Έχοντας διαβάσει και αγαπήσει τα έργα του George Martin στον κόσμο του A Song of Ice and Fire και έχοντας υποστεί φοβερό μετατραυματικό στρες από τις 3 τελευταίες σεζόν του Game of Thrones, θα εξετάσουμε με κριτική και επιφυλακτική ματιά τις φωτογραφίες, επίσημες και μη, από τα γυρίσματα της επικείμενης σειράς House of the Dragon μαζί με το καστ. Οι φωτογραφίες βέβαια δεν προμηνύουν ότι η σειρά δεν θα είναι καλής ποιότητας, ή ότι ο φωτισμός -που φαίνεται όντως περίεργος-θα είναι όντως έτσι, ή ότι οι περούκες και τα κουστούμια δεν θα αλλάξουν κλπ· κρίνουμε απλώς ότι βλέπουμε αυτή την στιγμή.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το επίσημο site της σειράς.

I. Αρχικά μας παρουσίασαν τους Emma D’Arcy και Matt Smith ως Πριγκίπισσα Rhaenyra Targaryen και ως Πρίγκιπα Daemon Targaryen αντιστοίχως. Είναι τα πρωταγωνιστικά μέλη της οικογένειας Targaryen (και δη μια συγκεκριμένης φράξιας που θα σχηματιστεί στην πορεία, των “Blacks“) και, όπως είναι φυσικό, οι συγκρίσεις με τους πλέον γνωστούς μας Targaryen από το Game of Thrones -κυρίως την Daenerys- είναι αναπόφευκτες.

Συμβαίνει, λοιπόν,το εξής: φαίνεται ότι η παραγωγή και των δύο σειρών, τόσο του Game of Thrones όσο και του House of the Dragon, έχει ένα θέμα, μια δυσκολία στο να πετύχει αυτή την μαγευτική ομορφιά που περιγράφεται στα βιβλία ότι είχαν οι Targaryen, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρεται πως είναι “godlike”, δηλαδή ο “απλός” κόσμος τους βλέπει σαν θεούς από άποψη ομορφιάς.Είναι αιθέριες υπάρξεις στο μυαλό μας βάσει των περιγραφών των βιβλίων και ακόμα και χωρίς fanart έργα θα περιμέναμε κάτι πιο εντυπωσιακό και εξωπραγματικό.

Dragonlord - A Wiki of Ice and Fire

Ο μοναδικός χαρακτήρας που το πέτυχαν αυτό ήταν σίγουρα η Daenerys στο Game of Thrones. Είχε τουλάχιστον -ακόμα και για όποιον δεν την θεωρούσε όμορφη- τα πιο ωραία κουστούμια και μαλλιά, ακόμα και εάν έλειπαν τα εξωτικά αλλά χαρακτηριστικά μωβ μάτια των Βαλυριανών. Ο Viserys και ο Rhaegar (του GoT) ήταν αρκετά μιεχ και από τις δυο αυτές απόψεις. Για να λέμε την αλήθεια, ο Rhaegar μας είχε απογοητεύσει παταγωδώς, εφόσον στα βιβλία οι περιγραφές για την ομορφιά, την εμφάνιση και την προσωπικότητα του άγγιζαν τα όρια του μυθικού. Πιθανότατα τα ρούχα που βλέπουμε σε αυτή την εικόνα να είναι ρούχα κηδείας, αλλά και πάλι θυμίζουν cosplay. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη ότι η ιστορία εκτυλίσσεται περίπου 200 χρόνια πριν το Game of Thrones και συνεπώς η μόδα θα αναμέναμε να είναι λίγο διαφορετική, αν και όλες σχεδόν οι σειρές πλέον κυκλοφορούν στυλιζαρισμένες με ένα φιξ πρότυπο υπόψη, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς την διαφορά εποχής που μεσολαβεί μεταξύ τους (πχ Vikings, The Last Kingdom, Barbarians όπου έχουμε άλλες χρονικές περιόδους άλλες χώρες και κοινωνίες ωστόσο τα ρούχα και όπλα μοιάζουν τόσο που δεν ξεχωρίζει κανείς τίποτα). Βέβαια, η τεχνολογική εξέλιξη στα όπλα είναι αναμενόμενο να έχει καθυστερήσει και να έχει μείνει στάσιμη εξαιτίας της ύπαρξης των δράκων που λειτουργούν ως υπερόπλα και εφησυχάζουν τους άρχοντες (την δυναστεία των Targaryen).

Η Emma D’Arcy θυμίζει περισσότερο χαρακτήρα από τον Οίκο των Lannister, παρά των Targaryen και ο Matt Smith έχει πολύ ραφιναρισμένη και απλή εμφάνιση για να μας πείσει ότι είναι ο Daemon Targaryen (θα χρειαστεί πολύ μα πολύ προσπάθεια στο υποκριτικό κομμάτι).

II. Έπειτα έχουμε μια φωτογραφία με τους Olivia Cooke και Rhys Ifans ως Alicent Hightower και Otto Hightower, κόρη και πατέρας, αντιστοίχως.

Το ρούχο και το στυλ της Olivia Cooke ως Alicent Hightower θυμίζει έντονα την Natalie Portman από την ταινία “The Other Boleyn Girl”, όπου υποδυόταν την Anne Boleyn και θα έλεγε κανείς ότι πέραν της οπτικής ομοιότητας υπάρχει και μια θεματική ομοιότητα μεταξύ των δυο χαρακτήρων. Πρόκειται για μια αρκετά πιστή στα βιβλία ενδυματολογική επιλογή για την Alicent Hightower, ενώ, αυτά τα κομμάτια, κατά το headpiece, στο κεφάλι είναι χαρακτηριστικά της δυναστεία των Τυδώρ και εκείνης της περιόδου (χαρακτηριστικές απεικονίσεις της Elizabeth York).

2008 – Chadwick, The Other Boleyn Girl | Fashion History Timeline

Από όλο το έως τώρα παρουσιασθέν καστ με τα ρούχα του χαρακτήρα αυτοί οι δυο Hightowers είναι προς το παρόν η καλύτερη και πιο πιστή στο βιβλίο μεταφορά.

ΙΙΙ. Στο ρόλο του άρχοντα Corlys Velaryon aka “The Sea Snake” το ΗΒΟ επέλεξε τον ηθοποιό Steve Toussaint και, όπως είναι λογικό, προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως στο εκτός Η.Π.Α. και εν γένει Αγγλόσφαιρας κοινό. Ήταν μια πολιτική απόφαση της παραγωγής πέρα για πέρα, όπως οι περισσότερες αντίστοιχες αλλαγές χαρακτήρων που όμως σε ιστορικά έργα εποχής είναι πιο ξεκάθαρο ότι είναι τέτοιες, ενώ στα φαντασίας όχι. Ακόμα και έτσι είχαν, φυσικά, τόσες άλλες επιλογές για να εμπλουτίσουν το καστ με περισσότερα poc άτομα από αυτόν τον συγκεκριμένο Οίκο, που πραγματικά η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι cq5dam.web.1200.675.jpeg

Ο Οίκος Velaryon είναι ένας Οίκος (μαζί και με τους Celtigars) που ακολούθησε τους Targaryen όταν εγκατέλειψαν την Αυτοκρατορία της Valyria μερικά χρόνια πριν την ολοσχερή της καταστροφή. Είναι δε έκτοτε δυο Οίκοι πολύ στενά συνδεδεμένοι, εφόσον πέρα από Οίκος που υπάγεται στους Targaryen, οι Velaryons παντρεύονταν αρκετά συχνά με τους Targaryens, όταν η πλήρης αιμομιξία ήταν αδύνατη με μέλη εντός του Οίκου τους λόγω της βαλυριανής καταγωγής τους*. Συγκεκριμένα περιγράφονται ως εξής:

House Velaryon is of Valyrian descent, and its members often have Valyrian features, such as silver hair, purple eyes, and pale skin.

A Feast for CrowsChapter 12, Cersei III.

Φέρουν, δηλαδή, τα τρία χαρακτηριστικά που συνοψίζουν καθόλα τα βιβλία την βαλυριανή καταγωγή, ήτοι ασημίζοντα μαλλιά, μωβ, λιλά ή ωχρά μπλε μάτια και χλωμό δέρμα (πολύ ανοιχτόχρωμο). Οι αναφορές δε σε αυτά τα χαρακτηριστικά στα βιβλία είναι συχνές,ξεκάθαρες και πάντα αναφέρονται ως τρίπτυχο:

“Valyrians survive in Lys, were even the smallfolk have the pale skin, silver-gold hair, and purple, lilac, and pale blue eyes of the dragonlords of old.”

The World of Ice & Fire, The Free Cities: The Quarrelsome Daughters: Myr, Lys, and Tyrosh.

Είναι δε γνωστό ότι σε τέτοιες δυτικές κοινωνίες, μεσαιωνικές, φεουδαρχικές και προνεωτερικές (Westeros), η αριστοκρατία και οι ευγενείς είχαν εμμονή με την πατρότητα των παιδιών και περαιτέρω επέλεγαν κατά αποκλειστικό-ελιτιστικό- τρόπο να συνάπτουν γάμους μόνο μεταξύ τους και ποτέ με ξένους που προέρχονταν από πιο εξωτικά μέρη. Αυτό το στοιχείο των ανωτέρω κοινωνιών διατρέχει πολύ έντονα την πλοκή τόσο του Game of Thrones όσο και του House of the Dragon, καθώς στο GoT η πρώτη σεζόν έχει ως “κινητήριο μοχλό” της πλοκής το γεγονός ότι ο Joffrey Baratheon είναι μπάσταρδος, κάτι που προκύπτει μόνο και μόνο από το γεγονός ότι τα μαλλιά του ήταν ξανθά και όχι μαύρα (απλά το χρώμα των μαλλιών!). Στο δε House of the Dragon, ένα μεγάλο μέρος της πλοκή αφορά πάλι την αμφισβήτηση της πατρότητας παιδιών στα ίδια πρότυπα με το GoT. Ίσως οι σεναριογράφοι θεωρούν ότι τα μαλλιά είναι πιο σημαντικοί δείκτες από το χρώμα του δέρματος (και όπως θα έλεγαν αντ’ αυτού οι αγγλόφωνοι “race”), ποιος ξέρει τι βουλές έχουν. Όλα αυτά τα καθορισμένα στα βιβλία στοιχεία που κάνουν αυτούς τους Οίκους ξεχωριστούς από την βαλυριανή καταγωγή έως την εμμονική πρακτική αιμομιξίας, από την σημασία που έχει η εμφάνιση ως απόδειξη της πατρότητας των παιδιών και ως κομβικό στοιχείο της πλοκής στο House of the Dragon παραγνωρίζονται χάριν της εμμονής των στούντιο να αποδείξουν ότι είναι “προοδευτικά” και τολμηρά, θεωρώντας ότι κλείνουν το μάτι σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες που μέχρι πρότινος ήταν παραμερισμένες από την βιομηχανία του θεάματος, ενώ, τελικά, πετυχαίνουν το αντίθετο, εφόσον και οι ίδιοι στους οποίους απευθύνονται τέτοιες επικοινωνιακές κινήσεις αντιλαμβάνονται πλέον ότι δημιουργούνται διπλά στάνταρ από το απαράδεκτο whitewashing των περασμένων δεκαετιών στο “μοντέρνο”, “τολμηρό” και “προοδευτικό” blackwashing. Τα στούντιο δεν τα έπιασε ξαφνικά ο πόνος να γίνουν πιο πολιτικά και ηθικά ορθά, αλλά πρέπει κάπως να προσελκύσουν αυτές τις κοινωνικές ομάδες των οποίων το εισόδημα αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια,να ξοδέψουν χρήματα στο προϊόν τους και, φυσικά, επιλέγουν τον εύκολο δρόμο από το να γράψουν καινούργια πρωτότυπα σενάρια ή να μεταφέρουν ιστορίες που εξαρχής πληρούν αυτά τα στοιχεία. Αυτό που λέμε canon, εκ του εκκλησιαστικού “κανονικός”, δηλαδή οι κανόνες και οι βάσεις μιας ιστορίας μυθοπλασίας έχει σημασία όταν παραμένει σταθερό και “παίζεις” εντός αυτών των κανόνων. Διαφορετικά, όταν κάθε στούντιο, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός κλπ αγοράζει το ip και κάνει ότι θέλει, δεν έχει καμία σημασία να το πάρει εξαρχής, όπως συνέβη με την Disney και την τελευταία τριλογία Star Wars που ξεχάσαμε και όσα ξέραμε και αγαπήσαμε τόσα χρόνια πριν.

Η επιλογή, λοιπόν, αυτού του ηθοποιού, όσο καλού και να είναι, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ο, τι έχει εδραιώσει ως canon ο Μάρτιν στα βιβλία (μα ο Μάρτιν συμμετέχει στην παραγωγή!Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα και να συμμετέχει ενεργά και όχι μόνο κατ’ όνομα-που είναι το πιο πιθανό ειδικά όσον αφορά το καστ-να πάει κόντρα σε αυτό το ρεύμα “προοδευτισμού”) και στην συγκεκριμένη ιστορία θα εισφέρει -ακούσια- στο μυαλό πολλών στοιχεία ρατσισμού, ως προς τις αντιμαχίες που θα αναπτυχθούν στην ιστορία, και όχι σεξισμού, που ήταν και ο βασικός λόγος για όσα συνέβησαν. Αυτού του είδους το colour blind κάστινγκ δεν πετυχαίνει αυτό που νομίζουν τα στούντιο, ειδικά όταν δεν βγάζει νόημα με όρους canon ακόμα και με όλα τα λογικά άλματα του κόσμου που μπορεί κάποιος να κάνει. Από τις φωτογραφίες δε που έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι μάλλον όλος ο Οίκος των Velaryon είναι poc και μαύροι ηθοποιοί, αλλά θα έχουν ασημί μαλλιά και ίσως μωβ μάτια. Οπότε, Ο.Κ., επιλεκτικά θα αφήσουν κάποια χαρακτηριστικά που θα δείχνουν την βαλυριανή καταγωγή τους, αλλά όχι το “pale skin” (αυτό και εάν είναι υποκριτικό εκ μέρους του στούντιο). Ίσως το σενάριο μας εκπλήξει θετικά,όμως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους με τίποτα, ακόμα και χωρίς το δίδυμο της συμφοράς David Benioff and D.B. Weiss.

Η σειρά έχει την δυνατότητα να πετύχει, αν προσέξουν κυρίως το σενάριο και τον ρυθμό που θα εξελιχθεί η ιστορία, τα flashforward και τα flashbacks, κάτι στο οποίο, αν υστερούν από άποψη ικανότητας των σεναριογράφων, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν με εφέ και τα ρέστα χάριν εντυπωσιασμού.

*Οι φορές που οι Targaryens σύναψαν γάμους με άτομα άλλων Οίκων(Andals) είναι μετρημένες στα χέρια και πολύ συγκεκριμένες:

  1. Η Aemma Arryn, μητέρα της πρωταγωνίστριας Rahenyra Targaryen,επιλέχθηκε ως σύζυγος του Viserys Targaryen επειδή δεν είχε κάποια διαθέσιμη αδελφή να παντρευτεί, ενώ η μητέρα της Aemma Arryn ήταν επίσης Targaryen.
  2. H Betha Blackwood επιλέχθηκε ξεκάθαρα λόγω του Blooodraven και εξυπηρετούσε άλλους σκοτεινούς και μαγικούς σκοπούς.
  3. Ο διπλός γάμος μεταξύ Targaryen και Martell έγινε για να ενωθεί το βασίλειο σε μια ενιαία χώρα προσαρτώντας και το Dorne.
  4. H Dyanna Dayne και εν γένει όλος ο Οίκος των Dayne έχει κάποια βαλυριανά χαρακτηριστικά, είτε τα μωβ μάτια, είτε ασημίζοντα μαλλιά, ενώ οι θεωρίες για την καταγωγή τους είναι πως ίσως προέρχονται από την Empire of the Dawn. Κάτι τρέχει σίγουρα με αυτόν τον Οίκο αλλά ο Μάρτιν δεν μας το έχει αποκαλύψει ακόμα.
  5. Ο γάμος του Rhaegar με την Elia Martell συνέβη διότι πάλι εξέλειπαν επιλογές εντός του Οίκου Targaryen,ενώ ο πατέρας του ο “τρελός βασιλιάς” Aerys,την συμπεριφερόταν απαίσια και έλεγε πως “μυρίζει Dornish”.

Απάντηση