Μετά τον Rodrik Harlaw, όπως είχαμε υποσχεθεί, αυτή τη φορά ασχολούμαστε με την περίπτωση της/του Sphinx:

The Shpinx or Sarella Sand or Alleras?

Στα βιβλία της ομώνυμης σειράς κάνει την εμφανισή του ένας χαρακτήρας στον πρόλογο του τέταρτου βιβλίου, ο οποίος πιθανότατα να μην είναι αυτός που παρουσιάζεται να είναι και με ισχυρό ενδεχόμενο να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο αργότερα, οπότε εν προκειμένω δεν είναι σίγουρο οτι θα μιλήσουμε για έναν ή δύο διαφορετικούς χαρακτήρες που ΣΙΓΟΥΡΑ έπρεπε να έχουν αφιερώσει χρόνο στη σειρά.

Sarella Sand

alleras_the_sphinx_by_mafin10-dc9gv1jΑς πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Sarella Sand είναι μια από τις φημισμένες μπάσταρδες κόρες, the Sand Snakes, του αγαπημένου μας μακαρίτη Oberyn Martell, the Red Viper. Στα βιβλία οι κόρες του και κυρίως οι μεγαλύτερες στην ηλικία, Obara, Tyene, Nymeria – οι οποίες είναι και οι μοναδικές που έτυχαν εκπροσώπησης στη σειρά –  εμφανίζονται μετά τον θάνατο του πατέρα τους επιδιώκοντας εκδίκηση και παρακινώντας ή μάλλον σχεδόν εκβιάζοντας τον θείο τους Doran Martell και πρίγκιπα του Dorne, να ξεκινήσει πόλεμο με τον βασιλιά του Iron Throne, κατηγορώντας τον ως δειλό και αμφισβητώντας την εξουσία του. Ο Doran Martell, λοιπόν, σε μια κίνηση ματ διατάσσει την προσωπική τους κράτηση στα κελιά ενος πύργου του Sunspear όλων των Sand Snakes εκτός μίας, η οποία όπως φαίνεται δεν βρίσκεται καν στο Dorne, κατά την μαρτυρία του ίδιου του Doran Martell, όπως χαρακτηριστικά εκμυστηρεύεται στο δεξί του χέρι και προσωπικό φρουρό Areo Hotah:

Areo: What of Sarella? She is a woman grown, almost twenty./Τι θα γίνει σχετικά με την Σαρέλα; Είναι σχέδον μεγάλη γυναίκα πλέο , περίπου είκοσι χρονών.


Doran:
Unless she returns to Dorne, there’s naught I can do about Sarella save pray that she shows more sense than her sisters. Leave her to her… game. / Εάν δεν επιστρέψει στο Dorne, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την Σαρέλα εκτός από το να ευχηθώ να δείξει περισσότερη σύνεση από τις αδερφές της. Άφησε την στο …….. παιχνίδι της.

Ποιο είναι λοιπόν το «παιχνίδι» της Sarella; Που βρίσκεται; Γιατί ο Doran δεν την θεωρεί επικίνδυνη όπως τις αδερφές της; sand-snakes-game-of-thrones Τι μας επιφυλάσσει ο Martin και δεν μας την συστήνει απευθείας παρά μόνο περιορίζεται σε αναφορές γύρω από το πρόσωπο της ώστε να μας κινήσει αρκετά την περιέργεια χωρίς να την έχουμε δει ακόμα στα βιβλία;

Ας κρατήσουμε προς το παρόν μερικά ακόμα στοιχεία για αυτήν, όπως το ότι η μητέρα της ήταν καπετάνιος σε εμπορικό πλοίο με καταγωγή από τα Summer Isles και ότι οι ετεροθαλείς αδερφές της δεν την συμπαθούν ιδιαιτέρως, ενώ μια αναφορά που γίνεται ακόμα στο προσωπό της από τρίτο άτομο την θέλει γεμάτη περιέργεια και γεμάτη ενδιαφέρον να μάθει πράγματα και να αποκτήσει γνώση για όσα πράγματα συναντά και για το παρελθόν.

Αlleras

alleras_the_sphinx_by_drafturgy-dc97gl8 (1)Ο Alleras είναι ένας νέος, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του στο προοίμιο του τέταρτου βιβλίου ως μαθητευόμενος στο Citadel, την κατά κάποιο τρόπο ακαδημία  του Westeros για να γίνει κάποιος Maester. O Alleras περιγράφεται ως αδύνατος, προσηνής νέος με λεπτό χαμόγελο, μαύρα κοντά μαλλιά, μαύρα μάτια και χρώμα δέρματος ανοιχτό καφέ ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται πως έχει widow’s peak – σχήμα μαλλιών που σχηματίζουν V στο πάνω μέρος του κεφαλιού κι επιπλέον μιλάει με προφορά από το Dorne. Κατά δική του ομολογία «δεν είναι γιός κάποιου ευγενή», ενώ η μητέρα του είναι έμπορος από τα Summer Isles και ο πατέρας του από το Dorne. Βρίσκεται στο Citadel έναν χρόνο και έχει ήδη αποκτήσει τρείς «κρίκους» για την αλυσίδα του Maester, κάτι που είναι εκπληκτικό και απαιτεί αρκετή διάθεση για γνώση, εφόσον οι υπόλοιποι φίλοι του δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τόσες στα περισσότερα χρόνια που βρίσκονται ήδη εκεί ως μαθητευόμενοι. Ένα τελευταίο στοιχείο είναι πως ο Alleras εμφανίζεται ιδιαίτερα εξασκημένος με την τοξοβολία του και οι υπόλοιποι φίλοι του έχουν δώσει το παρατσούκλι «The Sphinx», η Σφίγγα – από την αρχαία μυθολογία μας.

Τα κοινά στοιχεία των δυο χαρακτήρων είναι αρκετά αλλά ας εξετάσουμε μερικά πιο συγκεκριμένα:

  1. Το όνομα Alleras είναι το όνομα Sarella γραμμένο ανάποδα,
  2. Είναι και οι δυο χαρακτήρες τόσο από το Dorne λόγω του πατέρα τους όσο και από τα Summer Isles λόγω της μητέρας τους,
  3. Το ότι ο Alleras αναφέρει συγκεκριμένα πως δεν είναι γιός κάποιου ευγενή , ίσως είναι στοιχείο πως είναι κόρη κάποιου ευγενή, ενώ οι ομοιότητες με τον Oberyn είναι πολλές: τα μαύρα μαλλιά και μάτια και κυρίως το ότι κι οι δύο περιγράφονται  να έχουν widow’s peak,
  4. Ο Doran έχει ήδη παραδεχθεί ότι η Sarella δεν βρίσκεται στο Dorne  «Εάν δεν επιστρέψει στο Dorne, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για την Σαρέλα εκτός από το να ευχηθώ να δείξει περισσότερη σύνεση από τις αδερφές της. Άφησε την στο …….. παιχνίδι της.»
  5. Η ξαδερφή της Sarella και κόρη του Doran έχει αναφέρει

Sarella was forever pushing in where she didn’t belong, ” / Η Σαρέλα προσπαθούσε πάντοτε να μπεί εκεί που δεν άνηκε

– πολλώ δε μάλλον στο Citadel το οποίο δεν δέχεται γυναίκες και οι οποίες απαγορεύονται να μαθητεύσουν εκεί.

The Sphinx

Στα βιβλία, κάτι ακόμα που παίζει ρόλο ή πρόκειται να παίξει, αλλά χωρίς να μας είναι ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση, είναι η δήλωση του Maester Aemon, λίγο πριν πεθάνει στο πλοίο προς το Oldtown, στον Samwell Tarly ότι

“the Sphinx is the riddle, not the riddler”/ η Σφίγγα είναι ο γρίφος, όχι αυτός που θέτει τον γρίφο

κάτι που ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο ως προς την σημασία του, αλλά σε κάθε περίπτωση μας παραπέμπει στον χαρακτήρα του Alleras/Sarella, ο οποίος έχει ήδη αυτό το παρατσούκλι και είναι ο ίδιος ένα αίνιγμα ως προς την ταυτότητά του, ενώ όταν ο Σαμ καταφθάνει στο Citadel ο Alleras τον υποδέχεται μετά από εντολή ενός κάποιου πολύ συγκεκριμένου Maester στον οποίο θα γίνει αναφορά αλλού.S06E10_-_The_Citadel Ίσως ο Maester Aemon βλέπει προφητικά όνειρα – το οποίο είναι μάλλον σχεδόν βέβαιο– και γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα αυτού του χαρακτήρα, αν και μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν πολύ πιο περίπλοκες θεωρίες αναφορικά με τα όνειρα στα βιβλία και κατά πόσο είναι αυτά όντως προφητικά ή αν τα στέλνει κάποιος άλλος χαρακτήρας που κινεί τα νήματα!!

Συμπερασματικά είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτοί οι δυο χαρακτήρες ταυτίζονται και δεν μπορεί ο Martin να μας την φέρει τόσο ξεδιάντροπα (sic) στη συνέχεια των βιβλίων, ενώ αν και δεν εμφανίστηκε – προς απογοήτευση πολλών –  τελικά στη σειρά, στα βιβλία τουλάχιστον θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο η παρουσία της Sarella στο Citadel. Ίσως μαζί με τον Sam να ενασχοληθούν με την μαγεία; Τους δράκους; Την Daenerys; Θα δράσει  ως μυστικός πράκτορας του Dorne εκεί; Θα αποκτήσει γνώση και πρόσβαση σε διάφορα θέματα σχετικά με την λειτουργία της μαγείας και την επιστροφή των δράκων στο κόσμο; Κανείς δεν ξέρει ακόμα σίγουρα. Ενα είναι σίγουρο, ο Alleras/Sarella επιδεικνύει ενδιαφέρον και γνώση γύρω από αυτά τα θέματα και συνδέεται με έναν πολύ συγκεκριμένο Maester εκεί, ο οποίος επίσης κόπηκε από τη σειρά, αλλά στα βιβλία είναι σίγουρα σημαντικός ο ρόλος του και θα αναλυθεί περαιτέρω σε επόμενο άρθρο.

Δωράκι για το τέλος (έμμεσο spoiler)

 

14faa9caf4b69872cb0a4efad7fcc7faefaa3c09_hqΣτο Στο Oldtown κατευθύνεται και κάποιος ακόμα σημαντικός χαρακτήρας, ο οποίος ετοιμάζει κάποιο τελετουργικό σχετικό με μαγεία και μάλιστα σκοτεινή μαγεία / blood magic -εάν μπορεί να θεωρηθεί σκοτεινή το συγκεκριμένο είδος μαγείας- και θα έχει ως συνέπεια να βρεθούν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες στο ίδιο σημείο για κάποιο λόγο. Αν και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς μερικά στοιχεία τα αντλούμε πλέον από τα κεφάλαια που έχει διαβάσει ο Martin δημόσια από το επόμενο βιβλίο του και αφορούν τους Irobonrn, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει γνώμη μέχρι να το εκδώσει.

Σκίτσα:

https://7kingdoms.ru/2018/juan-carlos-barquet-art/

https://drafturgy.deviantart.com/art/Alleras-The-Sphinx-741058748

https://mafin10.deviantart.com/art/Alleras-the-Sphinx-741497383

 

Απάντηση