Το χθεσινό και έκτο κατά σειρά επεισόδιο της σειράς Snowpiercer ήταν με διαφορά το πιο δυνατό της 2η σεζόν έως τώρα για δύο λόγους, αφενός απολαύσαμε την Jennifer Connelly καθ’ όλη την διάρκεια του επεισοδίου, αφετέρου είδαμε τι συνθήκες επικρατούν έξω από το τραίνο. Επιπλέον, το επεισόδιο μας έδωσε bonus σκηνές από το παρελθόν και δη πως ακριβώς η Melanie έκλεψε το τραίνο από τον Wilford. Ήταν δε ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο να εμβαθύνει στον χαρακτήρα της Melanie, η οποία ερχόμενη αντιμέτωπη με τους προσωπικούς δαίμονες της συνείδησής της φαίνεται να πετυχαίνει κάποιον ηθικό συμβιβασμό και να βρίσκει την εσωτερική της γαλήνη, ενώ, και στα μάτια του κοινού παύει να είναι ο σκληρός και αμείλικτος χαρακτήρας που έως τώρα πιστεύαμε ότι είναι.

Εικόνα

Όλο το επεισόδιο καλύπτει χρονικά τον έναν μήνα από την στιγμή που η Melanie αποβιβάστηκε από το τραίνο και έφτασε στον σταθμό παρακολούθησης του κλίματος της Γης. Το πρώτο μισό του επεισοδίου είναι αρκετά σοβαρό στον τόνο του και προμηνύει ότι η Melanie θα επιβιώσει – αν επιβιώσει κιόλας – πολύ δύσκολα στο σταθμό, καθώς αρχικά χάνει σχεδόν όλες τις προμήθειες που κουβαλούσε και δεν μπορεί να τις μεταφέρει στον σταθμό, έπειτα ανακαλύπτει τα πτώματα των τελευταίων ανθρώπων που έμειναν εκεί, ενώ, τέλος, ο χειρότερος εφιάλτης κάθε ομάδας ανθρώπων αποκλεισμένης σε ένα τέτοιο μέρος με κλίμα παγετώνα που δεν υφίστανται εναλλακτικές μορφές τροφής, είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης, ήτοι ο κανιβαλισμός, παίρνει σάρκα και οστά μπροστά της. Ανακαλύπτει ότι οι τελευταίοι άνθρωποι που διέμειναν εκεί είχαν καταφύγει στο κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, κάτι που διαγράφεται ως η μοναδική της λύση εφόσον οι προμήθειες που έχει για να φάει είναι ελάχιστες για έναν μήνα και πολύ απλά δεν της επαρκούν. Έτσι, λοιπόν, και εμείς σαν θεατές είμαστε έτοιμοι να το δούμε, ωστόσο. σαν από μηχανής θεός κάνουν την εμφάνισή τους στον σταθμό ποντίκια! Φυσικά, η Melanie μέσα στην πείνα της τα βλέπει σαν ξερολούκουμα και πέρα από την πείνα της είναι σαφές πως σε ηθικό επίπεδο την “σώζει” το να φάει ποντίκια αντί για ανθρώπινα μέλη που θα ήταν η έσχατη λύση της από το να μην πεθάνει. Το εφεύρημα που σκαρφίστηκαν οι σεναριογράφοι για να δικαιολογήσουν την επιβίωση των ποντικιών σε αυτές τις κλιματικές συνθήκες παγετώνα ήταν η ύπαρξη κάποιας θερμής πηγής κάτω από τον βράχο επί του οποίου οι τοίχοι του σταθμού εφάπτονταν! – αυτό και αν είναι λαχείο – . Βέβαια, εύλογα θα σκεφτεί κανείς μήπως ανά την υφήλιο έχουν επιβιώσει άνθρωποι που σκέφτηκαν να καταφύγουν σε τέτοια μέρη όπου θερμές πηγές – ανεπηρέαστες όπως φαίνεται από τον παγετώνα – συνεχίζουν ακόμα να αναδύουν θερμότητα.

Εικόνα

Έτσι, έχοντας φύγει από την μέση το πρώτο σοβαρό εμπόδιο της Melanie, στο 2ο μισό του επεισοδίου έτυχε άλλο “λαχείο” στην Melanie, καθώς η κεραία του σταθμού που βρισκόταν τόσα χρόνια καλά στερεωμένη στην θέση της άκουσον άκουσον πέφτει! Συνεπώς το 2ο μισό του επεισοδίου είναι η προσπάθεια της Melanie να την επαναφέρει στη θέση της ώστε να συνεχίσει την μετάδοση των στοιχείων που συγκεντρώνει για να φτιάξει το κλιματικό μοντέλο της Γης και να διαπιστώσουν αργότερα τι έχει αλλάξει.

Εικόνα

Καθ΄όλη την διάρκεια του επεισοδίου η Melanie βιώνει παραισθήσεις λόγω του υψόμετρου – ίσως και λόγω της πείνας -, οι οποίες συνίστανται στην παρουσία εκεί άλλων ανθρώπων με τους οποίους συνομιλεί αντιμετωπίζοντας τις ενοχές της συνείδησής της. Βλέπει τον Wilford, την κόρη της, την Alexandria, και τον Layton. Η Melanie μέσα από τις συζητήσεις μαζί τους εξηγεί τα κίνητρα πίσω από τις μέχρι τώρα αποφάσεις της, γιατί έκλεψε το τραίνο, γιατί άφησε πίσω την κόρη της και πως συμπεριφέρθηκε προς τους παροικούντες στην ουρά του τραίνου, τους Tailies.

Εικόνα

Το πιο ενδιαφέρον για πολλούς σημείο ήταν οι σκηνές από τα flashbacks του παρελθόντος και δη αυτών των κομβικών λεπτών πριν την εκκίνηση του Snowpiercer. Είδαμε, επιτέλους, πως και γιατί η Melanie έκλεψε το τραίνο. Η αιτία ήταν πως ο Wilford είναι ένας αδίστακτος και σκληρός άνθρωπος που ενδιαφέρεται περισσότερο να διατηρήσει το status quo του εντός του τραίνου και να έχει την εξουσία επί των τελευταίων επιζώντων της ανθρωπότητας, δημιουργώντας έτσι το δικό του βασίλειο, ενώ, σε αντίθεση, η Melanie έχει μια ηθική πυξίδα που την οδηγεί να πράξει τα πάντα προκειμένου να βοηθήσει στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους στο μέλλον. Έτσι, κάνει την ύστατη θυσία ως άνθρωπος όταν αποφάσισε να ξεκινήσει την μηχανή του τραίνου γνωρίζοντας πως η κόρη της δεν έχει επιβιβαστεί και αποδεχόμενη τον θάνατο της. Υπό αυτό το πρίσμα, η μετέπειτα σκληρές της συμπεριφορές προς τους Tailies και την Τζόσι αιτιολογούνται στη βάση του “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, δεδομένου ότι προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη στο τραίνο και να επιτύχει σε βάθος χρόνου αυτό που θεωρεί πραγματικά καλύτερο για το σύνολο της εναπομείνουσας ανθρωπότητας και όχι για χάρη της εξουσίας. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ήταν η στάση του Ben στην όλη αρπαγή του τραίνου. Πρώτον, το γνώριζε εκ των προτέρων και όχι αφότου έφυγαν και, δεύτερον, παρακινεί ο ίδιος την Melanie πιέζοντάς την να ξεκινήσει την μηχανή όσο ο Wilford είναι ακόμα έξω, παρά το γεγονός ότι η Melanie θα επέλεγε ίσως οριακά να αναμείνει την άφιξη της κόρης της. Αρκετοί είχαν θεωρήσει πως ο Ben ίσως συνεργαζόταν με τον Wilford μετά τα γεγονότα του 5ου επεισοδίου, αν και τώρα αυτό φαντάζει μάλλον απίθανο: Ίσως ο Javi να είναι ο ρουφιάνος του Snowpiercer. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι κάτι συνέβη με τα στοιχεία που η Melanie έστελνε και το Snowpiercer δεν ελάμβανε ή έτσι έλεγε κάποιος…….

Εικόνα

Το επεισόδιο τελειώνει σε ένα φοβερό σημείο cliffhanger με τα τραίνα να προσπερνούν την Melanie, η οποία ήδη είχε χάσει την προηγούμενη επαφή μαζί τους και την Alexandria να φωνάζει προς την Melanie μέσα από το τζάμι του τελευταίου βαγονιού. Είναι όλα αυτά μια παραίσθηση; συνέβη κάτι μέσα στα τραίνα; κατέλαβε ο Wilford το Snowpiercer; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ανυπομονούμε να μάθουμε.

Εικόνα

*Ο Layton στο μυαλό της Melanie ήταν πιο καλογραμμένος από ότι πριν.

Απάντηση