Ο Thanos, ο νέος κακός της ταινίας των Avengers, τον οποίο έχουμε δει σε πολλές σκηνές στο τέλος των ταινιών της Marvel, είναι ένας από τους ισχυρότερους villains του σύμπαντος της. Οι δυνάμεις του μάλλον δεν έχουν όρια, καθώς είναι υπερφυσικά δυνατός και μπορεί να χρησιμοποιήσει την “κοσμική ενέργεια”, δίνοντας της την μορφή που επιθυμεί. Η αντοχή και οξυδέρκεια του είναι επιπλέον χαρακτηριστικά που τον κάνουν έναν από τους τρομακτικότερους αντιπάλους των γνωστών σούπερ ηρώων.

Από το trailer της ταινίας, είναι κατανοητό ότι ψάχνει τα Πετράδια της Αιωνιότητας (Infinity Stones), προκειμένου να καταφέρει να εξολοθρεύσει το μισό σύμπαν. Γνωστός ήδη από τα comics για τις μαζικές καταστροφές και δολοφονίες, στην ταινία θα φανεί πως ακριβώς θα ξεδιπλωθεί ο τόσο διάσημος αυτός χαρακτήρας, όπως και οι λόγοι των δράσεων του.

Για να κατανοήσουμε όμως, καλύτερα τον χαρακτήρα του villain αυτού, καθώς και να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα για την ιστορία του, ακολουθούν 11 πράγματα για τον γνωστό “Τρελό Τιτάνα” της Marvel.

1. Δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο Thanos κατάγεται από το φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα (ναι είναι από το δικό μας ηλιακό σύστημα), το οποίο κατοικήθηκε από τους Eternals, μία φυλή όντων με δυνάμεις τέτοιες, που θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει ως θεϊκές.

Ο άτυχος όμως, Thanos διέφερε από τους υπόλοιπους του είδους του. Γεννήθηκε με το επονομαζόμενο Deviant σύνδρομο, μία σπάνια ασθένεια που προσβάλλει τους Eternals και αυτοί μοιάζουν εμφανισιακά περισσότερο με τους εχθρούς τους, τους Deviants. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για κάποιον να είναι ολόιδιος με τους εχθρούς του. Η μητέρα του μάλιστα προσπάθησε να τον σκοτώσει μόλις τον γέννησε, λόγω ακριβώς της όψης του.

Η μωβ επιδερμίδα του Thanos, το δυσανάλογο και τεράστιο σώμα του, αλλά και οι εξωφρενικά ισχυρές δυνάμεις του, συγκριτικά ανώτερες από των υπολοίπων Eternals, είναι απότοκα του Deviant syndrome, με το οποίο γεννήθηκε.

Γεννημένος όμως, σε μία κοινωνία “θεών”, οποιαδήποτε ατέλεια και παραμόρφωση ξεχώριζε αμέσως. Αυτή ήταν και η αιτία της απομόνωσης του, από τα πρώτα ήδη χρόνια της ζωής του και ένας σημαντικός λόγος της πορείας που θα ακολουθούσε.

2. Εξόριστος από τον πλανήτη του

Λόγω της υπερκατανάλωσης των πόρων του πλανήτη, ο Τιτάνας ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής. Αν και ζούσε ως απόκληρος, ο Thanos επινόησε ένα ακραίο σχέδιο για τη διάσωση του πλανήτη και της φυλής του.

Το σχέδιο αυτού; Η εξόντωση ενός μέρους του πληθυσμού, ώστε ο πλανήτης να μπορέσει να ανακουφιστεί και να επανέλθει σταδιακά σε μία προγενέστερη βιώσιμη κατάσταση. Υπερπληθυσμός finito!

Φυσικά, η ιδέα αυτή δεν ενστερνίστηκε και από τους υπόλοιπους Τιτάνιους συμπολίτες του και λόγω των ακραίων αυτών ιδεολογιών του Thanos αποφασίζεται η εξορία του από τον τόπο που μεγάλωσε. Κανείς μάλλον δεν ένιωθε πολύ άνετα δίπλα σε έναν τύπο που σκεφτόταν μαζικές εκτελέσεις και καταστροφές! Σημαδεύτηκε λοιπόν, ως τρελός, εξ’ ου και το προσωνύμιο Τρελός Τιτάνας (Mad Titan), και εκδιώχθηκε από τον Τιτάνα.

Τότε ίσως, να μπορεί να εντοπιστεί και η εμμονή του με την καταστροφή και τον αφανισμό πληθυσμών, στο όνομα ενός γενικότερου καλού και της ισορροπίας του σύμπαντος.

Παρόλ’ αυτά, ο πλανήτης του κατέληξε σε μία ακατοίκητη κατάσταση, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του να έχει αφανιστεί. Ως εξόριστος, ο Thanos γλύτωσε την καταστροφή και αναζήτησε νέους τόπους, όπου θα μπορούσε να εφαρμόσει την ακραία ιδεολογία του. Και σιγά σιγά, δημιουργούταν στο μυαλό του και η ιδέα της εφαρμογής των ιδεών αυτών και σε ολόκληρο το σύμπαν.

3. Με έναν ολόκληρο στρατό στο πρόσταγμα του

Ενώ στον μητρικό πλανήτη του οι δυνάμεις του θα θεωρούνταν κάτι το απλό και φυσιολογικό, στο υπόλοιπο σύμπαν του εξασφάλιζαν ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.

Με τη δύναμη που είχε, ο Thanos κυρίευσε τους Chitauri, μία φυλή μηχανικά ενισχυμένων ερπετόμορφων όντων. Ναι, είναι αυτοί που επιτέθηκαν στην Γη, στην πρώτη ταινία των Avengers, υπό τις διαταγές του Loki (ή καλύτερα του Thanos). Αυτοί ορκίστηκαν πίστη στον Τρελό Τιτάνα και έγιναν ο προσωπικός στρατός του.

Και από εκεί ξεκινάει μία μεγάλη πορεία κατάκτησης, ισοπέδωσης και αφανισμού γειτονικών κόσμων.

4. Ήταν Μπαμπάκας, αν και όχι από τους καλύτερους

Από τις ταινίες της Marvel έχουμε δει ότι ο Thanos πήρε υπό την προστασία του τα δύο κορίτσια Gamora (μέλος των Guardians of the Galaxy) και Nebula και τις εκπαίδευε από μικρές ώστε να γίνουν οι πιο θανατηφόροι δολοφόνοι του γαλαξία. Ο σκοπός του βέβαια, να ακολουθούν τις οποιεσδήποτε εντολές του.

Από τον τρόπο ανατροφής των δύο κοριτσιών είναι φανερό ότι ο Thanos δεν αποτέλεσε και την καλύτερη πατρική φιγούρα. Η ρήξη όμως, δεν ήρθε κατά την ενηλικίωση των κοριτσιών, αλλά στην παιδική ήδη ηλικία τους.

Ο Thanos κυρίευσε και αφάνισε τη φυλή των Zehoberei, τη φυλή της κόρης του Gamora και πήρε την ίδια κάτω από την φτερούγα του. Αντιστοίχως, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της άλλης του κόρης Nebula, με τους γονείς της ίδιας να εκτελούνται από τον Τρελό Τιτάνα. Οι σχέσεις λοιπόν, μπαμπά-κορών δεν ήταν και οι καλύτερες μετά από αυτά. Προσθέτοντας μάλιστα, και μία γαλούχηση των παιδιών αντίστοιχη των αντιλήψεων του, με την αντικατάσταση των μελών της Nebula με μηχανικά κομμάτια, κάθε φορά που έχανε τη μάχη με την αδελφή της και την υπακοή κάθε εντολής του ως πιστοί στρατιώτες, γίνεται κατανοητό το μίσος τους προς τον θετό μπαμπά.

Η αρπαγή παιδιών και η ανατροφή τους σε πολεμικές μηχανές ήταν κάτι που ο Thanos έκανε συχνά. Εκτός δηλαδή, της Gamora και της Nebula, που φαίνεται να απεχθάνονται τον θετό τους πατέρα, το εγχείρημα αυτό του Thanos είχε καλύτερα αποτελέσματα με το Μαύρο Τάγμα (Black Order).

Οι χαρακτήρες (που θα δούμε και στο Infinity War) Corvus Glaive, Ebony Maw, Cull Obsidian και Proxima Midnight εκπαιδεύτηκαν από νεαρή ηλικία και εξελίχθηκαν σε ισχυρούς πολεμιστές, ο καθένας με διαφορετικές ικανότητες. Είναι πιστοί στον Τρελό Τιτάνα και φαίνεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καινούργια ταινία.

5. Στην κυριότητα του το Infinity Gauntlet

Για κάποιους ήταν ο ίδιος ο Thanos αυτός που δημιούργησε το γάντι, γι’ αυτό άλλωστε χωράει ακριβώς στο χέρι του, ενώ σύμφωνα με μία άλλη θεωρία που τρέχει στο ίντερνετ, ήταν έργο του Eitri, του βασιλιά νάνου, ενός χαρακτήρα των Marvel Comics που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στη μεγάλη οθόνη. Θα μπορούσε να είναι αυτός ο μυστικός ρόλος που θα παίξει ο Peter Dinklage?

(για άλλες θεωρίες σχετικά με το ρόλο που ίσως ενσαρκώσει δες: Freakydelia – Peter Dinklage)

6. Η σχέση του με τον/την Θάνατο

Για πολλούς φαν που δεν έχουν διαβάσει τα σχετικά comics, ο Thanos είχε πραγματική σχέση με την γυναικεία προσωποποίηση του Θανάτου. Στη σειρά comics Infinity Gauntlet, ο γνωστός θεριστής της ζωής έχει τη μορφή γυναίκας, με την οποία ο Thanos είναι ερωτευμένος και είναι αυτός που τη βοηθάει να φέρει ισορροπία σε ένα υπερπληθές σύμπαν.

Μάλιστα η αναζήτηση αυτή των Πετραδιών της Αιωνιότητας (Infinity Stones) και της αφηνιασμένης αυτής πορείας εξαφάνισης κάθε έμβιου είδους γίνεται για την εντυπωσιάσει.

Έχει όμως, να ανταγωνιστεί έναν άξιο αντίπαλο, στο εγχείρημα αυτό της νίκης της καρδιάς του Θανάτου. Και ποιον άλλον από τον Deadpool! Μετά από μία σειρά κοντινών εμπειριών θανάτου, ο Deadpool άρχισε να ερωτεύεται την Μαύρη Κυρία. Ο Thanos όμως, δεν μπορούσε να δεχτεί λίγο υγιή ανταγωνισμό και καταράστηκε με αθανασία τον ομιλητικό μισθοφόρο, ώστε ποτέ να μην μπορέσει να είναι μαζί της. Καημένος Deadpool…

7. Ο αδελφός του ίσως είναι χειρότερος

Ο Eros είναι ο μικρότερος αδελφός του Thanos.  Αντίθετα με τον αδελφό του, ο Eros ήταν ανοιχτός χαρακτήρας και γεμάτος αυτοπεποίθηση, γυναικάς και διψασμένος για δύναμη, ένα άτομο το οποίο μάλλον δεν αναγνώριζε και πολλά όρια. Γι’ αυτό και θεωρείται ένας από τους πιο προβληματικούς χαρακτήρες του σύμπαντος της Marvel.

Έχει υπερφυσική δύναμη, μπορεί να πετάξει και…..να ρίξει γυναίκες στο κρεβάτι! Ο Eros μπορεί να ελέγξει τα αισθήματα αυτών γύρω του και τις φερομόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευφορία. Χρησιμοποιούσε τις δυνάμεις του για να κάνει τις γυναίκες να τον λατρεύουν, ώστε να τις ρίξει στο κρεβάτι. Ποιος είναι άραγε ο πραγματικά κακός;

Χαρακτηριστικά μάλιστα, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και είχε επηρεάσει μέχρι και την She-Hulk, μέχρι που στο τέλος τον πλάκωσε στο ξύλο…δικαιολογημένα μπορούμε να πούμε!

Παρόλ’ αυτά, για κάποιο διάστημα είχε ενταχθεί στους Avengers υπό το όνομα Starfox, μετά το θάνατο της μητέρας του από την εισβολή του Thanos στον Τιτάνα. Μαζί με τους Avengers και τους εναπομείναντες της φυλής του κατάφεραν να νικήσουν τον αδελφό του. Ακολούθως, αναζήτησε τους Avengers και κατατάχθηκε στην ομάδα τους, μέχρι που την έκανε και πήγε να αναζητήσει την ανιψιά του Nebula.

Όχι και τόσο σούπερ ο ήρωας αυτός…

8. Ο Drax δημιουργήθηκε για να τον σκοτώσει

Σύμφωνα με τις ταινίες, ο Drax the Destroyer είναι μέλος των Guardians of the Galaxy και επιθυμεί να πάρει την εκδίκηση του σκοτώνοντας τον Thanos, επείδη ήταν αυτός που δολοφόνησε την οικογένεια του. Στα comics όμως, είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.

Σε αυτά, ο Drax ήταν άνθρωπος, ο οποίος μαζί με την κόρη του και τη γυναίκα του, δολοφονήθηκαν από τον Τρελό Τιτάνα. Ο πατέρας και ο παππούς του Thanos, ο Mentor και ο Kronos, τον αναγεννούν, προσδίδοντας του τρομερή δύναμη και έναν μοναδικό σκοπό: να σκοτώσει τον Thanos.

Όπως και πολλοί άλλοι, έτσι και ο Mentor και ο Kronos μισούσαν τον Thanos λόγω του συνδρόμου Deviant με το οποίο γεννήθηκε.

9. Δημιούργησε κλώνους

Μελετώντας πολλούς από τους γνωστούς ήρωες και κακούς του σύμπαντος, ο Thanos δημιούργησε πολλούς κλώνους, βασισμένους σε διάφορους χαρακτήρες, προσθέτοντας το δικό του DNA σε εκείνους. Αν και αργότερα παρατάει το εγχείρημα αυτό, έχει ήδη δημιουργήσει πέντε ισχυρούς κλώνους βάσει των χαρακτήρων του Professor X των Χ-Men, του Iron Man, του Gladiator, του Doctor Strange και του Galactus.

Ο συν-δημιουργός του χαρακτήρα του Thanos, Jim Starlin, χρησιμοποίησε την ιστορία αυτή, της δημιουργίας των διαφόρων κλώνων του Τρελού Τιτάνα, για να επαναφέρει σε μία ισχυρή θέση τον χαρακτήρα του, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί από πολλούς με τρόπους που δεν συμφωνούσαν με αυτόν. Οι ιστορίες λοιπόν, που δεν ανταποκρίνονταν και δεν ταίριαζαν στην ψυχοσύνθεση του αρχικού του δημιουργήματος, αποτελούσαν ιστορίες των κλώνων του και όχι του πραγματικού Τρελού Τιτάνα. Preserve Original Storyline: completed!

10. Εξαφάνισε το μισό σύμπαν της Marvel

Στη σειρά Infinity Gauntlet, ο Thanos έχει καταφέρει και έχει ολοκληρώσει το πανίσχυρο γάντι, τοποθετώντας όλα τα Πετράδια της Αιωνιότητας (Infinity Stones) σε αυτό. Και για να εντυπωσιάσει την αγαπημένη του, τον Θάνατο, με ένα απλό χτύπημα των δαχτύλων του καταφέρνει να εξαφανίσει τα μισά έμβια όντα του σύμπαντος, μεταξύ αυτών και πολλών ηρώων της Marvel.

11. Η ανασφάλεια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του

Marvel’s Guardians Of The Galaxy Thanos (voiced by Josh Brolin) Ph: Film Frame ©Marvel 2014

Παρόλο που ο Thanos έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να αποκτήσει δύναμη τέτοια, που να τον καθιστά το δυνατότερο ον στο σύμπαν, σε όλες τις περιπτώσεις έχει βγει χαμένος.

Και αυτό γιατί βαθιά μέσα του δεν θέλει να κερδίσει. Ο ίδιος του ο εαυτός είναι ο μεγαλύτερος σαμποτέρ του. Αν και είναι ο χαρακτήρας που έχει σκοτώσει τα περισσότερα όντα του σύμπαντος της Marvel, κάθε φορά, λίγο πριν τη νίκη του, σκέψεις του ίδιου τον κάνουν να παραπατάει, να σκοντάφτει και να χάνει τη νίκη μέσα από τα χέρια του. Είτε γιατί θεωρεί ότι δεν του αξίζει να είναι το ισχυρότερο όν στο σύμπαν, ή επειδή επιδιώκει σε κάθε περίπτωση τον θάνατο, προκειμένου να συναντήσει την καλή του, οι λόγοι των αποτυχιών του δεν είναι ξεκάθαροι. Το σίγουρο είναι όμως, ότι σε κάθε περίπτωση βγαίνει ηττημένος.

Το μόνο που μένει λοιπόν πλέον, είναι να δούμε πόσα από αυτά τα στοιχεία του κόσμου των comics θα ενσωματωθούν στη βιογραφία του ισχυρότερου ως τώρα villain των Avengers.

Πηγές: ScreenrantScreenrant 2Screenrant 3Ranker.comComplex.com

Απάντηση