Έχοντας κάποιος παρακολουθήσει anime και ενίοτε διαβάσει κιόλας Manga , ίσως , να έχει παραξενευτεί από την αφθονία των γερμανικών στοιχείων που περιέχουν (λόγω της προφανούς φυσικής απόστασης μεταξύ των δύο χωρών) , ενώ , πολλά από αυτά είναι αρκετά διάσημα , όπως τα Attack on Titan , Neon Genesis Evangelion , Monster , Hellsing , Girls Und Panzer , Puella Magi Madoka Magica , Rozen Maiden και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Όταν μιλάμε για γερμανικά στοιχεία  εννοούμε ονόματα χαρακτήρων (σχεδόν όλα στο Attack on Titan*) και ονομασίες τοποθεσιών , υποθέσεις εμπνευσμένες από την γερμανική ιστορία της ναζιστικής περιόδου (Hellsing) , τοπία , πόλεις και χωριά της μεσαιωνικής Γερμανίας (Attack on Titan) ή και της περιόδου πριν το Β΄ΠΠ (Fullmetal Alchemist). Όλα αυτά τα γερμανικά στοιχεία , τα οποία δεν είναι καθόλου διακριτικά αλλά προβάλλονται ξεκάθαρα , δείχνουν μια ισχυρή επιρροή του γερμανικού πολιτισμού στον ιαπωνικό , η οποία οφείλεται περισσότερο σε ιστορικές συγκυρίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για attack on titan shiganshina
Attack on Titan

 

Αποτέλεσμα εικόνας για attack on titan town
Shiganshina District

Attack-on-Titan city in real life! - 9GAG

Αρχικά , λοιπόν , η Ιαπωνία βίωσε μια μεταβατική πολιτικά , θεσμικά και κοινωνικά περίοδο γνωστή ως Μεταρρύθμιση Μεϊτζί το 1868 (Meiji Restoration) κατά την οποία το καθιερωμένο φεουδαρχικό σύστημα εξελίχθηκε στην τότε “μοντέρνα” συνταγματική μοναρχία. Ένα κατεξοχήν χαρακτηριστικό του φεουδαρχικού συστήματος της Ιαπωνίας ήταν ο απόλυτος απομονωτισμός της τα τελευταία 200 χρόνια πριν την Μεταρρύθμιση , ο οποίος , όταν ήρθη , επέτρεψε την επαφή της ιαπωνικής κοινωνίας με τα έργα του δυτικού κόσμου. Η επαφή αυτή , πέρα από τα πνευματικά έργα , ήταν καταρχήν απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίας/τεχνογνωσίας , δεδομένου ότι τεχνολογικά η Ιαπωνία είχε ξεμείνει πίσω σε σχέση με τους Αμερικάνους , τους Ολλανδούς , τους Άγγλους , τους Γάλλους (και όλες τις τότε αποικιοκρατικές δυνάμεις που μεσουρανούσαν στο πλανήτη) μετά από τόσα χρόνια απομόνωσης. Έτσι , στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ιαπωνικής κοινωνίας προσελήφθησαν ως σύμβουλοι-ειδικοί από τον Δυτικό κόσμο και ιδίως από την Πρωσία/Γερμανία (το 1871 έλαβε χώρα η ενοποίηση της χώρας) με την οποία η συνεργασία ήταν καθοριστικής σημασίας για την Ιαπωνία. Οι Γερμανοί βοήθησαν στον σχεδιασμό της βιομηχανίας της χώρας και δη της στρατιωτικής βιομηχανίας , του συστήματος εκπαίδευσης , της ιατρικής και της νομικής επιστήμης (ο ιαπωνικός αστικός κώδικας έχει βασιστεί στον γερμανικό). Περαιτέρω , αρκετοί γιατροί μελετούσαν την γερμανική γλώσσα (διόλου τυχαίο που στο anime Monster βλέπουμε έναν Ιάπωνα γιατρό να ζει στην Γερμανία) εφόσον χρησιμοποιούσαν γερμανική ορολογία μέχρι την δεκαετία του ’70 , ενώ ,  η iconic στα anime και τα manga σχολική ιαπωνική στολή σχεδιάστηκε με πρότυπο την πρωσική στολή του ναυτικού.

Αποτέλεσμα εικόνας για naval prussia uniform japan school anime

Τα περισσότερα manga και anime στα οποία κυριαρχούν γερμανικά στοιχεία έχουν κατά κύριο λόγο στρατιωτική φύση , αν και αυτό δεν είναι κάτι που περιορίζεται σε αυτά μόνο καθώς και στο δυτικό κόσμο όταν θέλουμε να απεικονίσουμε μια στρατιωτικοποιημένη χώρα/κοινωνία ανατρέχουμε στην Γερμανία των αρχών του 20αι.(π.χ. Star Wars). Αυτό οφείλεται στην εικόνα που καλλιέργησε η ίδια η Γερμανία για τον εαυτό της ως μια τρομακτική στρατιωτική δύναμη κατά την διάρκεια των δυο Π.Π.

What if Germany in WW2 had an Anime? - 9GAG

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί στη περίπτωση της Ιαπωνίας και το γεγονός ότι ήταν σύμμαχοι με την Γερμανία κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π. , η οποία(η Ιαπωνία) , όμως , δεν υπέφερε ιδιαίτερα όπως η υπόλοιπη Ευρώπη από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστών , λόγω της φυσικής της απόστασης και έτσι δεν την έχουν συνδέσει με όλα αυτά τα αρνητικά όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Η συνεργασία τους δε σε οικονομικό , πλέον , επίπεδο** συνεχίστηκε και μετά το πέρας του Β’ Π.Π. .

Σχετική εικόνα
Hellsing

Πέρα όμως από τις γερμανικές επιρροές , όσον αφορά τα anime με στρατιωτική φύση , υπάρχουν γερμανικές επιρροές και σε anime με υπερφυσικά/μυστικιστικά θέματα γιατί , ίσως , προσδίδουν ένα επιπλέον στοιχείο εξωτικότητας λόγω της γλώσσας (όπως τα “ξόρκια”/”μάγια” στο anime Hellsing). Στην Ευρώπη άλλωστε υπήρχαν οι αλχημιστές και διάφορα άλλα τέτοια κινήματα (ερμητισμός π.χ.) , τα οποία άφησαν το στίγμα τους και στην παραδοσιακή δυτική αποκρυφιστική και πνευματική παράδοση.

Τα “μαγικά λόγια” από το Hellsing προέρχονται από την παράδοση των Hermetic Alchemists :

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για hellsing hermetis

Φυσικά , αρκετοί πιστεύουν ότι ο εν λόγω “εμμονή” με τα γερμανικά αυτά στοιχεία της ναζιστικής περιόδου συνδέεται με τον ιαπωνικό εθνικισμό , καθώς θεωρούν ότι μερικά anime/manga τηρούν μια απολογητική στάση για την περίοδο του φασισμού που βίωσε η χώρα την δεκαετία του 1930 , η οποία οδήγησε στην εισβολή στην Κίνα το 1937. Ένα παράδειγμα που φέρνουν είναι ότι στο Attack on Titan ο χαρακτήρας της Mikasa φέρει το ίδιο όνομα με το πολεμικό πλοίο του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού και το γεγονός ότι ο δημιουργός του anime (Hajime Isayama) παραδέχθηκε πως δημιούργησε τον χαρακτήρα του  Dot Pixis με βάση τον στρατηγό Yoshifuru Akiyama του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στρατού , ο οποίος είχε αναλάβει την κατοχή της Κορέας μέχρι το 1930. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο , το πιο ξεκάθαρο στοιχείο από αυτήν την περίοδο που διένυσε η χώρα είναι η απεικόνιση κυριολεκτικά εφήβων να γίνονται στρατιώτες και να αποδεικνύουν πόσο καλοί στρατιώτες είναι για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους . 

Αποτέλεσμα εικόνας για attack on titan pixis

Σχετική εικόνα

*Πολλά κομμάτια του soundtrack του anime έχουν γερμανικούς στίχους.

**Η λέξη “part-time job” στα ιαπωνικά προέρχεται από την λέξη “Arbeit” που σημαίνει “δουλειά” στα γερμανικά.

Απάντηση