Ξεφεύγοντας λίγο από τον χαμό που έχει προκαλέσει το Avengers Infinity War και από τις πολλές, πολλές, πολλές αναλύσεις που έχουν γίνει για την ταινία, σκέφτηκα να μεταφερθούμε στο χώρο της μικρής οθόνης και να γράψω για αυτή την ιδιαίτερη ψυχεδελικά ωραία σειρά του FOX, το Legion, βασισμένο στην ιστορία ενός πολύ δυνατού μεταλλαγμένου του σύμπαντος των X-Men, του David Haller.

Ο David Haller, γνωστός και ως Legion, θεωρείται ένας από τους δυνατότερους μεταλλαγμένους του κόσμου των X-Men, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας του χαρακτήρα του (ή μάλλον καλύτερα του μυαλού του), δεν τον είχαμε δει να ενσαρκώνεται στη μεγάλη οθόνη σε οποιαδήποτε ταινία X-Men παλαιότερα. Επομένως, αν δεν έχεις διαβάσει τα σχετικά comics, δεν είσαι τόσο γνώριμος με τον χαρακτήρα του ήρωα και τις ικανότητες του.

Γι’ αυτό λοιπόν, ακολουθούν μερικά γεγονότα και πράγματα σχετικά με τον ιδιαίτερο αυτόν X-man, για να κατανοήσεις λίγο καλύτερα τη σειρά και να πνίξεις την περιέργεια σου εσύ που ήδη τη βλέπεις, ή για να πειστείς να τη δεις εσύ που δεν είχες ακούσει τίποτα γι’ αυτή.

Όλες οι πληροφορίες που θα παρατεθούν είναι από τα comics και δεν ξέρουμε ακόμη πως και αν θα ενταχθούν στη βιογραφία του ήρωα στη σειρά. Κάποιες όμως πληροφορίες μπορεί να αποτελέσουν spoilers για τη σειρά, οπότε συνεχίζεις με δική σου ευθύνη!

1. Ο πατέρας του

Ο πατέρας του Legion δεν είναι άλλος από τον δημιουργό των X-Men, Charles Xavier, ή Professor X αν προτιμάτε. Ο Xavier, προτού γίνει ο ισχυρός Professor X των X-Men, πέρασε ένα διάστημα στο Ισραήλ, βοηθώντας επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε μία κλινική. Εκεί πρωτογνώρισε τον φίλο και εχθρό του Eric Lehnsherr, ή αλλιώς Magneto, ο οποίος εργαζόταν στην κλινική και την Gabrielle Haller, μία ασθενής, η οποία είχε επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά το μυαλό της ήταν τόσο επηρεασμένο από αυτά που έζησε και συνέβησαν στην ίδια, που κατέληξε σε κώμα.

Ο Xavier χρησιμοποίησε τις δυνάμεις του για να θεραπεύσει το μυαλό της και έπειτα να την βγάλει από την κατατονική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Ο θαυμασμός της Gabrielle για τον Xavier και ο χρόνος που πέρασαν οι δυο τους οδήγησε στον έρωτα τους και η Gabrielle έμεινε έγκυος με τον David Charles Haller, το κύριο πρόσωπο του άρθρου. Δεν είπε όμως τίποτα για την εγκυμοσύνη της και ο Xavier δεν ήξερε για τον David, παρά μόνο όταν ήταν ήδη έφηβος.

Ο David κληρονόμησε τις τρομερές δυνάμεις του πατέρα του, αλλά συγχρόνως και την εύθραυστη ψυχική κατάσταση της μητέρας του, δημιουργώντας τον ασταθή χαρακτήρα του Legion.

Η σχέση πατέρα-γιου φυσικά, δεν ήταν όπως βλέπουμε σε πολλές ταινίες, με τη γλυκιά επανασύνδεση των δύο και τα αμοιβαία συγγνώμη, αλλά ήταν μία σχέση ασταθής και αδύναμη. Αν και ο Xavier προσπαθούσε να είναι εκεί για τον γιο του, πολλές φορές δεν τα κατάφερνε και τα θέματα εγκατάλειψης που είχε ο David ήταν συνυφασμένα με κάθε εμφάνιση του στα comics. Το γεγονός επιπλέον, ότι ο Xavier είχε υπό την εποπτεία και φροντίδα του όλους τους X-Men, αλλά και το ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το γιο του ως όπλο στο παρελθόν, δεν βοηθούσε την κατάσταση. Δύσκολα ανθίζει μία σχέση μετά από αυτό!

2. Η εμφάνιση των δυνάμεων του

Οι δυνάμεις του David πρωτοεμφανίστηκαν κατά την εφηβεία του. Ως παιδί ήταν ευγενικός και ήρεμος, αλλά η τραγωδία που τον βρήκε εξανάγκασε την αποκάλυψη των δυνάμεων του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η μητέρα του, Gabrielle Haller, ήταν μέλος της Ισραηλινής Διπλωματικής Υπηρεσίας και ο David ζούσε μαζί της και με τον θετό του πατέρα στο Παρίσι. Η ηρεμία τους βέβαια διαλύεται, όταν μία τρομοκρατική οργάνωση στέλνει δολοφόνους στο σπίτι τους, ελπίζοντας να σκοτώσουν οποιουσδήποτε Ισραηλινούς βρουν. Δολοφόνησαν μπροστά στα μάτια του τον θετό του πατέρα και το τραύμα εκείνης της βραδιάς τον σημάδεψε βαθύτατα.

Το μυαλό του David διασπάστηκε και τον έγινε κατατονικός. Ταυτόχρονα όμως, αφύπνισε τις κρυμμένες δυνάμεις του, επιτρέποντας του να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να διαλύσει αυτά των τρομοκρατών. Το μυαλό του μάλιστα συνδέθηκε με αυτό των επιτιθέμενων και ένιωθε τον φόβο και τον πόνο τους καθώς τους δολοφονούσε, κάτι όχι και τόσο ευχάριστο…

3. Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας και δυνάμεις

Ο David, όπως αναφέρθηκε, έλαβε το όνομα Legion (=Λεγεώνα), λόγω της διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας από την οποία έπασχε. Πολλαπλές προσωπικότητες μοιραζόντουσαν το χώρο του μυαλού του, εκτός του ίδιου και πολλές από αυτές συνδέονταν με τις δυνάμεις του. Το έυρος των δυνάμεων του είναι μεγάλο, κυρίως ψυχικής φύσεως (γιος του Professor X άλλωστε!), αλλά καθεμία από αυτές συνδεόταν με μία από τις προσωπικότητες του μυαλού του David.

Μερικές από τις δυνάμεις που έχει εκδηλώσει στα comics είναι: τηλεπάθεια, τηλεκίνηση, πυροκίνηση, ηχητικά κύματα, ψυχικά κύματα, μεταμόρφωση της εμφάνισης του, τηλεμεταφορά, ικανότητα να ίπταται, διαχείριση του χρόνου και ταξίδι στο χρόνο, δημιουργία εναλλακτικής πραγματικότητας και διαγαλαξιακό ταξίδι, x-ray όραση, επούλωση, υπερφυσική δύναμη και ταχύτητα.

Κατά καιρούς έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του, σε περιπτώσεις που καταφέρνει και ενοποιεί το μυαλό του ως όλον.

4. Μπορεί να απορροφήσει τις συνειδήσεις άλλων

Το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη μικρός ο David θρυμμάτισε το μυαλό του σε κομμάτια, δημιουργώντας πολλαπλές προσωπικότητες, η καθεμία με τον έλεγχο μίας διαφορετικής πτυχής των δυνάμεων του. Εκτός όμως, των προσωπικοτήτων που δημιούργησε, έχει και τη δυνατότητα να απορροφά τις συνειδήσεις άλλων ανθρώπων και μεταλλαγμένων στο μυαλό του.

Με τον τρόπο αυτό προσθέτει ακριβώς περισσότερες προσωπικότητες/ταυτότητες στο κεφάλι του στη διάρκεια της ζωής του. Κατά καιρούς μάλιστα, διάφορες προσωπικότητες έχουν πάρει τον έλεγχο του σώματος του, κάτι το οποίο αποτελεί και το πιο επικίνδυνο πράγμα της μετάλλαξης του, αφού δεν είναι όλες καλοπροαίρετες όπως ο David.

Το πρώτο πρόσωπο που απορροφήθηκε από τον David ήταν ο αρχηγός την ομάδας των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο σπίτι του, Jemail Karami. Ο Karami, παρόλο τον πόνο που προκάλεσε στον David, αποτέλεσε μία από τις “καλές” προσωπικότητες, και τον βοηθούσε στην επούλωση και στην επαναφορά του ελέγχου του μυαλού του, ενάντια σε άλλες αντικρουόμενες δυνάμεις εντός αυτού. Η ταυτότητα του Karami συνδεόταν με τις τηλεπαθητικές δυνάμεις του David.

Όταν απορροφούσε τη συνείδηση ενός, ο David μπορούσε να έχει πρόσβαση στη μνήμη, τις ικανότητες και δυνάμεις αυτών που είχε απορροφήσει, επιτρέποντας να προσθέτει και να μεταβάλει τις δυνάμεις του. Οι “συνειδήσεις” αυτές είχαν τη δική τους αίσθηση ταυτότητας και εαυτού και έπαιρναν υπόσταση στο μυαλό του με τη μορφή του προσώπου που απορρόφησε.

5. Μεταλλαγμένος επιπέδου OMEGA

Θεωρείται μεταλλαγμένος επιπέδου Omega, δηλαδή μεταλλαγμένος του οποίου οι δυνάμεις είναι απεριόριστες. Οι μεταλλαγμένοι αυτοί είναι σπάνιοι και λίγοι, αλλά τρομερά δυνατοί (π.χ. Phoenix/Jean Grey). Με το εύρος βέβαια, των δυνάμεων του κάτι τέτοιο δεν φαίνεται παράξενο. Εξαιτίας μάλιστα των πολλών προσωπικοτήτων που δημιουργεί το μυαλό του, η καθεμία συνδεόμενη με διαφορετική δύναμη, μπορεί ακόμη να μην έχουν αποκαλυφθεί και όλες οι δυνάμεις του.

Επιπλέον, η ικανότητα του να απορροφάει τις συνειδήσεις άλλων μεταλλαγμένων και να μπορεί να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις τους, κάνει τις ικανότητες του απεριόριστες. Όπως όμως και με πολλούς άλλους Omega, υπάρχουν όρια στη χρήση των δυνάμεων που κατέχουν, ώστε να μην μπορούν να διαλύσουν το σύμπαν έτσι απλά. Στην περίπτωση του Legion είναι οι πολλαπλές προσωπικότητες του, με τον ίδιο πολύ σπάνια να μπορεί να ελέγξει όλες τις δυνάμεις αυτών. Οι δυνάμεις του λοιπόν περιορίζονται στις προσωπικότητες που μπορεί να έχει πρόσβαση και να ελέγξει.

6. Δημιούργησε την “Εποχή του Apocalypse”

Η Εποχή του Apocalypse είναι ένα διαφορετικό timeline από αυτό των X-Men που γνωρίζουμε και δεν ταυτίζεται με την τελευταία τους ταινία. Σε αυτό το διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ο Professor X έχει πεθάνει χρόνια πριν και ο Magneto είναι αρχηγός των X-Men. Αυτοί μάχονται εναντίον του Apocalypse, ο οποίος έχει καταφέρει να κυριεύσει τον κόσμο.

Είναι ένας σκοτεινός και επικίνδυνος κόσμος και η ύπαρξη αυτού οφείλεται στον Legion. Στην προσπάθεια του να υλοποιήσει το όνειρο του πατέρα του για έναν κόσμο όπου άνθρωποι και μεταλλαγμένοι θα ζουν ειρηνικά, ο David πηγαίνει πίσω στο χρόνο, σκοπεύοντας να σκοτώσει τον Magneto. Στη μάχη που ακολουθεί μεταξύ των δύο όμως, αποτυγχάνει στην αποστολή του, καθώς ο νεαρότερος Charles Xavier πηδάει μπροστά από τον Magneto λαμβάνοντας αυτός το θανατηφόρο χτύπημα. Ο θάνατος του σηματοδοτεί την αρχή της Εποχής του Apocalypse. Αν και εν τέλει το χρονοδιάγραμμα αποκαταστάθηκε -με τον Legion να χάνει τη ζωή του κατά την προσπάθεια αυτή- η Εποχή αυτή οφείλει την ύπαρξη της σε αυτόν και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα (καλώς ή κακώς) πράγματα που έκανε στα comics.

7. Ιστορίες εντός του μυαλού του

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυνάμεις του David συνδέονται με διαφορετικές προσωπικότητες του μυαλού του, πολλές από τις ιστορίες του λαμβάνουν χώρα εντός του μυαλού του. Ο κόσμος του διαλυμένου μυαλού του David ονομάζεται mindscape και στα comics εμφανίζεται ως φυσικό μέρος, όπου οι διαφορετικές προσωπικότητες του έχουν υπόσταση, περπατούν και συνομιλούν μεταξύ τους και με τον ίδιο. Όταν μία συνείδηση απορροφάται από το μυαλό του, αυτή συνήθως παίρνει υπόσταση και εμφανίζεται με τη μορφή του προσώπου εκείνου του πραγματικού κόσμου.

8. Στην γκρίζα ζώνη

Ο Legion δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καλός ή κακός, αλλά κυμαίνεται σε μία γκρίζα ζώνη, όπως και πολλοί άλλοι X-Men χαρακτήρες. Έχει συνταχθεί και με τις δύο αντίθετες πλευρές, καλών και κακών, και αυτό κυρίως γίνεται λόγω των πολλών προσωπικοτήτων του. Όταν μία από αυτές αποκτά τον έλεγχο του σώματος του, αυτή μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις περί καλού και κακού και να συνταχθεί με διαφορετική πλευρά από αυτή που υποστήριζε ο ίδιος προηγουμένως. Δεν τον κάνει και πολύ έμπιστο!

Σε άλλες περιπτώσεις, η επιθυμία του να βελτιώσει τις καταστάσεις και να κάνει κάτι καλό, έχει αποβεί μοιραία, όπως έγινε με την Εποχή του Apocalypse. Όταν όμως, ο David έχει τον έλεγχο μυαλού και σώματος του εντάσσεται στους καλούς τύπους και απεχθάνεται τις αποτρόπαιες πράξεις που κάνουν άλλες ταυτότητες του μυαλού του.

9. Έλεγχος των δυνάμεων του

Το πρόβλημα με τις δυνάμεις του έγκειται στις πολλαπλές προσωπικότητες του και την αδυναμία του να τις ελέγξει επιτυχώς. Παρόλ’ αυτά, ανά καιρούς, υπήρξαν προσπάθειες να τιθασεύσει τις ικανότητες του, κάποιες περισσότερο από τις άλλες. Μαθαίνουμε μάλιστα, ότι ο David έχει και μία φυλακή στο μυαλό του για τις χειρότερες προσωπικότητες του. Ο πατέρας του, Professor X, είχε δημιουργήσει ένα κράνος που τους επέτρεπε να ελέγχουν ποια προσωπικότητα θα ήταν κυρίαρχη, επιτρέποντας τον Legion να βοηθάει προσωρινά τους X-Men, αλλά δεν ήταν μία μόνιμη λύση. Είχαν προσπαθήσει επίσης να επηρεάσουν το νευρικό του σύστημα, επιτρέποντας στον Legion να έχει πρόσβαση στις δυνάμεις του, δίχως να χρειάζεται η συνδεόμενη με αυτές προσωπικότητα για να έχει τον έλεγχο.

Άλλοι έχουν προσπαθήσει να σκοτώσουν κάποιες προσωπικότητες του, να τις επανεισάγουν, να τον θεραπεύσουν ή να τον εκπαιδεύσουν με μυστικιστικές πρακτικές για να έχει τον έλεγχο του μυαλού του. Όμως, καμία από αυτές δεν αποδείχθηκε επιτυχής μακροπρόθεσμα και ζει με το φόβο ότι θα χάσει τον έλεγχο για ακόμη μία φορά.

10. Υπήρξε μέλος των X-Men

Ο Legion έγινε μέλος των X-Men για ένα διάστημα, μέχρι τη μοιραία ώρα που χρησιμοποίησε το Cerebro για να βρει ορισμένους εξαφανισμένους μεταλλαγμένους. Η κίνηση του αυτή προσέλκυσε τον Shadow King, ο οποίος τον χρησιμοποίησε, απορροφώντας τις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων και X-Men στο νησί στο οποίο βρίσκονταν εκείνη την περίοδο (γύρισαν στα σώματα τους εν τέλει). Το διάστημα εκείνο έμαθε ο Xavier για πρώτη φορά ότι ο Legion είναι ο γιος του.

Η ασταθής προσωπικότητα που είναι ο Legion δεν τον κάνουν και τον πιο έμπιστο σύμμαχο, γι’ αυτό και η θέση του στους X-Men δεν είναι ποτέ μόνιμη. Πολλές φορές οι X-Men έχουν πολεμήσει τον Legion (π.χ. πριν πάει να σκοτώσει τον Magneto και δημιουργήσει την Εποχή του Apocalypse). Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια, έχει βοηθήσει τους X-Men, όταν έχει τον έλεγχο μυαλού και σώματος, όπως και οι ίδιοι έχουν προσπαθήσει να τον θεραπεύσουν με διάφορους τρόπους. Κατά κύριο λόγο, ο Legion είναι υλικό για X-Men, αλλά η ασταθής ψυχική του κατάσταση δεν βοηθάει στην ένταξη του στην ομάδα τους.

Πόσα και ποια στοιχεία από αυτά θα εντάξει η σειρά είναι άγνωστο. Η ασταθής κατάσταση του όμως, αλλά και οι απεριόριστες δυνάμεις του έχουν εκδηλωθεί ήδη από την πρώτη σεζόν της σειράς και αναμένουμε να δούμε τι καλούδια θα μας δείξει η δεύτερη!

Πηγές: Screenrantcbr.com

Απάντηση