Η Δάφνη, μία μικροαστή που γεννήθηκε στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50, μας αφηγείται τη διαδρομή της ζωής της προς το όνειρο της αλλαγής, την κοινωνική της ανέλιξη στη μεσοαστική τάξη και την κατάληξη της στους πληγέντες της κρίσης του 2010.

Η ίδια ζει και “μεγαλώνει” παράλληλα με τα μεγάλα γεγονότα που σημαδεύουν τη χώρα, ΄δίχως, ποτέ, να βρεθεί στο επίκεντρο αυτών. Για την ακρίβεια, παρακολουθεί τα γεγονότα σαν αντανάκλαση στις ζωές του στενού της περίγυρου, νομίζοντας ότι η ίδια παραμένει αποστασιοποιημένη και προστατευμένη από τις συνέπειες τους, τις οποίες, φυσικά, καλείται να αντιμετωπίσει. Με τη στάση της αυτή, όμως, καταφέρνει να προσαρμόζεται, να ανταπεξέρχεται, ακόμα και να επιβιώνει σε μια συνθήκη, που, αν το επέτρεπε η αστική ευγένεια που χαρακτηρίζει την ίδια και το έργο συνολικά, δεν θα μπορούσε να περιγραφεί παρά μόνο με το γνωστό ρητό “ο, τι φάμε, ο, τι πιούμε και ο, τι αρπάξει ο κώλος μας”. Η Δάφνη στην τελική δεν ψάχνει το βαθύτερο νόημα της ζωής, αλλά τη ζωή καθεαυτή σε οτιδήποτε τριγύρω της ικανό να της το προσφέρει, ώστε να νιώθει η ίδια ζωντανή: Σε μια “καλή ζωή” ή σε ένα νεώτερο σύντροφο ή σε ένα καινούργιο παιδί.

Η παράστη είναι ένας μονολόγος της Κάτιας Δανδουλάκη γραμμένος από τους Ρέππα, Παπαθανασίου. Το κείμενο από μόνο του δεν είναι κάτι που μπορεί να σε κερδίσει. Είναι μία επί τροχάδην ανασκόπηση της τελευταίας πεντηκονταετίας, με πολλές κοινοτυπίες γύρω από τη Μεταπολίτευση και από μία Αθήνα που δεν υπάρχει πια. Ο χαρακτήρας της Δάφνης, ωστόσο, καταφέρνει και αναδεικνύεται, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ερμηνευτική δεινότητα της Δανδουλάκη.

Διαρκεια: 90 ‘
Σκηνοθ.: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππα
Ερμηνεύει: Κ. Δανδουλάκη
Κοστ.: Έβ. Σιούπη
Μουσ.: Αντ. Παπακωσταντίνου
Φωτ.: Αλ. Αθανασίου

Πληροφορίες: «Το καινούργιο παιδί», Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (Αγ. Μελετίου 61, 210-8640414), Πέμπτη – Σάββατο 21:00, Τετάρτη & Κυριακή 19:30. Εισιτήρια 20€, μειωμένο 15€, λαϊκή απογευματινή Τετάρτης 15€.

Απάντηση