να το εγκαταλείπουν τελείως. Πρόβαλε , λοιπόν , ως η ιδανική επιλογή για την απεικόνιση του Τομέα 12/District 12 στην τριλογία ταινιών “Hunger Games” , η οποία ξεκίνησε τα γυρίσματα της το 2012.

Αποτέλεσμα εικόνας για henry river mill village hunger games

VIIΙ. Patriot

Σχετική εικόνα

Στην Νότια Καρολίνα βρίσκεται μια έκταση 170 acre (μονάδα μέτρησης έξκτασης των αγγλοσαξόνων) , η οποία ονομάζεται “Cypress Gardens”/”Κήποι Κυπαρισσιών” και αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης έκτασης φυτείας ρυζιού. Αυτό το μέρος είναι επίσης το σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε , αφότου κατασκευάστηκε εκεί μια ψεύτικη εκκλησία και μια γέφυρα , στην ταινία “Patriot” του Mel Gibson το 2000. Η απόφαση να αφεθούν εκεί τα ψεύτικα σκηνικά οφείλεται στο ότι οι συντελεστές τις ταινίας θεώρησαν ότι ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον σαν να υπήρχαν εκεί ανέκαθεν και να ήταν αυθεντικά.

Movie Set from "The Patriot" at Cypress Gardens (Scan) | Mapio.net

Φυσικά , το σκηνικό αυτό δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο καθώς στη συνέχεια γυρίστηκαν εκεί σκηνές και για άλλες ταινίες , μεταξύ των οποίων και η ταινία”The Notebook”. Η τοποθεσία είναι παρόλα αυτά κλειστή στο κοινό διότι πλημμυρίζει συχνά.

Αποτέλεσμα εικόνας για cypress garden νοτεβοοκ

IX. Hansel and Gretel: Witch Hunters 

Hansel & Gretel: Witch Hunters - Art Department Studio Babelsberg

Για τα γυρίσματα της ταινίας “Hansel and Gretel: Witch Hunters” του 2013 , η οποία , παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε στην Ευρώπη και δη στη Γερμανία όπου θα μπορούσαν σίγουρα να βρεθούν εύκολα αντίστοιχα χωριά για να διαμορφωθούν ώστε να ταιριάζουν στις απαιτήσεις της εποχής που θέλει η ταινία να απεικονίσει , κατασκευάστηκε εξολοκλήρου ένα ολόκληρο σκηνικό μεσαιωνικού χωριού στην περιοχή Augsburg της Γερμανίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hansel and Gretel abandoned  set

Το σκοτεινό παραμύθι των αδελφών Grimm “ήρθε στη ζωή” μέσα από αυτά τα ρεαλιστικά μεσαιωνικά σκηνικά ακόμα και αν αυτά ήταν τελείως ψεύτικα. Αμέσως μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας και χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν θα γυριζόταν κάποιο sequel , ο χώρος άνοιξε για να τον επισκεφτούν οι τουρίστες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hansel and Gretel abandoned  set

X. Pirates of the Caribbean 

Είναι γνωστό ότι η Disney κάνει θεματικά πάρκα σχεδόν όλα της τα franchise και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι “Πειρατές της Καραϊβικής” τα σκηνικά που γυρίστηκαν οι ταινίες μετατρέπονται σε θεματικά πάρκα στην χώρα που βρίσκονται.

Αποτέλεσμα εικόνας για pirates of caribbean film set

Η πρώτη ταινία , “The Curse of the Black Pearl” , γυρίστηκε στον Άγιο Βικέντιο/ St. Vincent , ένα ηφαιστειογενές νησί στην Καραϊβική , όπου χτίστηκαν αμφότερα τα  Port Royal και η Tortuga. Παρόλα αυτά , οι περισσότερες σκηνές δεν γυρίστηκαν στην Καραϊβική , αλλά σε μέρη όπως το Puerto Rico , η Hawaii , η Dominica , η Dominican Republic και οι Bahamas , όπου τα σκηνικά έχουν παραμείνει και είναι ανοιχτά για επίσκεψη στο κοινό. 

Σχετική εικόνα

Απάντηση