Rodrik_Harlaw_by_The_Mico©O Rodrik Harlaw είναι ένας από τους minor characters του Game of Thrones, ο οποίος δεν είχε την τύχη να κάνει την εμφάνιση του στην σειρά, κέρδισε όμως το ενδιαφέρον των αναγνωστών των βιβλίων. Είναι κύριος του οίκου Harlaw και από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός Ironborn, που φαίνεται να ξεφεύγει από το τυπικό στερεότυπο του τι σημαίνει να είσαι Iroborn, ενώ παράλληλα είναι από τους λίγους που τολμούν να αμφισβητήσουν τον τρελό, μανιακό, χωρίς αναστολές  – αντίπαλο δέος της Σέρσει Λάνιστερ- καινούργιο βασιλιά τον Ironborn, Euron Greyjoy, The Crow’s Eye. Τον γνωρίζουμε πρώτη φορά σε ένα κεφάλαιο της Asha (Yara κατά τη σειρά) Greyjoy ακριβώς πριν το γνωστό Kingsmoot, για την επιλογή βασιλιά και αρχηγού των Iroborn μετά τον ξαφνικό και μυστήριο θάνατο του Balon Greyjoy, και αυτό που αμέσως τραβάει την προσοχή είναι το ασυνήθιστο για Iroborn προσωνύμιο του, «the Reader»! Ναι, ο Rodrik Harlaw αγαπαέι τα βιβλία και το διάβασμα καθώς λέγεται πως διαβάζει ακόμα και στο κατάστρωμα του πλοίου του αγαπώντας γενικότερα την γνώση, κάτι για το οποίο τον αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση, καθώς στην κουλτούρα τους το πιο σημαντικό και αυτό που τους κάνει να σέβονται κάποιον είναι το πόσο αδίστακτος, ανελέητος και σκληρός είναι στη μάχη, αλλά και γενικότερα, ο τρόπος ζωής τους –the Old Way-. Ο Rodrik Harlaw ξεφεύγει από αυτό το στερότυπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πειρατής και δεν πολεμάει σαν όλους τους υπόλοιπους Ironborn γι αυτό εξάλλου συμμετέχει κανονικά και στην πρώτη πολεμική επιχείρηση του καινούργιου βασιλιά Euron Greyjoy.

Είναι αδύνατον για κάποιον να μην αντιληφθεί έναν κάποιο περιπαιχτικό τόνο του Rodrik που υφέρπει πίσω από κάθε του απάντηση:

Asha:Do you want to die old and craven in your bed?”/ Θα ήθελες να πεθάνεις γέρος και δειλός στο κρεβάτι σου;
Rodrik:How else? Though not till I’m done reading”/ Πως αλλιώς ; Αν και όχι πριν να έχω τελειώσει με το διαβασμά μου.

Στο Kingsmoot* υποστηρίζει την ανηψιά του Asha Greyjoy, στην οποία έχει αδυναμία και επιθυμεί να την καταστήσει διάδοχο του, ενώ αργότερα αμφισβητεί τον Euron, όταν προσπαθεί (o Euron) να εντυπωσιάσει τους Iroborn και να τους πείσει να ταξιδέψουν μακριά στο Essos. Ακολουθεί η εξής στιχομυθία:

A smile played across Euron’s blue lips.

Euron: “I am the storm, my lord. The first storm, and the last. I have taken the Silence on longer voyages than this, and ones far more hazardous. Have you forgotten? I have sailed the Smoking Sea and seen Valyria….'”/ Είμαι η καταιγιδά , αρχοντά μου . Η πρώτη καταιγίδα και η τελευταία. Έχω πάει με την Σιωπή (το όνομα του πλοίου του) σε μακρύτερα ταξίδια από αυτό , και μερικά πολύ πιο επικίνδυνα  . Το έχεις ξεχάσει ; Έχω πλεύσει στην Smoking Sea και έχω δει τη Βαλύρια.

Rodrik:”Have you?” the Reader asked, so softly./ «(Την) Έχεις ;» ρώτησε ο «Αναγνώστης» , τόσο ήρεμα

Euron’s blue smile vanished. “Reader,” he said into the quiet, “you would do well to keep your nose in your books.”/Το μπλέ χαμόγελο του Euron εξαφανίστηκε . «Ανγνώστη» , είπε μέσα στην ησυχία , «θα έκανες καλά να ασχολείσαι μόνο με τα βιβλία σου»¨

landscape-1500288742-euron-greyjoyΝαι, ο Rodrik Harlaw δεν δίνει μια γι’ αυτά που λέει ο Euron , είναι προφανές ότι δεν πείθεται από τις μεγαλοστομίες του Euron, ο οποίος έχει φλομώσει τους Ironborn με απίστευτες ιστορίες που τον θέλουν να έχει ταξιδέψει εκεί που όποιος άνθρωπος  πάει δεν γυρίζει. Ο Rodrik είναι επίσης πραγματιστής και ρεαλιστή και δεν παρασύρεται από τις εφήμερες νίκες όπως οι περισσότεροι Iroborn ενώ τέλος το κάστρο του, The Ten Towers, είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των υπολοίπων καπεταναίων των Ironborn και βρίσκεται στο πιο εύπορο νησί από όλα τα Iron Islands.

Ο Rodrik, λοιπόν, θα άξιζε μια ευκαιρία στη σείρα, έστω για τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά και  την διαφορετικότητά του ανάμεσα στους Ironborns, εφόσον η σειρά έχει επιλέξει να τους δείχνει όλους με τον ίδιο τρόπο, βάρβαρους και με μόνο ενδιαφέρον να κάνουν επιδρομές. Βέβαια ο ρόλος του στα βιβλία είναι ίσως περιορισμένος μόνο στο να βοηθήσει κάποια στιγμή την Asha στην προσπάθεια της να ανατρέψει την κυριαρχία του Euron και να γίνει αυτή αρχηγός των Ironborn, κομμάτι της ιστορίας που ίσως συμπιεστεί αρκετά ενόψει κυρίως των μεγάλων γεγονότων της ιστορίας που αναμένονται.

*Το Kingsmoot έλαβε χώρα στα βιβλία την χρονική στιγμή μετά τον θάνατο του βασιλιά Balon, όπως περίπου και στη σειρά, όμως στα βιβλία ήταν ιδέα του ιερέα των Ironborns και ήδη αδερφού του αποθανόντος βασιλιά, του Αeron. Το Kingsmoot είναι η μάζωξη τόσο όλων των καπεταναίων των Ironlords όσο και όλων των παρατρεχάμενων τους, σε ένα συγκεκριμένο ιερό για αυτούς μέρος με σκοπό δια της βοής να εκλέξουν τον επόμενο βασιλιά και αρχηγό τους ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο έλαβε χώρα πριν 2.000 με 4.000 χρόνια από τα γεγονότα της σειράς και του βιβλίου. Σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τα βιβλία, όλοι μπορούν να προταθούν και όλοι μπορούν να προσφέρουν δώρα στους παρευρισκόμενους προς  επίτευξη της εκλογής τους.

https://www.youtube.com/watch?v=efwghvZcMRc

*Στο επόμενο άρθρο: The Sphinx!

Απάντηση