Η νέα σειρά του Netflix, Tribes of Europa, τοποθετεί την ανθρωπότητα παραδομένη σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό, συνέπεια των αδιευκρίνιστων γεγονότων που έλαβαν χώρα το Δεκέμβρη του 2029 ( Μαύρος Δεκέμβρης). Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως ένα παγκόσμιας κλίμακας blackout είχε ως συνέπεια την κατάρρευση των κρατών, με αποτέλεσμα, 45 χρόνια μετά, όποτε και τοποθετείται χρονικά η σειρά, η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, να ζει χωρισμένη σε Φυλές, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα καταφέρει να επικρατήσει στην Ήπειρο. Το κόνσεπτ δεν μπορεί παρά να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατών, ειδικά των φανς των post-apocalyptic series, με το trailer να δίνει το στίγμα πλούσιας δράσης, αγωνίας και μυστηρίου.

Η υλοποίηση του κόνσεπτ, ωστόσο, δεν πήγε τόσο καλά όσο πιστεύουν, ή θα ήθελαν να πιστεύουν, οι συνελεστές της σειράς. Το είδος δεν μπορεί να πει κανείς πως είναι κορεσμένο, αλλά έχει δώσει μέχρι στιγμής πλούσιο υλικό, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις να είναι αυξημένες. Ο δε πυρήνας του σεναρίου, blackout – κατάρρευση του πολιτισμού – μιλιταριστικές κοινότητες – ανταγωνισμός, είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί στο Revolution (2014), το οποίο άντεξε μόλις δύο σεζόν.

Όχι άλλα μετα-αποκαλυπτικά εφηβικά δράματα

Η πλοκή της σειράς περιστρέφεται γύρω από τρία αδέρφια, τα οποία ανήκουν σε μία πασιφιστική Φυλή που δημιούργησε η μητέρα τους. Η Φυλή των Origini, όπως αυτοαποκαλούνται, έχει καταφέρει να επιβιώσει αριθμώντας λιγοστά μέλη εγκατεστημένη σε ένα δύσκολα-να-εντοπιστεί- σημείο κάποιου τεράστιου γερμανικού δάσους. Ζουν ειρηνικά, αισθανόμενοι τυχεροί που οι άλλες Φυλές αγνοούν ή δεν ασχολούνται με την ύπαρξη τους και περιορίζονται σε λιγοστές εμπορικές συναλλαγές με μία μόνο γειτονική Φυλή. Κάτι σαν τα Χόμπιτ, εάν τα τελευταία κατοικούσαν στο Ρίβεντελ ένα πράγμα.

Η συντριβή ενός προηγμένου, σε σχέση με όσα γνωρίζουν για την προ Μάυρου Δεκέμβρη εποχή, αεροσκάφους στην περιοχή των Origini, τους βάζει στο στόχαστρο μίας άκρως επεκτατικής Φυλής, των Crows (κοράκια). Η τεχνολογία του αεροσκάφους που συνετρίβη και δη ένας Κύβος που κουβαλάει μαζί του ο πιλότος του αεροσκάφους είναι για τα Crows, όπως και για τις υπόλοιπες μεγάλες Φυλής, το κλειδί στο να καταφέρουν να επικρατήσουν στην Ήπειρο, υπό την έννοια ότι αποκρυπτογραφώντας την τεχνολογία αεροσκάφους και Κύβου θα καταφέρουν να κατασκευάσουν όπλα που θα τους δώσουν το πλεονεκτήμα στον πόλεμο μεταξύ των φυλών.

Τετριμμένο, αλλά όχι κακό κατ’ αρχήν. Βέβαια, την πολεμική αυτή φαίνεται ότι θα παρακολούθησουμε μέσα από τις ξεχωριστές διαδρομές των τριών αδερφιών, τα οποία θα χωριστούν μετά από μια καταστροφική για τους Origini επιδρομή των Crows. Η πλοκή ακολουθεί την πολυπαιγμένη οδό της αγωνίας για την οικογενειακή επανένωση. Οι έφηβοι ήρωες της ιστορίας θα βαδίσουν στην πρόωρη ενηλικίωσή τους, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και να λάβουν αποφάσεις που θα φέρουν πιο κοντά τον έναν με τον άλλον.

Στην πορεία αυτή φαίνεται προδιαγεγραμμένο ή, έστω, έχει αφεθεί από τους δημιουργούς, σε μια λογική “καβάτζας”, ως πιθανή τροπή της πλοκής πως θα έρθουν αντιμέτωποι με μυστικά που αφορούν την οικογένεια τους, λαμβανομένου υπόψη του μυστηριώδους πέπλου που καλύπτει την ιδρύτρια της Φυλής τους και μητέρα τους.

Είναι αλήθεια πως προσέγγιζουμε τα μετα-αποκαλυπτικά εφηβικά δράματα με κάποια επιφύλαξη:
TWD:World Beyond | Στοιχεία εξέλιξης, στασιμότητα της πλοκής
TWD: World Beyond | Μας κούρασε, αλλά υπάρχει ελπίδα;

Όχι άλλα κλισέ γενικότερα, είτε προ είτε μετα-αποκαλυπτικά

Πέραν των οικογενειακών μυστικών που αναμένεται να ταράξουν τα νερά και που, εν προκειμένω, υποβόσκουν με όρους “καβάτζας” δεν μπορούμε παρά να μη αναδείξουμε εξίσου χαρακτηριστικά κλισέ που αναπαράγει η σειρά, όπως τον κίνδυνο εξ ανατολών, εμμονή πολλών σειρών μέτριου βεληνεκούς, όπως είναι και το Tribes of Europa. Την ώρα που αναπτύσσεται μια δυναμική μεταξύ των κύριων παραγόντων της σειράς, κυριολεκτικά πετιέται στην πλοκή ένας αόριστος και σκοτεινός με πιέζει-Πνίγομαι κίνδυνος, ο οποίος προέρχεται, φυσικά, από την Ανατολή.

Από που αλλού άλλωστε. Έτσι και στην περίπτωση μας, ενώ αναμένεται να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων Φυλών της Ηπείρου, καραδοκεί η ανατολική απειλή, όπως μαθαίνουμε από το μήνυμα που βρίσκεται αποθηκευμένο στον Κύβο. Φυσικά, θα περάσουν τουλάχιστον τρεις σεζόν μέχρι ο κίνδυνος αυτός να φτάσει στη σειρά και εφόσον, βέβαια, καταφέρει η σειρά να φτάσει τις τρεις σεζόν.

Κάπως έτσι την πάτησε και το Into The Badlands, ένα πεδίο μάχης με Kung Fu και σπαθιά, επίσης post apocalyptic σειρά με φατριές

Στον αντίποδα του κινδύνου εξ ανατολών, βρίσκεται, φυσικά, το ευρωπαϊκό ιδεώδες διά των συνεχιστών του, των Crimsons. Σε μια περιοχή που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, οι Crimsons είναι αυτοί που πολεμάνε για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ελευθερία.

Crows, Atlantians, Femen και οι συνεχιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Πέραν των Crows και των Crimsons, οι δύο άλλοι μεγάλοι παράγοντες της Ηπείρου είναι μια Φυλή που αυτοαποκαλείται Femen και μία Φυλή; Πολιτισμός; εξαιρετικής τεχνολογικής προόδου, γνωστοί ως Atlantians. Για τις μεν πρώτες η πρώτη σεζόν έδωσε ελάχιστα στοιχεία, αλλά εκτιμούμε πως θα προστεθούν στα “Όχι άλλα κλισέ γενικότερα“, υπό την έννοια ότι αναμένουν να δούμε μια κλειστή-μητριαρχική κοινωνία που πριν καλά καλά τη γνωρίσουμε θα κληθεί να διαλέξει πλευρά και κατ’ επέκταση να χαθεί στη ροή των γεγονότων.

Οι δε δεύτεροι είναι το μυστήριο πρώτης γραμμής, πριν, δηλαδή, το μυστήριο – κίνδυνος εξ ανατολών καταπιεί τα πάντα με την άφιξη του, και πραγματικά μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον το πως θα ενσωματωθεί μία αναφορά στην Ατλαντίδα στο μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό του 2074.

Όπως και στο Dark, το Tribes of Europa μπορεί να αναγνωσθεί με ένα θρησκευτικό υπόβαθρο. Εάν η σειρά ακολουθήσεις τρία αδέρφια από την ίδια οικογένεια, ο Elja είναι ο σημαντικότερος. Του δόθηκε ένας ρόλος, αυτός του να επιστρέψει τον Κύβο στην Κιβωτό (Ark). Στο δρόμο του συναντά τον Moses, ο οποίος θα γίνει ο συνταξιδιώτης του. Στη συνέχεια οι δυο τους επιχειρούν μία επικίνδυνη έξοδο. Ο Elja συνιστά μια ευθεία αναφορά στον προφήτη Elijah. Ο τελευταίος πέτυχε στο δρόμο του τον Moses (ένα νεύμα στον χαρακτήρα που έπαιξε ο Oliver Masucci) και οι δυο ήταν μάρτυρες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (όταν ο Ιησούς αποκάλυψε τη θεϊκή του φύση). Γνωρίζοντας ότι οι δυο χαρακτήρες κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος του ταξιδιού τους στο τέλος της πρώτης σεζόν, μπορούμε να φανταστούμε τους Atlantians ως ένα είδους θεϊκό βασίλειο που γλύτωσε από την Αποκάλυψη.

Tribes of Europa on Netflix: who are the Atlanteans really? – News Series on TV , Dailyhindnews

Και οι τέσσερις “μεγάλοι παίκτες” του Tribes of Europa θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως συνθέτουν μάλλον ένα Αποκαλυπτικό σκηνικό, παρά ένα μετα-αποκαλυπτικό. Τεράστιος όγκος πληροφοριών για κάτι που φαίνεται να κινείται στην τροχιά του εφηβικού δράματος, πράγμα που σημαίνει περιορισμένο μπάτζετ – μέτρια έως κακιά πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Από τεχνικής άποψης

Συμπληρώνει η Ρ.Φ. (freakydelia)κάτι που δυστυχώς δεν έτυχε καλή μεταχείρισης, εξίσου, στην φιλόδοξη αυτή σειρά ήταν και η σεκάνς καθώς η σύνδεση άλλως η αλληλουχία των σκηνών ήταν τουλάχιστον αψυχολόγητη και απότομη, πολλές δε φορές υπήρχαν μικρές και άκυρες σκηνές χωρίς πραγματικό λόγο μεταξύ άλλων πιο σοβαρών. Η ύπαρξη των άκυρων αυτών σκηνών που είναι γνωστές και ως «φίλερς»(filler scenes) θα μπορούσε πραγματικά να γίνει κατανοητή αν και εφόσον το ζήτημα ήταν να δημιουργηθούν αρκετά επεισόδια στη σειρά με ένα ας πούμε περιορισμένο σενάριο, ωστόσο η σειρά είχε μόλις 6 επεισόδια (chapters όπως πιο μεγαλεπήβολα τα ονόμασαν) κάτι που λογικά θα έπρεπε αν οδηγήσει σε ένα πιο «σφιχτοδεμένο» μοντάζ και μια πιο «περιεκτική» σεκανς“.

Συμπερασματικά

Το Tribes of Europa μολονότι φάνταζε ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ δεν κατάφερε να μας πείσει. Το σενάριο που αρχικά, με την προβολή του trailer, μας κέντρισε το ενδιαφέρον, φαίνεται πως είναι ένα συνονθύλευμα στοιχείων πρόσφατων post-apocalyptic σειρών, με κάποια κλισέ και κάμποσο εφηβικό δράμα. Το “πολεμικό” σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που εισήγαγε η σειρά στην πρώτη σεζόν, φοβόμαστε ότι καλλιεργεί πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που μπορεί πράγματι να ικανοποιήσει η σειρά, υπό την έννοια ότι δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει τις ξεχωριστές διαδρομές των τριών αδερφιών, πόσο μάλλον να υποστηρίξει την ταυτόχρονη ανάπτυξη “των μεγάλων” παικτών της Ηπείρου. Στα παραπάνω προστίθενται οι μέτριες ερμηνείες των περισσότερων εκ των πρωταγωνιστών, με τον Elja να καταφέρνει ερμηνευτικά να κερδίζει με διαφορά το βραβείο “πιο εκνευριστικής απόδοσης χαρακτήρα”.

Υ.Γ. Στην προσπάθεια να δοθεί κάποιο boost στη σειρά συγχέονται οι παραγωγοί με τους δημιουργούς του Dark. Οι δημιουργοί του Dark ουδεμία σχέση έχουν με το Tribes of Europa!

Απάντηση