Δεν μπορούμε να πούμε , μας αρέσει ο καταιγισμός σειρών από μεριάς του Netflix, γι αυτό και έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στις σειρές. Παράλληλα , όμως , η αγαπημένη μας πλατφόρμα κάνει μια παραπάνω από τίμια προσπάθεια να εμπλουτιστεί και στα ελληνικά με ταινίες. Το δε ευχάριστο είναι πως καταφέρνει να πετύχει μια ποικιλία ταινιών από διάφορες χώρες , τις οποίες δύσκολα θα πρόσεχε κάποιος , αν δεν τις έβρισκε κάπου συγκεντρωμένες. Φυσικά , πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να δώσουμε για πτυχίο Ισπανικών μετά από τόσες ισπανικές ταινίες και σειρές που μπορεί να βρει κάποιος στο Νέτφλιξ!

1. Toc Toc

AAAABYQaZO954pVsNdFFAwqOZ2GGRfWtvMwKCxy7GZnx6gCPo_IAT5LDF3MgiCz6-jGQqV5bI5G1oEY4GMy0p4ZqkS7vPPMDzZoNhQ

Το Toc Toc είναι μια ισπανική κωμωδία , η ιστορία της οποίας εστιάζει σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν ένα κοινό: πάσχουν όλοι από κάποια μορφή OCD (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή). Αυτοί οι άνθρωποι συναντούνται “τυχαία” στην αίθουσα αναμονής ενός ειδικού στο θέμα αυτό γιατρού , ο οποίος , κατά τα φαινόμενα , έχει καθυστερήσει και κατά συνέπεια οι ασθενείς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αναμένοντας την άφιξή του και φυσικά επικρατεί το απόλυτο χάος! Το σενάριο της ταινίας ήταν αρχικά δομημένο για θεατρικό κι όπως συμβαίνει με πολλές ταινίες που το σενάριο τους έχει δημιουργηθεί αρχικά για το θέατρο , όλη η πλοκή λαμβάνει χώρα σε ένα περίπου δωμάτιο , στο ίδιο δηλαδή set. Αυτές οι ταινίες κατά συνέπεια χρειάζονται ένα δυνατό σενάριο για να κρατάει την προσοχή του θεατή αλλά και ικανούς ηθοποιούς , προϋποθέσεις  που αμφότερες πληρούνται σε αυτή την ταινία , ενώ , έχει πολύ ενέργεια , γρήγορη πλοκή και πολύ χιούμορ παράλληλα με κάθε σεβασμό στην πάθηση από την οποία πάσχουν οι ασθενείς. Είναι , λοιπόν , από την αρχή μέχρι το τέλος μια πολύ ευχάριστη ταινία , με πολύ συμπαθητικούς χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα πλοκή.

*P.S. Είχε γίνει μεταφορά του θεατρικού έργου και στο ελληνικό θέατρο , ενώ η παράσταση μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ανεβαίνει #Μία στάση στο θέατρο | «TOC TOC ενεργός τώρα» .

2. 7 anos

etgyjeVIXRuLnli7bSbzmXYTStD

Στο ίδιο μήκος κύματος , αλλά πιο μέτρια , κινείται και η ισπανική ταινία 7 anos , της οποίας ολόκληρη η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν περιορισμένο χώρο , δηλαδή ένα σετ. Εν προκειμένω , πληρούνται επίσης τα κριτήρια που χρειάζονται για να κρατήσουν την προσοχή ενός θεατή , όπως οι καλές ερμηνείες των ηθοποιών και η ενδιαφέρουσα πλοκή. Όμως , το τέλος είναι κάπως απότομο , σαν ένα πάρτυ που τελείωσε ξαφνικά. Οι χαρακτήρες είναι 4 ιδιοκτήτες μιας εταιρείας , οι οποίοι έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που η μοναδική καλύτερη λύση για όλους είναι ένας εξ αυτών να εκτίσει μια ποινή φυλάκισης 7 ετών. Έτσι , λοιπόν, συναντιούνται με έναν και μοναδικό σκοπό , να αποφασίσουν μεταξύ τους συλλογικά ποιος από τους 4 θα πάει φυλακή , ενώ , για να ληφθεί η απόφαση προσλαμβάνουν έναν διαμεσολαβητή για να τους βοηθήσει να συνεννοηθούν. Φυσικά , όπως όλοι γνωρίζουμε , αλλά προτιμούμε να προσποιούμαστε το αντίθετο , έχουμε βαθιά μέσα μας ένα ζώο (homo homini lupus etc) που βγαίνει στην επιφάνεια όταν βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις πίεσης τύπου “η ζωή σου η ζωή μου”  , καθώς το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης είναι από τα πιο ισχυρά , αν όχι το ισχυρότερο. Αυτό ακριβώς γίνεται σταδιακά εμφανές όσο προχωράει η ταινία και ξετυλίγεται η πλοκή και οι ηθικές αρχές όλων τίθενται υπό αμφισβήτηση.

3. I Am Mother

5d13c06a9c510121d63cb016-750-563

Το Netflix θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει μεγάλη ποικιλία σε σειρές και ταινίες επιστημονικής φαντασίας , ενώ πλέον παράγει και το δικό της πρωτότυπο υλικό σε αυτό το τομέα (Love , Death and Robots). Έτσι , βρέθηκε πρόσφατα στο streaming κανάλι και η ταινία I Am Mother. Πρόκειται για ένα sci-fi θρίλερ , το οποίο ξεκινάει με την φράση  “Days Since Extinction Event: 001” , πριν μας βάλει στην ιστορία , προοιωνίζοντας κατί αρκετά σκοτεινό. Ένα ρομπότ – ανδροειδές ή όπως έχει περάσει πλέον ο όρος στην επιστημονική φαντασία androids και για συντομία “droids”  αποκαλούμενο Μητέρα και το παιδί της που είναι άνθρωπος – ανήκει στο είδος των ανθρώπων- αποκαλούμενη Κόρη ( Clara Rugaard) ζούνε οι δυο τους σε ένα υπόγειο εργαστήριο ασφαλείς από τον έξω κόσμο που είναι μολυσμένο. Η Μητέρα έχει στη διάθεσή της 63.000 έμβρυα , τα οποία μπορεί μέσω ενός μηχανήματος που μοιάζει με τεχνητή μήτρα ή προσομοιωτή μήτρας , να τα φέρει στη ζωή και κατόπιν να τα μεγαλώσει , όπως έκανε και με την Κόρη. Η Κόρη μεγαλώνει διδασκόμενη φιλοσοφία και να εκτιμά πάνω απ ‘όλα την ανθρώπινη ζωή. Μέσα , όμως , από αυτές τις σκηνές μαθαίνουμε την στάση της Μητέρας σχετικά με την αξία της ανθρώπινης ζωής και εν γένει τα πιστεύω της για το ανθρώπινο είδος. Όλα αυτά τίθενται σε δοκιμασία όταν φτάνει στην “πόρτα” τους μια γυναίκα , χτυπημένη και ζητώντας βοήθεια. Αυτό το τρίο χαρακτήρων μονάχα , δηλαδή η Μητέρα , η Κόρη και η τραυματισμένη γυναίκα (την οποία υποδύεται η Hilary Swank ) , είναι αρκετό για να μας κρατήσει την προσοχή καθ όλη την διάρκεια της ταινίας -μεγάλη επιτυχία του σκηνοθέτη  Sputore – και να μας κάνει να αναρωτηθούμε πέρα από τις τυπικές ερωτήσεις , όπως τι προκάλεσε την “αποκάλυψη” , αν μπορεί να αντιστραφεί , πως να την επιβιώσει κάποιος κλπ , ποιόν μπορεί η Κόρη πραγματικά να εμπιστευθεί: Ένα ρομπότ-ανδροειδές ή μια ξένη , η οποία όμως είναι άνθρωπος και η ίδια; Η ηθοποιός που υποδύεται την Kόρη, η Rugaard, δίνει μια φοβερή ερμηνεία! Η απόφαση του χαρακτήρα της , όμως , στο τέλος μπορεί να μπερδεύει κάπως σχετικά με το ηθικό (;) μήνυμα που αφήνει να υπονοηθεί και σίγουρα κάποιος μπορεί να δει την ταινία περισσότερες από μια φορές για να καταλήξει στο συμπέρασμά του.

*P.S. Στη κατηγορία sci fi υπάρχει στο Netflix και η ταινία Life , η οποία όμως παρά το πολύ καλό καστ που έχει ( Rebecca Ferguson , Jake Gyllenhaal , Ryan Reynolds) δεν τα καταφέρνει , καθώς το σενάριο είναι αδύναμο .

4. Cam

Cam-image-1000-01

H ταινία Cam είναι ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που έχουν μια πρωτότυπη και σπουδαία κεντρική ιδέα και ακόμα καλύτερη ερμηνεία (Η πρωτοτυπία είναι σχετική βέβαια , αν λάβουμε υπόψη ότι το black mirror άνοιξε το δρόμο σε αυτές τις θεματικές με τις μελλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας). Φυσικά , οι συγγραφείς του black mirror λογικά χτυπιούνται που δεν το σκέφτηκαν πρώτοι , δεδομένου κιόλας του πόσο κακή και “ξεθωριασμένη” ήταν η τελευταία σεζόν , ενώ η ερμηνεία της Madeline Brewer (Janine στο The Handmaid’s Tale) είναι εκπληκτική και τόσο αφοσιωμένη , που σε πείθει ότι ζει έναν τεχνολογικό εφιάλτη. Η ταινία θεωρείται horror sci-fi  και είναι ένα είδος που τελευταία κερδίζει συνεχώς έδαφος , διότι στρέφει την προσοχή μας στο πως η τεχνολογία έχει αλλάξει και μετασχηματίσει την ζωή μας , την κοινωνία και τους φόβους μας. Βασικό θέμα είναι η εμμονή μας με τις εικονικές μας περσόνες και κυρίως την απευαισθητοποίηση των γυναικών μέσω του online sex και της ανωνυμίας που απολαμβάνουν στο ίντερνετ. Πιο συγκεκριμένα , η ιστορία ακολουθεί την Alice , η οποία ονομάζεται στην εικονική της εκδοχή Lola και δουλεύει ως cam girl. Η Alice ή καλύτερα η περσόνα – το άβαταρ που έχει δημιουργήσει – η ‘Lola’ είναι ένα ανερχόμενο αστέρι ανάμεσα στα άλλα cam girls , καθώς προσπαθεί συνέχεια να εμπλουτίζει το ρεπερτόριο της , αγωνιώντας να κάνει όλο και πιο μοναδικό το “πρόγραμμά της” , ώστε να προσελκύει νέους πελάτες. Ξαφνικά , όμως , μια μέρα συνειδητοποιεί ότι η “Λόλα” έχει αυτονομηθεί από την ίδια και κάνει μόνη της το δικό της σόου! Εκεί ξεκινάει η προσπάθεια της να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί με την εικονική της περσόνα , με την ταινία να εισέρχεται , κατά κάποιο τρόπο , στη ζώνη του Λυκόφωτος. Κατά τη διάρκεια της ταινίας μας γεννώνται διάφορα ερωτήματα , όπως πώς θα ήταν αν τα άβαταρ μας ήταν τελείως αυτόνομα από εμάς και περαιτέρω , αν αυτά ήταν εν τέλει πιο δημοφιλή από εμάς τους ίδιους.

5. Forgotten

Forgotten-Korean-movie-2017

Το Forgotten είναι μια Νοτιοκορεάτικη ταινία – θρίλερ- , η οποία μας θυμίζει την επίσης Νοτιοκορεάτικη ταινία Oldboy , και ως εκ τούτου είναι μια πιο διαφορετική πρόταση. Ο θεατής θα πρέπει να αναμένει πριν ξεκινήσει την ταινία αρκετές συναισθηματικές αποκαλύψεις , δράμα , παράνοια και έξυπνες ανατροπές. Η ευχάριστη έκπληξη της ταινίας είναι ότι με τίποτα δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει πως θα εκτυλιχθεί η ιστορία. Ο Jin-seok , ο οποίος είναι ο αφηγητής της ιστορίας , και η οικογένειά του μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι , ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον αδελφό του Yoo-seok  , τον οποίο έχει εξιδανικεύσει , μιας και φέρεται να είναι τέλειος από κάθε άποψη. Μετά , βέβαια , από την μετακόμιση συμβαίνουν διάφορα ασυνήθιστα περιστατικά , με κυριότερο την απαγωγή του αδελφού του από άγνωστους και την επιστροφή του μετά από 19 ημέρες , χωρίς , όμως , να έχει καμία ανάμνηση αυτών των ημερών και του τι του συνέβη. Παράλληλα , στο σπίτι υπάρχει και ένα δωμάτιο κλειδωμένο , καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ζήτησε να αφήσει εκεί προσωρινά μερικά του πράγματα , κάτι το οποίο παραξενεύει ιδιαιτέρως τον πρωταγωνιστή . Μετά από το χρονικό σημείο της απαγωγής αρχίζουν στο μυαλό του θεατή  οι εικασίες και οι σκέψεις σχετικά με το τι συμβαίνει , ποιες είναι οι προθέσεις και οι σκοποί του κάθε χαρακτήρα. Η ιστορία είναι πολύ “μπλεγμένη” , αλλά και διεστραμμένη , ενώ , κάθε φορά που πιστεύεις ότι έχει λυθεί το μυστήριο έρχεται η επόμενη ανατροπή και μετά η επόμενη και πάει λέγοντας , δίνοντας την αίσθηση της ιστορίας μέσα στην ιστορία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι αρκετά καλές και αποτελεσματικές και προσδίδουν στην ταινία έναν απόκοσμο τόνο. Συνολικά , διατηρείται η ατμόσφαιρα του μυστηρίου μέχρι και το τέλος και για αυτό δεν αφήνει τον θεατή να βαρεθεί  ούτε στιγμή.

6. Veronica

08-veronica-2.w1200.h630

To Neftlix στο τομέα των θρίλερ φέτος κυριάρχησε με την σειρά The Haunting of Hill House. Παρ’ όλα αυτά έχει και μερικά αξιόλογα μεμονωμένα θρίλερ , όπως το The Ritual , το Velvet Buzzsaw και το The Perfection. Αυτό που ξεχωρίσαμε , όμως , είναι η ταινία Veronica , ένα ισπανικό θρίλερ , το οποίο σε αντίθεση με τα ανωτέρω δεν είναι netflix original υλικό , δηλαδή δεν συνιστά παραγωγή του Netflix , αλλά το απέκτησε η πλατφόρμα μετά την προβολή του στο φεστιβάλ του Τορόντο. Η υπόθεση ξεκινά με κάτι κλασσικό , δηλαδή μια παρέα κοριτσιών που χρησιμοποιούν έναν πίνακα Ouija για να επικοινωνήσουν με νεκρούς και πνεύματα , τα οποία αρνούνται να εμφανιστούν για να κάνουν φιλίες με τα κορίτσια. Κατά συνέπεια , το τι ακολουθεί στη πλοκή δεν θα σοκάρει κάποιον θεατή , καθώς διάφορα περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι κάτι πειράζει και προσπαθεί να τρομοκρατήσει την Veronica. Όταν αναζητά βοήθεια , η μοναδική συμβουλή που λαμβάνει είναι απλά να τρέξει να εξαφανιστεί , γιατί δεν θα μπορέσει να σταματήσει αυτό που έρχεται. Η Veronica , όμως , είναι αποφασισμένη να προστατέψει τον μικρό της αδελφό και της δίδυμες αδελφές της και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Φυσικά , όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα θρίλερ πλέον, πολλές σκηνές είναι γελοία προβλέψιμες και δεν προκαλείται κάποιο ιδιαίτερο σοκ , αλλά ο σκηνοθέτης και η ηθοποιός που υποδύεται την Veronica κάνουν πολύ καλή δουλειά μαζί , πηγαίνοντας την ταινία σε άλλο επίπεδο παρά την συνηθισμένη πλοκή. Κάτι που προσθέτει στην όλη ατμόσφαιρα έναν επιπλέον σκοτεινό τόνο είναι η υπόνοια ότι η ιστορία είναι πραγματική με την κλασσική ατάκα “inspired by real events”  , καθώς αναφέρεται στην υπόθεση “Vallecas Case” του 1991.

7. Apostle

ApostleTrailer

Ένα ακόμα θρίλερ που ξεχωρίζει είναι η ταινία Apostle , η οποία μας δείχνει το ταξίδι κάποιων “πιστών” σε μια σκοτεινή γωνιά της γης , ένα νησί , για να στήσουν μια καινούργια κοινωνία , εμποτισμένη από την θρησκεία που τους έφερε εκεί σε πρώτη φάση. Το πρώτο κομμάτι της ταινίαw εστιάζει στο να στήσει σιγά σιγά το μυστήριο και να εγείρει ερωτήματα γύρω από αυτή την “σέκτα” / θρησκεία , δημιουργώντας ένα περιβάλλον τρόμου. Η ιστορία τοποθετείται χρονικά το έτος 1905 , όταν ο πρωταγωνιστής Thomas Richardson ( Dan Stevens , Downton Abbey , Beuaty and the Beast) μαθαίνει ότι η αδελφή του έχει απαχθεί και είναι φυλακισμένη σε ένα απομακρυσμένο νησί , όπου οι οπαδοί της σέκτας χρειάζονται χρήματα για να τροφοδοτήσουν το εγχείρημα τους. Οι ακόλουθοι της σέκτας και του προφήτη Malcolm (Michael Sheen) έχουν αρχίσει να χάνουν την πίστη τους , καθώς οι σοδειές ξεραίνονται και οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο , ενώ , ο Προφήτης πιστεύει ότι θα λάβουν τα λύτρα που ζητούν για την φυλακισμένη κοπέλα , τα οποία θα τους βοηθήσουν τα επιβιώσουν. Έτσι , ο Thomas ταξιδεύει ο ίδιος στο νησί με ψεύτικη ταυτότητα για να δει τι συμβαίνει , ώστε να βρει και να ελευθερώσει την αδελφή του ο ίδιος . Βέβαια , το κεντρικό θέμα είναι η απόγνωση που έχει οδηγήσει τους ανθρώπους αυτούς σε αυτή τη σέκτα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι αυτή της σήψης και της καταστροφής. Το τέλος φυσικά  είναι γεμάτο αιματοχυσία , όμως έχει και την ανατροπή του.

8. 1922

_dbb9faba-b674-11e7-8276-b04a35b0fb2c

Τα τελευταία χρόνια τα έργα του  Stephen King έχουν γίνει ανάρπαστα , καθώς το ένα μετά το άλλο μεταφέρονται στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη (It , The Dark Tower , Gerald’s Game , Pet Sematary ). Έτσι και η ταινία 1922 του Netflix που έχει βασιστεί στο μικρό διήγημα που περιλαμβάνεται στην ανθολογία του 2010 ονόματι “Full Dark , No Stars”. Η ιστορία αφορά έναν αγρότη , τον Wilfred James , που ζει στον αμερικάνικο νότο , στη Νεμπράσκα , μαζί με την σύζυγό του Arlette , η οποία περιφρονεί τη ζωή που κάνουν και νοιώθει μια πικρία , ενώ ο γιος τους , Henry , είναι καθόλα πιστός  στο πατέρα του. Η σύζυγος πιέζει τον άντρα της να πουλήσει την φάρμα σε μια εταιρεία και να μετακομίσουν στη πόλη , κάτι που ο Wilfred προφανώς απεχθάνεται και θεωρεί ότι δεν τίθεται καν προς συζήτηση , διότι η πόλη είναι για τους χαζούς ανθρώπους  και η οικογένεια του Wilfred δεν είναι φυσικά χαζή. Παρ’ όλα αυτά , οι εντάσεις δημιουργούνται σιγά σιγά υποδόρια και ο Wilfred ξεκινάει έναν “πόλεμο” στην ιδέα της συζύγου του , όταν βάζει στο μυαλό του γιου του ότι το να μετακομίσουν στη πόλη συνεπάγεται ότι αυτός δεν θα μπορεί να βλέπει τη κόρη του γείτονα , με την οποία είναι ερωτευμένος. Έπειτα , και ίσως λίγο απότομα θα μπορούσαμε να πούμε , ο Wilfred παίρνει την απόφαση  ότι η μόνη λύση είναι να δολοφονήσει τη σύζυγό του Arlette και πείθει τον ίδιο του τον γιο να τον βοηθήσει σε αυτό. Η ιστορία μας δίνεται σαν flashback , όπου ο Wilfred ευρισκόμενος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου , στοιχειωμένος από τους δαίμονες του , αναπολεί τα συμβάντα που τον οδήγησαν εκεί. Πάντοτε , στα έργα του Κινγκ , υφέρπει η ιδέα της λεπτής γραμμής που χωρίζει την τρέλα από την λογική – Shining- . Οι ενοχές και οι τύψεις μπορούν να οδηγήσουν στη τρέλα ή αυτή υπάρχει ήδη όταν εγκαταλείπεται ο δρόμος της λογικής; Ο πρωταγωνιστής ηθοποιός , Thomas Jane , κάνει φοβερή δουλειά με το υλικό που του έχει δοθεί , υποδυόμενος την σταδιακή βύθιση του μυαλού του στη τρέλα.

*P.S. υπήρχαν κι άλλες ταινίες στην αρχική λίστα , αλλά κόπηκαν από φόβο ότι θα κατηγορηθούμε για ισπανική προπαγάνδα όπως το Mirage , που θυμίζει το φαινόμενο της πεταλούδας , το El Bar , όπως κι ένα ακόμα Netflix original , αλλά ήδη πολύ γνωστό λόγω σκηνοθετών , το The Ballad of Buster Scruggs .

Απάντηση