O καιρός μας εμπνέει να αναλύσουμε ένα από τα δημοσιευμένα (ή πιο σωστά από τα αναγνωσμένα και απομαγνητοφωνημένα) κεφάλαια του επόμενου βιβλίου του George R.R. Martin ,Winds of Winter, που περιέχει αρκετά φανταστικά στοιχεία και μαγεία , δηλαδή , ότι ακριβώς μας έκοψαν από την σειρά γιατί δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι το κοινό αγαπάει την φαντασία! To κεφάλαιο αυτό είναι από τα πιο σκοτεινά του Martin σε όλη την σειρά των βιβλίων και περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Euron Greyjoy δίνοντας τροφή σε πολύ τρελές θεωρίες! Η αφήγηση γίνεται από την οπτική του Aeron Greyjoy (θείου του Theon και της Asha , αδελφού των Euron , Victarion και Balon) που στη σειρά συναντήσαμε μόνο ως ιερέα του Drowned God χωρίς να έχει -αν είχε κιόλας- κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη πλοκή πέρα από διακοσμητικός κομπάρσος στην παρωδία που λέγεται Euron Greyjoy (για τη σειρά πάντα).

*Όταν ο Μάρτιν διάβασε το κεφάλαιο η αποδοχή από το κοινό ήταν έντονη και έτσι ο Μάρτιν χιουμοριστικά τους αποκάλεσε “sick motherfuckers”,τόσο άρρωστο είναι αυτό το κεφάλαιο…

The Forsaken (Aeron I)

Αρχικά , το κεφάλαιο δεν έχει ως τίτλο το όνομα του Aeron αλλά αντ’ αυτού έχει τον τίτλο “The Forsaken” , μια τακτική που ακολουθεί ο Μάρτιν και στα κεφάλαια άλλων χαρακτήρων όπως της Sansa (Alayne) , Arya (Cat of the Canals) , Theon (Reek) κλπ με στόχο να δείξει ότι οι χαρακτήρες χάνουν τον εαυτό τους , βυθίζονται σε άλλες περσόνες που παριστάνουν και γενικά το ταξίδι του καθενός και πως τους επηρεάζουν οι τραυματικές εμπειρίες τους. Συγκεκριμένα , όσον αφορά τον Aeron,  προηγούμενα κεφάλαια έφεραν τον τίτλο “The Prophet” και “The Drowned Man” υποδεικνύοντας ότι δεν είναι ο εαυτός το και ότι όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που πέρασαν μια τέτοια διαδικασία θα τον βρει και θα επανέλθει στη δική του προσωπικότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για kraken game of thrones"

Βρίσκουμε , λοιπόν , τον Aeron μέσα σε μια σκοτεινή φυλακή-ένα μπουντρούμι που θα λέγαμε και εμείς- αιχμάλωτο του Euron , αλυσοδεμένο , γεμάτο με ψείρες και ψύλλους, σχεδόν γυμνό και φυσικά ταπεινωμένο , ενώ , δεν ξέρει που είναι και τι του συμβαίνει.Ο Aeron όμως βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και καιρό και όπως προκύπτει από το κείμενο έχει αλλάξει διάφορα σκοτεινά μέρη φύλαξης , καθώς ο Euron λογικά τον μεταφέρει μαζί του όπου πηγαίνει , αλλά το γιατί τον θέλει πάντα όπου βρίσκεται είναι μια εύλογη απορία. Περιγράφεται μια γραφική εικόνα όπου ο δεσμώτης βρίσκεται σε μια μαρτυρική κατάσταση πόνου και βασάνων , δεν βλέπει το φως σχεδόν ποτέ και δεν τρώει σχεδόν καθόλου μόνο ίσα ίσα για να επιβιώσει και το αλατόνερο που μπαίνει στο κελί του ανάλογα με τις φάσεις της παλίρροιας του προκαλεί μεγάλο πόνο στις πληγές του. Τον “φροντίζει” ένας μουγκός , καθώς όλοι όσοι βρίσκονται στην υπηρεσία του Euron και δη το πλήρωμα του περίφημου πλοίου του , Silence , δεν έχουν γλώσσα γιατί τους την έχει κόψει για να μην μιλούν-βέβαια το πως συνεννοείται το πλήρωμα μεταξύ του χωρίς να επικοινωνούν λεκτικά είναι απορίας άξιο-.Μαζί του είναι φυλακισμένοι και σε άθλια κατάσταση και άλλοι άντρες , οι οποίοι είναι ιερείς κάθε λογής θρησκείας σχεδόν , όπως θα εξετάσουμε παρακάτω.

Αποτέλεσμα εικόνας για aeron damphair"

Κάποιες φορές τον επισκέπτεται ο Euron και ο Aeron βρίσκει τότε την ευκαιρία να τον ρωτήσει για ποιο λόγο είναι εκεί φυλακισμένος (ουσιαστικά αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από όλο αυτό το κεφάλαιο) και προς τα που πάνε , οπότε ο Euron αγνοώντας την πρώτη ερώτηση τον ενημερώνει αναφορικά με την δεύτερη απορία του ότι κατευθύνονται Νότια για κατάκτηση , λαφυραγωγία και δράκους -αν και  ο Euron δεν έχει στείλει τον Victarion να αρπάξει τους δράκους της Daenerys ή έστω και έναν από τους τρεις-. Ο Aeron αντιπροτείνει ότι η θέση του είναι πίσω στα Iron Islands , αλλά ο Euron του λέει κάπως κρυπτικά ότι η “θέση σου είναι όπου θέλω εγώ να είσαι”/ “Your place is where I want you” και μετά συνομιλούν για διάφορους θεούς , αναγκάζει δε τον Aeron να πιει shade of the evening/the wine of the warlocks. Μετά από την κατάποση ο Aeron  βλέπει όνειρα-οράματα και του έρχονται αναμνήσεις στο μυαλό με πολύ ιδιαίτερες εικόνες που χρήζουν αποκρυπτογράφησης: βλέπει τον νεκρό αδελφό του Urrigon , τον Euron σε ένα θρόνο από κρανία και θεούς παλουκωμένος στον Σιδηρούν Θρόνο.O Aeron θυμάται τι σκόπευε να κάνει μετά το τέλος του kingsmoot , δηλαδή να συγκεντρώσει τον κόσμο των Iron Islands εναντίον του Euron , αλλά δεν πρόλαβε επειδή τον απήγαγε και φυλάκισε ο αδελφός του τελικά. Τον φυλάκισε στο μπουντρούμι του κάστρου Oakenshield , όπου τον επισκέφθηκε η Falia Flowers (μπάσταρδη κόρη του άρχοντα Humfrey Hewett) , η οποία φαίνεται να γουστάρει την φάση με τον Euron , καθώς δηλώνει στον Aeron ότι σκοπεύει να γίνει η salt wife του και να είναι “αδελφή” της Daenerys Targaryen όταν την παντρευτεί ο Euron και την κάνει rock wife. Έχει ξεκάθαρα πιστέψει αυτό το παραμύθι η κοπέλα , ενώ ο Aeron προσπαθεί να την προειδοποιήσει ότι δεν έχει πάρει πρέφα τι φάση πραγματικά είναι ο Euron και της ζητάει επίσης να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Victarion , οπότε τον ενημερώνει ότι αυτός έχει ήδη φύγει. Έπειτα , ευρισκόμενοι στο πλοίο του Euron , στο τωρινό του μπουντρούμι, ο Εuron παραδέχεται όχι μόνο ότι έχει προκαλέσει του θανάτους των άλλων αδελφών τους , Harlon , Robin (ετεροθαλείς) και του βασιλιά Balon (ομοθαλής) (!!!) , αλλά και ότι τους έχει κακοποιήσει σεξουαλικά (κάτι που υπονοείται σε διάφορα σημεία στο βιβλίο). Στο δεύτερο μπουντρούμι , ο Aeron είναι μαζί με άλλους φυλακισμένους. Συγκεκριμένα , με ακρωτηριασμένους ιερείς , όπως septons(δεν είχαν γλώσσα) , έναν καμένο ιερέα του R’hlor (είχε καμένα δάχτυλα έως το κόκκαλο) που πεθαίνει γρήγορα και δυο μάγους από την Ανατολή , εκ των οποίων ο ένας επαναλαμβάνει την λέξη “Pree”(φυσικά-99.9%- είναι ο Pyat Pree) και ο οποίος δεν έχει πόδια -για τον Euron μιλάμε , τους πετσόκοψε-.

Αποτέλεσμα εικόνας για Pyat Pree

Σε ένα άλλο όραμα , αφότου ο Euron τον έχει ξαναποτίσει shade of the vening , ο Aeron βλέπει τα πλοία του στόλου των Iroborn να φλέγονται , τον Euron να έχει μορφή Κράκεν πάνω στον Σιδηρούν Θρόνο και δίπλα του να τον συνοδεύει μια σκιά με γυναικεία μορφή.O Aeron και οι άλλοι ιερείς τελικά μεταφέρονται σε πιο πάνω επίπεδο του πλοίου που το βρίσκουν  γεμάτο κρεμασμένα πτώματα ανδρών από την περιοχή κοντά στο Arbor. Oι άντρες του Euron προετοιμάζονται για την άφιξη του στόλου των Redwyne και του Οίκου των Hightower και ο Aeron βλέπει πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου Silence τον Euron ντυμένο με μια πανοπλία Βαλυριανή (εξαιρετικά σπάνιες και καλές) και πιστεύει τους ισχυρισμούς του Euron ότι όντως έχει ταξιδέψει στη Βαλύρια. Ο Euron διατάσσει τους ιερείς να δεθούν στα κατάρτια των πλοίων των Ironborn και ο Aeron στου πλοίου Silence , ενώ , μόλις δένεται εκεί βάζουν μαζί του και την Falia Flowers , έγκυο , γυμνή και χωρίς γλώσσα φυσικά,δεμένη δίπλα του. Το κεφάλαιο τελειώνει με τον Aeron να γεύεται στα χείλη του το αλάτι της θάλασσας.

Αποτέλεσμα εικόνας για euron greyjoy books"

-“Falia Flowers,” he called. “Have courage, girl! All this will be over soon, and we will feast together in the Drowned God’s watery halls.”

-Θεωρίες:

Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι αρχικά , αναφορικά με όλες αυτές τις τρελές θεωρίες που κυκλοφορούν για υπερφυσικές δυνάμεις στο κόσμο του A Song of Ice and Fire και που πολλοί μπορεί να θεωρούν εντελώς τραβηγμένες και άτοπες: Ο Μάρτιν δεν έγραψε ξαφνικά κάποιο μυθιστόρημα με ιστορικά και φανταστικά στοιχεία όπως είναι οι δράκοι και τα ζόμπι , δηλαδή με μια ελαφριά δόση μαγείας , αλλά αντιθέτως εδώ και χρόνια γράφει για ατμόπλοια με βαμπίρ , διαπλανητικά τάγματα , ήρωες με ψυχοκινητικές δυνάμεις , ένα μυστήριο φόνο που περιπλέκει μια ροκ μπάντα και σιγά σιγά αποδεικνύεται ότι ο “μάνατζερ” της προσπαθεί να διεξάγει μια ιεροτελεστία μαύρης μαγείας για να καταστρέψει τον κόσμο , μια φάρμα από μυρμήγκια που αποτελούν ένα συλλογικό μυαλό/μια συνείδηση και συμβαίνουν ακραία σκηνικά …κλπ. Το είδος του Μάρτιν είναι επιστημονική φαντασία και horror πριν από όλα τα άλλα , γι’ αυτό περιστατικά όπως το μωρό της Μελισάνδρης , άνθρωποι να καταλαμβάνουν το σώμα ζώων και φρικιαστικά οράματα δεν πρέπει να θεωρούνται ως ασήμαντα και αλληγορικά ή μεταφορικά. Έτσι , το να περιμένουμε να συμβεί στο επόμενο βιβλίο κάτι “ακραίο” όπως το να δούμε Κράκεν , σκηνικά βιβλικής αποκάλυψης , μαγικά με αίμα και ίσως μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της χρήσης μαγείας ή τηλεπάθειας δεν θα είναι τόσο άτοπο.

Θα δούμε Κράκεν;! wtf?

Πολλοί θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δούμε κυριολεκτικά Κράκεν και ότι όλες αυτές οι αναφορές δεν είναι αλληγορικές ή μεταφορικές! Πρώτον έχουμε δει το οικόσημο και άλλων Οίκων να εμφανίζεται με την μορφή ζώου ή μαγικού πλάσματος , ενώ , θεωρητικά στην αρχή των βιβλίων ήταν απλοί μύθοι και προ πολλού εξαφανισμένα. Αρχικά , οι Starks βρίσκουν τους ανταρόλυκους που είναι και το οικόσημο τους και φυσικά στη συνέχεια στο τέλος του πρώτου βιβλίου η Daenerys εκκόλαψε τα τρία αυγά δράκων , οι οποίοι και αυτοί είχαν εκλείψει για πάνω από έναν αιώνα. Έτσι έχουμε 2 στα 2 οικόσημα…..πόσο τρελό θα ήταν να έχουμε και ένα τρίτο; ένα ΚΡΑΚΕΝ! το οικόσημο των Greyjoy που θεωρείται προφανώς μυθολογικό πλάσμα; Πιστεύουμε στο νόμο των 3 Μάρτιν! Μην μας απογοητεύσεις , πρέπει να γίνει το 3 στα 3!

Αποτέλεσμα εικόνας για kraken game of thrones"

Στο τέλος του κεφαλαίου , ο Euron κάτι ετοιμάζει έχοντας βγάλει και δέσει στα πλοία τους κάθε λογής ιερείς , τον Aeron και την έγκυο με το παιδί του Falia Flowers. Το πιο απλό από όλα θα ήταν να ελέγξει τηλεπαθητικά τους ανέμους και να κερδίσει έτσι τον υπέρτερο αριθμητικά στόλο που πλησιάζει. Θα θέλαμε όμως να δούμε κάτι πιο extreme , μιλάμε για τον πιο μουρλό χαρακτήρα του βιβλίου. Ίσως με τις ανθρωποθυσίες(;) , την μάχη και τις σφαγές που θα ακολουθήσουν να προκαλέσει την έλευση ενός Κράκεν , εξαιτίας του συγκεντρωμένου αίματος (το αίμα του Aeron αναφέρεται από τον Euron ως “άγιο αίμα”)  στο νερό και να το ελέγξει είτε αυτός , είτε ο Aeron (σαν μια άλλη μορφή warg) για να κατατροπώσει τον στόλο των Redwyne και φυσικά μετά να καταλάβει την Oldtown και να κάνει και εκεί μακελειό. Για ματωμένες θάλασσες δε , γίνονται αναφορές και στα οράματα της Μελισσάνδρης και του Moqorro. H Μελισάνδρη βλέπει στο τελευταίο βιβλίο οράματα με κάποιους πύργους να καταρρέουν στην θάλασσα και να βυθίζονται σε μια σκοτεινή και αιματηρή παλίρροια (“If it comes, that attack will be no more than a diversion. I saw towers by the sea, submerged beneath a black and bloody tide. That is where the heaviest blow will fall.”). Αρχικά , οι υποθέσεις του κόσμους ήταν ότι αφορά το κάστρο Eastwatch by the sea , όμως , μετά το κεφάλαιο Forsaken , φαίνεται βάσιμο να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να είναι και η πόλη Oldtown. Σε αυτή την θεωρία συνηγορεί και το όραμα ενός άλλου ιερέα του R’hlor , του Moqorro , που είναι μαζί με τον Victarion στο Essos , ο οποίος αναφέρει ότι είδε στις φωτιές σκιές , αλλά μια από αυτές ήταν ψηλή και διαστρεβλωμένη με ένα μαύρο μάτι και δέκα μακριά άκρα να επιπλέει σε μια θάλασσα αίματος “Only their shadows,” Moqorro said. “One most of all. A tall and twisted thing with one black eye and ten long arms, sailing on a sea of blood.” 

Αποτέλεσμα εικόνας για euron greyjoy books"

“He stepped back and sheathed his dagger. “No, I’ll not kill you tonight. A holy man with holy blood. I may have need of that that blood … later. For now, you are condemned to live.”

A holy man with holy blood, Aeron thought when his brother had climbed back onto the deck.

Aeron calls Euron a “demon in human skin”

“Words are wind, but blood is power”

Tα οράματα του Aeron:

O Euron δίνει στον Aeron να πιει shade of the evening , το οποίο είναι κάτι σαν ψυχότροπο ναρκωτικό που προκαλεί οράματα στον Aeron και τον κρατάει ζωντανό για κάποιο σκοπό που δεν του αποκαλύπτει ακόμα , εφόσον δίνει τρεις διαφορετικές και ψεύτικες απαντήσεις στο κεφάλαιο χωρίς να ξεκαθαρίζει τι από όλα ισχύει. Η κατάσταση θυμίζει κάπως την Daenerys όταν ήπιε shade of the evening στο House of the Undying και είδε οράματα που βγήκαν αληθινά αρκετά από αυτά , δεδομένου ότι όλα είναι ζήτημα ερμηνείας.

Το πρώτο όνειρο/όραμα βλέπει αρχικά τον αδελφό του που έχει από καιρό πεθάνει , τον Urri ,να του λέει ότι δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή , ούτε Drowned God και έπειτα βλέπει τον Urri να μεταμορφώνεται στον Εuron , ο οποίος φοράει μια μαύρη πανοπλία -την Βαλυριανή όπως θα δούμε στη συνέχεια- και κάθεται πάνω σε μια στοίβα από μαύρα κρανία , καθώς νάνοι χορεύουν στα πόδια του και πίσω του βρίσκεται ένα καμένο δάσος. Σε αυτό το όραμα , ο Aeron βλέπει τους χειρότερους φόβους του και φυσικά προβάλλει στο μυαλό του τις όλο αυξανόμενες αμφιβολίες του αναφορικά με την πίστη του στον Drowned God. Ο  Euron , με κακές πάντα προθέσεις , προσπαθεί συνέχεια να κάνει τον Aeron να χάσει την πίστη του και έτσι ο Aeron τον βλέπει να του λέει ότι το κόκκινο άστρο σήμανε ήδη το τέλος και ότι αυτές είναι οι τελευταίες μέρες , κατά τις οποίες ο κόσμος καταρρέει για να γεννηθεί ένας νέος θεός φυσώντας ένα κέρας υποτάσσοντας δράκους , Κράκενς και σφίγγες κλπ .Το μήνυμα είναι ότι ο Euron δεν θέλει να γίνει μόνο βασιλιάς , αλλά θεός , θέλει να λατρεύεται ως θεός (“dragons and krakens and sphinxes came at his command and bowed before him” οικόσημα των οίκων που θα υποκλιθούν μπροστά του) και θέλει πάση θυσία να καταστρέψει τις ελπίδες και την πίστη του Aeron.

GoT: Driftwood Crown by JenZee

Υπάρχει , ίσως , περίπτωση ο Euron να επηρεάζει τηλεπαθητικά (όλα όσα θεωρούνται μαγικά θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως τηλεπάθεια στα βιβλία) αυτά τα όνειρα και οράματα του Aeron ή προσπαθεί να “ξυπνήσει” τηλεπαθητικές ικανότητες στον Aeron , δεδομένου ότι αυτό το κεφάλαιο και η κατάσταση του Aeron θυμίζει σε πολλούς την κατάσταση που βιώνουν ο Bran και η Arya όταν αποκτούν πρόσβαση στις τηλεπαθητικές (;) δυνάμεις τους.

Η δεύτερη φορά που ο Aeron βλέπει οράματα/όνειρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση , έχει χάσει κάθε μα κάθε ελπίδα , έχει μάθει ότι ο Victarion έχει φύγει και μαζί του κάθε ελπίδα να τον σώσει κάποιος , ενώ , του είναι ξεκάθαρο ότι ο θεός του τον έχει εγκαταλείψει και έτσι επιβεβαιώνει τον τίτλο του κεφαλαίου καθώς είναι “forsaken”/εγκαταλελειμμένος από όλους. Βλέπει δε ότι ο στόλος των ironborn φλέγεται , συνειδητοποιώντας ότι ο Euron δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους “δικούς του” , αρκεί να πάρει αυτό που επιθυμεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για euron greyjoy"

Ωστόσο , βλέπει και κάτι πολύ ενδιαφέρον , δηλαδή , μια σκιά με γυναικεία μορφή που ίσως να είναι η Daenerys ή η Cersei , καθώς , όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο του Euron , αυτή θα ελέγχει τον Σιδηρούν Θρόνο. Στη σειρά είδαμε την γελοία βερσιόν αυτής της συμμαχίας , αλλά τα βιβλία θα το κάνουν σωστά. Η Cersei δεν θα έχει το πάνω χέρι και πιθανότατα ο Euron θα την μεταχειριστεί αναλόγως του χαρακτήρα του και από όσα έχουμε δει έως τώρα είναι ο φόβος και ο τρόμος , είναι ένας νοσηρός άνθρωπος και η Cersei δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει και τόσο καλά στα χέρια του.

Αποτέλεσμα εικόνας για forsaken twow

 

 

Απάντηση