Ελέω κορωνοϊού οι εταιρείες παραγωγής ταινιών και streaming πλατφορμών έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν διάφορα οικονομικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την μείωση των εσόδων τους , η οποία προκλήθηκε εξαιτίας του κλεισίματος των κινηματογράφων και της ακύρωσης των πρεμιέρων των ταινιών τους. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο και , όπως λέγεται , τώρα “γράφουμε το βιβλίο”. Κανείς δεν γνωρίζει επομένως τι θα συμβεί σε έναν , δυο ή έξι μήνες , οπότε οι εταιρείες ήταν αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα να ξεκινήσουν να σκέφτονται άλλους τρόπους για να προβάλλουν τις ταινίες τους. Ωστόσο , αυτοί οι τρόποι δεν περιλαμβάνουν στο σχεδιασμό τους τους κινηματογράφους και ίσως αν δοκιμαστούν τώρα με επιτυχία να αλλάξουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τις προβολές ταινιών στο κινηματογράφο.

Disney CUTS Salaries for Bosses as Disney World, Disneyland ...

Έτσι , λοιπόν , η Disney ξεκίνησε να μειώνει τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών (CEO κλ.π) , γιατί προφανώς σκοπεύει να κινηθεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών των υπαλλήλων της από πάνω προς τα κάτω και για εύλογους λόγους ξεκίνησε από την κορυφή της πυραμίδας. Φυσικά , πολλοί αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν η Disney που είναι τόσο επιτυχημένη και οικονομικά εύρωστη(έσπασε το ρεκόρ box office πέρσι εφόσον οι ταινίες της έβγαλαν 13 δισεκατομμύρια!) να χρειάζεται να προβεί σε τέτοιες κινήσεις; Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως , καθώς δεν κρατούν όλα τα έσοδα από μια ταινία όπως τα βλέπουμε εμείς , αντιθέτως , διάφορα ποσοστά πάνε στους κινηματογράφους* και στους παραγωγούς της κάθε ταινίας , ενώ , επιπλέον , η Disney έχασε έσοδα από τα θεματικά πάρκα και τα ξενοδοχεία της , τα οποία αναγκάστηκε να κλείσει , έχασε έσοδα από τις κρουαζιέρες της , τα μαγαζιά της που πουλούσαν προϊόντα Disney , παραστάσεις του Broadway , παραγωγές σειρών και ταινιών που έχουν σταματήσει και πάνω από όλα δεν έχει αυτή την στιγμή καινούργια έσοδα από τις ταινίες που είχε προγραμματιστεί να κάνουν πρεμιέρα και ακυρώθηκαν , ενώ τα “πάγια τρέχουν”. Και τι συμβαίνει τελικά με το Disney + ; Προς το παρόν χάνει λεφτά για την εταιρεία , διότι πριν ξεκινήσει η streaming πλατφόρμα έκανε κάποιες κοστοβόρες για την ίδια προσφορές τύπου 159 δολάρια για μια τριετή συνδρομή! με στόχο να προσελκύσει το κοινό , από τις οποίες δεν μπορεί να αναμένει κάποιο μηνιαίο επιπλέον έσοδο.Η εταιρεία γνώριζε εξαρχής βέβαια ότι η streaming πλατφόρμα δεν θα της αποδώσει κέρδη τα πρώτα 5 χρόνια , αλλά μετά από αυτά θα είναι σούπερ επικερδής (βάσει σχεδίου).

Disney Plus: Angeblich tausende Kundenkonten von Hackern ...
Black Widow και Mulan σε “Video on Demand” ?

Έτσι αυτή την στιγμή σκέφτονται για να κερδίσουν έσοδα να πειραματιστούν με την υπηρεσία “Video on Demand” , που ήδη έχουν , διαθέτοντας εκεί τις ταινίες που θα έκαναν πρεμιέρα το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ακυρώθηκαν , δηλαδή , την Mulan και την Black Widow. Κάποιοι , βέβαια , περίμεναν ή μάλλον προσδοκούσαν ότι θα μπορέσουν να τις δουν χωρίς να πληρώσουν τίποτα επιπλέον στην παλτφόρμα του Disney + , ενώ , στην υπηρεσία Video on Demand θα πρέπει να καταβάλλουν 15 ή 20 δολάρια τουλάχιστον. Δεν είναι μυστικό ότι η μετοχή της εταιρείας μειώθηκε κατά 30% λόγω της κρίσης και για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η Disney πρέπει να βρει έναν τρόπο να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να δείξει ότι μπορεί να πετύχει έσοδα ακόμα και τώρα.

Rumor: Disney Could Release 'Black Widow' and 'Mulan' To Streaming ...

Δεν είναι , λοιπόν , ζήτημα prestige αλλά οικονομικής επιβίωσης για την εταιρεία το να βάλει στο video on demand αυτές τις ταινίες , κάτι που σίγουρα σκέφτεται να πράξει και η Warner Bros για την Wonder Woman 1984 ακόμα και αν προσωρινά το διέψευσε. Τον επόμενο μήνα είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει η Disney το τι θα πράξει , αν ,δηλαδή , θα το τολμήσει ή όχι και είναι σίγουρο πως αν προχωρήσει με αυτή την ιδέα (λογικά για την ταινία Mulan αρχικά , μιας και η πρεμιέρα της ήταν πριν την Black Widow) θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες(Warner Bros).

Universal Puts Movies in Theaters on VOD | Den of Geek

Άλλωστε , γίναμε μάρτυρες της πρακτικής αυτής όταν την ακολούθησε η Universal με τις ταινίες The Invisible Man , The Hunt και Emma ,οι οποίες στις 20 Μαρτίου έγιναν διαθέσιμες έναντι της τιμής των 19.99 δολαρίων. Φυσικά , με blockbusters όπως η 9η ταινία Fast and Furious και η 25η ταινία James Bond τα στούντιο είναι ακόμα επιφυλακτικά και διστάζουν να τις κάνουν διαθέσιμες σε video on demand. Το μέλλον , όμως , είναι αβέβαιο για το πότε θα επανέλθουν – αν επανέλθουν κιόλας – οι κινηματογράφοι σε πλήρη λειτουργία σε όλο τον πλανήτη(ειδικά στην Κινά).

Θα μας αφήσουν άραγε όλη την άνοιξη και όσο πάει μέσα στο καλοκαίρι αυτή η κατάσταση να ξεροσταλιαζουμε χωρίς καμμία καινούργια ταινία;!

*Από τα έσοδα των ταινιών που βλέπουμε στην Κίνα οι εταιρείες παίρνουν μόλις το 25% αυτών!

Απάντηση