Η Cosmote TV στο δρόμο που χάραξαν οι πλατφόρμες streaming του εξωτερικού προσπαθεί να επενδύσει στην παραγωγή δικών της πρωτότυπων σειρών κάτι που είχε επιτυχία με τις δύο sequel σειρές της ταινίας με τίτλο “Έτερος εγώ” (Έτερος εγώ-Χαμένες ψυχές, Έτερος εγώ-Κάθαρσις). Έτσι, τώρα δοκιμάζεται σε κάτι εξίσου φιλόδοξο -για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης- και καταφανώς ποιοτικό με την καινούργια της σειράς 42°C νομίζαμε ότι μόνο εδώ στην Νότιο Ελλάδα παθαίνουμε τσοτσο από την ζέστη και πιάνουμε 42 βαθμούς. Η αποτελούμενη από 8 επεισόδια σειρά έκανε πρεμιέρα στις 14 Μάϊου στην Cosmote TV Plus, στο κανάλι cosmote series marathon και μας άφησε ανάμικτες εντυπώσεις και συναισθήματα. Δημιουργός της σειράς 42°C είναι η Ναταλύ Δούκα, σκηνοθέτης ο Γιώργος Παπαβασιλείου (Slave, Der Bergdoktor, The storm tide, Special Unit) και σεναριογράφοι οι Σέργιος Κωνσταντινίδης και Κάλλια Παπαδάκη.

Δείτε το trailer εδώ:

Φόντο και παράλληλα τόπος που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα είναι το νησί της Κέρκυρας και το φοβερό σπίτι που επέλεξαν για τα γυρίσματα οι συντελεστές της παραγωγής – οριακά αξίζει μόνο για αυτό το παλιό αρχοντικό, και συνάμα μεγαλοπρεπές, οίκημα (και τα τοπία) να δει κανείς την σειράς – . Εκεί, συναντούμε μια μεγάλη κατά τα παραδοσιακά πρότυπα ελληνική οικογένεια (κλασσικό θέμα του ελληνικού σινεμά η αποδόμησή της), η οποία βιώνει την “παρακμή” της, ηθική και οικονομική, όπως αποτυπώνεται μεταφορικά και με την κυριολεκτική κατάρρευση του παλιού αρχοντικού.

42°C»: Νέα σειρά μυθοπλασίας σε παραγωγή COSMOTE TV [photos] ? αφιερωματα ›  photo gallery || cinemagazine.gr

Ξεκινώντας να παρακολουθούμε τη σειρά είναι αλήθεια πως θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα οικογενειακό δέντρο στο υλικό της σειράς, γιατί, τουλάχιστον, στα δύο πρώτα επεισόδια κάποιος πασχίζει πραγματικά να καταλάβει τι συγγένεια έχουν μεταξύ τους όλα τα πρόσωπα, καθώς το σενάριο αδυνατεί να μας τα ξεκαθαρίσει εξαρχής με έναν σαφή τρόπο. Το μεγάλυτερο μπλέξιμο δε είναι στην συγγένεια που έχουν μεταξύ τους τρία συγκεκριμένα αδέλφια: ο Νίκος, η Λένα και η Άννα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: το σπίτι ανήκει σε τρεις αδελφές την Καίτη (Κατερίνα Λέχου), την Μαρία (Μπέτυ Αποστόλου)-νεκρή κατά τον χρόνο έναρξης της σειράς- και την Ελένη (Έμιλυ Κολιανδρή). Αρκετά αγαπημένες μεταξύ τους, ενώ συζούν στο σπίτι όχι μόνες τους, αλλά μαζί με τους συζύγους σώγαμπρους και τα παιδιά τους, οπότε οι δυναμικές των μεταξύ τους σχέσεων αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια.

Η Καίτη

Η Καίτη αντιπροσωπεύει και ενσωματώνει ότι έχει μείνει από την χαμένη αίγλη της οικογένειάς τους και είναι της παλιάς λογικής να “μην χαλάσει το όνομα της οικογένειας“, “τι θα πει ο κόσμος“, “τα εν οίκω μη εν δήμω” και “όλα για την οικογένεια“. Είναι μια στωική φιγούρα, αλλά πολύ αυστηρή, που θέτει και προτάσσει τις ιδιοτροπίες της αμυντικά, επειδή αδυνατεί να εκφραστεί συναισθηματικά προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το μάτι της κυριολεκτικά “τα πανθ’ορά” και σου δίνει την άβολη αίσθηση ότι βρίσκεται ανά πάσα στιγμή παντού και γνωρίζει τα πάντα. Είναι αναίσθητή; Είναι αδύνατο να συναισθανθεί; Είναι ευαίσθητη και γεμάτη κατανόηση και αγάπη που απλά δεν την εκφράζει; Ας το αποφασίσει ο καθένας μόνος του τι από όλα ισχύει στο τέλος, έχοντας υπόψη ότι ο καθένας μας αντιλαμβάνεται αλλιώς την έννοια της αγάπης.

«42°C» - Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας σειράς της COSMOTE TV

Η Μαρία

Η Μαρία που έχει πεθάνει όταν ξεκινά η σειρά έχει αφήσει πίσω δύο κόρες, την Λένα (Ναταλία Swift) και την Άννα (Σεμίραμις Αμπατζόγλου), που είναι αρκετά βασανισμένες ψυχές, ριζικά διαφορετικές προσωπικότητες και ετεροθαλείς αδελφές, εφόσον έχουν διαφορετικό πατέρα. Η μεν Λένα έχει πατέρα τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Ιβάν Σβιτάιλο (συγχωρέστε μας αλλά με τίποτα δεν θυμόμαστε το όνομα του στην σειρά και δεν το βρίσκουμε και κάπου όνλαιν, ούτε στην σελίδα του cosmote tv), η δε Άννα έχει πατέρα τον Μιχάλη (Αλέξανδρος Λογοθέτης). Αυτές οι δυο αδελφές βρίσκονται στο κέντρο της ιστορίας μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό της Λένας (μοιράζονται τον ίδιο πατέρα), τον Νίκο (Κώστας Νικούλι), ο οποίος αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αδελφές και τον οποίο ο πατέρας του έχει κυριολεκτικά παρκάρει στο σπίτι της πρώην συζύγου του. Το ζήτημα της αιμομιξίας και πως το χειρίζεται η σειρά θα το θίξουμε παρακάτω. Κινητήριος μοχλός της ιστορίας φαίνεται η αυτοκτονία(;) της Άννας, η οποία βρίσκεται νεκρή ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε βρεθεί η μητέρα της 6 χρόνια πριν. Οι δύο αδελφές φαίνεται να φέρουν την κακοδαιμονία της μητέρας τους όσον αφορά την ερωτική τους ζωή και να εκπληρώνουν και οι δύο την μοίρα τους ως άλλη αυτοκεπληρούμενη προφητεία, εφόσον ούτε η μητέρα τους, ούτε οι πατεράδες τους ή και κάποιος άλλος τους έδωσε ποτέ την προσοχή που χρειάζονταν.

42°C: Γνωρίστε τους 13 ήρωες της επερχόμενης ατμοσφαιρικής σειράς της  COSMOTE TV - Monopoli.gr

Η Ελένη

Η τρίτη αδελφή, η Ελένη, μένει στο σπίτι μαζί με τον σύζυγό της τον Μάρκο (Theo Alexander) και τα δύο της παιδιά τον Δημήτρη (Μιχαήλ Ταμπακάκης) και την Αλικη (Μαριέλλη Μανουδάκη). Αυτοί, ως πιο περιφερειακοί χαρακτήρες της σειράς, εκπροσωπούν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην παρακμή της οικογένειας και την υποκρισία που διακατέχει κυρίως την Καίτη στο να παρουσιάζεται η οικογένεια με μια καλή εικόνα προς τα έξω, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνουν αυτοκτονίες(;) και αιμομιξίες. Η ρεαλιστική προσέγγιση συνίσταται στην προσπάθεια και επιδίωξη τους να πουληθεί το σπίτι-το τελευταίο πράγμα που τους κρατάει όλους μαζί- κάτι που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετη την Καίτη.

42°C»: Νέα σειρά μυθοπλασίας σε παραγωγή COSMOTE TV [photos] ? αφιερωματα ›  photo gallery || cinemagazine.gr

Την υπόθεση του μυστήριου θανάτου της Άννας προσπαθεί να διαλευκάνει ο Αστυνόμος Αστερίου (Χρήστος Λούλης) που μαζί με άλλους χαρακτήρες ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας το κουβάρι διαπλοκής, διαφθοράς και trafficking στο νησί. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, ενώ ο θάνατος της Άννας είναι το γεγονός που κινεί την ιστορία, κανένας συγγενής της δεν δείχνει έστω λίγο συναίσθημα, λίγη λύπη, κάτι. Είναι σχεδόν όλοι με ένα ύφος μπλαζέ τύπου”α άλλος ένας θάνατος στην οικογένεια, οκ, πάμε για ποτό;“(ούτε τα βορειοευρωπαϊκά δράματα έτσι).

To «42°C» θέλει (και μπορεί) να γίνει το επόμενο binge watch σας

Ένας αμήχανος για το θεατή έρωτας

Όσον αφορά το κεντρικό θέμα της σειράς,ήτοι τον έρωτα μεταξύ της Λένας και του ετεροθαλή αδελφού της Νίκου, το σενάριο και οι διάλογοι πάσχουν (μερικοί διάλογοι είναι ο ορισμός του cringe), όπως και το παίξιμο του ηθοποιού που υποδύεται τον Νίκο,το οποίο είναι κάπως ξύλινο και άφυσικο (σαν να μην πιστεύει τις ατάκες που λέει). Ο έρωτας τους μας παρουσιάζεται μέσα από πολλά flashbacks ως κάτι που γεννήθηκε μεταξύ τους με φυσικό τρόπο από πολύ μικρή, προ-εφηβική ηλικία, και όχι εν είδει εφηβικού πειραματισμού, αλλά ως κάτι αγνό και πολύ αληθινό και για τους δύο. Το μοτίβο της αδελφικής (και μεταξύ πρώτων ξαδέλφων) αιμομιξίας είναι γνωστό στην λογοτεχνία και το σινεμά τόσο από έργα της ποπ κουλτούρας όπως το Game of Thrones και το Star Wars (το παλιό το ορθόδοξο) όσο και από κλασσικά βιβλία όπως το Middlesex του Jeffrey Euegenides, τα 100 χρόνια μοναξιάς του Gabriel García Márquez κλπ. Δεν είναι, λοιπόν, ένα θέμα ταμπού στην λογοτεχνία και το σινεμά, όπως μπορεί να νομίζουν αρκετοί, ενώ, τις περισσότερες φορές συνδέεται με την παρακμή της οικογένειας (και την κυριολεκτική κατάρρευση του πατρογονικού τους Οίκου), όπως είναι στην ταινία Crimson Peak και στο λογοτεχνικό έργο του Edgar Allan Poe, The Fall of the House of Usher. Ποτέ μα ποτέ δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος τέτοιες ιστορίες έρωτα μεταξύ αδελφών, που καταλήγουν να εκπληρώνουν μόνες τους την προφητεία ότι είναι απαγορευμένες και φέρνουν μόνο δυστυχία.

42°C»: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά παραγωγής COSMOTE TV | Παρόν - Τυπολογίες

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον έρωτά τους οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι σε κάποια σημεία αστείος και παράλογος. Δεν χρειάζονται εκλογικεύσεις τύπου “είμαστε σαν μακρινά ξαδέλφια” (επειδή είναι ετεροθαλή και όχι ομοθαλή αδέλφια). Θα αρκούσε να παραδεχτούν ότι είναι αυτό που είναι -κάτι νοσηρό σαν ιδέα για τους περισσότερους από εμάς- και ως ενήλικοι άνθρωποι δεν θα τους κάνουν κουμάντο οι γύρω τους (το πρόβλημα θα ήταν ουσιαστικά-πέραν των ψυχολογικών τους-το να αποκτήσουν απογόνους που λόγω της αιμομιξίας θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να φέρουν κάποια προβληματικά γονίδια-όπως συνέβη στον Οίκο των Αψβούργων, αλλά και στους Φαραώ-). Το κάπως αστείο είναι ότι δεν αποφασίζουν εάν θέλουν να το κρύψουν ή όχι από τον περίγυρό τους και εάν τελικά είναι τόσο δύσκολο να κρατήσουν έστω τα προσχήματα. Θέλουν, δηλαδή, όλη η οικογένεια να αποδεχτεί ως γεγονός ότι δεν πρόκειται να χωρίσουν ποτέ. Δεν είναι δυνατόν να μην γελάσει κάποιος όταν ο Νίκος νευριασμένος με την μητέρα της Λένας, η οποία προσπαθεί τους χωρίσει για τον ευνόητο και λογικό λόγο ότι είναι ετεροθαλή αδέλφια, της επιτίθεται ότι δήθεν είναι παράλογη (;;;;κάπου ώπα Νίκο,μάνα της είναι και είστε αδέλφια) και ότι στην ουσία ζηλεύει την κόρη της, Λένα, επειδή ο Νίκος την έπεσε σε αυτήν και όχι την ίδια(την μητέρα της)!!! Η Λένα σε όλα αυτά απλά κοιτάζει όντας το ίδιο παράλογη. Από ένα σημείο δε και έπειτα όποτε κάποιος τολμάει να υπονοήσει κάτι αρνητικό για τον Νίκο η Λένα κρέμεται με έναν κωμικό τρόπο πάνω του λες και θα της τον αρπάξουν -αλλά κατά τα άλλα δεν τρέχει τίποτα μεταξύ τους-.

Πρεμιέρα για το «42°C» της COSMOTE TV το Mάιο

Τα μυστικά της οικογένειας και οι μεταξύ τους συγκρούσεις τους διαλύουν σιγά σιγά και η πτώση του “Οίκου” τους είναι σκληρή για κάποιους αλλά και λυτρωτική για κάποιους άλλους, που είναι πλέον ελεύθεροι: ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει θα ‘λεγε κανείς.

Αντί επιλόγου

Στις ερμηνείες που ξεχωρίζουν είναι αυτή της Κατερίνας Λέχου και της Ναταλίας Swift. Η ποιότητα της σειράς είναι έκδηλη και το θέμα της ιστορίας αρκετά φιλόδοξο, ωστόσο, στην εκτέλεση κάποιες ερμηνείες και διάλογοι μας το χαλάνε, είναι απίστευτα παράλογοι στα όρια του αστείου. Παρόλα αυτά τέτοιες αξιόλογες και ποιοτικές προσπάθειες θέλουμε στην τηλεόραση που μαστίζεται κατά κύριο λόγο από χαμηλού επιπέδου φθηνές χαζοσειρές.

Χρηματοδότηση σε Star και Cosmote TV | Παρόν - Τυπολογίες

Απάντηση