Μιας και το El Camino είναι μία ταινία που απευθύνεται αποκλειστικά στους φανς του Breaking Bad δεν θα είχε νόημα μια γενικότερη εισαγωγή περί του τι αναμένει κανείς να δει από τη συγκεκριμένη ταινία. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά δεν έχει νόημα να παρακολουθήσουν και την ταινία, ενώ, για τους φανς, θα αρκεστούμε μόνο να πούμε, και κυρίως για αυτούς που δεν την έχουν δει ακόμα, πως η ταινία ξεκινάει ακριβώς από το σημείο που τελειώνει το Breaking Bad, την “απελευθέρωση”, δηλαδή, του Jesse Pikman από το τσιμεντοκλούβι του θείου Jack και ακολουθεί την προσπάθεια του να εξασφαλίσει το “εισιτήριο στη λήθη” από τον Ed the Cleaner.

Ο Gilligan, δημιουργός του Breaking Bad, όπως και του spin-off Better Call Saul, επέλεξε η ιστορία του Jesse να μην τελειώσει στο ότι γλύτωσε από το μαρτύριο της φυλακής-εργαστηρίου του θείου Jack, αλλά να το πάει και ένα πάρα πολύ μικρό βήμα παραπέρα. Η αλήθεια είναι πως άποψη ουσίας η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αχρείαστη, αλλά για τους φανς δεν παύει να είναι μια νοσταλγική επιστροφή στα της σειράς, όπως και μία ολοκλήρωση ή διέξοδος για το χαρακτήρα του Jesse.

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα ανιαρό δίωρο, σαν ένα τραβηγμένο διπλό επεισόδιο, όπως αυτά τα επεισόδια της κοιλιάς που έκανε κατά καιρούς η σειρά (Ναι, υπήρχαν και τέτοια!). Προφανώς και δεν περιμέναμε κάτι του τύπου ο Walter να είχε με κάποιο τρόπο επιζήσει, ή ο Jesse να συνέχιζε την “μπλε” αυτοκρατορία του Heisenberg, περιμέναμε, όμως, σίγουρα, κάτι παραπάνω από το El Camino.

1.Η “απότομη” ωρίμανση του Jesse ίσως να έπεισε, αλλά δεν μας χρειαζόταν.

Η κατάληξη του Jesse στο τέλος του Breaking Bad κατάφερε και με το παραπάνω να μας κάνει να τον λυπηθούμε, μετά από μία σειρά αστοχιών και λάθος επιλογών, οι οποίες , βέβαια, με κάποιο τρόπο έπρεπε να πληρωθούν. Όχι, όμως, με αυτόν τον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως σε ολόκληρη την ιστορία ήταν το ανδρείκελο του Walter και οποιαδήποτε απόπειρα να βγει μπροστά, όχι για να αναλάβει τα ηνία, αλλά για να αναγνωριστεί απλώς, κατέληγε σε μία μεγαλειώδη ¨τούμπα¨, για την οποία υπεύθυνος πολλές φορές ήταν ο ίδιος ο Walter. Η αιχμαλωσία του σε ένα κλουβί μόνο και μόνο για να μαγειρεύει ήταν το πάρα πολύ βαρύ τίμημα της ενηλικίωσης του. Η ωρίμανση του μετά από κάτι τέτοιο δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, ούτε κάτι που μας χρειαζόταν. Ο χαρακτήρας του Jesse για τους περισσότερους από εμάς ολοκληρώθηκε στα όσα πέρασε και στη λύτρωση-αναγνώριση του από τον ίδιο τον Walter, ο οποίος, ακόμα και τελείως εγωιστικά, τον απελευθέρωσε, τόσο φυσικά, από τα δεσμά του, όσο και ηθικά, από τον ίδιο.

2.Η ανάπτυξη του χαρακτήρα του Jesse δεν παρακολουθεί την πλοκή της ταινίας.

Το El Camino μας έδωσε από ένα flashback του Jesse με Mike, Walter και Jessica Jones (Jane), κατά σειρά εμφάνισης, κάνοντας μας να αναπολήσουμε τις παλιές καλές μέρες του Breaking Bad. Πέραν του να καταφέρουν να μας κάνουν να μελαγχολήσουμε, οι τρεις αυτές αναδρομές συνθέτουν την πορεία του χαρακτήρα του Jesse στο El Camino: “Κάποια λάθη απλά δεν μπορούν να διορθωθούν, ενώ, η επιστροφή σε μία κανονικότητα μετά από μια ζωή σαν αυτή που έκανε ο Jesse, δεν είναι εφικτή. Έκανε τις επιλογές του και με αυτές πρέπει να πορευθεί”. Το στήσιμο της πορείας αυτής φέρει το προσωπικό στίγμα του Gilligan, πλην, όμως, δεν παρακολουθεί την πλοκή της ταινίας. Για την ακρίβεια, η ανάπτυξη του χαρακτήρα είναι αδιάφορη για την πλοκή της ταινίας, η οποία λειτουργεί εντελώς συμπληρωματικά προκειμένου να γεμίσει ο χρόνος, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στους θεατές κάτι που ήδη έχει συντελεσθεί και κατά βάθος ήδη ξέρουν.

3.Εν τέλει, η “κατάληξη” του Jesse και της ταινίας ήταν προδιαγεγραμμένα.

O Jesse και η ταινία καταφέρνουν εν τέλει να συναντηθούν στο δρόμο για την Αλάσκα. Μία “συνάντηση” χωρίς καμία απολύτως έκπληξη, δεδομένου ότι ο Jesse  δεν είχε κανένα  περιθώριο παρέκκλισης, εξαιτίας της πορείας που του είχε ήδη επιφυλάξει ο Gilligan. Ούτε και η ίδια η πλοκή της ταινίας άφηνε κάποιο τέτοιο περιθώριο, όταν εγκλώβιζε τον Jesse σε ένα προχειροδουλεμένο σχέδιο, στο οποίο το μόνο που θα μπορούσε να πάει στραβά ήταν να καταλήξει πιο αργός στην φαρουεστική μονομαχία του με τον σιδηρουργό των δεσμών του. Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του προς την Αλάσκα, όπως μία ουσιαστική εμπλοκή με τους γονείς του, τον αδερφό του, τη δίωξη, την οικογένεια του Γουόλτερ, τους πρώην συνεργάτες του, τον Σολ μένουν εκτός στο El Camino.

Συμπερασματικά, το El Camino ήταν μια μελαγχολική αναδρομή στο μεγαλείο του Breaking Bad, η οποία δεν κατάφερε, όμως, να μας πείσει για κάτι περισσότερο. Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε από την ταινία είναι η παραπάνω από αξιόλογη προσπάθεια του Aaron Paul να σηκώσει σε μια ταινία έναν Jesse τριών διαφορετικών φάσεων. Επιπλέον, τα πλάνα και γενικότερα η φωτογραφία της ταινίας ακολουθούν το υπέροχο τοπίο που συνέθετε κάθε επεισόδιο του Breaking Bad, ενώ, το ιδιαίτερο δείγμα γραφής του Gilligan, δήλωσε ένα μελαγχολικό παρόν, πράγμα που για αρκετούς φανς μπορεί να είναι αρκετό.

Η ταινία είναι, όπως είπαμε, ήδη διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix.

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

Απάντηση