Ίσως να μην αναρωτιόμαστε συχνά πως ήταν κατά την μεταοθωμανική και μεταεπαναστατική περίοδο η Αθήνα και κατ’επέκταση οι πόλεις και τα χωριά που συμπεριλμβάνονταν στα τότε σύνορα της Ελλάδας, ωστόσο παλιές φωτογραφίες,όπως αυτές που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο https://1-2.gr/2020/05/21/mia-protofanhs-fotografia-ths-metaothomanikhs-athhnas/ ,έρχονται να μας ταράξουν τα νερά και να δώσουν μια εικόνα σε κάτι που δεν έχουμε-οι περισσότεροι τουλάχιστον- αναλογιστεί.

Αποκρυπτογράφηση μιας φωτογραφίας της μεταοθωμανικής Αθήνας - e ...

Είναι αλήθεια ότι μπορεί περπατώντας σε μια πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας να γίνουμε μάρτυρες των πολλών αιώνων ιστορίας της, η οποία καθρεφτίζεται στα παλιά τους συντηρημένα κτήρια και την διατήρηση του “ιστορικού τους κέντρου”. Όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί περπατώντας στην Αθήνα, καθώς πέρα από την αρχαία αγορά και την Ακρόπολη, έχουν παραμείνει ελάχιστα νεοκλασσικά κτήρια σε καλή κατάσταση, τα οποία να μαρτυρούν την ιστορία αυτής της πόλης.Έτσι, μας είναι δύσκολο να αναλογιστούμε και να φανταστούμε πως ήταν η κοινωνία στην Ελλάδα και στην πρωτεύουσά της (που ήταν ένα χωριό τότε) τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση. Αρκετά, λοιπόν, διαφωτιστικό και ενδιαφέρον από αυτή την άποψη στάθηκε το βιβλίο “Η Ελλάδα του Όθωνα” του Γάλλου μυθιστοριογράφου, δημοσιολόγου και δημοσιογράφου Έντμον Αμπού (Edmond About, συναντάται και ως Εδμόνδος Αμπού, 1828–1885).

Εντμόν Αμπού - Βικιπαίδεια

Το βιβλίο του αποτελείται από τις προσωπικές του παρατηρήσεις και τα βιώματά του από τα ταξίδια του περί το 1850 στην Ελλάδα σε διάφορες πόλεις και χωριά. Είναι μια πρωτογενής πηγή για την ιστορία της Ελλάδας τότε και κυρίως τα ήθη και τα έθιμα της τότε ελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε συγκεκριμένα κεφάλαια που καταλαμβάνουν κάθε πτυχή του τότε ελληνικού κράτους:

Η χώρα
Οι άνθρωποι
Γεωργία, βιομηχανία, εμπόριο
Η οικογένεια
Η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση
Η θρησκεία
Τα οικονομικά
Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και η αυλή
Η κοινωνία

Edmond About: «Η Ελλάδα του Όθωνα»

Φυσικά, ο τρόπος που ερμηνεύει την ελληνική κοινωνία εκείνης της περιόδου είναι από το πρίσμα ενός μορφωμένου άντρα της γαλλικής κοινωνίας. Παρόλα αυτά, πολλές παρατηρήσεις του είναι μέχρι και σήμερα επίκαιρες και εύστοχες, ενώ, για όσους δεν είχαμε σαφή εικόνα της κοινωνίας και του κράτους εκείνη την περίοδο το βιβλίο ήταν αρκετά διαφωτιστικό στο να κατανοήσουμε πόσο έχουμε προχωρήσει και εξελιχθεί σαν κράτος και κοινωνία από εκείνο το σημείο όπου το να έχει κάποιος σπίτι του έστω 3 καρέκλες θεωρούνταν ανυπέρβλητη πολυτέλεια!

Το καφενείο “Ωραία Ελλάς” ήταν το κέντρο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας εκείνη την περίοδο:

Edmond About: 19th Century Writer's Greek Paradox Still Rings True ...

Αρκετά συμπεράσματα του Έντμον Αμπού για τις κακοδαιμονίες που μάστιζαν τότε την ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση το κράτος συνεχίζουν δε να ισχύουν μέχρι και σήμερα, καθώς δεν αντιμετωπίζουμε και την ιστορία μας με τέτοιο τρόπο ώστε να κατανοήσουμε την ρίζα των προβλημάτων και πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας “γιατί οι γενιές οι καταδικασμένες σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη”.

*Κάποιοι βλέπουμε αυτές τις παλιές φωτογραφίες της πρωτεύουσας

Στην Παλιά Αθήνα - Χάρτης Αθήνας - Η πλατεία Ομονοίας στην Βelle ...

και νοιώθουμε όπως ο Vito Corleone όταν είδε τον πρωτότοκο γιο του νεκρό “Look how they massacred my boy” !

https://www.youtube.com/watch?v=SgIQHH8ohJs

Απάντηση