Το Netflix φαίνεται ότι επενδύει αρκετά τα τελευταία χρόνια σε ταινίες δράσης στρατιωτικού περιεχομένου και έτσι μας ήρθε στη πλατφόρμα του Netflix στις 26 Νοεμβρίου η ταινία “Mosul”. Η ταινία παρήχθη από τους αδελφούς Russo, όπως και η ταινία “Extraction”, και λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή, όπως η ταινία “6 Underground”. Ωστόσο, το πρωτότυπο -που δεν θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση- είναι ότι οι χαρακτήρες και οι ηθοποιοί είναι Ιρακινοί. Μπορεί το σενάριο και η σκηνοθεσία να μην προέρχονται από κάποιον που κατάγεται από το Ιράκ, παρ’ όλα αυτά, ο υπεύθυνος για την σκηνοθεσία, Matthew Michael Carnahan (έως τώρα σεναριογράφος μεταξύ άλλων των “Dark Waters”, “World War Z” και “21 Bridges”), αποφεύγει να μας δώσει ακόμα μια ιστορία “λευκού” (δυτικού) στρατιώτη σωτήρα, όπως έχουμε συνηθίσει με τόσες και τόσες ταινίες που διαδραματίζονται σε παρόμοια σκηνικά της Μέσης Ανατολής και ταραγμένες από στρατιωτικές συρράξεις -όχι μόνο εμφύλιες- χώρες της περιοχής.

Mosul movie review & film summary (2020) | Roger Ebert

Σύμφωνα με τους παράγοντες της ταινίας, η υπόθεση της βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά σχετικά με μια Νινευική ομάδα Ειδικών Δυνάμεων (Nineveh SWAT) που δρούσε στην Μουσούλη κατά την διάρκεια των προσπαθειών απελευθέρωσης και ανάκτησης της πόλης από τον ISIS (Daesh στην ταινία). Είναι αλήθεια πως για όσους δεν είναι αρκετά γνώστες με τα ιστορικά και γεωπολιτικά στοιχεία της περιοχής και το πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι διάφορες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες και ποιες είναι οι δυναμικές των σχέσεων τους, ίσως, ο υφέρπων σχολιασμός να μην γίνεται πλήρως αντιληπτός σε κάποιες σκηνές. Όμως, είναι σαφές στην ταινία πόσο κακός είναι ο ISIS και τι καταστροφή και θάνατο έχει σκορπίσει στην πόλη και τους κατοίκους της.

Mosul': Film Review | TIFF 2019 | Hollywood Reporter

Η καρδιά και ψυχή της ταινίας είναι ο αρχηγός της μονάδας, Major Jasem, που τον υποδύεται φοβερά ο ιρακινός Suhail Dabbach, μια φιγούρα πατρική για όλα τα μέλη της ομάδας και, παράλληλα, αποφασισμένος να σκοτώνει όσο περισσότερους μαχητές της ISIS μπορεί. Σε αυτόν τον χαρακτήρα προσωποποιείται η ανθρώπινη τραγωδία που έχει βιώσει η πόλη της Μουσούλης και οι Ιρακινοί όλα αυτά τα χρόνια πολέμων που έχει περάσει, ενώ, ταυτόχρονα ο ίδιος μάχεται για την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

AGBO, Condé Nast Entertainment's 'Mosul' finds US buyer | News | Screen

Η πόλη της Μουσούλης ευρισκόμενη στο βόρειο Ιράκ κάποτε ήταν μια ακμάζουσα περιοχή και μητρόπολη, αδιαλείπτως κατοικούμενη για χιλιάδες χρόνια, με σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους πριν τους πολέμους. Περιληπτικά, τα τελευταία χρόνια η πόλη και οι κάτοικοί της υπέφεραν, καθώς, μετά την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων, στα μεθεόρτια της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, ο ISIS βρήκε ευκαιρία να εδραιώσει την παρουσία του στη πόλη και να λάβει τον έλεγχο και άλλων ιρακινών πόλεων. Οι φωτογραφίες της πόλης πριν και μετά από όλα αυτά τα γεγονότα μιλούν από μόνες τους και είναι αποκαρδιωτικές· είναι μια πόλη κυριολεκτικά ισοπεδωμένη.

Mosul' Netflix review: The best action movie of 2020 has a timely message

Τα μέλη της ομάδας Ειδικών Δυνάμεων της ταινίας γνωρίζουν την πόλη σαν την παλάμη του χεριού τους εφόσον είναι η “πόλη τους”, εκεί που μεγάλωσαν και βρίσκονται τα σπίτια τους, όμως, είναι φοβερό ότι ακόμα και για ένα ή δύο τετράγωνα δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς τον φόβο επίθεσης από μέλη της ISIS. Έτσι, είναι εύλογο αυτό που βλέπουμε στην ταινία όταν τα μέλη αυτής της ομάδας ελέγχουν διεξοδικά μια τεράστια λίστα με ονόματα για να σιγουρευτούν για την ταυτότητα και τα πιστεύω του νέου μέλους τους. Η αποστολή τους δεν γίνεται ξεκάθαρη από την αρχή, αλλά αποκαλύπτεται βήμα βήμα με τον πιο δραματικό τρόπο τι είναι αυτό που τους παρακινεί και τους ωθεί να συνεχίζουν να μάχονται. Ίσως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα είναι ότι πρώτη φορά βλέπουμε μια τέτοια ιστορία από την οπτική των Ιρακινών σε αυτό το ζήτημα μέσα από το προσωπικό διακύβευμα που έχουν αυτοί οι στρατιώτες και αυτό δικαιολογεί την σκληρή, ωμή και ανελέητη στάση τους όταν αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους “We can rebuild everything. We just have to kill them all first”.

Απάντηση