Στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση -105 πύραυλοι- κατά της Συρίας στοχεύοντας, όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους οι ηγέτες των τριών χωρών, εγκαταστάσεις χημικών όπλων, θέλοντας να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ αναφορικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Δούμα πριν μία βδομάδα.

Ο Άσσαντ από μεριάς του δήλωσε “Αυτή η επιθετικότητα το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει την αποφασιστικότητα της Συρίας και του συριακού λαού να συνεχίσει να μάχεται και να νικάει το τρόμο σε κάθε γωνιά της χώρας” ενώ η Συριακή Προεδρεία έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο με τον Άσσαντ να προσέρχεται φαινομενικά χαλαρός στο γραφείο του το πρωί:

https://twitter.com/Presidency_Sy/status/985035128794644480

Άμεσα έσπευσε να πάρει θέση η Ρωσία, τόσο με δηλώσεις του Β. Πούτιν “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους έπληξαν αστικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Συρία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο” όσο και με δήλωση της Ρωσικής Προεδρίας, καλώντας ταυτόχρονα σε έκτακτη σύγκληση το Συμβούλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε στις 6, ώρα Ελλάδας.

Θέση πήραν επίσης το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε αυτούς που βομβαρδίζουν την Συρία εγκληματίες, η Κίνα, η οποία έκανε λόγο για σεβασμό της κρατικής κυριαρχίας, ενώ η Τουρκία χαιρέτισε την επίθεση. Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες τις διεθνείς αντιδράσεις (Πηγή: The Telegraph)

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Nikki Haley πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι καταστρέψαμε το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, αν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο να δοκιμάσει την θέληση μας […] Αν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει αυτό το δηλητήριο ξανά οι ΗΠΑ είναι με “το δάχτυλο στην σκανδάλη/το όπλο παρά πόδα (locked and loaded)” ενώ ο Ρώσος πρέσβης Vasily Nebenzya δήλωσε πως η επίθεση στην Συρία ήταν μια “πράξη επιθετικότητας” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους κατηγορώντας τις τρεις εμπλεκόμενες δυνάμεις για διπλωματικό χουλιγκανισμό κι ότι επιδεικνύουν καταφανή αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων αναφορικά με την σημερινή επίθεση στην Συρία:

ΣΥΡΙΖΑ : Αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η καταδίκη κάθε χρήσης χημικών όπλων, πόσω μάλλον κατά αμάχων, είναι απερίφραστη.

ΠΑΣΟΚ: Οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνουν τα προβλήματα.

Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη για την πυραυλική επίθεση στη Συρία, από τη Λέσβο όπου βρίσκεται

ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται στην κρίση στη Συρία και απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το alpha news Κύπρου, συμπλήρωσε το εξής μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών: “Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς που γίνονται αυτή την ώρα. Όλοι παρακολουθούμε, εξελίξεις υπάρχουν ανά πάσα στιγμή.”

Απάντηση