Η “πτώση του Οίκου των Άσερ” είναι ένα μικρό διήγημα του Αμερικάνου  συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε , η οποία δημοσιεύθηκε πρώτη φορά σε ένα περιοδικό το έτος 1839. Η ιστορία περιλαμβάνει στοιχεία όπως  η παράνοια , η οικογενειακή απομόνωση και η ύπαρξη (;) μεταφυσικών οντοτήτων. Πιο συγκεκριμένα , ο αφηγητής μας , ο οποίος είναι ανώνυμος αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως “ο καλύτερος φίλος ” του Ρόντερικ Άσερ , δέχεται μια πρόσκληση να μεταβεί στην έπαυλη του οίκου των Άσερ , καθώς ο φίλος του ο Ρόντερικ Άσερ είναι άρρωστος και έχει πολύ ανάγκη την συντροφιά του. Καθ’ όλη τη διάρκεια ο αφηγητής προβάλλεται συνεχώς ως ο “από έξω” στην ιστορία , παρά την πρόθεση του να βοηθήσει και να συμπάσχει με τους χαρακτήρες , ενώ , λειτουργεί σαν να είναι το κοινό του Ρόντερικ , ο οποίος είναι πεπεισμένος για το επικείμενο τέλος του. Σταδιακά , λοιπόν , ο αφηγητής αρχίζει να ενστερνίζεται την άποψη του Ρόντερικ σχετικά με τους τρόμους και την στοιχείωση /haunting του οίκου των Άσερ.

Φυσικά ευθύς εξαρχής σημειώνει τις τάσεις απομονωτισμού και αναχωρητισμού της οικογένειας , αλλά και την κρυπτική και μυστήρια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δίδυμων αδελφών , Ρόντερικ και Μάντελυν. Η Μάντελυν αγνοεί συνέχεια την ύπαρξη του αφηγητή στο χώρο και η διανοητική της κατάσταση είναι ένα ζήτημα , ένα ερώτημα για τον αναγνώστη. Τελικά , ο αφηγητής μετά από τις διαβεβαιώσεις του φίλου του Ρόντερικ ότι η Μάντελυν είναι νεκρή τον βοηθάει να την θάψουν στην οικογενειακή κρύπτη , παρά το γεγονός ότι , όπως σημειώνει , του φαίνεται πως δεν είναι ακριβώς νεκρή. Το τραγικό τέλος έρχεται μια άυπνη νύχτα κατά την οποία ο αφηγητής ακούει δυνατούς ήχους στην έπαυλη και γίνεται μάρτυρας της “ανάστασης” της Μάντελυν και έπειτα του επακόλουθου θανάτου και των δύο διδύμων , Μάντελυν και Ρόντερικ , ενώ η έπαυλη αυτο-καταστρέφεται και βουλιάζει μέσα σε μια λίμνη.

Αυτό το γκότθικ διήγημα έχει μεταφερθεί σε ένα υπέροχο animation με αφηγητή τον αείμνηστο Christopher Lee (1922-2015) και ομολογουμένως καταφέρνει να αποδώσει το  ύφος του διηγήματος του Πόε και αυτή την αίσθηση παρακμής και παράνοιας (;) που διατρέχει το κείμενο.

To εν λόγω animation συναποτελείται από τις 7 μικρές ιστορίες – διηγήματα του Πόε από τη συλλογή “Extraodianry Tales” , τα περισσότερα από τα οποία , βέβαια , έχουν ήδη μεταφερθεί πολλές φορές σε ταινία. Υπογράφεται δε από τον Ισπανό animator Raul Garcia , ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2004 – 2014 και διαρκεί συνολικά 73 λεπτά , χωρία να καταφέρνει , δυστυχώς , να πιάσει το momentum που του άξιζε. Όλες οι ιστορίες είναι ενδεικτικά δείγματα της εμμονής του Πόε με τον θάνατο , την μοναξιά και τον φόβο του να μην σε θυμάται κανείς αφότου εκδημήσεις εις τους ουρανούς. Μεταξύ των συντελεστών , πέραν του Christopher Lee , έχει συμμετάσχει ο Bella Lugosi και ο  Guillermo del Toro με περιττές τις συστάσεις φυσικά .

Η λίστα με τις ιστορίες είναι η εξής :

The Fall of the House of Usher/La caída de la casa de Usher – Christopher Lee
The Tell Tale Heart/Corazón delator – Bela Lugosi
The Facts in the Case of M. Valdemar/La verdad en el caso del Sr. Valdemar – Julian Sands
The Pit and the Pendulum/El pozo y el péndulo – Guillermo del Toro
The Masque of the Red Death/La máscara de la muerte roja – Roger Corman
Crow/Cuervo/Poe – Stephen Hughes
Death/Muerte – Cornelia Funke

Μπορούν να βρεθούν και η καθεμιά ξεχωριστά στο youtube με περισσότερες ελπίδες για αγγλικούς υπότιτλους.

https://vimeo.com/236311049

Απάντηση