spoiler alert

Το AMC επέλεξε να κλείσει την 8η σεζόν του The Walking Dead και να ξεκινήσει την 4η σεζόν του Fear The Walking Dead την ίδια μέρα προβάλλοντας τα επεισόδια των δύο σειρών back to back, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη δυναμική στη σχέση κύριας και spin-off σειράς.

TWD: Με το 16ο επεισόδιο της 8η σεζόν που φέρει τον τίτλο Wrath έφτασε στο τέλος της μια μάλλον ταλαιπωρημένη σεζόν για το TWD σύμφωνα με τα νούμερα και τις αρκετές αρνητικές κριτικές που έλαβε. Μετά από 2 σεζόν, η διαμάχη μεταξύ Rick και Negan, άλλως μεταξύ της συμμαχίας Alexandria-Hilltop-Kingdom και Saviors έλαβε τέλος με τους πρώτους να “καταφέρνουν” να νικάνε. Η εναλλαγή στο ποια από τις δύο πλευρές θα κέρδιζε το πλεονέκτημα του τελικού, μέσα από τις παγίδες που έστηναν εκατέρωθεν, μας χάρισε ένα ευχάριστο επεισόδιο, με αρκετή δόση έντασης και αγωνίας. Η δε έκπληξη που επιφύλασσε ο Eugene πειράζοντας τις σφαίρες των Saviors ήταν αφενός κάτι που αν μη τι άλλο δεν περιμέναμε και αφετέρου η καθοριστική συμβολή που έδωσε στον Rick τη νίκη γιατί αλλιώς την είχε πραγματική βαμμένη. Ο Negan, ίσως λίγο άδοξα είναι η αλήθεια, ηττήθηκε κι ο Rick ξεθολώνοντας από την εκδικητική μανία που τον είχε καταβάλει του χαρίζει τη ζωή με μόνο στόχο να τον χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για τον Νέο Κόσμο που παρουσιάζει με τις “προγραμματικές του δηλώσεις” μετά το τέλος της μάχης.

Όπως σας είχαμε παρουσιάσει με προηγούμενο άρθρο μας η γοητεία του TWD, πέραν από το βάρος που δίνει στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και εφόσον παραβλέψουμε την κοιλιά στην ανάπτυξη της πλοκής στην τελευταία σεζόν, βρίσκεται στον τρόπο που προσεγγίζει τον σχηματισμό κοινωνικών δομών μετά από κάποιο σημείο 0, εν προκειμένω φυσικά την εξάλειψη του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας από έναν ιό που αφήνει πίσω του στρατιές από ζόμπια. Κατ’ αυτή την προσέγγιση λοιπόν, μάλλον άστοχα βιάστηκαν πολλοί να πουν πως κάλλιστα αυτό το επεισόδιο θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο της σειράς. Αντίθετα, ήταν το τέλος ενός θεματικού κύκλου και η μετάβαση σε έναν καινούριο. Η ομάδα του Rick έχοντας αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα επιβίωσης, εγκατάστασης, οργάνωσης. ανταγωνισμού απέναντι σε άλλες ομάδες με αντίστοιχη ή καλύτερη συγκρότηση αλλά και σύμπλευσης καταφέρνει πλέον να κυριαρχήσει και βάζει στην ατζέντα της πέρα από την επιβίωση το ζήτημα της δημιουργίας πολιτισμού, μέσα από την ανάγκη συνέχειας της κοινωνικής συνύπαρξης και την εξέλιξη της απονομής της δικαιοσύνης από την αντεκδίκηση, στη θέσπιση ποινών με σκοπό τον παραδειγματισμό. Μένει βέβαια να κριθεί το πως θα προχωρήσει η σειρά και κυρίαρχο κριτήριο είναι η πλοκή, γιατί στην τελική πρόκειται για τηλεοπτική σειρά.

Ως πάτημα λοιπόν στην νέα σεζόν και στον νέο θεματικό κύκλο που θα ανοίξει (A new world) αξίζει να κρατήσουμε τα εξής: Κατ’ αρχάς την δυσαρέσκεια της τρόικα Maggie, Daryl και Jesus, η συμμετοχή του τελευταίου ως μάγιστρου του πασιφισμού ομολογούμε μας εξέπληξε, στην απόφαση του Rick να μην σκοτώσει τον Negan. Όσο ο Rick θα προσπαθεί να χτίσει τον Νέο Κόσμο του, οι τρεις τους συμφώνησαν να ετοιμάζονται, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποδώσουν όπως πρέπει τη δικαιοσύνη που τους στέρησε ο Rick, προϊδεάζοντας μας για την εσωτερική σύγκρουση στην οποία μάλλον θα οδηγηθούν. Δεύτερον, το προγραμματισμένο, όπως φάνηκε, δρομολόγιο του ελικοπτέρου που περίμενε η Jadis και ήδη Anne. Τρίτον, η συμβολή της Georgie στην τεχνολογική ανάπτυξη των κοινοτήτων σε συνδυασμό με την επιστροφή του Eugene και αν όλο αυτό κάπως θα συνδυαστεί με το ένα. Τέταρτον, με επιφύλαξη, τα λόγια του Negan “Carl did’t know a damn thing” τα οποία μας έβαλαν στην διαδικασία να σκεφτούμε ότι ίσως να μην ήταν απλά ο επιθανάτειος ρόγχος του, αλλά κάποιο στοιχείο που να υπονοεί ότι ο Negan γνωρίζει κάτι που ο ρομαντικός Carl αλλά και ο Rick προφανώς αγνοούν.

FTWD: Η τέταρτη σεζόν του FTWD ανοίγει με το επεισόδιο που φέρει τον τίτλο What’ s your story. Το ήδη ανακοινωμένο και αναμενόμενο crossover όχι απλά έγινε αλλά μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν το TWD συνεχίζεται στο FTWD, λόγω αφενός της back to back προβολής τους κι αφετέρου εξαιτίας του ότι για τον 98% της διάρκειας του επεισοδίου δεν βλέπουμε κανέναν χαρακτήρα του. Πρωταγωνιστής του επεισοδίου είναι ο Morgan, ό οποίος στην προσπάθεια του να ξαναβρεί τον εαυτό του επιλέγει την απομόνωση. Επειδή, όμως δεν τον άφηναν τον άνθρωπο να ηρεμήσει -Jesus, Carol και Rick κάνουν σε αυτό το σημείο το γκεσταρλίκι τους στο FTWD- αποφάσισε να την κάνει και να περιπλανηθεί στις ερημιές. Κοντολογίς, σιγά που θα κατάφερνε να μονάσει, μπλέκει σε φασαρίες και καταλήγει  να κυκλοφορεί με ένα πάνοπλο τεθωρακισμένο με το νέο team του, αποτελούμενο φυσικά από αυτόν, τον μοναχικό cowboy John Dorie (like the fish but with ie, instead of a y), και την πολεμική ανταποκρίτρια, μάλλον, Althea. Χαρακτήρες των οποίων την ανάπτυξη αναμένουμε με ενδιαφέρον στην σεζόν. Οι τρεις τους ξεπαστρέφουν στα γρήγορα μια συμμορία της κακιάς ώρας και ξεκινούν την περιπλάνησή τους για να πέσουν στην ενέδρα των Alicia, Strand, Luciana και Nick.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων έγινε και δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την επόμενη Κυριακή για να δούμε τι έχει συμβεί. Σίγουρα, έχουμε να κάνουμε με ένα χρονικό άλμα του FTWD. Όσο χρόνο και να πήρε στον Morgan να φτάσει τόσο νότια ώστε να συναντήσει τους χαρακτήρες του FTWD, δεν αρκεί για να καλύψει το χρονικό χάσμα μεταξύ των δύο σειρών. Η ιστορία του FTWD έχει κάνει ένα άλμα στο παρόν του TWD και μάλλον μέσω flashbacks θα μάθουμε τι έχει συμβεί και για ποιο λόγο βρεθήκαν οι τέσσερις αυτοί στις ερημιές, όπως επίσης και το που είναι η Madison.

Θυμίζουμε πως το τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του FTWD τελειώνει με τους Nick και τον Daniel να παρακολουθούν, αφού ο Nick έχει ανατινάξει το φράγμα, την αγωνιώδη προσπάθεια των Madison, Alicia και Strand να προσπαθούν να ξεφύγουν από την ορμή του νερού που ελευθερώθηκε μετά την ανατίναξη του φράγματος επιβιβασμένοι σε ένα φουσκωτό, το οποίο όμως εν τέλει παρασύρθηκε κι η μόνη που βλέπουμε να ξεβράζεται στην όχθη του ποταμού είναι η Madison.

Απάντηση