Όλοι πλέον θα έχουμε ακούσει για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο  υπολογιστή της ανθρωπότητας. Αυτός αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο μηχανισμό με γρανάζια και υπολόγιζε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, καθώς και τις φάσεις αυτής. Ο μηχανισμός όμως, αποτελεί μόνο ένα δείγμα της τεχνολογικής προόδου των Αρχαίων Ελλήνων και αυτήν ακριβώς, την μερικώς άγνωστή πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού έρχεται να αναδείξει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

Στεγασμένο σε ένα ιστορικό νεοκλασικό κτήριο, το οποίο ανήκε στη σύζυγο του βασιλιά Αλέξανδρου Ά, βασίλισσα Ασπασία Μάνου, στο Κολωνάκι, λίγα βήματα από τη Βουλή των Ελλήνων, καινοτόμες εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ανακατασκευάζονται και αποδεικνύουν τις εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις τους στον τομέα αυτόν της τεχνολογίας.

Μέσα από την έκθεση του Μουσείου, «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», ο επισκέπτης ανακαλύπτει τεχνολογικές δημιουργίες 4000 χρόνων,

“από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων”.

0401001-01
Η αυτόματη υπηρέτρια («ρομπότ») του Φίλωνος

Εφευρέσεις σχετικά με την πολιορκητική τεχνολογιά (το φλογοβόλο των Βοιωτών, ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου κ.α.), την υδραυλική (η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος κ.α.), την υφαντική, τη γεωργία και κτηνοτροφία, την ιατρική, τον αθλητισμό, τη μουσική, το θέατρο και τη ναυπηγική περιλαμβάνονται στην έκθεση, όπως ακόμη και ωρολόγια (το ξυπνητήρι του Πλάτωνος κ.α.), «αυτόματα» (δηλαδή αυτοκινούμενοι μηχανισμοί, όπως ο ηχητικός συναγερμός και η αυτόματη υπηρέτρια κ.α.), ανυψωτικά μηχανήματα, μετρικά όργανα και  εργαλεία, μέσα τηλεπικοινωνίας (ο υδραυλικός και ακουστικός τηλεγράφος κ.α.), αστρονομικά μετρητικά όργανα (ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κ.α.), πτητικές μηχανές, όργανα μέτρησης, γεωμετρικοί μηχανισμοί και παιχνίδια. Από τα εκθέματα αναγνωρίζονται στοιχεία μηχανικής και ιδέες, που ενυπάρχουν στα μηχανήματα και τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα, αποδεικνύοντας τη εξαιρετική πορεία της τεχνολογίας της εποχής εκείνης.

Η ανακατασκευή των μηχανισμών αυτών στηρίχθηκε σε στοιχεία που παρέχονται από την αρχαιοελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, σε πληροφορίες αγγειογραφικών παραστάσεων και στα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι οι αρχαίοι Έλληνες διέπρεπαν και εξελίσσονταν στον τομέα αυτόν της τεχνολογίας και ότι ούτε ‘‘θεοί με άρματα’’, ούτε εξωγήινοι είχαν συντελέσει στην κατασκευή της Ακρόπολης και του «θαύματος» του Παρθενώνα, αλλά και όλων των άλλων μνημειωδών κατασκευών της Αρχαίας Ελλάδας.

pindarou

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου. Διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για την ιστορία των εκθεμάτων και τον τρόπο λειτουργίας τους:

Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology

Διεύθυνση Μουσείου: Πινδάρου 6, Κολωνάκι, Αθήνα. 

Πηγή: Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology

Απάντηση