Το “Knives Out” του σκηνοθέτη (και σεναριογράφου εν προκειμένω) Rian Johnson ( The Brothers Bloom, Star Wars: The Last Jedi) είναι μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες της χρονιάς και το σημαντικότερο είναι ότι έχει πρωτότυπο σενάριο,τ ο οποίο δεν βασίζεται σε κάποια υπάρχουσα ιστορία της Αγκάθα Κρίστι , ούτε και είναι remake κάποιας παλαιότερης ταινίας μυστηρίου. Πρόκειται για μια διασκεδαστική ταινία μυστηρίου που έχει στο επίκεντρο έναν φόνο(;) ενός από τους διασημότερους και πλουσιότερους συγγραφείς βιβλίων μυστηρίου και φυσικά τις δυναμικές που δημιουργούνται στην οικογένεια του με αφορμή τον θάνατό του και την επικείμενη κληρονομία του.

Σε διάφορα σημεία το σενάριο κάνει και έναν πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό στην Αμερική του σήμερα με αναφορές στην παράνομη μετανάστευση και τις δυο αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές, την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Trump με τον αποχωρισμό στα σύνορα των παιδιών από τους γονείς τους και της κράτησης τους σε κλουβιά.

Το καστ είναι φοβερό και όλοι αυτοί οι ηθοποιοί λειτουργούν πολύ καλά μαζί, την παράσταση φυσικά κλέβει ο Daniel Craig με την φοβερή νότιο-αμερικάνικη προφορά που πετυχαίνει τέλεια -ειδικά στη φράση “foul play”,η Ana de Armas που πρώτη φορά έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια μεγάλη ταινία (δεν παραγνωρίζουμε ότι έχει φυσικά εμφανιστεί σε διάφορα άλλα σημαντικά/μεγάλα projects , όπως το Blade Runner 2049,απλά πρώτη φορά “κουβαλάει” ολόκληρη την ταινία) και last but not least η προγιαγιά της οικογένειας και μητέρα του αποβιώσαντος συγγραφέα , Wanetta “Great Nana” Thrombey (K Callan) που αν και ολιγομίλητη μας έκανε να γελάσουμε με την στάση της.

Αποτέλεσμα εικόνας για knives out K Callan"

Η υπόθεση έχει συνοπτικά και χωρίς σπόιλερ ως εξής: Ο Harlan Thrombey (Christopher Plummer) είναι ένας τρελά επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου ο οποίος βρίσκεται νεκρός , με κομμένο λαιμό , από την οικονόμο του σπιτιού την Fran (Edi Patterson). Παραδόξως εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως πρόκειται για αυτοκτονία. Ωστόσο ευθύς γεννιούνται υποψίες δεδομένου ότι ο αποθανών δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να αυτοκτονήσει. Υπάρχουν , λοιπόν , πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, πολλώ δε μάλλον όταν διακυβεύεται μια τεράστια κληρονομιά. Έτσι , γνωρίζουμε σιγά σιγά όλη την οικογένεια: η κόρη του αποβιώσαντος, Linda (Jamie Lee Curtis), είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας με έναν αμφιβόλου ηθικής σύζυγο , τον Richard (Don Johnson) και έναν λίγο πολύ απαίσιο γιο , κοινώς το ρεμάλι της οικογένειας , τον Ransom (Chris Evans –επιτέλους θα τον δούμε να υποδύεται κάτι διαφορετικό-). Ο γιος του αποθανόντος , ο Walt (Michael Shannon) ,  έχει αναλάβει τις εκδόσεις του πατέρα του , με τον οποίο έχουν πολλάκια διαφωνήσει και δη σε πολύ υψηλούς τόνους και η χήρα , Joni , ενός ήδη αποθανόντος γιού του που την υποδύεται η φοβερή και versatile Toni Collette. Τέλος , την παρέα συμπληρώνουν η Marta Cabrera (Ana de Armas) , η οποία ήταν ο  πιο έμπιστος άνθρωπος που βρισκόταν στο πλευρό του μακαρίτη και ο ιδιωτικός ντετέκτιβ , Benoit Blanc (Daniel Craig) , που έχει προσληφθεί ανώνυμα (δεν γνωρίζουμε από ποιόν;) να ερευνήσει την υπόθεση. Θα λυθεί το μυστήριο;

Ολόκληρο το καστ:

Απάντηση