Πως είναι άραγε να σε μισούν σαν σειρά και οι δυο πλευρές; Και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί; Μιας και αυτός ο απόλυτος διαχωρισμός τέμνει την αμερικάνικη κοινωνία παντού κάθετα και δεν αφήνει περιθώριο για ισαποστάκηδες. Πως είναι να σε κατηγορούν ταυτόχρονα ως woke και ως anti-woke σειρά; Παράνοια ε; Ο λόγος για την σειρά Y: The Last Man μια post-apocalyptic σειρά βασισμένη στο ομώνυμο comic των Brian K. Vaughan και Pia Guerra, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στο FX και στο Hulu με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Diane LaneAshley RomansBen SchnetzerOlivia Thirlby και Amber Tamblyn. Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε, κάπως ξαφνικά, ότι η σειρά ακυρώνεται. Ωστόσο, κάτι μας λέει ότι κάποιο κανάλι ή streaming πλατφόρμα μπορεί να το αναλάβει και να το “σώσει”. Πολύ πιθανό να υπολόγιζαν πως η σειρά θα συνεχιζόταν για 5 ακόμα σεζόν και για αυτό να είδαμε μια τόσο αργή ροή στα 10 αυτά επεισόδια, αν και σε μια σειρά που έχει συμφωνηθεί στην προ Disney Fox εποχή θα έπρεπε να προνοήσουν ότι δεν θα επιβιώσει εύκολα στο πλαίσο της Disney και να τα δώσουν όλα ήδη από την πρώτη σεζόν. Η εταιρεία Vertigo, η οποία έχει εκδώσει το κόμικ, είναι θυγατρική της DC/Warner και συνεπώς για να αποφασίσει η Disney να ρίξει λεφτά σε κάτι που δεν της ανήκει ολοκληρωτικά, όπως το MCU, θα χρειαζόταν ένα κίνητρο παραπάνω.

Όταν γράφτηκε το κόμικ πριν από περίπου 20 χρόνια είχε αγαπηθεί αρκετά από το κοινό και δεν είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το ζήτημα του κοινωνικού και βιολογικού φύλου (και εάν αυτό είναι ένα και το αυτό) δεν ήταν τότε στην επικαιρότητα και δεν βρισκόταν υπό δημόσια συζήτηση όπως στις μέρες μας. Στο μέτωπο του σεξισμού όλες οι πλευρές είχαν πάλι πρόβλημα με την σειρά, εφόσον ήδη από το trailer η “φεμινιστική” πλευρά παραπονιόταν γιατί δείχνει έναν κόσμο δυστοπικό μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άντρες πέθαναν, ενώ θα έπρεπε – κατά αυτούς – να είναι ένας παράδεισός εφόσον μόνο οι γυναίκες θα επιζούσαν που είναι εξίσου ικανές για όλα (όχι ότι το να πεθάνει ακαριαία ο μισός περίπου πληθυσμός δεν είναι τραγικό και δυστοπικό από μόνο του σαν γεγονός). Στο μέτωπο των τρανς πάλι υπήρχαν αντιδράσεις όσο και αν προσπάθησε το ζήτημα η σειρά να το διαχειριστεί με κάποιο τρόπο – γιατί σίγουρα θα περίμεναν αντιδράσεις ως προς αυτό – βάζοντας έναν τρανς ηθοποιό σε έναν τρανς ρόλο για να μας δείξει πως άλλαξε η ζωή και τους τρανς άντρες (που έχουν γεννηθεί γυναίκες και άρα δεν κατέχουν το Υ χρωμόσωμα για να πεθάνουν).

Watch Y: The Last Man Streaming Online | Hulu (Free Trial)

Σαν ιδέα, ο πυρήνας της υπόθεσης της σειράς έχει μεγάλο ενδιαφέρον: η εξερεύνηση, δηλαδή, του πως θα είναι ένας κόσμος μόνο με γυναίκες και μετά τον θάνατο του μισού περίπου πληθυσμού, έχει ένα μυστήριο σχετικά με το ποια είναι η αιτία που αυτό συνέβη, αλλά και γιατί ο πρωταγωνιστής την γλύτωσε και είναι ο μοναδικός άντρας που έζησε. Παρ’ όλα αυτά, το έχασαν στην εκτέλεση σίγουρα, το σενάριο και ο ρυθμός που κυλάει η σειρά πάσχουν αρκετά, ενώ σαν ποιότητα θυμίζει λίγο πιο “δεύτερη σειρά” τύπου CW. Το κόμικ ίσως είναι πολύ καλύτερο όσον αφορά τους διαλόγους και το πως κυλάει η πλοκή. Συμβαίνει, επίσης, κάτι που, δυστυχώς, το συναντάμε και σε άλλες σειρές φυσικά· οι χαρακτήρες είναι σχεδόν όλοι εκνευριστικοί και παίρνουν ηλίθιες αποφάσεις ασταμάτητα, ενώ κάποιοι παραείναι άσωτοι.

H σειρά Y: The Last Man θα γίνει το νέο μας... κόλλημα - Cineramen

Ο Yorick (Ben Schnetzer) γίνεται συμπαθητικός κυρίως προς το τέλος της σειράς, είναι ένας τύπος που παραμένει στην κοσμάρα του σχεδόν καθόλη την διάρκεια της, κολλημένος όσο δεν πάει με την κοπέλα που αγαπά και την οποία ψάχνει, χωρίς να σκέφτεται ούτε καν πως θα επιβιώσει ο ίδιος. Ο ηθοποιός, ωστόσο, κάνει ότι μπορεί με το σενάριο που ΄του έχει δοθεί. Είναι ένας τελείως παθητικός τύπος που άγεται και φέρεται από τους υπόλοιπους χαρακτήρες και απλώς αντιδρά στις πράξεις άλλων, ενώ θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τον τελευταίο επιζήσαντα άντρα στην Γη. Η αδελφή του Hero(Olivia Thirlby), μια κοπέλα με προβλήματα αυτοεκτίμησης, αντιμετωπίζει τα ίδια ψυχικά θέματα τόσο πριν, όσο και μετά το σημείο μηδέν, χωρίς να ωριμάζει και πολύ ως το τέλος. Γι’ αυτό ίσως φταίει ο αργός ρυθμός που εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Η μητέρα τους, Jennifer(Diane Lane), καταλήγει Πρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον όλοι οι άντρες πέθαναν μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος, και είναι μια από τους πιο λογικούς και λιγότερο εκνευριστικούς χαρακτήρες της σειράς. Αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η πράκτορας 355(Ashley Romans), γιατί η ηθοποιός δίνει ρέστα και περιβάλλεται και από ένα μυστήριο. Το βασικό διακύβευμα στη σειρά είναι ο Yorick να εξετασθεί από μια κορυφαία στο είδος της επιστήμονα (η Dr. Allison Mann που την εμφανίζουν ως την στερεοτυπικά νευρωτική επιστήμονα-την υποδύεται η Diana Bang-) και να λυθεί το μυστήριο του πως ζει ακόμα και αν είναι δυνατόν να επανέλθουν στην Γη οργανισμοί με Υ χρωμόσωμα (ναι πέθαναν όλα τα αρσενικά θηλαστικά). Η πράκτορας 355 αναλαμβάνει να διατηρήσει ζωντανό τον Yorick πάση θυσία, ενώ βλέπουμε πως ο κόσμος ακόμα και με γυναίκες και συνεπώς λιγότερη τεστοστερόνη είναι εξίσου βίαιος και έχει καταληφθεί από την post apocalyptic τρέλα που το ένστικτο της επιβίωσης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους πάντες. Έχει βέβαια καταντήσει λίγο μπανάλ αυτή η απεικόνιση της κοινωνίας μετά από τέτοια καταστροφικά γεγονότα, ίσως σειρές τύπου Walking Dead έχουν εδραιώσει μια στερεοτυπική, πλέον, νόρμα του πως θα είναι.

FX Sets Premiere Date for 'Y: The Last Man' - Disney Plus Informer

Η ακύρωση της σειράς πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη σεζόν ήταν, όπως και να ‘χει, απότομη και βεβιασμένη. Θα μπορούσε να συνεχίσει με βελτιώσεις εφόσον υπήρχε ευρύ περιθώριο για να γίνουν και να βλέπαμε έστω ποιο είναι τελικά το μυστήριο πίσω από την επιβίωση του Yorick!!! Το γεγονός ότι η σειρά βρισκόταν σε στάδιο pre-production για σχεδόν 6 χρόνια δεν βοήθησε καθόλου μάλλον, αλλά ίσως κάποια άλλη πλατφόρμα αποφασίσει να την σώσει, εκτός εάν τελικά το θέμα του είναι πολύ controversial για να πάρει κάποιος το ρίσκο.

Απάντηση