Καλόγριες καλούνται να δημιουργήσουν ένα μοναστήρι σε ένα πρώην παλάτι που στέγαζε παλακίδες σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα, απόμακρα και απόκοσμα μέρη του πλανήτη, στα Ιμαλάια. Tι μπορεί να πάει στραβά άραγε; Η σειρά “Black Narcissus” των FX και BBC έρχεται να μας δώσει την απάντηση, ενώ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγλίδος συγγραφέως Rumer Godden εκδοθέν το 1939. Η σειρά θα περιλαμβάνει την τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση της ηθοποιού Diana Rigg , η οποία απεβίωσε τον Σεπτέμβριο, ενώ το καστ συμπληρώνεται από τους Alessandro Nivola, Gemma Arterton , Aisling Franciosi ,Jim Broadbent ,Gina McKee , Rosie Cavaliero και Patsy Ferran.
Πρώτη φορά το βιβλίο μεταφέρθηκε σε ταινία to 1947 από το γνωστό καλλιτεχνικό δίδυμο των Michael Powell και Emeric Pressburger (μεταξύ άλλων έργων τους και η γνωστή ταινία “The Red Shoes”), ενώ τώρα επίκειται και η πρεμιέρα της μεταφοράς του σε σειρά στις 23 Νοεμβρίου.
Η ταινία έγινε γνωστή πέρα από το σενάριο και το θέμα της (την σεξουαλική επιθυμία και καταπίεση κατά βάση) και για τα ζωντανά χρώματα της, καθώς χρησιμοποιήθηκε μια ιδιαίτερη τεχνική με ζωγραφιές matte πάνω σε γυαλί για να δημιουργηθούν τα φοβερά τοπία των Ιμαλαίων όπου λαμβάνει χώρα η πλοκή της ταινίας και του βιβλίου φυσικά.
Η υπόθεση αφορά μια νεοσυσταθείσα αδελφότητα αγγλικανών μοναχών-καλογριών, των οποίων το Τάγμα ,”The Servants of Mary”, τους ανέθεσε την δημιουργία ενός καινούργιου μοναστηριού που παράλληλα θα είναι και σχολείο για τα ντόπια μικρά παιδιά -κυρίως κορίτσια- σε μια περιοχή κάπου στα Ιμαλάια. Ως χώρος για το μοναστήρι τους παραχωρείται ένα εγκαταλελειμμένο παλάτι/σαράι (seraglio), όπου ο πατέρας του ντόπιου άρχοντα που τους το παραχώρησε το χρησιμοποιούσε ως χώρο φιλοξενίας του χαρεμιού των παλακίδων του. Είναι ,λοιπόν, ένας πρώην χώρος τρόπον τινά “αμαρτίας” και “πάθους” που οι καλόγριες προσπαθούν να μετατρέψουν σε Οίκο του Θεού και της Πίστης. Φυσικά, το κτήριο βρίθει σεξουαλικών και ερωτικών συμβόλων και τοιχογραφιών, όμως οι καλόγριες δεν πτοούνται και διαμορφώνουν αναλόγως το χώρο. Σε αυτόν τον περίεργο και ανόρθοδοξο για μοναστήρι χώρο υπεισέρχεται ένας ακόμα παράγοντας πειρασμού, ίσως και το μήλον της έριδος μεταξύ των μοναχών, ο “Κύριος Dean”, ένας απεσταλμένος/βοηθός του ντόπιου άρχοντα που τους παραχώρησε τον χώρο και ο οποίος σκοπό έχει να τις βοηθήσει, χωρίς, βέβαια, να παύει ούτε λεπτό να είναι κυνικός μαζί τους. Σε αυτό το σκηνικό λαμβάνουν χώρα διάφορα περιστατικά μεταξύ των μοναχών και πέρα από την καταπίεση της σεξουαλικής επιθυμίας βλέπουμε πως το περιβάλλον επηρεάζει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά κάποιου. Προτείνονται δε κάποιες εξηγήσεις για τις περίεργες συμπεριφορές, όπως το υψηλό υψόμετρο και η έλλειψη οξυγόνου, ωστόσο, ποτέ δεν δίνεται ξεκάθαρη απάντηση αν ο, τι συμβαίνει οφείλεται σε εσωτερικούς(ψυχολογικούς) παράγοντας ή εξωτερικούς.
Άλλα θέματα που αναδύονται στο παρασκήνιο είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον Β΄ ΠΠ και των εναπομείναντων αποικιών της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και το πως οι ντόπιοι έβλεπαν τους αποικιοκράτες τους και πόσο ταυτίζονταν μαζί τους.
Η ταινία του 1947 άφησε εποχή και θα ήταν άδικο να συγκριθεί η σειρά απευθείας με αυτήν, δεδομένου ότι αποτελεί αυτοτελή μεταφορά του βιβλίου και όχι της ταινίας. Ελπίζουμε, ωστόσο, να δούμε καλές ερμηνείες και ωραία , χρωματιστά , απόκοσμα σκηνικά στις κορυφές των Ιμαλαίων