#RightsReport: Επίκαιρα ζητήματα δικαιωμάτων στη στήλη Newsdelia/Κοινωνία και πολιτική. Στο τοπικ #RightsReport προσεγγίζονται ζητήματα που αφορούν στην άσκηση, προστασία και παραβίαση των δικαιωμάτων γενικότερα, όπως ανακύπτουν μέσα απο την επικαιρότητα.

Ο Ά Κύκλος άρθρων που άνοιξε ασχολείται με τα δικαιώματα σε συνθήκες εγκλεισμού: #1 Εκπαίδευση Β. Δημάκης: Εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων

 

#2 Υγεία

Ο θάνατος ενός υπόδικου ή καταδικασμένου σε ένα αστυνομικό τμήμα ή σε κάποιο κατάστημα κράτησης αποτελεί πάντα ένα ακανθώδες ζήτημα για τους εμπλεκομένους τόσο για την ίδια την απώλεια του ατόμου όσο και για τα διαδικαστικά που επακολουθούν (ΕΔΕ, εμπλοκή Μ.Μ.Ε.).

Βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα, κατά την εκτέλεση της ποινής οι κρατούμενοι δεν εμποδίζονται, λόγω της κράτησής τους, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και την άσκηση των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει ο νόμος. Χαίρουν, δηλαδή, όλων των λοιπών συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, πέραν της στέρησης της φυσικής τους ελευθερίας.

Η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην υγεία κατοχυρώνεται στο άρθρο 21, ενώ κατά τη νομολογία του ΣΤΕ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας «ιδρύεται ευθεία εκ του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους για τη λήψη θετικών μέτρων προς προστασίας της υγείας των πολιτών, στους οποίους δίνει το δικαίωμα να απαιτήσουν από την πολιτεία την πραγμάτωση της αντίστοιχης υποχρέωσης της». Αναγνωρίζει, δηλαδή, την θετική παροχή υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, συνεπώς και προς όσους κρατούνται στα ελληνικά καταστήματα κράτησης.

Αφορμή για τα όσα γράφονται στο άρθρο αυτό αποτέλεσαν αρκετοί θάνατοι που σημειώθηκαν στα διάφορα καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό. Κάποιοι αποδόθηκαν σε αυτοκτονία, άλλοι σε ασθένεια. Το ζήτημα που τίθεται σοβαρά σε καθένα από αυτά τα περιστατικά είναι η πρόσβαση στην υγεία που παρέχεται στους κρατουμένους, καθώς ένας από τους θανάτους που σημειώθηκε οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό (οδοντίατρος) για το θέμα υγείας που αντιμετώπιζε ο κρατούμενος, με αποτέλεσμα η ζωή του να τεθεί σε κίνδυνο και εν τέλει να καταλήξει (αναφερόμαστε στον κρατούμενο στις φυλακές Μαλανδρίνου, από όπου ο Μαλτέζος Σώζος, μεταφέρθηκε την 1-2-2018 στις φυλακές Λάρισας λόγω έλλειψης γναθωχειρούργου, για πόνο στο δόντι, όπου και κατέληξε την 2-2-2018).

Αποδόθηκαν κάποιοι από τους θανάτους σε αυτοκτονίες και άλλη σε ασθένεια. Το θέμα, όμως, θα πρέπει να μας απασχολήσει, ανεξάρτητα από την αιτία που προέρχεται ο θάνατος ενός κρατουμένου. Στα δυο αυτά τινά, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι κατά τον εγκλεισμό κλυδωνίζεται τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία του κρατουμένου. Δεν αρκεί η πρόβλεψη της ιατρική περίθαλψης των κρατουμένων μόνο από το νόμο, εάν δεν εφαρμόζεται. Δεν αρκεί άρτια καταρτισμένο προσωπικό χωρίς εγκαταστάσεις ή το αντίστροφο. Ειδικοί επιστήμονες και της ψυχικής υγείας θα πρέπει να στελεχώσουν περαιτέρω το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου οι κρατούμενοι να δυναμώνουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εντός της φυλακής, αλλά και τις μετέπειτα δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μετά την αποφυλάκισή τους.

Οι κρατούμενοι διατηρούν το δικαίωμα τους στην αξιοπρεπή περίθαλψή τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή, αφού οποιαδήποτε διαφορετική μεταχείριση τους θέτει σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση από αυτή που ήδη βρίσκονται.

Ε.Β.

Απάντηση