Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία Disney θα εξαγοράσει και θα συγχωνευτεί με την εταιρεία 21st Century Fox μετά και από την ψηφοφορία που έλαβε χώρα τέλη Ιουλίου μεταξύ των μετόχων των δυο εταιρειών σχετικά με την συναίνεση και συγκατάθεσή τους στην εν λόγω επιχειρηματική κίνηση , η οποία θα κοστίσει στην Disney ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 70 δις. H ιστορική αυτή συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 χωρίς φυσικά να λείψουν κάποιες διαφωνείες μεταξύ των μετόχων σχετικά με το κόστος της εν λόγω επιχειρηματικής κίνησης εκ μέρους της εταιρείας της Disney και σχετικά με το πόσο υψηλό είναι το τίμημα που θα καταβάλλει.
Τι σημαίνει όμως αυτό για την Marvel; δεδομένου οτι πλέον στην (χρυσή για τους ήρωες κόμικ) εποχή που διανύουμε παράγονται σχεδόν 3 ταινίες με ήρωες κόμικ το χρόνο σε αντίθεση με παλαιότερα που έβγαινε μια ανά δύο χρόνια!
Η Marvel τις τελευταίες δεκαετίες , δυστυχώς, έχει δημιουργήσει ένα χαώδες τοπίο σχετικά με το ποιές εταιρείες παραγωγής έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα παραγωγής ταινιών με τους χαρακτήρων της, κάτι που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως όλοι αυτοί οι χαρακτήρες στα κόμικ διασταυρώνονται σε κοινά storylines είτε ατομικά είτε ως μέλη ομάδων και αλληλεπιδρούν , όπως επιθυμούν άλλωστε να κάνουν και με τις ταινίες οι εταιρείες που ήδη έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν η κάθε μια το δικό της cinematic universe.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το Δεκέμβριο του 1996 η Marvel κήρυξε πτώχευση ή τουλάχιστον «ενεργοποίησε» μια συγκεκριμένη διαδικασία ούτως ώστε να μην «εξαφανιστεί» οικονομικά και έτσι λόγω των οικονομικών δυσχερειών το 1998 ξεκίνησε να «δανείζει» – licensing – σε άλλα studio τα δικαιώματα να χρησιμοποιούν για ταινίες κάποιους ήρωες της. Ο πρώτος χαρακτήρας που «δόθηκε» κατά αυτό τον τρόπο ήταν ο Blade, τον οποίο απέκτησε η εταιρεία New Line Cinema και σύντομα ακολούθησε η 20th Century Fox με τους Χ-ΜΕΝ και η εταιρεία Sony που απέκτησε τον Spiderman. Όμως μέχρι το 2004 η Marvel αντιλήφθηκε ότι δεν έπαιρνε παρά ελάχιστα χρήματα από αυτά που κέρδιζαν τα διάφορα στούντιο από τους χαρακτήρες της και τότε με τα χρήματα που είχε ήδη συγκεντρώσει ξεκίνησε την προσπάθεια να παράξει η ίδια ταινίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ήρωές της, ενώ το 2009 εξαγοράστηκε πλέον από την Disney .
Στο σημείο αυτό μπορούμε να αναφέρουμε μερικές περίεργες περιπτώσεις απόκτησης δικαιωμάτων για μερικούς χαρακτήρες όπως τα δικαιώματα για τον Wolverine που αποκτήθηκαν μέσω των X-MEN αν και είχε ξεκινήσει ως αυτόνομος χαρακτήρας εξαιτίας του ότι αργότερα στα κόμικ ο χαρακτήρας «ξαναδημιουργήθηκε» και εδραιώθηκε ως μέλος της ομάδας X-MEN και ως μεταλλαγμένος – ενώ δεν είχε ξεκινήσει ως τέτοιος – τα δικαιώματα του οποίου αποκτήθηκαν από την Fox, εφόσον είχαν ήδη αποκτήσει όλους τους X-MEN.
Ακόμα η ομάδα Fantastic Four έχει μια πονεμένη ιστορία – που ίσως είναι η αιτία να μείνουν εκτός του deal μεταξύ των δύο εταιρειών – , διότι ο Stan Lee , όπως φημολογείται, είχε μεγάλη αδυναμία σε αυτή την δημιουργία, από τις πρώτες της Μάρβελ, που επιδίωξε να βρει ο ίδιος τον κατάλληλο αγοραστή για τα δικαιώματα τους καταλήγοντας σε μια γερμανική εταιρεία παραγωγής ονόματι Constantin Film, o ιδρυτής της οποίας υποσχέθηκε στον Lee πως θα αγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής ταινίας για την ομάδα Fantastic Four και τον Silver Surfer το 1986, κρατώντας τα ως ιδιοκτησία του υπό τον όρο ότι θα έχει ήδη φτάσει στο στάδιο της παραγωγής μια μεταφορά τους σε ταινία πριν το τέλος του 1992. Κάπως έτσι εικάζεται ως αστικός μύθος οτι ξεκίνησε ανεπισήμως ο όρος των 7 χρόνων, σύμφωνα με τον οποίο ένα στούντιο μπορεί να διατηρήσει τα δικαιώματα σε έναν χαρακτήρα Μάρβελ καθόσον χρονικό διάστημα παραχθεί τουλάχιστον μια ταινία με τον χαρακτήρα πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 ετών. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν κάθε στούντιο δέχθηκε αυτή την ρήτρα της Μάρβελ όμως κάπως έτσι επέστρεψαν πίσω τα δικαιώματα για τους Daredevil και Punisher.
Τέλος, μια ακόμα πονεμένη ιστορία είναι τα αδέρφια Maximoff, οι οποίοι βρίσκονται τόσο στις ταινίες Avengers όσο και στις ταινίες X-MEN. Φυσικά φρόντισαν στους Avengers να εμφανίζεται μόνο η Scarlet Witch και στους X-MEN ο Quicksilver και υπό την προϋπόθεση ότι στους Avengers απαγορεύεται να ονομαστούν «μεταλλαγμένοι» και γι’ αυτό αποκαλούνται «πειράματα» έχοντας διαφορετικό storyline.
*Μερικοί χαρακτήρες επέστρεψαν εφόσον οι ταινίες τους δεν είχαν επιτυχία στο σινεμά και συνεπώς δεν ξαναβγήκαν ταινίες με αυτούς ούτε έγιναν reboot π.χ. Elektra
Φυσικά με το deal μεταξύ των δυο εταιρειών οι περισσότεροι χαρακτήρες, τουλάχιστον όλοι οι X-MEN, επιστρέφουν «σπίτι» σε μια εταιρεία που θα ονομάζεται πλέον New Disney.
Όσον αφορά τις ταινίες Dark Phoenix και New Mutants, ταινίες που ήδη έχουν γυριστεί από την Fox και οι οποίες είναι σε post production στάδιο εδώ και αρκετό καιρό έχοντας κυκλοφορήσει ήδη τρέιλερ για τη μια εξ αυτών (New Mutants), κυκλοφορεί η φήμη πως θα «κοπούν» από την συμφωνία των δυο εταιρειών και δεν θα βγουν ποτέ στο σινεμά καθώς καμία δεν διαφημίστηκε στο Comic Con του καλοκαιριού. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό γίνεται επίτηδες και ιδιαίτερως για να εμποδιστεί (από τον Kevin Feige – πρόεδρος των στούντιο της Μάρβελ – ?) να κυκλοφορήσει η ταινία Dark Phoenix για να μην επαναληφθεί η αποτυχία δεύτερη φορά, όπως έγινε με την ταινία X-Men The Last Stand, την οποία θεωρούν αποτυχημένη. (Αλήθεια;) Και να φανταστεί κανείς οτί αφορά ίσως το πιο σημαντικό storyline των X-MEN! Παρά λοιπόν το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για την παραγωγή αυτων των ταινιών ήδη, στις οποίες μάλιστα πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα, ίσως η θυσία είναι μικρή σε σχέση με το μακροπρόθεσμο πλάνο της καινούργιας πλέον εταιρείας. Δεν θέλουν δηλαδή το brand name των X-men να χάσει την αξία του, ειδικά μετά την τελαυταία ταινία Apocalypse που δεν πήγε καθόλου καλά. Η επίσημη θέση των συντελεστών της ταινίας μέχρι στιγμής είναι οτι χρειάζονται χρόνο για να γυρίσουν ξανά κάποιες σκηνές της ταινίας, που ίσως έχουν ως στόχο να την βελτιώσουν για να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή, με προγραμματισμένο χρόνο κυκλοφορίας τον Φεβρουάριο του 2019. Πολλοί βέβαια πιστεύουν οτι η Disney επιδιώκει να «σπρώξει» την ταινία πίσω ώστε να την κυκλοφορήσει «σιωπηλά» και διακριτικά χωρίς καθόλου προώθηση στην streaming πλατφόρμα που σκοπεύει να στήσει.