Η καινούργια σειρά επιστημονικής φαντασίας της streaming πλατφόρμας HBO Max, Raised by Wolves, έκανε χθες πρεμιέρα με τα 3 πρώτα επεισόδια της και απομένουν άλλα 7 για να ολοκληρωθεί. Είναι δημιούργημα του σεναριογράφου Aaron Guzikowski (Prisoners 2013), ενώ, τα δυο πρώτα τουλάχιστον επεισόδια είναι σκηνοθετημένα από τον μετρ του είδους Ridley Scott, ο οποίος είναι και παραγωγός της σειράς.

Δείτε το trailer εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=rE92bDAlPXI&ab_channel=HBOMax

Ο τίτλος της σειράς μαρτυρεί κατ΄ ευθείαν το κόνσεπτ που περιμένουμε να παρακολουθήσουμε. Η σκέψη μας, δηλαδή, πάει σε κάποιον/α κοινωνικά ιδιαίτερο χαρακτήρα που ίσως να έχει μεγαλώσει στο περιθώριο, ενώ, δε θα μπορούσε να μην μας θυμίσει και τον μύθο ίδρυσης της Ρώμης από τον Ρώμο (ή Ρέμο) και τον Ρώμυλο, τους οποίους τους μεγάλωσε μια λύκαινα.

Εικόνα

Είναι αλήθεια ότι το θέμα της σειράς δεν μας είναι πρωτόγνωρο, καθώς ο πυρήνας της ιστορίας θυμίζει αρκετά την ταινία του 2019 “I am Mother” , όπου και εκεί το ζήτημα ήταν κατά πόσο ένα ανδροειδές είναι ικανό και ηθικά σωστό να μεγαλώσει ένα ανθρώπινο μωρό. Στην εν λόγω ταινία, όπως και στη σειρά, η γη έχει καταστραφεί και οι άνθρωποι όλοι έχουν σχεδόν αφανιστεί, οπότε ένα ανδροειδές αναλαμβάνει να μεγαλώσει ένα ανθρώπινο έμβρυο και να το κάνει “σωστό” ηθικά και διανοητικά άνθρωπο με βάση κάποια πρότυπα υπολογισμένα και μετρημένα σε προγράμματα υπολογιστή. Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε επίπεδα να “αυτοσχεδιάζει” και να έχει ελεύθερη βούληση -όσο είναι δυνατόν- όπως ο άνθρωπος. Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ της ταινίας και της σειράς είναι ότι το ανδροειδές που μεγαλώνει τα εκάστοτε ανθρώπινα έμβρυα αποκαλείται σκέτο “Mother”. Φυσικά, πέρα από τα πολλά κοινά με την ως άνω ταινία η σειρά έχει έντονες επιρροές από προηγούμενες ταινίες του Ridley Scott όπως το Blade Runner και το Alien.

Εικόνα

Η σειρά ξεκινά με ένα μικρό διαστημόπλοιο να προσκρούει στον πλανήτη Keppler-22b, έναν πραγματικό και γνωστό στους επιστήμονες πλανήτη με θεωρητικά παρόμοια σύσταση με αυτή της Γης. Μέσα του ταξιδεύουν δυο ανδροειδή, των οποίων τα ονόματα είναι “Mother” και “Father”. Είναι σαφές που παραπέμπουν αυτές οι ονομασίες, καθώς, χωρίς να χάσουν χρόνο, τα δυο ανροειδή ξεκινούν να μεγαλώνουν τα κατεψυγμένα έμβρυα που έχουν φέρει μαζί τους, με στόχο να αναθρέψουν έναν ανθρώπινο πληθυσμό στο πλανήτη ακόμα και αν οι συνθήκες που ζουν είναι σχεδόν της εποχής τoυ Λίθου (Stone Age). Απαραίτητο είναι δε αυτά τα ανθρώπινα όντα να μεγαλώσουν με αθεϊστικές τελείως αντιλήψεις, εφόσον φαίνεται ότι η αιτία καταστροφής της Γης και των ανθρώπων είναι οι διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις που είχαν επικρατήσει και ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ δυο αντιμαχόμενων πλευρών,των Αθεϊστών και των Μιθραϊκών ( ; ) /Mithraic. Η τελευταία αυτή επινοημένη για την σειρά θρησκεία φαίνεται σαν ένα κράμα ρωμαϊκών (φέρουν και ρωμαϊκά ονόματα οι ακόλουθοι της θρησκείας) και χριστιανικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, δεδομένου ότι η θεότητα του Μίθρα ήταν υπαρκτή και γνωστή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η εξάπλωση της λατρείας του από την Περσία. Σύμφωνα με τη σειρά, οι ακόλουθοι της λατρεύουν τον Ήλιο και έχουν κάποιες τελετές που θυμίζουν τις ρωμαιοκαθολικές, όπως η θεία κοινωνία στο 2ο επεισόδιο. Μια ακόμα διαφορά των αθεϊστών και των μιθραϊκών έχει να κάνει με το αν τα ανδροειδή επιτρέπεται να μεγαλώνουν ανθρώπινα όντα.

Εικόνα

Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές συναντιόνται ξανά στον πλανήτη Keppler-22b αφού μια “Κιβωτός” (τεραστίων διαστάσεων διαστημόπλοιο) των Μιθραϊκών φτάνει τελικά εκεί. Έτσι, οι διαφορές των δυο πλευρών αναδύονται σύντομα στην επιφάνεια και οι συγκρούσεις ξεκινούν και στον καινούργιο αυτό πλανήτη.

Εικόνα

Αφηγητής στη σειρά είναι ο Campion, δηλαδή το μοναδικό παιδί που επιβίωσε από τα έμβρυα που μεγαλώνουν τα ανδροειδή μόλις φτάνουν στον πλανήτη. Ο Campion είναι, όπως προκύπτει, ιδιαίτερος εφόσον δεν πέθανε όπως τα υπόλοιπα παιδιά που δεν άντεξαν τα ραδιενεργή στοιχεία που είχε η τροφή που έτρωγαν (αποκάλυψη του 3ου επεισοδίου).

Εικόνα

Η συμπεριφορά των ανδροειδών διαφέρει και ένας φόβος που πηγάζει από την αμφιβολία και το άγνωστο όσον αφορά τις ικανότητες και την συμπεριφορά τους είναι μονίμως μετέωρος κάθε δευτερόλεπτο στη σειρά. Το ανδροειδές που ονομάζεται Μητέρα είναι, όπως μαθαίνουμε, ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ανδροειδούς ονόματι “Necromancer”, ικανό δηλαδή να σκοτώσει εύκολα ανθρώπους και γενικά να σπείρει την καταστροφή χωρίς να υποστεί μεγάλες ζημιές. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όταν αλλάζει μορφή μας θυμίζει το περίφημο ανδροειδές [Maschinenmensch (Machine-Person)] από την ταινία του Fritz Lang Metropolis.

Εικόνα

Ο δε πλανήτης στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία κρύβει κάποια μυστήρια, καθώς εμφανίζονται καινούργια πλάσματα ( ; ) και υπονοείται η ύπαρξη και άλλων μορφών ζωής (ανθρώπινης μάλλον), πράγμα που προκαλεί έκπληξη εφόσον εμφανίζονται για πρώτη φορά 12 χρόνια μετά την άφιξη τους εκεί. Στην τελευταία σκηνή του 3ου επεισοδίου, συγκεκριμένα, υπονοείται η ύπαρξη άλλων ανθρώπων όταν ο Paul πέφτει σε μια σπηλιά και προσγειώνεται πάνω σε ένα ξύλινο κορμό από τον οποίο κρέμεται μια ανθρώπινη τσάντα.

Εικόνα

Τα φιλοσοφικά ερωτήματα που γεννιούνται στο θεατή είναι γνωστά από σειρές όπως το Westworld, αλλά και από ταινίες όπως το Blade Runner, I am Mother, Ex Machina, Ghost in the Shell κλπ. Ποια είναι τα όρια τις τεχνητής νοημοσύνης; Τι είναι -αν υπάρχει- αυτό που την ξεχωρίζει από την ανθρώπινη νοημοσύνη και συνολικά τον άνθρωπο; Είναι ανώτερη και ικανότερη μορφή ύπαρξης; Είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη; Μπορούν ποτέ τα ανδροειδή να αισθανθούν και να ξεπεράσουν τον στόχο του προγραμματισμού τους;

Εικόνα

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ηθοποιός που υποδύεται την “Μητέρα”(Amanda Collin) δίνει μια απίστευτη ερμηνεία, ήδη από την αρχή της σειράς, δίνοντας ιδιαίτερα δείγματα για το τι θα επακολουθήσει, ενώ, ο γνωστός μας από την σειρά Vikings Travis Fimmel θυμίζει αρκετά και σε αυτόν τον χαρακτήρα που υποδύεται τον Ragnar.

Εικόνα

Στα μέχρι τώρα αρνητικά, φαίνεται πως κάποιο θέμα ίσως να υπάρχει με το editing κάποιων σκηνών και σεκάνς επειδή φαίνονται απότομα και άγαρμπα κομμένες.

Απάντηση