Η φετινή χρονιά έκανε πολλούς να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το μέλλον των κινηματογράφων, θα “πεθάνουν” ; ή θα εξελιχθούν; Το αναγκαστικό με κρατική εντολή κλείσιμο των σινεμά σε παγκόσμια κλίμακα ήρθε να τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα μετά την εμφάνιση και επικράτηση σταδιακά των streaming πλατφόρμων. Σε τι χαλεπούς καιρούς ζούμε χωρίς να έχουμε φέτος καμμία καινούργια ταινία Marvel για πρώτη φορά από το 2009!

Coronavirus: China's cinemas start to reopen after shutdowns - BBC News

Με αφορμή το παρατεταμένο κλείσιμο των κινηματογράφων μεγάλα στούντιο πειραματίστηκαν διαθέτοντας έναντι αντιτίμου τις ταινίες τους στις streaming πλατφόρμες τους. Ο λόγος για το στούντιο της Disney που στις αρχές Σεπτέμβριου διέθεσε στην πλατφόρμα Disney+ την ταινία Mulan έναντι της τιμής των 29,99 δολαρίων, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε και σε κάποια σινεμά σε συγκεκριμένες χώρες όπου αυτό ήταν εφικτό. Το πείραμα δεν πήγε όσο καλά ήλπιζαν και οι παράγοντες ως προς αυτό είναι αρκετοί με βασικότερο ίσως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταινία προκάλεσε εκ των προτέρων αρνητικές αντιδράσεις λόγω των ευχαριστιών που απέδωσε στην Κινεζική κυβέρνηση (σχέσεις Η.Π.Α. – Κίνας) και επειδή απείχε το περιεχόμενο της live action μεταφοράς από το κλασσικό “παιδικό” που αγαπήσαμε. Επιπλέον, η ταινία ήταν διαθέσιμη μόνο για όσους είχαν ήδη λογαριασμό στην πλατφόρμα Disney+ και δεν υπήρχε δυνατότητα για όσους δεν έχουν κάνει εγγραφή να πληρώσουν απλά το αντίτιμο και να την παρακολουθήσουν. Η προσοχή του στούντιο έχει τώρα στραφεί στην ταινία Black Widow που φυσικά λόγω καθυστέρησης εάν κάνει πρεμιέρα το 2021 θα συμπέσει με άλλες ταινίες της Marvel της “Φάσης 4” , κάτι που φαίνεται να μην το θεωρούν καλό. Ο hedge fund manager της Disney, Dan Loeb , πιστεύει ότι αν μια ταινία όπως η Black Widow διατεθεί στην πλατφόρμα αντί του σινεμά τότε θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους συνδρομητές και φυσικά κέρδη, καθώς είναι γνωστό ότι η Disney περνάει δύσκολες στιγμές με όρους ρευστότητας το 2020. Το κυριότερο δε πρόβλημα της εταιρείας είναι ότι έχει προς το παρόν μια μικρή σχετικά βάση συνδρομητών ανερχόμενη στους 60 εκατομμύρια από τον Νοέμβριο του 2019 που έκανε την πρεμιέρα της σε σύγκριση με το Netflix που έχει 193 εκατομμύρια συνδρομητές, μη δυνάμενη έτσι να κερδίσει όσα χρήματα προσδοκεί όταν κυκλοφορούν εκεί απευθείας οι ταινίες της. Φυσικά η Disney υπολογίζει πως έως το 2025 θα έχει φτάσει τους 200 εκατομμύρια συνδρομητές.

China reopens movie theaters in low-risk areas - China.org.cn

Δεν είναι απίθανο μετά την ταινία της Pixar “Soul” που θα κυκλοφορήσει κατευθείαν την ημέρα των Χριστουγέννων στην πλατφόρμα Disney+ χωρίς αυτή την φορά την επιπλέον χρέωση των 30 δολαρίων που είχε θέσει ως αντίτιμο η εταιρεία για την ταινία Mulan να δούμε και την ταινία Black Widow στην streaming πλατφόρμα.

Κάποιοι πιστεύουν πως μελλοντικά οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν για ειδικά event και πρεμιέρες συγκεκριμένων ταινιών και στα πλαίσια διάφορων φεστιβάλ με τις περισσότερες ταινίες να κυκλοφορούν αμέσως σε streaming πλατφόρμες. Είναι αλήθεια πως οι κινηματογράφοι βρίσκονται σε μια κομβική για το μέλλον τους στιγμή και πρέπει να αναδιοργανωθούν και να προσφέρουν ακόμα πιο “μοναδικές” και ξεχωριστές εμπειρίες τηλεθέασης για το κοινό ώστε να δικαιολογήσουν το κόστος του εισιτηρίου τους. Θα επιβιώσουν σίγουρα (όχι βέβαια στα σημερινά τους νούμερα) αλλά θα είναι τελείως αλλαγμένοι, διαφορετικοί και με διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας (παράλληλα με την πρεμιέρα στο σινεμά οι ταινίες θα κυκλοφορούν και σε streaming πλατφόρμες) όσοι κινηματογράφοι τα καταφέρουν.

Απάντηση