Είδαμε και σας προτείνουμε δύο αρκετά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ τα οποία γεννούν προβληματισμούς αναφορικά με την εποχή της τεχνολογίας και των σόσιαλ μίντια που διανύουμε , πώς τα παραπάνω μας επηρεάζουν στο να αντιληφθούμε τι είναι πραγματικότητα, δίνοντας άλλο νόημα στη φράση “Fake it till you make it”. Περαιτέρω τα ντοκιμαντέρ αυτά διαφωτίζουν την τάση μας να θεοποιούμε και να ανακηρύσσουμε ήρωες ανθρώπους που είναι απατεώνες και ταυτόχρονα , γεννούν ερωτήματα για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ηθική.DI-Phone-Graphic-01-900x900

To πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο FYRE: The Greatest Party That Never Happened (υπάρχει τόσο στο Netflix όσο και στο Hulu -εμείς είδαμε του Netflix-) αφορά ένα χλιδάτο φεστιβάλ , ένα πανάκριβο event , το οποίο διοργάνωνε η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Billy McFarland και το οποίο εν τέλει ποτέ δεν συνέβη εξαπατώντας εκατοντάδες κόσμου. Το φεστιβάλ ονομαζόταν Fyre Fetsival και θα λάμβανε χώρα στις Μπαχάμες και συγκεκριμένα , σύμφωνα με το προμόσιον που είχε προηγηθεί,  στο νησί που άνηκε στο παρελθόν στον Πάμπλο Εσκομπάρ. Για την διαφήμιση του event επιστρατεύτηκαν οι πιο γνωστές και επώνυμες influencers των σόσιαλ μίντια , ήτοι Kylie Jenner, Bella Hadid κ.α. , κάτι που έπεισε και τους πιο “πεινασμένους” για ωραία και πιασιάρικα στάτους νέους να κλείσουν αμέσως εισιτήρια για να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Γιατί , ας μην ξεχνιόμαστε , πλέον , στην εποχή μας , την μέτα-υλιστική , μεγαλύτερο ρόλο παίζει η “εμπειρία” και όχι τόσο τα υλικά αγαθά , πχ τι φαγητό θα φάμε , πού και πώς , σε τι ξενοδοχείο θα μείνουμε ή που θα ταξιδέψουμε  o tempora o mores. Φυσικά , το πιο “διασκεδαστικό” της υπόθεσης είναι πως οι “συμμετέχοντες” ανακάλυψαν ότι το φεστιβάλ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αφότου είχαν ήδη φθάσει στο τόπο διεξαγωγής του και είχαν ήδη προπληρώσει όλο το αντίτιμο. Όπως είναι φυσικό και επόμενο το FBI διεξήγαγε έρευνα για αυτή την απάτη και στη συνέχεια ασκήθηκαν συλλογικές αγωγές. Όμως είναι πιο απολαυστικό να τα δει κανείς αυτά στο ντοκιμαντέρ.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ εστιάζει γύρω από μια περσόνα που κοντράρει και κερδίζει στα καμώματα τον Billy McFarland , ονόματι Elizabeth Holmes. Μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο στο youtube με τίτλο The Inventor Out For Blood In Silicon Valley 2019, ενώ υπάρχει και στο HBO. Η Elizabeth Holmes , μία νεανίδα με εμμονή για τον Steve Jobs, έγινε η πιο νέα αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, μέχρι να αποδειχτεί ότι ήταν μία απάτη και μισή! Η Ελίζαμπεθ είχε στήσει μια εταιρεία ονόματι Theranos και ευαγγελιζόταν την παραγωγή μιας μηχανής , η οποία , με μια μόλις σταγόνα αίματος , θα έκανε αιματολογικές εξετάσεις για πάρα πολλούς δείκτες (μέχρι και για καρκίνο). Το ζήτημα είναι ότι ενώ η εν λόγω μηχανή προμοταριζόταν ως ήδη έτοιμη και διαθέσιμη για μαζική παραγωγή , στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε καν και οι αναλύσεις γίνονταν με τον συμβατικό παραδοσιακό τρόπο! Παρόλα αυτά , η Ελίζαμπεθ έπειθε τους επενδυτές και όλο τον κόσμο γύρω της για πάρα πολύ καιρό ότι όλα είναι μια χαρά και ότι η μηχανή λειτουργεί . Μετά από αρκετό καιρό και σιγά σιγά , κάποιοι whistleblowers ξεκίνησαν να λένε τι πραγματικά συμβαίνει , μέχρι να αρχίσουν να δημοσιεύονται αντίστοιχα άρθρα που αποκάλυψαν την αλήθεια.

*Y.Γ. Η Jennifer Lawrence θα ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη την Elizabeth Holmes σε ταινία που ήδη ετοιμάζεται και φέρει τον τίτλο Bad Blood .

Απάντηση