Ο George R R Martin, όπως έχει αποδείξει γράφοντας τόσες ιστορίες και βιβλία για τον Οίκο των Targraryen, έχει μεγάλη αδυναμία σε αυτήν την οικογένεια και την σχέση τους με τους δράκους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθεί μία τακτική στο γράψιμο που την έχει παρουσιάσει ως “αυτήν του κηπουρού“, αφήνοντας, δηλαδή, παντού μικρά στοιχεία – σαν σπόρους ένα πράγμα -, ώστε, εάν θελήσει αργότερα, να μπορεί να γυρίσει και να επεκταθεί σε αυτά, να γράψει, δηλαδή, πολλά περισσότερα σχετικά με ένα θέμα. Δεν έχει, επομένως, ένα μεγάλο σχέδιο ήδη υπόψιν του όταν ξεκινάει να γράφει σχετικά με το που θέλει να φτάσει την κάθε ιστορία. Σε αυτή τη λογική, έχει καταλήξει να αφήσει πολλά κενά στην ιστορία των Targaryen και των Βαλυριανών σε ο, τι έχει να κάνει με τα μαγιολίκια τους. Αφού, λοιπόν, έχει ήδη αφήσει στον εαυτό του το περιθώριο να μας ξεδιαλύνει εάν θελήσει αργότερα πολλά μυστήρια ως προς αυτό, μπορούμε να αναλύσουμε τι παραπάνω μας έχει δώσει στην σειρά έως τώρα, ή, για την ακρίβεια, τις μας έχουν δώσει οι συντελεστές της σειράς με τις ευλογίες, όμως, του Martin.
Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά και άμεσα νέα στοιχεία που μας έδωσε η σειρά για τους Βαλυριανούς και τους Targaryen που δεν υπήρχαν στα βιβλία:
Ι. Γάμος Rhaenyra-Daemon
Ο γλωσσολόγος David Peterson (κατασκευαστής τεχνητών γλωσσών; for lack of a better word), που είναι αυτός που δημιούργησε την γλώσσα των Βαλυριανών με την ονομασία “High Valyrian“, την προγονική δηλαδή γλώσσα και των Targaryen και των Velaryon, δημιούργησε, επίσης, για το 7ο επεισόδιο της σειράς και για τον γάμο της Rhaenyra με τον θείο της Daemon δύο “glyphs”/σύμβολα (ιδεογράμματα) που βλέπουμε να τα σχηματίζουν στα μέτωπά ο ενός του άλλου και αναπαριστούν τις λέξεις του Οίκου τους “φωτιά” και “αίμα”. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε γραμμένα στην γλώσσα τους τα λόγια του Οίκου τους (αν και δεν τους έχουμε ακούσει ακόμα να τα προφέρουν κιόλας ή έχουμε;; “Pērzys ānogār/ Fire and Blood”) και πιο συγκεκριμένα στο μέτωπο της Rhaenyra είναι το σύμβολο για την λέξη “φωτιά” και στου Daemon το σύμβολο για την λέξη “αίμα”: “Also, those are Valyrian glyphs marked in blood on their foreheads—”fire” on Rhaenyra’s forehead, and “blood” on Daemon’s. It is, you know, blood, so it smears pretty easy an doesn’t look a lot like the glyphs in the end, but that’s what they drew!”
Κάτι ακόμα που φάνηκε ενδιαφέρον, είναι ότι χρησιμοποίησαν το περίφημο από την 8η σεζόν του GoT “dragonglass” που υφίσταται σε αφθονία στο Dragonstone για να κόψουν το δέρμα τους και να χρησιμοποιήσουν το αίμα.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του γάμου τους ήταν ότι επέλεξαν να παντρευτούν με τον βαλυριανό τρόπο και τα βαλυριανά έθιμα (κάτι που δεν αναλύεται περαιτέρω στα βιβλία, πέραν από μια νύξη ότι ο Maegor παντρεύτηκε την 2η σύζυγό του με τα βαλυριανά εθιμοτυπικά “They were secretly wed in a Valyrian wedding ceremony officiated by Queen Visenya Targaryen.”), δηλώνοντας, κατά κάποιον τρόπο, και μια πολιτισμική/θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων φραξιών που σχηματίζονται, καθώς οι Hightowers είναι οι κύριοι της πόλης Oldtown, όπου βρίσκεται η έδρα του High Septon και της θρησκείας των Επτά (ειδικά στο 8ο επεισόδιο οι Hightowers εμφανώς είχαν στολίσει όλο το Red Keep με το αστέρι της θρησκείας των Επτά, ενώ η Alicent το φορούσε και στον λαιμό).
II. Η Valyria
Στην σειρά μας έκαναν την έκπληξη και έβαλαν τον βασιλιά Viserys I να κατασκευάσει – με την βοήθεια ειδικών- μια μακέτα της Βαλύρια, στη βάση ιστορικών στοιχείων που ο ίδιος είχε βρει και μελετήσει, βοηθώντας μας, έτσι, αφενός να μάθουμε καινούργια πράγματα για την παλιά αυτοκρατορία και τους δρακοάρχοντές κι αφετέρου να επιβεβαιώσουμε αρκετές θεωρίες. Βέβαια, αν όλα όσα είδαμε και μάθαμε είναι book canon ή μόνο για την σειρά, δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα.
H πρωτεύουσα της Βαλύρια, λοιπόν, ήταν χτισμένη ως γνωστόν πάνω σε ένα ηφαίστειο και οι πιο ευγενείς από τους δρακοάρχοντες κατοικούσαν πιο κοντά απ’ όλους τους υπολοίπους στον κρατήα του, γιατί ήταν η πηγή της μαγείας και της δύναμής τους, δυνάμει των οποίων εξουσίαζαν. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η πηγή της μαγείας τους ήταν το ηφαίστειο και, πιο συγκεκριμένα, η εγγύτητα σε αυτό, παρά η σχέση τους με τους δράκους. Ας σημειωθεί ότι το ηφαίστειο στο Dragonstone ονόματι Dragonmont στην αρχή της ιστορίας του A song of Ice and Fire φαίνεται να έχει “ξυπνήσει” ξανά και να συσχετίζεται με την επιστροφή της μαγείας στο κόσμο του GoT “A pale grey wisp of smoke blew from the top of the mountain to mark where the island lay. Dragonmont is restless this morning, Davos thought, or else Melisandre is burning someone else. -ASOS, Davos II“. O Viserys αναφέρει, επίσης, εξηγώντας στην Alicent την μακέτα του ότι υπήρχε ένα κτήριο το οποίο αποκαλεί “Anogrion” από την λέξη “ānogār” που στα βαλυριανά σημαίνει “αίμα” και στο οποίο κτήριο οι μάγοι αίματος/blood mages – προφανώς πρόκειται περί μάγων που ασκούσαν μαγεία αίματος – διέμεναν. Πρόσφατα δε, ο Martin δήλωσε ότι οι μάγοι αυτοί ήταν μια φράξια που αντιμαχόταν τους δρακοκαβαλάρηδες (!!!), κάτι που συνιστά πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά αν δούμε μελλοντικά μια σειρά για την αυτοκρατορία της Βαλύρια. (Δείτε τη εν λόγω συνέτευξη εδώ , στην οποία, βέβαια, ο Martin αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα σκεφτεί πολλές λεπτομέρειες για την Παλαιά Βαλύρια και φαίνεται ότι προσπαθεί να μην δώσει έστω και κάποιες λεπτομέρειες απ’ αυτές)
ΙΙΙ. Οι δράκοι και η σχέση τους με τους Βαλυριανούς
Ο ηθοποιός Steve Toussaint που υποδύεται τον Corlys Velaryon ανέφερε σε μια συνέντευξη του ότι ρώτησε τον showrunner/δημιουργό και σεναριογράφο της σειράς Ryan Condal κάτι σχετικά με τους δράκους και εκείνος του απάντησε σε βάθος μέχρι και για το πως δημιουργούνται οι δράκοι. Έτσι, λοιπόν, ανέφερε ότι είναι δημιούργημα μιας αλχημικής διαδικασίας, κάτι που αρκετοί εικάζουν εδώ και χρόνια με διάφορες θεωρίες.
Η θεωρία που επικρατεί όσο περνούν τα χρόνια είναι πως οι δράκοι προέρχονται από αλχημικές διαδικασίες μαζί με μαγεία αίματος χρησιμοποιώντας και διασταυρώνοντας τα είδη των fire wyrms με τα wyverns και κάποιοι σκεφτόμαστε το ακόμα πιο ακραίο ότι διασταυρώνονται ακόμα και με ανθρώπους (μάλλον σκλάβους της Valyria)! Συγκεκριμένα, στα βιβλία αναφέρεται ότι οι μάγοι που εξασκούσαν μαγεία αίματος ταξίδευαν συχνά στο Gogossos για να διεξάγουν πειράματα που ήταν πολύ αποκρουστικά για να τα διεξάγουν στην Valyria. Ίσως το μυστικό να βρίσκεται στο ότι οι δράκοι έχουν και ανθρώπινο αίμα, το DNA δηλαδή των καβαλαρηδών τους.
Ίσως οι Βαλυριανοί δεν ανακάλυψαν στις 14 φωτιές αυγά δράκων ή δράκους, αλλά fire wyrms και οι τότε μάγοι δημιούργησαν τους δράκους κάνοντας ανθρωποθυσίες που τους ένωσαν για πάντα με το αίμα και το dna τους για να τους ελέγχουν μόνο αυτοί. Σε συνέντευξη του ο Martin, όταν ρωτήθηκε για το εάν η γέννηση ενός δράκου προϋποθέτει και μια ανθρωποθυσία, απέφυγε να απαντήσει, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η απάντηση θα ήταν ναι. Κάτι τέτοιο έλαβε χώρα και με το τελετουργικό της Daenerys όταν εκκολάφθηκαν τα αυγά της.
Το κατά πόσο έκαναν ανθρωποθυσίες οι Βαλυριανοί μένει να το μάθουμε σε κάποιο μελλοντικό βιβλίο ή σειρά, αλλά σίγουρα ήταν μέρος της μαγείας που χρησιμοποιούσαν οι δρακοάρχοντες για να παραμένουν ισχυροί. Όσα αναφέρει ο βασιλιάς Viserys μπορεί να είναι αρκετά αξιόπιστα, καθώς, πέραν του ότι μελετούσε όσα ιστορικά σχετικά στοιχεία έβρισκε, απείχε χρονικά από την Καταστροφή της Βαλύρια και την εποχή της Daenys the Dreamer περίπου 200 χρόνια, ενώ πολλά μέλη του Οίκου Targaryen είναι πιθανό να του είχαν μεταφέρει πληροφορίες, που, αργότερα, με την εκθρόνιση του Οίκου τους και τον οριακό αφανισμό όλων των μελών της οικογένειάς τους, να χάθηκαν.
Πάρα πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται στην σειρά και στο βαλυριανό εγχειρίδιο που έχει εγχάρακτη την προφητεία του Aegon του Κατακτητή και μπορούμε να πούμε ότι τονίζεται επιτέλους και μια μαγική πλευρά του, που στο GoT δεν ήθελαν να δώσουν καθόλου έμφαση – για να μην πούμε τώρα το που οδηγεί αυτή η προφητεία εν τέλει-. Το εγχειρίδιο αυτό προς το παρόν το έχουν οι Πράσινοι, ενώ, την σημασία του την γνωρίζει μονάχα η Rhaenyra και λογικά θα το θέλει πίσω πάση θυσία. Στα βιβλία έως τώρα δεν γίνεται αναφορά στο εν λόγω εγχειρίδιο και την σημασία του. Μήπως η σημασία του είναι ότι έχει τυχόν σφυρηλατηθεί με αίμα των Targaryen και άρα αυτό είναι που κάνει τον Night King να πεθάνει;
“What feeds a dragon’s fire?” Marwyn seated himself upon a stool. “All Valyrian sorcery was rooted in blood or fire.
A Feast for Crows – Samwell V
ΙV. Οι έκφυλες ταπετσαρίες του Viserys
Όταν διαβάζαμε για πρώτη φορά το πως γεννήθηκε το μωρό της Daenerys, παραμορφωμένο, δηλαδή, με χαρακτηριστικά δράκου και στη συνέχεια διαβάσαμε για τα νεκρά μωρά των συζύγων του Maegor, καθώς και άλλων Targaryen, κάτι άρχισε να μας έρχεται στο μυαλό, μια ιδέα έκφυλη αλλά όχι χωρίς βάση. Όπως ήδη αναφέρθηκε μια θεωρία για την δημιουργία και γενετική προέλευση των δράκων είναι πως πρόκειται για προϊόντα διασταύρωσης κάποιων ζώων με ανθρώπους. Έτσι σε αυτές τις ταπετσαρίες οι εικόνες ερπετόμορφων ζώων να ζευγαρώνουν με ανθρώπους δεν μας προξενούν τόση έκπληξη, όσο επιβεβαίωση ότι ίσως κάτι τέτοιο όντως να συνέβαινε. Φυσικά, υπάρχουν και παραλληλισμοί της Αυτοκρατορίας της Valyria με την Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη.
Το ζήτημα του εάν όντως χρειάζεται κάποιος να έχει βαλυριανή καταγωγή και αίμα για να δαμάσει κάποιον δράκο, θα μας απασχολήσει αρκετά στις επόμενες σεζόν της σειράς και πιθανότατα να λάβουμε επιτέλους και ξεκάθαρες απαντήσεις.